Viisi Pointtia: NJPW Dominion (9.6.2019)
New Japan Pro-Wrestlingin Dominion on yksi kesän kohokohtia maailmaa valloittavalle promootiolle. Aiempina vuosina on nähty klassikko-otteluita, mutta miten Leijonaluola vastaa suuriin odotuksiin tällä kertaa?
1. Kaikki haluavat G1 Climaxiin
Shown ensimmäiset kaksi ottelua aloittivat show’n rytinällä. Jon Moxleyn lyhyt taidonnäyte ja Shingo Takagin erinomainen lariattisota jättivät selkeän merkin molempien potentiaalista osana NJPW:n yläkortin kuvioita.
Moxleyn ja Takagin ilta ei päättynyt pelkästään voittoon, vaan otteluiden jälkeen Moxley ja Takagi julistivat halunsa osallistua loppukesän 6 viikkoiseen G1 Climax -turnaukseen.
Dominionin paikka kesäkuussa on suunniteltu olemaan pohjustus loppukesän turnausrytinälle. Moxleyn ja Takagin lyhyet mikrofonihuudatukset herättivät allekirjoittaneessa heti suurta innostusta maailman suurinta yksilöturnausta kohtaan. Kummallakin on paljon tarjottavaa New Japanin painikehiin.
Suuremmat implikaatiot turnaukseen osallistumiselle poikkeavat kummallakin. Shingo Takagin debyytti herätti varsinkin Japanissa suurta huomiota, mutta lohikäärmeistä viimeinen laitettiin nopeasti paikkaamaan junior heavyweight -divisioonan painijakatoa.
Shingon painityyli on kaukana volttien vauhdittamasta juniortyylistä, joten monen kaiho nähdä Takagi raskaampien vastustajien keskellä oli suuri. Takagin julistus vihjaakin, että tämä turnaus ei ole yksittäinen tapaus vaan jonkinlaista sukkulointia eri divisioonien välillä voidaan odottaa.
Moxleyn tapaus kielii NJPW maailmanvalloituksen jatkumisesta. Keväällä WWEstä lähtenyt entinen Dean Ambrose on yksi painimaailman eniten huomiota herättäneitä yksittäisiä painijoita, jonka liikkeitä spekuloitiin heti WWE-sopimuksen päättymisen jälkeen. Miljoonien seuraama Moxley olisi suuri sulka hattuun mille tahansa promootiolle.
New Japan oli ensimmäisiä, jotka tarjosivat Moxleylle mahdollisuuden ja siihen on selkeä syy. G1 Climaxin aloitustapahtuma nähdään Teksasissa, Yhdysvalloissa ja tätä varten tarvitaan iso paikallinen supertähti. Moxleyn mukanaolo saa uusia katsojia kiinnostumaan New Japanista ja amerikkalaisyleisön kouluttaminen japanilaiseen tyyliin hoituu helpoiten tutuilla kasvoilla. Miten G1 Climaxin jälkeen Moxleytä nähdään, siitä ei ole selvyyttä. Vaakakupissa painaa All Elite Wrestlingin kanssa tehty sopimus. Tässä vaiheessa on selvää, että Moxley tuo mukanaan uusia potentiaalisia faneja.
2. Yllättävä kotiinpaluu
Katsuyori Shibatan näkeminen NJPW:n tapahtumissa on aina iso tapaus. Vakavan aivoverenvuodon jälkeen uransa tauolle pistänyt Shibata on vältellyt julkisuutta. Miehen näkeminen tapahtumassa on aina suuri hetki. Teemabiisin soidessa monella heräsi ajatukset kehäänpaluusta, jota pidetään loukkaantumisen vakavuus huomioiden mahdottomana.
Shibatan paluun sijaan nähtiin jotain paljon suurempaa. Shibatan läheinen ystävä KENTA, WWE-katsojille Hideo Itami, palasi kotimaahansa kehiin New Japan Pro Wrestlingin tapahtumassa. Visiitti ei ollut pelkästään yleisön tervehtimistä varten, vaan KENTA ilmoitti heti aikeistaan New Japanin suhteen. Hänkin haluaa osallistua G1 Climaxiin.
WWEstä lähteneen KENTAn paluu NJPW-tapahtumassa on suuri tapaus. KENTA aloitti uransa All Japan Pro Wrestlingissä, josta hän nopeasti lähti muiden painijoiden mukaan perustamaan Pro Wrestling NOAHia. NOAHissa KENTA loi itselleen maineen, joka vei miehen myös Ring of Honoriin ja nosti hänet internetfanien suureen suosioon. Käsittämättömän epäonnisen WWE-uran jälkeen KENTAn paluu Japaniin oli väistämätöntä,
Mutta joidenkin harmiksi NOAH ei saanut tähteään takaisin. Nykypäivän NOAH on täysin erilainen promootio, kuin se mistä KENTA aikanaan lähti. Useiden tähtien siirryttyä toisiin promootioihin ja uuden omistajan muutosten kautta NOAH on täysin erilainen kuin mitä se KENTAN lähtiessä oli.
Tähän ympäristöön KENTAN sijoittaminen olisi jopa tuhoisaa, sillä promootion fokus siirtyisi liiaksi veteraanipainijoihin ja jättäisi nuoremmat nousevat tähdet varjoon.
New Japanin rakentamat tähdet ovat oiva vastine KENTAn kaltaiselle WWE-paluumuuttajalle. New Japan profiloi itsensä maailman parhaimpien painijoiden kodiksi ja KENTAn lisääminen tähän kaartiin on oiva sulka hattuun.
Japanilaiselle yleisölle oman pojan paluu ulkomailta on suuri asia, sillä maailmanluokan tähden paluu kotikehiin tarjoaa uudenlaista viihdettä. Painifaneille tarjotaan useita potentiaalisia unelmaotteluita, joita vielä vuoden alussa ei olisi uskonut tapahtuvan. KENTA ei kuitenkaan enää ole nuori, joten G1 Climax toimii tulikokeena paluumuuttajalle.
3. Joukkuedivisioona tarvitsee uudistusta
Tapahtuman keskivaiheilla nähty Guerrillas of Destinyn ottelu Evilia ja SANADAa vastaan joukkuevöistä oli ties kuinka mones kerta, kun tämä nelikko ottelee keskenään.
Voin tunnustaa, en kiinnittänyt huomiota paljolti tähän otteluun. Ottelulla ei ollut mitään muuta virkaa kuin toimittaa pakollinen joukkuemestaruuspuolustus yhdessä vuoden suurimmista tapahtumista.
Joukkueottelut ovat parhaimmillaan erittäin hyvää otteluviihdettä, joissa yleisö saadaan hihkumaan jokaisesta vaihdosta ja otteesta. Esimerkiksi Pro Wrestling Guerrillassa nähdyt joukkueottelut ovat olleet parhaimmillaan mestariteoksia, jotka vetävät vertoja Okada/Omega -ottelusarjan kaltaisille moderneille klassikoille
New Japanissa nämä kuitenkin ovat vain keino pitää yläkortin ulkopuolella olevia painijoita aktiivisena. Onkin harmi nähdä, että IWGP Joukkuemestaruudet ovat lähinnä vain muodon vuoksi puolustettavia.
Joukkuedivisioonassa ei olla nähty uusia joukkueita hetkeen, joka tämä on omiaan tyhjentämään mielenkiintoisten otteluparien määrää. Todennäköisesti tilanne ei tule muuttumaan hetkeen, sillä yksilöottelut tulevat olemaan seuraavien kuukausien avainasemassa. Kenties loppuvuoden World Tag Leaguessa tarjotaan uusia joukkuepareja, joiden päälle voidaan uusi joukkuedivisioona rakentaa.
4. Niskat nurin
Illan kohokohtina nähtiin kaksi ottelua, joista ei vauhtia taikka vaaroja tilanteita puuttunut. Ensimmäisenä nähty Dragon Leen ja Will Ospreayn mestaruusottelu IWGP Jr. Heavyweight -mestaruudesta tarjosi tiukkoja voltteja ja uskomattomia animestuntteja. Tämän jälkeen nähty Kota Ibushin ja Tetsuya Naiton kohtaaminen IWGP Intercontinental -vyöstä tarjosi vieteriniskojen kohtaamista. Kumpikin ottelu oli täynnä uhkarohkeita vetoja ja molemmissa sai välillä pelätä painijoiden terveyden puolesta.
Painissa sattuu ja tapahtuu, loukkaantumiset ovat valitettava tosiasia. Näiden kahden, sangen erinomaisen ottelun, suurimmat kohdat olivat kuitenkin erittäin vaarallisia bumppeja.
Tämä on huolestuttavaa tässä Benoitin ja Misawan jälkeisessä maailmassa, koska painijoiden kehot eivät ole kaiken kestäviä. Pahinta koko hommassa on, että japanipainin mentaliteetin mukaisesti joka ottelussa on pakko laittaa pahemmaksi.
Tässä vaiheessa on pysähdyttävä miettimään, että onko tämä enää tervettä? Kannattaako painijoiden uhrata itsensä vain, että voidaan tarjota entistä rajumpaa kuin aiemmissa otteluissa?
Hiroshi Tanahashin ja Kazuchika Okadan sekä Codyn ja Dustin Rhodesin otteluissa nähty rauhallisempi, tunnepohjainen ottelutyöskentely on osoittanut ettei mahtavaan matsiin tarvita uskomattomia bumppeja.
5. Paluu pimeille ajoille
Pidän Chris Jerichosta. Pidän myös Kazuchika Okadasta. Olinkin tämän takia innoissani näkemään näiden kahden mähinän tapahtuman pääottelussa. Harmillisesti jouduin pettymään.
Ottelussa ei sinänsä ollut mitään vikaa. Kaikki sujui hyvin, ottelun juoni oli looginen ja molemmat painijat pidettiin tasavertaisina vastustajina. Ottelussa oli kuitenkin kaksi perustavanlaatuista ongelmaa, jotka söivät kokonaisuudelta pohjan.
Ensimmäinen ongelma oli ottelun paikka tapahtumakortissa. Kyllä, päämestaruus tulee olla illan viimeinen ottelu. Harmillisesti kaksi aiempaa ottelua tarjosi niin suurta tunteiden vuoristorataa, ettei kotikatsomossa ollut mahdollisuutta viilentyä. Tämä vaikeutti huomattavasti ottelun tahtiin pääsemistä ja ottelun loppu tuntui tulleen yllättäen.
Ottelun lopetus oli se suurempi näistä kahdesta ongelmasta. Ottelun aikana ei nähty Okadan Rainmakeria eikä Jerichon Judas Effectiä. Sen sijaan Okada otti voiton yllätysselätyksellä. Tämä lopetti ottelun kuin seinään, mutta tapahtuma ei vielä loppunut tähän. Jericho päätti antaa Okadalle kyytiä ja aseet tulivat peliin välittömästi. Juuri ennen kuin Jericho olisi uhrannut Okadan japanilaiselle pöydälle, ehti selostuspöydällä ollut Hiroshi Tanahashi hypätä väliin. Jerichon ja Tanahashin välillä nähtiin kuumia tunteita, joten tämä ottelu tullaan hyvin todennäköisesti näkemään tämän vuoden aikana.
Tämän jälkeen yleisö jäi vielä odottamaan, josko Tanahashilla olisi mitään sanottavaa koko Japania loukanneelle Jericholle. Ei ollut, tapahtuma päättyi pienenmoiseen kaaokseen. Tämä valitettavasti ei ollut yleisön mieleen, sillä tapahtuman loputtua alkoi välitön buuausmyrsky. Tapahtuman äkkilopetus herätti varmasti ikäviä muistoja NJPW:n pimeille ajoille, jolloin tämänkaltaiset yllätyslopetukset olivat arkipäivää. Syy buuaamiselle on yksiselitteinin: kukaan painijoista ei hyötynyt tästä lopetuksesta. Jericho vaikutti lähinnä ölisevältä vanhalta ukolta, Tanahashi ei noussut koko valtion puolustajaksi ja vahvana mestarina esitelty Okada jäi lähinnä heikompaan asemaan. “Huonoja” loppuja on nähty nykyajan NJPWssä aiemmin, mutta näin huolettomasti tehtyä en ole nähnyt aikoihin. Toivottavasti tämä toimii rakennuspalikkana Jerichon kukistukselle.
Tulokset:
- Jon Moxley voitti Shota Uminon. Arvosana: 8/10
- Shingo Takagi voittiSatoshi Kojiman. Arvosana: 9/10
- Jyushin Thunder Liger ja Yoshi-Hashi voittivat Suzuki-gunin (Minoru Suzuki and Zack Sabre Jr.). Arvosana: 6/10
- Taguchi Japan (Hiroshi Tanahashi, Juice Robinson and Ryusuke Taguchi) voitti Bullet Clubin (Jay White, Chase Owens and Taiji Ishimori). Arvosana: 4/10
- Tomohiro Ishii voitti Taichin NEVER Openweight -mestaruudesta. Arvosana: 9/10
- Guerrillas of Destiny (Tama Tonga and Tanga Loa) voittivat Los Ingobernables de Japonin (Evil and Sanada) ja säilyttivät IWGP Heavyweight Tag Team -mestaruuden. Arvosana: 4/10
- Will Ospreay voitti Dragon Leen ja nousi IWGP Jr. Heavyweight -mestariksi. Arvosana: 10/10
- Tetsuya Naito voitti Kota Ibushin ja nousi IWGP Intercontinental -mestariksi. Arvosana: 8/10
- Kazuchika Okada voitti Chris Jerichon ja säilytti IWGP Heavyweight -mestaruuden. Arvosana: 5/10
No Comment