2016NJPWTapahtumat

Arvio: Invasion Attack 2016

Päivämäärä: 10.4.2016

Sijainti: Tokio, Japani (Ryōgoku Kokugikan)

Yleisömäärä: 9 078

Katso tapahtuma NJPW Worldissa!

New Japan Pro-Wrestling teki jälleen kerran keväisen invaasionsa Tokion Sumohalliin neljännen Invasion Attack -tapahtumansa muodossa. Paljon on ehtinyt tapahtua Wrestle Kingdom 10:n jälkeen, ja tämä show oli huipentuma kaikelle sille, mitä New Japanissa on kevään aikana käynyt. Invasion Attack oli myös eräänlainen näytön paikka, sillä tämä oli NJPW:n ensimmäinen iso Tokion-tapahtuma Shinsuke Nakamuran ja AJ Stylesin lähtöjen jälkeen. Ylsikö tapahtuma korkeisiin odotuksiinsa, vai näkyikö kahden avainpelaajan puuttuminen isolla näyttämöllä? Siihen perehdytään nyt.

Tag Team Match

Bad Luck Fale & Yujiro Takahashi vs. Juice Robinson & Ryusuke Taguchi

njpw invasion attack fale takahashi vs robinson taguchi

Aavistelin ennakossani, että Bullet Club on tässä vahvoilla, ja matsi olikin heille yhtä voitonmarssia. Hyviksille ei annettu juuri minkäänlaista saumaa, vaan he joutuivat armottomasti isompiensa jyräämiksi, ja tässä tapauksessa hyvä niin. Bad Luck Falea ollaan jälleen nostamassa isompiin kuvioihin, ja tällainen puhdas dominointi tekee hyvää sekä hänelle itselleen että koko Bullet Clubille. Ottelun tarkoitus olikin saada Fale näyttämään vahvalta, ja siinä kieltämättä onnistuttiin. Vajaan neliminuuttisen kestonsa vuoksi ottelusta ei tietenkään jäänyt paljoa käteen, muttei se sen vuoksi ehtinyt myöskään käydä missään vaiheessa tylsäksi. Harmiton avausottelu joka teki tehtävänsä.

4/10

6-Man Tag Team Match

Kazushi Sakuraba, Toru Yano & YOSHI-HASHI vs. Jushin Thunder Liger, Satoshi Kojima & Yuji Nagata

njpw invasion attack nagata kojima liger vs yano sakuraba yoshihashi

Kortin ainoana ”ylimääräisenä” matsina tämä hoiti hommansa varsin hyvin. Seitsemän minuuttia oli juuri sopiva pituus ottelulle; jokainen osanottaja pääsi väläyttämään taitojaan viemättä kuitenkaan arvokasta aikaa tapahtuman tärkeämmiltä otteluilta. Mitään ikimuistoista ei tässäkään nähty, mutta 51-vuotiaan Ligerin ketteryys jaksaa edelleen hämmästyttää. Myös Satoshi Kojiman kämmensyrjälyönnit ja YOSHI-HASHIn sinnikyys saivat yleisön hyvin hereille, joten ehkäpä tämä olisi kannattanut laittaa show’n ensimmäiseksi otteluksi? Yuji Nagata nappasi tiimilleen voiton, mikä oli hänen tulevaa kuviotaan ajatellen looginen ratkaisu.

5/10

Tag Team Match

Hirooki Goto & Tomohiro Ishii vs. BUSHI & EVIL

njpw invasion attack goto ishii vs evil bushi

Parin lämmittelymatsin jälkeen mentiinkin jo suoraan asiaan. Olin ehkä asettanut hiukan liian korkeat odotukset tälle, vaikka oikein maittava matsi tämä silti oli. Tässä oli juuri sitä henkilökohtaisuuden tuntua, jota kaivattiinkin, mutta vastustajien keskinäinen viha ei lopulta näkynyt niin paljoa kuin olin odottanut. Pari lisäminuuttia ei olisi varmasti haitannut, mutta kyllä tämä tiivimpänä pakettinakin toimi hyvin. Ishii oli tuttuun tapaansa liekeissä, ja myös vastakkaisen joukkueen BUSHI laittoi jopa yllättävän kovan show’n pystyyn. Tälläkin pohjustettiin vahvasti tulevaa, kun Goto ja EVIL päätyivät matsin jälkeen rajuun käsirysyyn.

7/10

IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Championship

Roppongi Vice vs. Ricochet & Matt Sydal (c)

njpw invasion attack roppongi vice vs ricochet sydal

Kovin moni tuskin odotti tältä nelikolta mitään muuta kuin huippuottelua, ja sellainen heiltä myös nähtiin. Kaksi kahta vastaan -asetelma oli odotetusti paras mahdollinen ratkaisu, ja tämä jättikin helposti taakseen kaikki ne useamman joukkueen räpellykset, joita tässä divisioonassa on viime aikoina nähty. Jokainen ottelija pisti kehässä parastaan, mutta kyllä Ricochet oli ylivoimaisesti se ottelun tähti. Ilmiöimäinen high-flyer, joka on ansainnut kaiken saamansa hehkutuksen. Myöskin Rocky Romeron karisma edesauttoi jo valmiiksi kuuman yleisön repeämään liitoksistaan ottelun loppuhetkillä. Parastahan tässä on se, että tämä on vasta alkua. Ricochet nimittäin ilmoitti tapahtuman jälkeen, ettei hän ole huhuista huolimatta osallistumassa WWE:n tulevaan Global Cruiserweight Seriesiin, vaan tulee sen sijaan ottamaan osaa ensi kuussa alkavaan Best of Super Juniors -turnaukseen.

8/10

IWGP Junior Heavyweight Championship

Will Ospreay vs. KUSHIDA (c)

njpw invasion attack ospreay vs kushida

Olin kaikesta hypestä huolimatta nähnyt ennen tätä vain yhden ottelun Will Ospreaylta. Olen selvästi jäänyt paljosta paitsi. Hän on jo nyt 22-vuotiaana ensiluokkaisen taitava painija, ja on lähes pelottavaa miettiä, millä tasolla tämä nuorukainen tulee olemaan vaikkapa viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Tulokas täytti kaikki odotukset ja jopa ylitti ne. On tuskin olemassa yhtäkään sellaista tilannetta, jota Ospreay ei pystyisi kääntämään näyttäväksi liikkeeksi. Tämän ottelun nähtyään varmasti jokainen ymmärtää, mistä lisänimi ”Aerial Assassin” on peräisin. Myös KUSHIDA hoiti kokeneempana painijana roolinsa mahtavasti ja sai haastajansa näyttämään todelliselta tähdeltä, vaikka tämä lopulta debyyttimatsinsa hävisikin. Kaikin puolin mahtavasti rakennettu ottelu, jossa kaikki spotit olivat täydellisesti ajoitettuja. Matsin lopputaistelu sai fanit haukkomaan henkeään niin paikan päällä kuin ruudunkin ääressä. Invasion Attack 2016 on katsomisen arvoinen tapahtuma jo pelkästään tämän ottelun vuoksi.

Ottelun jälkeen Jushin ”Thunder” Liger tuli haastamaan KUSHIDAn mestaruusotteluun, jonka mestari hyväksyi. Mielenkiinto tämän vuoden Best of Super Juniors -turnausta kohtaan nousi merkittävästi Ospreayn debyytin myötä.

9/10

NEVER Openweight Six Man Tag Team Championship

Yoshitatsu, Michael Elgin & Hiroshi Tanahashi vs. Kenny Omega & The Young Bucks (c)

njpw invasion attack the elite vs tanahashi elgin yoshitatsu

Tämä ottelu oli mahtavaa kaaosta. Homma levisi käsiin heti alkumetreillä, mikä oli kuitenkin vain hyvä asia tässä tapauksessa. Matsi sisälsi mukavan määrän komediaelementtejä unohtamatta kuitenkaan taustalla olevaa tarinaa. Matsiin saatiin myös hieman huolestuttava käänne, kun Bullet Clubin kanssa kehän laidalla olleen Cody Hallin niska rytkähti pahannäköisesti, ja hänet kannettiin paareilla ulos areenalta. Myöhemmin selvisi, ettei kyse ollut onneksi mistään vakavasta.

Tällaisena hauskana sekasoppana ottelu ei ollut mikään klassikko mutta jäi siitä huolimatta mieleen yhtenä show’n parhaista koitoksista. Kaikki tarvittavat palaset loksahtivat kohdilleen: The Eliten kujeet tarjosivat mahtavuutta, Elgin vakuutti jälleen kerran, ja Tanahashi ja Yoshitatsu saivat pitkään kaipaamansa erävoiton Bullet Clubista. Tässäkin matsissa istutettiin siemeniä tulevaisuuteen, kun Kenny Omega saa seuraavaksi haastajakseen Michael Elginin, ja Tanahashi tulee saamaan vastaansa matsin jälkeen hänen kimppuunsa hyökänneen Bad Luck Falen.

8/10

NEVER Openweight Championship

Hiroyoshi Tenzan vs. Katsuyori Shibata (c)

njpw invasion attack shibata vs tenzan

Tämä ei luonnollisesti ollut tapahtuman paras ottelu, mutta tarinaa oli senkin edestä. Simppeli vanhan ja uuden välinen asetelma on usein parempi kuin monimutkaiset juonenkäänteet. Ottelu oli samaa tasoa miesten edellisen kohtaamisen kanssa, eli juurikin niin hyvä yksilömatsi, mihin Tenzan tässä iässä pystyy. Shibata laittoi tuttuun tyylinsä stiffejä iskuja sisään, ja myös veteraani jaksoi vetää täydellä höyryllä koko kymmenminuuttisen. Pitkän Anaconda Vice -luovutusotteen aikana sai hetken jopa jännittää mestaruuden vaihtumista, mutta lopulta mestari sai rangaistuspotkunsa perille ja säilytti vyönsä. Shibata saa seuraavaksi vastaansa Yuji Nagatan, jolloin alkuvuoden ”Shibata vastaan veteraanit” -trilogia saa kaiketi päätöksensä.

7/10

IWGP Tag Team Championship

Tama Tonga & Tanga Roa vs. Togi Makabe & Tomoaki Honma (c)

njpw invasion attack great bash heel vs guerrillas of destiny

Tämä ottelu kärsi hieman paikastaan kortissa. Viimeisenä matsina ennen pääottelua tämä tuntui jokseenkin ylipitkältä väliottelulta. 17 minuuttia oli liian pitkä aika tällaiselle perusmätölle, ja tästä olisi hyvin voitu typistää muutama minuutti ja antaa ne jollekin aiemmista matseista.

Tama Tongan ja Tanga Roan uusi sisääntulomusiikki nosti fiiliksiä ottelua kohtaan, mutta kehän puolella veljekset eivät tarjonneet oikeastaan mitään muistettavaa. Mestarijoukkuekaan ei tuntunut olevan ihan parhaassa iskussaan tässä, vaikka kovatasoisia matseja he ovat koko kautensa otelleetkin. Matsi ei ollut missään nimessä huono, mutta tätä edeltäneiden ottelujen tasoon nähden valitettavan keskinkertainen. Tässä oli hetkensä, mutta jostain syystä sitä isointa vaihdetta ei saatu silmään hyvästä yrityksestä huolimatta. Makaben ja Honman mestaruuskausi oli ollut tähän saakka kovaa settiä, joten oli harmillista nähdä sen päättyvän näin tasapaksuun otteluun.

6/10

IWGP Heavyweight Championship

Tetsuya Naito vs. Kazuchika Okada (c)

njpw invasion attack naito vs okada

Sitten olikin jo pääottelun aika. Tässä kohtaa tuli hämmästeltyä, kuinka nopeasti tähän mennessä reilut kolme tuntia kestänyt show oli kulunut – ja vielä olisi se odotetuin matsi edessä.

Ihmettelin jo tapahtuman alkupuolella Hirooki Goton ja Tomohiro Ishiin saamia buuauksia Los Ingobernables de Japónia (EVIL & BUSHI) vastaan, ja vielä enemmän ihmettelin sitä, millaisen sankarivastaanoton tallin johtaja Tetsuya Naito sisääntulossaan sai. Loppuunmyyty Sumohalli oli toden totta tullut katsomaan, kun Tetsuya Naito voittaisi ensimmäisen maailmanmestaruutensa. Mahtavan yleisöreaktion myötä ”Stardust Genious” tuntui ehkäpä ensimmäistä kertaa urallaan todelliselta supertähdeltä.

Areenan atmosfääri oli totuttuun verrattuna jotenkin hyvin erilainen: Koko yleisöstä paistoi läpi ilmiselvä tunnelataus tätä ottelua kohtaan, ja normaalisti yleisön suosiosta nauttiva Okada sai jopa kovia buuauksia ensimmäistä kertaa vuosiin. Kehäkellon soidessa jokainen tiesi, että nyt ollaan todistamassa jotain todella merkityksellistä.

Ottelun rytmitys oli täydellinen: Matsi alkoi rauhallisesti ja laskelmoivasti nostaen hiljalleen kierroksia, jolloin katsoja pysyi penkin reunalla alusta loppuun saakka. Kumpikin painija otti tulikuumasta yleisöstä kaiken irti – erityisesti Okada, joka suorastaan nautti katsojien reaktiosta eikä edes yrittänyt esittää minkäänlaista sankaria.

Ottelu päättyi hyvin kyseenalaisesti, kun Naiton kätyreistä eroon taistellut Okada oli juuri voittamaisillaan ottelun, jolloin nahkatakkiin ja Los Ingobernablesin pääkallonaamioon sonnustautunut tuntematon hahmo hyökkäsi hänen kimppuunsa tehden hänelle ensin TKO:n ja heti perään moonsaultin. Kyseinen henkilö paljastui Seiya Sanadaksi, joka tunnetaan ehkäpä parhaiten entisenä TNA:n X-Division-mestarina. Sitä, minkä vuoksi suoraselkäisenä tunnettu nuori lupaus päätti kääntyä pimeälle puolelle, ei tiedä vielä kukaan. Mestarille tämä tarkoitti lopun alkua. Okada yritti vielä hyökkäyksen jälkeenkin taistella viimeiseen asti, mutta lopulta haastajan lopetusliike, Destino, oli liikaa ja päätti ottelun selätykseen. Tetsuya Naito on vihdoin ja viimein IWGP Heavyweight -mestari.

Invasionin Attackin pääottelu ei tarjonnut pelkästään virheetöntä matsaamista, vaan siinä nähtiin uuden megatähden syntymisen lisäksi ikimuistoinen debyytti. Täydellisessä maailmassa olisin muuttanut tässä ainoastaan sen, että olisin antanut Naiton otella yksin ilman EVILin ja BUSHIn avustusta, jotta Sanadan sekaantuminen lopussa olisi tuntunut vieläkin merkittävämmältä. Kyse on kuitenkin niin pienestä ”viasta”, etten anna sen karsia pistettäkään matsin arvosanasta.

10/10


Invasion Attack 2016 -tapahtumassa ei nähty ensimmäistäkään huonoa ottelua. Koko show’ssa oli ainoastaan yksi pettymys, ja tapahtuman kaksi parasta ottelua käänsi koko show’n vahvasti plussan puolelle. Sumohallin tulikuuma yleisö sai pienemmätkin matsit tuntumaan tärkeiltä, ja tämä koko nelituntinen hujahti kuin siivillä. Tässä pohjustettiin runsaasti tulevia matseja ja juonikuvioita, ja uudet tuulet puhaltavat nyt toden teolla New Japan Pro-Wrestlingissä. ROH:n Steve Corino ja Kevin Kelly tekivät todella hyvää työtä englanninkielisen selostuspöydän ääressä, joten toivottavasti heitä tullaan kuulemaan NJPW:n lähetyksissä jatkossakin.

Sitten vielä alkuperäiseen kysymykseen: Vaikuttiko AJ Stylesin ja Shinsuke Nakamuran puuttuminen jollain tavalla tapahtuman laatuun tai tunnelmaan? Ei lainkaan.

Tapahtuman arvosana: 9/10

Mikko Taussi

Mikko Taussi

Opiskelija Etelä-Suomesta. Showpainia tullut seurattua vuodesta 2003. Aasialainen pop-kulttuuri ollut intohimon kohteena lähes yhtä kauan, ja se näkyy myös painifanituksessa.

Previous post

Keitä vastaan Shinsuke Nakamuran on oteltava WWE:ssä

Next post

Chyna - Maailman yhdeksäs ihme (1969–2016)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *