EnnakotNJPW

Ennakko: NJPW King of Pro-Wrestling 2016

Lähetys: 10.10. (klo 10.00–14.00 Suomen aikaa)

Sijainti: Tokio, Japani (Ryōgoku Kokugikan)

Katso tapahtuma NJPW Worldissa!

New Japan Pro-Wrestling jatkaa syksyistä perinnettään ja ottaa vuoden viimeisen etappinsa Tokion Sumohalliin King of Pro-Wrestlingin merkeissä. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, ja se on aina tapana käydä lokakuun toisena maanantaina, jolloin Japanissa vietetään valtakunnallista terveyden ja urheilun päivää.

King of Pro-Wrestling on NJPW:n loppuvuoden suurin tapahtuma, ja show’ssa onkin historian aikana todistettu monenlaisia merkkihetkiä. Näistä tärkeimpänä mainittakoon kahden vuoden takainen pääottelu, jossa Hiroshi Tanahashi kohtasi AJ Stylesin ja rikkoi klassikkomatsin päätteeksi kaikkien aikojen ennätyksen nousemalla IWGP Heavyweight -mestariksi seitsemättä kertaa urallaan.

Vaikka syksy onkin jo viilenemään päin, ei King of Pro-Wrestlingin kattaus ole varmasti jättämässä tänäkään vuonna ketään kylmäksi. Tapahtumassa tullaan näkemään kaikkiaan yhdeksän ottelua, joista jokainen otetaan nyt tarkastelun alle.

6-Man Tag Team Match

Tomohiro Ishii, Yoshi-Hashi & Will Ospreay vs. Adam Cole, Bad Luck Fale & Yujiro Takahashi

chaos-bullet-club

The Bullet Club on dominoinut isojen tapahtumien avausotteluita koko vuoden, mutta nyt heidän onnensa saattaa hyvinkin olla kääntymässä. Tällä kertaa heitä vastassa ei nimittäin ole mikään tusinajoukkue, vaan kolme CHAOS-tallin ansioitunutta jäsentä: Tomohiro Ishii, Will Ospreay ja Yoshi-Hashi. Vuosi 2016 on ollut hyvistiimin kolmikolle näytön paikka, ja he kaikki ovatkin onnistuneet täyttämään ne suuret odotukset, joita heihin on kohdistettu.

Ring of Honorin maailmanmestari Adam Cole on otellut vasta kourallisen otteluita NJPW:n kehässä, mutta mies teki Japanin yleisöön vaikutuksen viimeistään syyskuun Destruction in Hiroshima -tapahtumassa, jossa hän puolusti ROH:n mestaruutta Will Ospreayta vastaan. Vakuuttava voitto Sumohallin yleisön edessä pönkittäisi hänen asemaansa entisestään. Bad Luck Fale jyräsi vastustajiaan kesän G1 Climax -turnauksessa napaten peräti viisi voittoa, ja hän on jatkanut koko syksyn samaan malliin. Ottelun ainoa heikko lenkki onkin Yujiro Takahashi, joka on viime kuukaudet keskittynyt painimisen sijasta enemmän sutenöörin bisneksiinsä.

Ottelussa riittäisi taitoa pidempäänkin mittelöön, mutta avausotteluna tämä tulee todennäköisesti jäämään melko lyhyeksi. Tässä on joka tapauksessa mukana sen verran kovatasoisia painijoita, että matsi tulee tiivimpänäkin pakettina saamaan Tokion yleisön takuuvarmasti kuumaksi.

8-Man Tag Team Match

Togi Makabe, Tomoaki Honma, Ryusuke Taguchi & Bobby Fish vs. Toru Yano, Jado, Rocky Romero & Beretta

makabe-taguchi

Tämä ottelu on jo paperilla melkoinen sekametelisoppa. Vaikuttaa lähestulkoon siltä, että matsin osanottajat olisi päätetty videopeleistäkin tutulla satunnaisvalinnalla. Se ei tosin välttämättä ole huono asia. Tässä ei siis ole mitään erityistä juonikuviota taustalla, vaan kyseessä on tyylipuhdas täytematsi.

Tämä ottelu sopisi ehkä parhaiten show’n avaajaksi, eikä tälle tietenkään kannata asettaa liian suuria odotuksia, mutta palasten loksahtaessa kohdalleen tästä voi kehkeytyä varsin viihdyttäväkin mäiskintä. Ryusuke Taguchi ja Toru Yano tuovat matsiin oman mausteensa komediatyyleillään, kun taas matsin muut painijat – Bobby Fish ja Tomoaki Honma etunenässä – tuovat otteluun kovatasoista matsaamista. Vaikka tämä ottelu saattaakin yllättää, toivon siitä huolimatta, ettei tämä vie tarpeettoman paljoa aikaa tapahtuman tärkeämmiltä matseilta.

8-Man Tag Team Match

Hiroyoshi Tenzan, Satoshi Kojima, Yuji Nagata & Manabu Nakanishi  vs. Katsuhiko Nakajima, Go Shiozaki, Masa Kitamiya & Maybach Taniguchi

noah-njpw

Siemenet tähän otteluun istutettiin G1 Climaxin finaalitapahtumassa, kun NJPW:n ja NOAH:n painijoiden tervehenkiseksi kilpailuksi tarkoitettu joukkuematsi levisi henkilökohtaisten jännitteiden seurauksena veriseksi käsirysyksi. Katsuhiko Nakajima teki G1:ssä suuren vaikutuksen ja nosti nimensä painifanien huulille viimeistään turnauksen viimeisenä päivänä seisoessaan rajun joukkotappelun päätteeksi voitokkaana NOAH-tovereidensa kanssa – keräten yleisöltä raivoisat buuaukset.

NJPW:n veteraanit eivät tunnetusti arvosta ylimielistä käytöstä, ja he haluavat enemmän kuin mieluusti näyttää reviirilleen tunkeutuville riidanhaastajille kaapin paikan. Molemmilla joukkueilla on valtavasti todistettavaa, joten nähtäväksi jää, tulevatko ottelijoiden tunteet kuumenemaan edelliskerran tavoin siihen pisteeseen, että heitä joudutaan jälleen repimään irti toisistaan talkoovoimin.

Mielenkiintoisen juonikuvion lisäksi tämä voi kehätoiminnankin puolesta yltää tapahtuman parhaimmistoon. Katsuhiko Nakajima ja Go Shiozaki tarjoavat aina huipputason otteita, ja myös veteraaneista eritoten Yuji Nagata kykenee edelleen koviin suorituksiin matsissa kuin matsissa. Henkilökohtaisesti toivon, että NOAH ottaa tässä erävoiton.

IWGP Junior Heavyweight Tag Team Championship

The Young Bucks (c) vs. Ricochet & David Finlay

young-bucks-ricochet-finlay

Vuosi 2016 on ollut David Finlaylle tilaisuuksien vuosi. 23-vuotias nuorukainen pääsi keväällä Matt Jacksonin loukkaantumisen seurauksena näyttämään kykyjään arvostetussa Best of the Super Juniors -turnauksessa. Hänen tähänastisen uransa merkittävin hetki tapahtui kuitenkin parin viikon takaisessa Destruction in Kobe -tapahtumassa, jossa hän pääsi Matt Sydalin matkustusongelmien vuoksi ottelemaan NEVER Openweight -joukkuemestaruudesta Satoshi Kojiman ja Ricochetin rinnalla – ja voitti! King of Pro-Wrestlingissä hänelle koittaa jälleen kerran suuri mahdollisuus, kun hän pääsee ottelemaan Junior Heavyweight -sarjan joukkuemestaruudesta. Tuplakullan voittaminen olisikin ”young boy” -vaiheessa olevalle nuorukaiselle jo ennenkuulumattoman kova saavutus.

Tämä ottelu tuntuu mukavan tuoreelta. Vaikka Ricochet ja The Young Bucks ovatkin kohdanneet toisensa useaan otteeseen, Finlayn läsnäolo tulee tuomaan selkeästi oman lisänsä matsiin. Hänen painityylinsä poikkeaa huomattavasti muiden kevytsarjalaisten tyylistä, sillä näyttävän ja lennokkaan painityylin sijaan hän seuraa isänsä eli Fit Finlayn jalanjälkiä teknisemmillä otteillaan. Tämä saattaa vaikuttaa ottelun tempoon siten, että Finlayn tyyli voi ainakin hieman hillitä sitä tarpeetonta spottailua, jota Young Bucksin matseissa usein nähdään.

Young Bucks on pitänyt Junior-joukkuemestaruutta hallussaan kesäkuusta asti, mikä on varsin pitkä aika kyseisen mestaruuden mittapuulla. Vöiden arvon kannalta olisi kuitenkin suotavaa, etteivät ne vaihtaisi vielä omistajia, ja ainakin itse näen Young Bucksin pysyvän mestarijoukkueena ainakin vuoden loppuun saakka. Matsina tämä tulee varmasti olemaan piristysruiske verrattuna muutaman kuukauden takaisiin monen joukkueen välisiin sekamelskoihin.

IWGP Tag Team Championship

The Briscoe Brothers (c) vs. Guerrillas of Destiny

briscoes-guerrillas

”Kohtalon Sissit” saavat siis viimein uusintaottelunsa Dominionista, jossa he alun perin menettivät joukkuevyönsä Briscoen veljeksille. Tongalaiskaksikon mestaruuskausi ei saanut suuremmin kannatusta fanien keskuudessa, ja erityisesti Tanga Roaa on haukuttu jopa koko New Japanin huonoimmaksi painijaksi. Jay ja Mark Briscoe ovat sen sijaan tarjonneet koko tähänastisen kautensa ajan kovaa settiä, ja sen vuoksi tämä ottelu haiskahtaakin vahvasti välipuolustukselta.

Eräs seikka kuitenkin muuttaa koko ottelun asetelman: NJPW:n vuosittainen joukkueturnaus, World Tag League, on jo aivan nurkan takana. Kyseinen turnaus menee sattumalta päällekkäin Ring of Honorin vuoden suurimman tapahtuman, Final Battlen, kanssa. Saattaa siis hyvinkin olla, että Briscoen veljekset joutuvat häviämään IWGP-joukkuemestaruutensa saadakseen aikataulunsa natsaamaan ROH:n kanssa.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen ei ollut mikään täysosuma, mutta siitä huolimatta tästä voidaan hyvällä syyllä odottaa varsin viihdyttävää mättöä. Jay ja Mark tarjoavat kehässä aina loistavia otteita, ja mikäli haastajatiimin heikkoudet saadaan pysymään riittävästi piilossa, tulee Sumohallin kuuma yleisö varmasti tuomaan matsille lisäpisteitä.

8-Man Tag Team Match

Hiroshi Tanahashi, Michael Elgin, Kushida & Jay Lethal vs. Tetsuya Naito, SANADA, EVIL & BUSHI

tanahashi-naito

Jay Lethalin läsnäolo hyvisten tiimissä aiheutti allekirjoittaneessa aluksi ihmetystä, mutta sitten asia valkeni: Tetsuya Naito kääntyi häntä vastaan taannoisessa ROH:n tapahtumassa. Taustatarinaa ottelulla on tämän lisäksi sen verran, että jokainen face-joukkueen jäsen on hiljattain hävinnyt merkittävän matsin Los Ingobernables de Japonille. Tanahashi hävisi Sanadalle puhtaasti G1 Climaxin avauskierroksella, kun taas Elgin menetti vastikään IWGP Intercontinental -mestaruutensa Naitolle ja Kushida puolestaan Junior Heavyweight -tittelinsä Bushille.

Tammikuun Wrestle Kingdom lähestyy jo hyvää vauhtia, ja Tetsuya Naiton sekä Hiroshi Tanahashin välistä Intercontinental-mestaruusottelua on spekuloitu sinne jopa mahdolliseksi pääotteluksi. Tässä on mainio tilaisuus luoda lähtöasetelmia kuviolle, mikäli kyseinen matsi ollaan toteuttamassa.

Matsi on täynnä maailmanluokan ottelijoita, joten jälki tulee varmasti olemaan loisteliasta. Jos hyvin käy, tämä saattaa yltää jopa koko show’n parhaimmaksi taistoksi. Erityisesti Tetsuya Naito, jonka työskentely on ollut koko vuoden silkkaa mahtavuutta, tekee tästä ottelusta ehkäpä koko tapahtuman kiinnostavimman. Lisäksi se, minkälaista suuntaa vaikkapa Sanada ja Michael Elgin ovat ottamassa matkallaan Tokyo Domea kohti, on erittäin kutkuttavaa nähtävää.

NEVER Openweight Championship

Katsuyori Shibata (c) vs. Kyle O’Reilly

shibata-oreilly

Katsuyori Shibata säilytti NEVER-mestaruutensa Bobby Fishiä vastaan Destruction in Tokyo -tapahtumassa, ja mestari pyrkii nyt laittamaan nippuun toisenkin reDRagon-joukkueen osapuolen. Mestaruuden säilyttäminen lihasmassaansa melkoisesti kasvattanutta Kyle O’Reillya vastaan ei tule kuitenkaan olemaan mikään itsestäänselvyys. Molemmat ottelijat tunnetaan erittäin fyysisistä ottelutyyleistään, joten iskut tulevat varmasti tuntumaan kotisohvilla asti.

O’Reilly on ollut koko vuoden mahtavassa nousukiidossa, ja mies on onnistunut nousemaan ROH:ssa jopa pääottelijan tasolle saakka. Täten olisi jopa luontevaa, että hän onnistuisi ensimmäisenä länsimaisena painijana voittamaan NEVER-mestaruuden. Hallitseva mestari Shibata on kärsinyt viime aikoina selkävaivoista, mutta on siitä huolimatta tuhonnut kyborgin lailla kaiken tielleen osuvan. Tästä syystä hän joutunee kuitenkin ottelemaan hieman normaalia varovaisemmin, mikäli haluaa kävellä Sumohallista omin jaloin ulos. Matsi voi siis hyvinkin päättyä uuden mestarin kruunaamiseen, mutta mustelmitta ei kumpikaan ottelija varmasti tule selviämään. Tästä voi hyvinkin kehkeytyä jopa yksi vuoden parhaimmista otteluista.

#1 Contender’s Match

Kenny Omega vs. Hirooki Goto

omega-goto

Kenny Omega teki G1 Climaxissa historiaa voittamalla turnauksen ensimmäisenä ei-japanilaisena ikinä. ”The Cleaner” säilytti syyskuussa ykköshaastajuutensa Yoshi-Hashia vastaan ja on hyvää vauhtia matkalla kohti Tokyo Domen pääottelua – ensimmäisenä pohjoisamerikkalaisena painijana sitten Brock Lesnarin. Mestaruusmatsin tiellä on kuitenkin vielä yksi merkittävä este: mies, jolta Omega riisti voiton G1 Climaxin finaalissa.

Hirooki Goton uran suurin haaste on ollut vaikeus saada katsojia puolelleen. Faneja hänellä on toki aina riittänyt, mutta suuren yleisön kannatus häntä kohtaan on jäänyt kerta toisensa jälkeen valjuksi. Tämä kuitenkin muuttui G1 Climaxissa, kun hän nousi kaikkien yllätykseksi finaaliin ja sai Sumohallin loppuunmyydyltä yleisöltä uransa raikuvimmat suosionosoitukset. Yleisö todella halusi Goton voittavan turnauksen. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan hän jäi jälleen kerran kakkoseksi ratkaisevalla hetkellä.

Asetelmana on siis kiero ja ylimielinen G1-mestari vastaan katkera mutta sitäkin määrätietoisempi haastaja. Miehet ottelivat viimeksi kertakaikkiaan upean taistelun, ja varmasti tälläkin kertaa he saavat hienon matsin aikaan. On vaikeaa kuvitella, että Kenny Omega menettäisi tässä vaiheessa salkkuaan, mutta toisaalta on lähes yhtä vaikeaa nähdä Hirooki Goto häviämässä hänelle toista kertaa peräkkäin – ainakaan puhtaasti. G1 Climaxin finaalissa nähtiin täysin nuhteeton lopetus, joten ehkäpä tällä kertaa ottelu ratkeaakin kyseenalaisin menetelmin. Omega tulee tarpeen tullen varmasti saamaan avustusta Bullet Clubilta. Toisaalta myöskään Goton CHAOS-kumppanit eivät takuulla jää seuraamaan sivusta, mikäli hän on joutumassa alakynteen. Kävi miten kävi, tästä on tulossa erittäin mielenkiintoinen kohtaaminen.

IWGP Heavyweight Championship

Kazuchika Okada (c) vs. Naomichi Marufuji

out_bnr_980x360

Tämän vuoden G1 Climax tullaan muistamaan ennen kaikkea ennalta-arvaamattomuudestaan. Tämä kävi ilmi heti turnauksen avauserässä, kun NOAH-vierailija Naomichi Marufuji nappasi vakuuttavan voiton halitsevasta IWGP Heavyweight -mestari Kazuchika Okadasta. Matsin lopputulos löi useimmat fanit ällikällä. Vaikka Marufuji on toki itsekin erittäin ansioitunut nimi Japanin painikehissä, ei kukaan odottanut hänen selättävän NJPW:n ehkäpä suurinta tähteä.

Vaikka Kazuchika Okada on jo nelinkertainen IWGP Heavyweight -mestari, ei pidä unohtaa, että hän on vasta 28-vuotias. Useat alle 30-vuotiaat painijat ovat vasta uransa alkutaipaleella etsimässä itselleen jalansijaa. Ei siis ole ihmekään, että Okada sortuu toisinaan aliarvioimaan itseään huomattavasti kokeneempiakin vastustajia. G1 Climaxissa Okada teki Marufujin suhteen nimenomaan pahan virhearvion. King of Pro-Wrestlingin polttava kysymys onkin se, tuleeko hän toistamaan virheensä nyt, kun mestaruus on pelissä – ja vaikka mestari olisikin tällä kertaa valmistautunut otteluun paremmin, tuleeko sekään välttämättä riittämään tittelin säilyttämiseen? Marufujilla voi pitkän linjan konkarina olla useampikin ässä hihassaan ”Rainmakerin” varalle.

On oikein virkistävää nähdä välillä jotain ihan uutta New Japanin päämestaruuskuvioissa. Tässä on ison matsin tuntua siitäkin huolimatta, ettei tässä ole vuosia kestänyttä vihanpitoa tai muutakaan elämää suurempaa kuviota taustalla. NJPW:n ja NOAH:n huiput kohtaamassa toisensa on simppeli tarina, joka kirjoittaa itse itsensä. Miesten edellinen kohtaaminen oli huikea koitos, ja vähintäänkin samaa tasoa voidaan odottaa tälläkin kerralla. Kaiken järjen mukaan Kazuchika Okada tulee säilyttämään mestaruutensa matkalla kohti tammikuun Wrestle Kingdomia, mutta vuosi 2016 on ollut NJPW:lle yllätysten vuosi. Mikä tahansa on siis mahdollista.


Tapahtuman spekulointiin ja jälkipuintiin voit osallistua joko foorumillamme, Facebookissa tai Discordissa. Live-seuranta käydään Discordissa.

Mikko Taussi

Mikko Taussi

Opiskelija Etelä-Suomesta. Showpainia tullut seurattua vuodesta 2003. Aasialainen pop-kulttuuri ollut intohimon kohteena lähes yhtä kauan, ja se näkyy myös painifanituksessa.

Previous post

WWE-veikkaus 2016: No Mercy

Next post

Goldbergin ja Lesnarin revanssi

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *