Whoa Nellie! – naispainia sarjakuvana
Jaime Hernandez: Whoan Nellie! Fantagraphic Books. 77 s.
Hiljattain kaivellessani Helsingin keskustan Kirjasto 10:n sarjakuvahyllystä luettavaa osui käteeni sattumalta mukava yllätys. En pahemmin ole törmännyt showpainiaiheisiin sarjakuviin, joten Jaime Hernandezin teos Whoa Nellie! lähti ehdottomasti lainaan.
Hernandez on tehnyt nimeä yhdessä veljiensä Gilbertin ja Marion kanssa luomalla Love and Rockets -sarjakuvan, joka oli yksi ensimmäisiä 80-luvun vaihtoehtoisia sarjakuvia. Hernandez on ollut aina kiinnostunut showpainista (etenki naispainista) joten eipä ihmekään että miehen kynästä on myös tällainen teos syntynyt.
Whoa Nellie! kokoaa aiemmin kolmessa osassa julkaistun tarinan yksiin kansiin. Albumin pääosassa on kaksi fiktiivistä naispainijaa, Xochitl “La Teríble” Nava ja Gina Bravo. Tapahtumien tarkkaa aikaa tai paikkaa kirjassa ei paljasteta, mutta veikkaisin tarinan sijoittuvan jonnekin 70- ja 80-luvun taitteen eteläisten osavaltioiden painiterritorioihin.
Xochitl ja Gina ovat parhaita ystävyksiä jotka painivat sekä joukkueena että toisiaan vastaan. Gina on kaksikosta nuorempi ja todellinen lahjakkuus kehässä. Tämän tiedostaa myös joukkueen “Marty Janetty” Xochitl, joka pelkää jarrutavansa ystävänsä urakehitystä – samasta asiasta Ginalle huomauttavat myös sivuhahmot. Pakkaa sekoittaa myös heidän valmentajansa, veteraanipainija Vicki Glori joka sattuu myös olemaan Xochitlin täti.
Draamaa seuraa paitsi hahmojen keskinäisistä suhteista, myös kieroista päätöksistä takahuoneissa. Xochitlille ojennetaan vakatoitu mestaruusvyö, ja tapahtumien seurauksena päähenkilöiden välille kehkeytyy kitkaa. Tarina huipentuu suureen battle royal -otteluun jossa Gina ja Xochitl saavat mahdollisuuden selvittää välinsä.
Tarina on sinänsä toimiva, mutta koska albumi ei ole kovin paksu jää se kuitenkin harmittavan lyhyeksi. Samasta syystä myös hahmot jäävät melko ohuiksi, vaikka potentiaalista tarttumapintaa olisi ollut enemmänkin. Tarinassa on hyvä kohtaus jossa näytetään takaumana kuinka teini-ikäinen Xochitl toimii muutamaa vuotta nuoremman Ginan lapsenvahtina ja he katsovat yhdessä painia televisiosta – ja ryhtyvät itsekin haaveilemaan showpainijan urasta. Toisessa kohtauksessa valmentaja Vicki kertoo olevansa maineikkaasta painisuvusta ja osoittaa olevansa pettynyt koska Xochtil ei mahdollisesti taitojensa puolesta pysty jatkamaan suvun arvokasta tarinaa. Nämä jäävät kuitenkin liian pieniksi sivujuonteiksi joista olisi varmasti saanut revittyä enemmän lihaa tarinan luiden ympärille.
Kirjassa myös hieman hämmentää se miten showpaini on kuvattu. Painijat ovat takahuoneissa ystäviä keskenään ja promootion johdossa on lautakunta tekemässä päätöksiä siitä kuka voittaa tai kuka saa kannettavakseen mestaruusvyön. Tästä huolimatta hahmot puhuvat keskenään otteluista ja niiden tuloksista niin kuin ne olisivat täysin legittejä. En tiedä mitä Hernandez on tässä yrittänyt tavoitella, mutta toisaalta tarina on alunperin julkaistu jo 1996 jolloin internet ei (ainakaan aivan täysin) ollut vetänyt kayfaben hengityskoneen töpseliä irti seinästä.
Mustavalkoinen ja vahvalla viivalla vedetty piirrosjälki on oikein miellyttävän näköistä. Hahmot ovat suhteellisen yksinkertaisia, mutta kuitenkin ilmeikkäitä ja pomppaavat hyvin esiin mustaksi tussattuja taustoja vasten. Painikohtaukset kestävät kerrallaan monta ruutua tai jopa useita aukeamia, ja niihin on piirretty useita tuttuja liikkeitä joita on hauska bongailla. Näiden kohtausten kuvakerrontaan olisin kuitenkin kaivannut lisää liikkeen tuntua – hahmot ovat monesti painiessaan turhaan staattisia ja paalujuntan kaltaisia manöövereitä tehdessään vaikuttavat jopa levitoivansa ilmassa.
Vaikka kritisoitavaa onkin, on Whoa Nellie! showpainista ja sarjakuvista diggailevalle ihan kiva pieni lukukokemus johon kannattaa tarttua mikäli mahdollisuus tulee. Yhtä vahvaa suositusta sille ei voi tosin antaa kuin Enskan pari vuotta sitten arvostelemalle Andre the Giant: Life and Legend -sarjakuvalle. Kuten alussa mainitsin en pahemmin ole törmännyt showpainista kertoviin sarjakuviin mutta lukisin niitä mielelläni lisää, joten jos satut tietämään jotain johon olisi syytä tutustua niin vinkkaa niistä kommenteista!
Lue myös: Elämä jättiläisenä
Teos on lainattavissa pääkaupunkiseudun kirjastoista. Voit tilata kirjan Amazonista.
Whoa Nellie! Goodreadsissa.
No Comment