Ennakko: Wrestle Kingdom 10
Lähetys: 4.1. (klo 9.00–14.00)
Sijainti: Tokio, Japani (Tokyo Dome)
Katso tapahtuma NJPW Worldissa!
Tammikuun neljäs päivä on toiminut NJPW:n eli New Japan Pro-Wrestlingin suurimman vuosittaisen show’n ajankohtana jo 24 kertaa. Ihan ensimmäisen kerran ”January 4 Dome Show” nähtiin vuonna 1992, ja silloin tapahtumassa oli myös suomalaista verta läsnä, kun Tony Halme kohtasi ja päihitti jenkkipainija Scott Nortonin. Wrestle Kingdom -nimi tapahtumaan liitettiin vuonna 2007.
Kyseessä on Yhdysvaltain ulkopuolisen painin suurin show – NJPW:n oma ”WrestleMania”. Otteluita on (pre-show’n New Japan Rumble -matsi mukaan luettuna) kymmenen kappaletta, ja lähetys kestää 4–5 tuntia. Otteluista jokainen on New Japan Rumblea ja Hirooki Goton ja Tetsuya Naiton välistä matsia lukuun ottamatta mestaruusottelu.
Tapahtuma selostetaan sekä japaniksi että englanniksi; englanninkielisinä selostajina toimivat Lucha Undergroundin Matt Striker ja Ring of Honorin Kevin Kelly sekä NJPW:n oma Yoshitatsu (eli kyllä, WWE:stä tuttu Yoshi Tatsu), jonka tehtävänä on kääntää painijoiden puheita japanista englanniksi. NJPW Worldin käyttäjä voi itse valita, kuunteleeko lähetystä englanniksi vai japaniksi. (Ei ole mielestäni yhdentekevää, kumman kielen valitsee. Englanninkielinen on toki informatiivinen ja, no, siitä saa selvää, mutta japanilaiset vakioselostajat eläytyvät matseihin paljon paremmin ja tekevät siten otteluista dramaattisempia. Katsojana on ylipäätään yllättävän rentouttavaa keskittyä vain kehätoimintaan ja antaa selostuksen valua toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.)
Japanin aikavyöhykkeen vuoksi tapahtuma alkaa Suomessa aamuyhdeksältä ja kestää todennäköisesti noin kahteen saakka. Voit katsella show’n suorana lähetyksenä NJPW Worldissa, jonka voit tilata napsauttamalla tästä ja noudattamalla näitä englanninkielisiä ohjeita. NJPW World on ikään kuin NJPW:n versio WWE Networkista ja sisältää suorien lähetyksien lisäksi kattavan videokirjaston. Palvelu maksaa tällä hetkellä 7,84 euroa kuukaudessa.
Mikäli tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun katselet japanilaista painia, koet todennäköisesti kulttuurišokin. NJPW:n tyyli on nimittäin hyvin erilainen esim. WWE:hen verrattuna: NJPW:n presentaatio muistuttaa pikemmin urheilutapahtumaa kuin viihdespektaakkelia. Toisaalta tämän vuoden Wrestle Kingdomissa on niin paljon länsimaisia painijoita läsnä, että tapahtumaan saattaa päästä helpommin sisään kuin koskaan aikaisemmin; varsinaisen lähetyksen yhdeksästä ottelusta vain kolme on sellaisia, jotka koostuvat pelkästään japanilaisista painijoista. Kannattaa siis asennoitua avoimin mielin ja hyväksyä se, ettei kaikki etene samalla tavalla kuin Pohjois-Amerikassa, niin kokemuksesta saa eniten irti.
Yksityiskohdista ja säännöistä sen verran, että NJPW:ssä uloslasku kestää WWE:stä tutun 10 sekunnin sijaan 20 sekuntia ja voi johtaa uuden mestarin kruunaamiseen. Diskauksia nähdään vain ani harvoin; yleensä tuomarit sallivat painijoiden käyttää aseita, vaikka suurin osa otteluista päättyy täysin puhtaasti ja rehdin urheiluhengen mukaisesti. (Poikkeuksena toimivat Bullet Clubin matsit, koska Bullet Club edustaa pohjoisamerikkalaista painityyliä ja rikkoo siksi sääntöjä ärsyttääkseen japanilaiskatsojia parhaansa mukaan.)
Mestaruuksista tärkein on IWGP (International Wrestling Grand Prix) Heavyweight Championship, joka on tällä hetkellä ”Rainmaker” Kazuchika Okadan nimissä. Seuraavana tulee Shinsuke Nakamuran hallussa oleva IWGP Intercontinental Championship, jonka jälkeen hierarkiassa on Tomohiro Ishiin NEVER-mestaruus. Myös alle satakiloisille painijoille on oma mestaruutensa IWGP Junior Heavyweight Championship, joka löytyy Bullet Club -jäsen Kenny Omegan lanteilta. Erilaisia joukkuemestaruuksia on yhteensä kolme: IWGP Tag Team Championship (Karl Anderson ja Doc Gallows), IWGP Junior Heavyweight Tag Team Championship (reDRagon) ja upouusi NEVER 6-Man Tag Team Championship, jota ei siis omista vielä kukaan. Näiden vöiden lisäksi tapahtumassa taistellaan ROH:n mestaruudesta, kun Michael Elgin haastaa Jay Lethalin. Kyseessä on Lethalin debyytti NJPW:ssä.
Toisin kuin WWE:ssä, NJPW:ssä matsijärjestys ilmoitetaan etukäteen. Käyn siis ottelukortin nyt läpi siinä nimenomaisessa järjestyksessä, jossa se maanantaina nähdään. En huomioi ennakossani pre-show’n New Japan Rumble -matsia.
IWGP Jr. Tag Team Championship
4-Way Tag Team Match
reDRagon (c) vs. Ricochet & Matt Sydal vs. Roppongi Vice vs. The Young Bucks
Ilta (tai no, näin suomalaisittain aamu) alkaa melkoisella ryminällä, kun Kyle O’Reillyn ja Bobby Fishin reDRagon puolustaa mestaruuttaan kolmea joukkuetta vastaan. Roppongi Vice on Rocky Romeron ja WWE:stä tutun Trent Barettan tiimi, ja Matt Sydalin (Evan Bournen) partnerina painii Ricochet eli Lucha Undergroundin Prince Puma. Young Bucks on tietenkin Nick ja Matt Jacksonin joukkue ja juuri se, jolta reDRagon mestaruuden G1 Climaxin päätöstapahtumassa elokuussa voitti.
Ottelijoista menestynein NJPW:ssä on Roppongi Vicen Romero, joka on noussut IWGP:n Jr. Tag Team -mestariksi yhteensä viisi kertaa (kaksi kertaa Davey Richardsin ja Alex Koslovin ja kerran nykyisen partnerinsa Barettan kanssa). Joukkueista menestynein on puolestaan Young Bucks, joka on voittanut IWGP:n Jr. Tag Team -mestaruuden kolmesti ja Super Jr. Tag Team -turnauksen kerran vuonna 2013. Seuraavaksi menestynein on reDRagon, joka on kaksinkertainen Jr. Tag Team -mestari ja voittanut Super Jr. Tag Team -turnauksen vuonna 2014. Ricochetin ja Matt Sydalin joukkue on ainut, joka ei ole noussut Jr. Tag Team -mestariksi vielä kertaakaan, mutta kaksikko kykeni voittamaan viime vuoden Super Jr. Tag Team -turnauksen päihittämällä finaaliottelussa Roppongi Vicen.
Veikkaus: Luulen, että NJPW tekee tässä Ricochetin ja Sydalin joukkueesta uuden tähden. Ricochet ja Sydal siis voittivat viime vuoden Super Jr. Tag Team -turnauksen ja saattavat hyvin saada lisää nostetta nyt Tokiossa. Young Bucksia tai Roppongi Viceä en pidä erityisen todennäköisenä voittajana, mutta toisaalta reDRagon saattaa vahvistaa asemaansa divisioonan johtajana nappaamalla tästä matsista voiton. Veikkaukseni on kuitenkin Ricochet ja Sydal.
Toivomus: Olen aina Young Bucksin puolella – aina. Jos he eivät voita, niin sitten kannustan Ricochetiä ja Sydalia. reDRagon on mielestäni kuivahko joukkue ja Roppongi Vice kaukana Bucksien, Ricochetin ja Sydalin tasosta, vaikka Romero on kieltämättä oikein karismaattinen ja hauska painija. Ylin ykköseni on kuitenkin siis Young Bucks. Too sweet!
Mitä kannattaa odottaa: Luvassa on hullun nopea ottelu, jossa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. On siis syytä odottaa oikein räjähtävää ja toimivaa avaajaa, joka herättää väsyneimmänkin aamutorkun hereille. Herkkua kaikille atleettisen ja säväyttävän painin ystäville! Silmällä kannattaa pitää eritoten Ricochetiä, joka on aivan ilmiömäinen ottelija ja hyppypapu. reDRagon viehättää kamppailulajien faneja ja Young Bucks oikeastaan kaikkia muita kuin konservatiivisia katsojia. Roppongi Vice on joukkueista ehkä vanhanaikaisin ja säväyttää pikemmin karismallaan kuin uskomattomilla kehäotteillaan.
NEVER Openweight 6-Man Tag Team Championship
Toru Yano & The Briscoes vs. Bad Luck Fale, Yujiro Takahashi & Tama Tonga
Tällä ottelulla ei ole erityistä juonikuviota takanaan. Bullet Club nyt yksinkertaisesti sattuu vaan olemaan ryhmä, joka tahtoo aiheuttaa pahennusta. Nyt se kyseinen ryhmä aikoo aiheuttaa pahennusta nousemalla historian ensimmäiseksi IWGP 6-Man Tag Team -mestariksi, mutta se ei tule olemaan helppoa, sillä heidän vastustajansa Toru Yano on saanut joukkuekumppaneikseen Jay ja Mark Briscoen eli jo liki legendaariset Briscoen veljekset, jotka ovat voittaneet mm. Ring of Honorin joukkuemestaruuden yhteensä kahdeksan kertaa.
Veikkaus: Tavallaan vaikea sanoa, mutta uskoisin, että tämä päättyy Bullet Clubin voittoon. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta ikinä, kun Jay ja Mark NJPW:ssä ottelevat, enkä ehkä osaa uskoa, että veljekset pääsisivät heti debyyttiottelussaan mestaruuden makuun. Voin toki olla täydellisesti väärässä, sillä eihän siitä ole kuin vähän yli vuosi, kun muuan A.J. Styles nousi NJPW:n päämestariksi siinä ihan ensimmäisessä ottelussaan. Uskon kuitenkin, että tässä pelataan varman päälle ja annetaan voitto pahiksille.
Toivomus: Toivon ehdottomasti Toru Yanon ja Briscoen veljesten voittoa, sillä vaikka nautin tästä Bullet Clubin ”jämäporukasta”, niin Yanon joukkueen voitto tarkoittaisi sitä, että Jay ja Mark painisivat NJPW:ssä myös jatkossa. Yanon, Jayn ja Markin dynamiikka vaikuttaa ylipäätään toimivalta, sillä tiukkapipoinen Jay on taatusti hauska näky jo valmiiksi koomista veljeään koomisemman Yanon rinnalla.
Mitä kannattaa odottaa: Luvassa on todennäköisesti show’n kehnoin ottelu painillisesti, mutta kannattaa muistaa, ettei tämän ottelun tarkoitus ole olla mikään Chris Benoit’n ja Kurt Anglen välinen vääntö vaan hauska hengähdystauko. Ei siis kannata missään nimessä odottaa mitään viiden tähden painiklassikkoa, sillä fakta on se, että eritoten Bad Luck Fale ja Yujiro Takahashi ovat tylsiä painijoita. (Fale nyt vielä menettelee, jos tykkää hirviöpainijoista.) Tama Tongan eläimellistä liikehdintää seuraa sen sijaan mielenkiinnolla, ja jokainen tietänee Briscoen veljesten kyvyt. Koominen ja alinomaa huijaava Yano on toisaalta parhaimmillaan juuri Falen kaltaisia yksinkertaisia mörssäreitä vastaan, joten huumoriarvon kuvittelisi olevan kohdallaan.
P.S. Tama Tonga on legendaarisen WWE- ja WCW-painija Mengin poika.
ROH World Championship
Jay Lethal (c) vs. Michael Elgin
Jos joku olisi sanonut tasan vuosi sitten, että Jay Lethal puolustaa ROH:n mestaruutta Michael Elginiä vastaan Wrestle Kingdom 10:ssä, väite olisi tuntunut hullulta. Nyt se kuitenkin on totisinta totta – ja hyvä niin!
Elgin siis teki NJPW-debyyttinsä viime vuoden G1 Climax -turnauksessa, jossa hän otteli huikeita matseja mm. Hiroshi Tanahashia ja Tomoaki Honmaa vastaan. Tuntemattomasta karjusta kuoriutui salavihkaa supertähden kaltainen taistelija, ja japanilaiset hyväksyivät Elginin NJPW:n painijaksi ilomielin. Samaan aikaan Jay Lethal valloitti painimaailmaa Yhdysvalloissa, jossa miehestä tuli Ring of Honorin mestari kesäkuussa 2015. Nyt Elgin ja Lethal kohtaavat toisensa Tokiossa. Luvassa on Lethalin NJPW-debyytti, mikä tarkoittaa sitä, että kotikenttäetu on Elginin puolella. Vaan riittääkö se voittoon?
Veikkaus: Uskon, että Lethal voittaa, jotta hän saa tehdä mahdollisimman hyvän vaikutuksen japanilaisiin katsojiin. En silti poissulje Elgininkään voittoa, sillä ”Big Mike” on juuri nyt tulessa ja voisi mestarina sekoittaa ROH:n pakkaa kiinnostavasti. Todennäköisimpänä ratkaisuna pidän yhtä kaikki sitä, että Lethal huijaa tavalla tai toisella voiton.
Toivomus: Pidän Elginistä oikein paljon (ja äänestin häntä vuoden kehittyneimmäksi painijaksi Ludvig-palkinnoissa), mutta toivomukseni on silti Lethal, jonka hahmoon olen rakastunut viime aikoina totisesti. En kuitenkaan raivostu, jos Elgin hänet voittaa, sillä ”Big Mike” on niin ikään hyvä valinta ROH:n keulakuvaksi.
Mitä kannattaa odottaa: Paha sanoa, sillä Lethal ei ole koskaan ennen otellut NJPW:ssä. Suurin kysymysmerkki tässä lienee yhtä kaikki se, kuinka äänekkäästi yleisö on ottelussa läsnä. Elgin on kyllä ollut japanilaisten mieleen, mutta Lethalin suosiosta on mahdoton sanoa mitään. Se varmasti vaikuttaa myös siihen, millä tavalla Jay ottelee – voi olla, että miehen tyyli on erilainen kuin ROH:ssa, jossa fanit ovat oppineet tuntemaan Lethalin juuri Lethalin kaltaisena ottelijana. Odotukset on joka tapauksessa syytä nostaa korkealle, sillä Elgin ja Lethal ovat mahtavia painijoita.
IWGP Junior Heavyweight Championship
Kenny Omega (c) vs. Kushida
Bullet Club -jäsen Kenny Omegaa ja Kushidaa yhdistää se, että he molemmat ovat voittaneet IWGP:n Junior Heavyweight -mestaruuden kaksi kertaa urallaan. Junior Heavyweight Championship on siis alle satakiloisten painijoiden titteli, joka on ollut olemassa vuodesta 1986 lähtien. Mestaruuden värikkäästä historiasta löytyy mm. Jushin ”Thunder” Ligerin, Owen Hartin, Pegasus Kidin (Chris Benoit), Último Dragónin, Sabun, The Great Sasuken ja Prince Devittin (Finn Bálor) kaltaisia nimiä.
Mestaruus oli liki koko viime vuoden joko Omegan tai Kushidan hallussa. Parivaljakko kohtasi toisensa ensi kerran heinäkuun Dominionissa, jossa haastaja Kushida kykeni päihittämään mestari Omegan. Revanssi nähtiin syyskuun Destruction in Okayama -tapahtumassa, jossa tulos oli päinvastainen: haastaja Omega päihitti mestari Kushidan – tosin Bullet Clubin avustuksella. Nyt luvassa on trilogian viimeinen osa. Vetääkö ilkeä Omega pitemmän korren, vai nouseeko Kushida mestariksi jo kolmannen kerran?
Veikkaus: Taas kerran vaikea veikattava, mutta oma arvaukseni on Kushida. Näin Kushida saa kostonsa Destruction in Okayaman tapauksesta ja yleisö kokea hienon hetken. Veikkaustani tukee se, mitä Omega sanoi NJPW:n edellisessä maksulähetyksessä, Power Strugglessa: mies uhosi nousevansa raskaan sarjan painijaksi eli osallistuvansa taisteluun IWGP Heavyweight -mestaruudesta.
Toivomus: En ole Kushidan suurin fani, vaikka kyseessä on toki osaava ja säväyttävä ottelija. Omega sen sijaan on erittäin lähellä sydäntäni niin hahmona kuin ottelijana, joten kannustan totta kai häntä voittoon. ”The Cleaner” on yksinkertaisesti viihdyttävä ja karismaattinen heppu, paljon karismaattisempi kuin Kushida. Toisaalta jos Kushidan voitto tarkoittaa sitä, että Omega lähtee jahtaamaan päämestaruutta, niin otan sen hymyssä suin vastaan.
Mitä kannattaa odottaa: Ottelu tuskin on yhtään niin vauhdikas kuin reDRagonin, Young Bucksin, Roppongi Vicen ja Ricochetin ja Sydalin matsi, sillä Omega ottelee heitä hitaammin. Matsin painotus piillee siksi draamassa – eritoten jos Bullet Club on kehän laidalla auttamassa Omegaa voittoon. Kushida ja Omega ottelevat hyvin keskenään, joten luvassa lienee joka tapauksessa oikein hyvä matsi.
P.S. Kannattaa kiinnittää huomiota Omegan sisääntuloon. Se on jo tavallisesti hieno, joten Wrestle Kingdomissa se on varmasti entistä hienompi.
IWGP Tag Team Championship
Karl Anderson & Doc Gallows (c) vs. Tomoaki Honma & Togi Makabe
Bullet Club -jäsenet Karl Anderson ja Doc Gallows (WWE:stä tuttu Luke Gallows tai vaihtoehtoisesti Festus) nousivat IWGP:n joukkuemestareiksi kesäkuun Dominionissa, jossa he nappasivat Matt Tavenista ja Michael Bennettistä eli The Kingdomista voiton. Sittemmin kaksikko on puolustanut vöitään vain kerran, koska Anderson on ollut sidoksissa Intercontinental-mestaruuden kuvioihin Shinsuke Nakamuran haastajana.
”The Unchained Gorilla” Togi Makabe ja Tomoaki Honma ovat olleet tovereita ja joukkuekumppaneita jo pitkään, ja tämän mestaruusottelun he ansaitsivat voittamalla viime vuoden World Tag Leaguen joulukuun alussa. Makabe on kaksikosta se, joka on saavuttanut NJPW:ssä paljon enemmän (hän on mm. entinen IWGP Heavyweight -mestari ja G1 Climax -voittaja), mutta joukkuemestaruuden hän on voittanut vain kerran urallaan. Honma ei sen sijaan ole koskaan voittanut ainuttakaan mestaruutta NJPW:ssä, vaikka hän on paininut liigassa jo vuodesta 2007 lähtien; miehen suurin saavutus on nimenomaan World Tag Leaguen voitto Makaben kanssa. Erinomaisena altavastaajana tunnetulla Honmalla onkin nyt timanttinen mahdollisuus nousta mestariksi ensimmäistä kertaa NJPW-uransa aikana.
Veikkaus: Ei tässä voi olla muuta mahdollisuutta kuin Makaben ja Honman voitto, sillä Anderson ja Gallows ovat tyylipuhtaita välimestareita, joiden tehtävänä on hävitä. Honman pitkäaikaiset fanit saavat siis vihdoin kokea sen uskomattoman hetken, kun miehestä kruunataan mestari NJPW:ssä. Toisaalta tässä voi käydä myös niin, että Honman mestaruusvoittoa pitkitetään entisestään, mutta itse uskon nyt vahvasti Bullet Clubin tappioon.
Toivomus: En välitä Andersonista enkä varsinkaan Gallowsista juuri yhtään, joten toivon toki voittoa Makabelle ja Honmalle. Makabe on mielestäni aivan uskomaton ottelija, joka ansaitsee menestystä ja näkyvyyttä (vaikka onkin jo 43-vuotias), ja Honmaa on ilo kannustaa ihan koska tahansa. Anderson ja Gallows toimivat mielestäni parhaiten A.J. Stylesin henkivartijoina – eivät painijoina. Anderson on toki kykeneväinen vetämään myös hyviä matseja, mutta itse en ole siitä huolimatta kyennyt innostumaan miehen otteluista.
Mitä kannattaa odottaa: Jos Anderson ja eritoten Gallows yllättävät myönteisesti, luvassa voi olla yllättävän fyysinen tappelu. Makabe on nimittäin sellainen ottelija, joka lyö ja hakkaa vastustajiaan armotta turpaan ja vastaanottaa hitollista iskua. Myös Honma ottelee varsin brutaalisti ja panee kroppaansa likoon huolella, joten matsista voi kehkeytyä keskinkertaista parempi koitos. Tärkeintä tässä on yhtä kaikki tunnelma – joka ikinen Honman selätysyrityksistä saa yleisön takuuvarmasti tuliseksi, sillä kansa todella tahtoo nähdä miehen nousevan mestariksi kaikkien näiden vuosien jälkeen. Bullet Clubin muiden jäsenten räikeät sekaantumiset voisivat siis tehdä tälle matsille terää ja luoda yleisöstä entistä kuumemman.
P.S. Kiinnittäkää huomiota siihen, kuinka Honma käyttää kalloaan aseenaan. Se on miehen valttikortti.
Singles Match
Hirooki Goto vs. Tetsuya Naito
Tetsuya Naito oli tuuliajolla oleva babyface-painija vielä viime vuoden alussa, kunnes jokin muuttui kesän ja alkusyksyn aikana. Mies matkusti NJPW:n mukana Yhdysvaltoihin Ring of Honorin kiertueelle, vaan ei palannutkaan heti takaisin Japaniin – ja kun hän palasi, niin ei tehnyt sitä omana tuttuna itsenään, vaan meksikolaiseen CMLL-liigaan kuuluvan Los Ingobernables (engl. The Ungovernables) jäsenenä. Samalla mies alkoi käyttäytyä hyvin omituisesti ja muuttui vaaralliseksi ja psykologiseksi painijaksi. Esimerkiksi otteluiden alussa hän härnäsi vastustajiaan siten, että käveli kehään puku päällä ja riisui bleiserin, kauluspaidan ja puvunhousut päältään hämmentävän hitaasti.
Alun perin Naito ajautui riitasille Katsuyori Shibatan kanssa, kunnes Shibata nostettiin lennosta NEVER-mestaruuden kuvioihin. Silloin Naiton vihamieheksi vaihdettiin Hirooki Goto – Shibatan lapsuudentoveri, joka inhoaa Naitoa kaverinsa tavoin. Nyt Goto ottelee Naitoa vastaan Tokiossa, mutta Tetsuya ei ole yksin: miehellä on seuraajinaan painijat nimeltä Evil ja Bushi, jotka ovat kaikkea muuta kuin ystävällisiä veikkosia. Samuraisotilaan kaltainen Goto on siis pahan paikan edessä.
Veikkaus: Gotolla on takanaan hyvä vuosi (mies kykeni mm. päihittämään Shinsuke Nakamuran ja nousemaan siten IWGP:n Intercontinental-mestariksi, kunnes hävisi vyön takaisin Nakamuralle), mutta uskon, että tässä voiton vie Naito. Tetsuyan uusi hahmo on vielä nuori ja kaipaa nostetta, ja se todellinen unelmamatsi tulee olemaan vasta Naiton ja Shibatan välinen mättö. Tässä olisi siis hyvä kasvattaa Naiton pahuutta Goton kustannuksella, ja uskon NJPW:n myös tekevän niin.
Toivomus: Pidän molemmista painijoista, mutta Naito on ehdottomasti se mielenkiintoisempi ottelija. Goto on tavallaan kuin WWE:n Cesaro: hyviä matseja vetävä mies ja työhevonen, joka ei kuitenkaan kykene viihdyttämään allekirjoittanutta tarpeeksi hyvin. Naito sen sijaan iskee ja kolahtaa kunnolla, ja toivoisin miehen nousevan ihan NJPW:n huipulle asti. Iso voitto Tokiossa olisi askel oikeaan suuntaan.
Mitä kannattaa odottaa: Naiton matseja kannattaa aina odottaa innolla, sillä mies on oikein karismaattinen ja jokainen hänen teoistaan kiinnostaa – olivat ne teot sitten kuinka pieniä tahansa. Ottelu lienee myös painillisesti hyvä, koska Goto ja Naito ovat taitavia painijoita.
NEVER Openweight Championship
Tomohiro ishii (c) vs. Katsuyori Shibata
NEVER-mestareita on ollut historian saatossa vain viisi: ECW-legenda Masato Tanaka, Togi Makabe, Tetsuya Naito, Yujiro Takahashi ja nykyinen mestari Tomohiro Ishii. Heistä Ishii on nimenomaan se, josta on veistetty mestaruuden kasvot – mies on voittanut vyön yhteensä neljä kertaa, kun taas Tanaka, Naito ja Takahashi ainoastaan kerran ja Makabekin vain kaksi kertaa. Nyt Katsuyori Shibata tavoittelee paikkaansa mestareiden joukossa. Se on iso juttu Shibatalle, joka ei ole onnistunut voittamaan ainuttakaan yksilömestaruutta NJPW:ssä: miehen suurimmat saavutukset ovat World Tag Leaguen voitto (2014) ja yksi kausi IWGP:n joukkuemestarina (Hirooki Goton kanssa). Mestaruusottelun Shibata ansaitsi selättämällä Ishiin viime vuoden World Tag Leaguessa, jossa Shibata otteli vanhan partnerinsa Goton ja Ishii puolestaan Shinsuke Nakamuran rinnalla.
Veikkaus: Tämä on viimein se tapahtuma, jossa Shibata nousee mestariksi. Mies ottelee uskomattomia matseja kuin liukuhihnalta ja todellakin ansaitsee nostetta, joskin saman voi sanoa Ishiistä, joka on niin ikään aivan ilmiömäinen painija ja uhrautuu otteluissaan ehkäpä enemmän kuin kukaan muu koko maailmassa. Veikkaukseni on silti Shibata, vaikken kyllä ylläty, jos ottelu päättyykin Ishiin voittoon.
Toivomus: Rakastan molempia painijoita, mutta toivomukseni on Shibata ja onnellinen loppu. Tärkein toivomukseni on yhtä kaikki erinomainen ottelu, ja senhän Ishii ja Shibata lunastavat, sillä…
Mitä kannattaa odottaa: …heiltä voi odottaa ainoastaan aivan häikäilemättömän kivuliasta ja intensiivistä taistelemista, jossa kallot kolisevat yhteen ja kehot kärsivät kauhistuttavaa kidutusta. Luvassa on siis ottelu, joka hirvittää heikompia ja tyydyttää kaikkia muita. Ishii ja Shibata ovat yksinkertaisesti tuhoajia, jotka eivät pelkää käyttää kroppiaan aseinaan ja jotka nousevat kehään tekemään vastustajistaan – ja itsestään – selvää jälkeä. Mitä kauemmin ottelu kestää, sitä rajummaksi se muuttuu, mutta samalla ottelijoiden sisukkuudet kasvavat jatkuvasti ja he löytävät uutta voimaa taistella vastaan. Matsi tulee siis muistuttamaan enemmän Tekken-sarjan pelejä kuin tavanomaista painiottelua, ja juuri siinä Ishii ja Shibata ovat maailman parhaimmistoa (elleivät jopa nimenomaan ne kaksi maailman parasta). Aivan varmasti tapahtuman rajuin ja mahdollisesti myös paras matsi!
IWGP Intercontinental Championship
Shinsuke Nakamura (c) vs. A.J. Styles
Kun IWGP:n Intercontinental-mestari Shinsuke Nakamura esitti avoimen haasteen, jonka vastaanottaja kohtaisi hänet Wrestle Kingdomissa, Bullet Clubin johtaja A.J. Styles saapui kärppänä paikalle ja ilmoittautui vapaaehtoiseksi. Itsevarma Nakamura hyväksyi Stylesin ehdotuksen mielellään, ja niin tästä unelmaottelusta tuli totta. Kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäinen kerta, kun Styles ja Nakamura kohtaavat toisensa mies miestä vastaan.
Veikkaus: Erittäin hyvä kysymys, sillä ilmassa on leijunut huhuja niin Stylesin selkävaivoista kuin Nakamuran arvaamattomasta tulevaisuudesta. Jos asiaa ajattelee taas historian kannalta, niin Styles on ehdottomasti se, joka hyötyisi voitosta enemmän: Shinsuke on saavuttanut NJPW:ssä jo oikeastaan kaiken mahdollisen ollen kolminkertainen IWGP Heavyweight -mestari, viisinkertainen Intercontinental-mestari, G1 Climax -voittaja (2011) ja joukkuemestari. Styles on saavuttanut tähän mennessä ”vain” kaksi IWGP Heavyweight -mestaruutta, joka sekin tietysti on todella huikea suoritus, kun huomioi sen, että A.J. on amerikkalainen painija ja ollut NJPW:ssä alle kaksi vuotta. Nakamuran päänahka ja Intercontinental-mestaruuden voittaminen voisivat kuitenkin kasvattaa Stylesin legendaa entisestään, kun taas tappio voisi olla tässä kohtaa aika paha takaisku miehen momentumin kannalta. Toisaalta taas on arveluttava veto tehdä A.J:stä mestari, jos hänen selkänsä ei ole kunnossa. Veikkaan silti, että se on Styles, joka Tokiosta poistuu Intercontinental-mestaruus mukanaan.
Toivomus: Toivon ensinnäkin sitä, että A.J:n selkä on paranemaan päin ja että hän kykenee ottelemaan hyvin. Voittajasta on sinänsä vaikea sanoa mitään, sillä vaikka rakastan A.J:tä, niin ennemmin näkisin hänet silti päämestaruuskuvioissa kuin Intercontinental-mestarina. Toisaalta tappio tässä vaiheessa voisi tosiaan olla paha takaisku kahden peräkkäisen Kazuchika Okadalle hävityn matsin jälkeen, joten kenties voitto voisi sittenkin olla se paras ratkaisu. Samalla Nakamura vapautuisi Okadan (tai Hiroshi Tanahashin) haastajaksi, mikä sekin olisi oikein hyvä juttu. No, sanotaan nyt Styles, vaikka myös Nakamuran voitto kelpaa kyllä.
Mitä kannattaa odottaa: Riippuu Stylesin kunnosta, mutta mikäli Final Battlen ottelu Jay Lethalia vastaan ei tehnyt miehen selälle lisää hallaa, kaikki lienee kunnossa – ja ottelu uskomaton. Nakamura on äärimmäisen karismaattinen supertähti ja Styles mielestäni koko maailman paras painija tällä hetkellä, joten kasassa on ehdottomasti kaikki ainekset täyden kympin matsiin. Ei siis kannata odottaa enempää eikä vähempää kuin aivan ilmiömäistä painiottelua, jossa Stylesin nopea tyyli yhdistyy sulavasti Nakamuran potkuihin ja lukotuksiin.
P.S. Kannattaa myös odottaa ottelijoiden sisääntuloja. Nakamura ja Styles ovat molemmat painijoita, jotka vangitsevat katsojan heti astuessaan verhojen takaa esiin. Osakiitos siitä kuuluu heidän tunnareilleen, jotka ovat täydellisiä.
IWGP Heavyweight Championship
Kazuchika Okada (c) vs. Hiroshi Tanahashi
Kaiken kruunaa elämää suurempi ottelu, jossa seuraava suuri supertähti ”Rainmaker” Kazuchika Okada puolustaa mestaruuttaan – ja asemaansa – vanhaa supertähteä Hiroshi Tanahashia vastaan. Tilanne on tavallaan sama kuin se, että Roman Reigns puolustaisi WWE:n mestaruutta John Cenaa vastaan WrestleManiassa. (Pahoittelen Tanahashin pakollista vertaamista Cenaan, mutta tässä se sopi kontekstiin liian hyvin.)
Kyseessä on kaiken kaikkiaan kolmas kerta, kun Okada ja Tanahashi kohtaavat toisensa Wrestle Kingdomissa. Ensimmäinen kohtaaminen tapahtui vuonna 2013, kun silloinen IWGP Heavyweight -mestari Tanahashi puolusti mestaruuttaan onnistuneesti Okadaa vastaan. Okada ei siis onnistunut vielä silloin varastamaan NJPW:n soihtua itselleen, mutta uusi yritys koitti vuosi sitten eli tammikuussa 2015. Tilanne oli silloin päinvastainen eli Okada mestari ja Tanahashi haastaja, mutta tulos oli taas sama – Tanahashi päihitti Okadan ja piti soihdun visusti itsellään. Nyt Okada saa kolmannen yrityksensä päihittää Tanahashi NJPW:n sydämessä Tokion yössä, mutta mitä tapahtuu ”Rainmakerin” maineelle ja mielenterveydelle, jos Wrestle Kingdom päättyy jälleen kerran Tanahashin juhlaan?
Veikkaus: Tanahashista ei koskaan tiedä (hän on otellut joka ikisessä Wrestle Kingdomissa ja hävinnyt ainoastaan kerran: Shinsuke Nakamuralle vuonna 2008), mutta ihmettelen kyllä suuresti, jos hän tekee sen taas. Ottelun voittaa siis Okada, joka saa vihdoin ja viimein sanoa päihittäneensä Hiroshi Tanahashin Wrestle Kingdomissa. Samalla Okadasta tulee lopultakin se NJPW:n virallinen soihdunkantaja ja kirkkain tähti.
Toivomus: Tykkään molemmista erittäin paljon, mutta lihavoin silti Tanahashin nimen. Okadan voitto tuntuisi nimittäin tässä vaiheessa tylsältä (vaikkakin varmasti oikealta) ratkaisulta, kun taas Tanahashin voitto voisi johtaa vaikka kuinka kiinnostavaan tulevaisuuteen. Okada voisi esimerkiksi seota ja teurastaa Tanahashin totaalisesti ottelun jälkeen. Toisaalta kyllä se Okadankin voitto hyvältä ja vapauttavalta tuntuisi, vaikka ratkaisu olisi tosiaan tylsähkö. Pidän silti pääni ja toivon Tanahashin voittoa, sillä se olisi tulevaisuuden kannalta jännittävämpi veto.
Mitä kannattaa odottaa: Kyseessä on ottelu, jonka historia ulottuu vuoteen 2013. Odotettavissa on siis todella tunnelmallinen koitos, joka on 28-vuotiaalle Okadalle elämän ja kuoleman taistelu. Hän voi hävitä kaiken, kun taas kahdeksatta (!) IWGP Heavyweight -mestaruuttaan jahtaavalla 39-vuotiaalla Tanahashilla on vain ja ainoastaan voitettavaa. Se tarkoittaa sitä, että ihan joka ikinen selätysyritys on äärimmäisen merkittävä – ja se puolestaan sitä, että ihan joka ikinen sekunti ja teko ottelussa on tärkeä. Luvassa on toisin sanoen eeppinen taistelu, jota vahvistavat Okadan ja Tanahashin kehätaidot: molemmat ovat erinomaisia painijoita ja ottelevat hienosti toisiaan vastaan.
P.S. Mikäli ihmettelette, mikä tuo kuvassa oleva Tanahashin salkku oikein on, niin kyseessä on G1 Climax -turnauksen palkinto (eli salkku, joka sisältää sopimuksen mestaruusmatsista Wrestle Kingdomiin).
Kokonaisuutena Wrestle Kingdom 10 vaikuttaa taianomaiselta show’lta, joka voi helposti olla vuoden 2016 – tai no, hitto vie, koko vuosikymmenen – paras tapahtuma. Kortti on herkullisia matseja täynnä ja diversiteetiltään sopiva: on vauhdikasta spottijuhlaa (Young Bucksin matsi), komediaa (Briscoen veljesten matsi), jotain aivan uutta (Lethalin NJPW-debyytti), taattua laatua (Omegan matsi), kihelmöivää draamaa (Honman matsi), psykologista painia (Naiton matsi), aivan hirvittävän stiffiä äksöniä (NEVER-mestaruusmatsi), unelmaottelua (Stylesin ja Nakamuran matsi) ja eeppistä tarinankerrontaa (Okadan ja Tanahashin matsi). Todella, todella tiukka ottelukortti, josta ei pahempia heikkouksia löydy. Nyt jos koskaan kannattaa antaa japanilaiselle painille pikkusormensa ja menettää saman tien koko kätensä, sillä tämä kattaus tulee räjäyttämään pankin!
Tapahtuman spekulointi, jälkipuinti ja livekeskustelu käydään totutusti Facebook-ryhmissämme Talk ja LIVE.
No Comment