Esittely: Kinnikuman – aikansa tuotos suoraan kultaiselta kasarilta
Kun puhutaan puroresusta ja animesta, monelle tulee todennäköisimmin ensimmäisenä mieleen tämän vuosituhannen puolella tulleet tuotokset Sekai de Ichiban Tsuyoku Naritai ja Tiger Mask W.
En ole varma, tiesittekö, mutta puroresu-animea on tullut jo kultaiselta kasarilta lähtien. Sitä edustaa tämänkertaisen artikkelini aihe. Naiset, herrat ja muut, tämä on puroresua, kaiju-elokuvia ja supersankareita yhdistelevä Kinnikuman.
Kinnikuman
Manga 1979–1987
TV-anime 1983–1986
Kinnikuman on Yudetamagon piirtämä, Weekly Shonen Jumpissa vuosina 1979–1987 julkaistu manga, josta tehtiin 137-jaksoinen TV-anime vuosina 1983–1986. Mangan julkaisu alkoi uudestaan vuonna 2011, ja se jatkuu vielä tänäkin päivänä.
Länsimaissa Kinnikuman tunnetaan erityisesti sen huonosta kasibittiselle Nintendolle julkaistusta M.U.S.C.L.E.-pelistä, jonka myös Smarkside on arvioinut.
Franchisen animea yritettiin kyllä esittää Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa, jolloin showpaini- ja anime-buumit olivat kovimmillaan, mutta sekin oli Kinnikuman-sarjan “uudelleenherättely” Kinnikuman Nisei vuodelta 2002. Länsimaissa kyseinen sarja kantoi nimeä Ultimate Muscle: The Kinnikuman Legacy.
Kinnikuman kertoo Kinniku-nimiseltä planeetalta kotoisin olevasta lihaksikkaasta ja “kadonneesta” kruununprinssi Kinniku Sugurusta, joka kumminkin asuu Japanissa. Kun Kinniku oli aivan pieni, hänet potkaistiin pihalle avaruusaluksestaan vanhempiensa toimesta, kun he olivat lomamatkalla Maa-planeetalla, sillä he erehtyivät luulemaan Kinnikua porsaaksi tämän hyvin ruman ulkonäön perusteella.
Ajan kuluessa ja sankarimme kasvaessa aikuiseksi hän alkaa omaksua enemmän japanilaista elämäntyyliä eikä pidä itseään lainkaan ulkoavaruudesta tulleena – ennen kuin häntä tulee hakemaan Kinnikulta kotoisin oleva Alexandria Meat.
Mitä itse hahmoihin tulee, niin Kinnikumanissa niitä on yleisesti aivan laidasta laitaan, mutta jotta säästän teidät tylsyydeltä, keskitytään sarjan niin sanottuihin avainhahmoihin.
Kinniku Suguru, päähahmo
Kotoisin alun perin Kinniku-nimiseltä planeetalta. Kuninkaallisen perheen seuraava kruununperijä. Hän on suuri Gyudon-nimisen nuudeliruuan ystävä ja tekee mitä vain, jotta sitä saa – keinoja kaihtamatta. Lihaksistaan huolimatta Kinniku ei ole järin terävä eikä hänen tuurinsakaan ole kovin häävi; hän ja Murphyn laki ovat erittäin hyviä ystäviä keskenään. Tämä ilmenee muun muassa ihan perus supersankarihommissa ja arkiaskareissa. Huonosta tuurista, lievästä idiotismista ja lapsellisuudestaan huolimatta Kinnikulla on sydän paikallaan. Hän ei toheloinnillaan tarkoita mitään pahaa.
Alexandria Meat, järjen ääni
Kinnikumanin paras kaveri, peräänkatsoja sekä eräänlainen järjen ääni, sillä kuten todettua, Kinniku ei ole välttämättä kaikista tasapainoisin yksilö.
Terryman, kilpakumppani
Kotoisin Amerikasta. Kinnikumania kaikin mahdollisin tavoin etevämpi supersankari ja kaikkien suosikki, jota voisi kuvailla tämän sarjan Vegetaksi Dragonball-nimisestä anime- ja mangasarjasta Sugurun ollessa sarjan Goku. Terrymanin hahmo perustuu amerikkalaiseen showpainijaan Terry Funkiin.
Myös naishahmoja sarjasta löytyy, mutta ne ovat lähinnä tukijarooleissa tai sitten mainittujen hahmojen romanttisen mielenkiinnon kohteina.
Ehkä nimekkäimmiksi naishahmoiksi voin mainita viikoittaisen supersankarilehden toimittajan – sekä Terrymanin tulevan vaimon – Natsuko Shonon ja sarjassa esiintyvän päiväkodin ja esikoulun hoitajan, Kinnikun ensirakkauden Mari Nikaidon.
Sarjan edetessä mukaan tulee myös paljon muitakin naishahmoja, kuten vaikkapa Kinnikun tuleva vaimo Bibimbap, mutta kuten alussa mainitsin, he ovat lähinnä tukijarooleissa tai statisteina toisin kuin nimeltä mainitut.
Yksi televisiojakso koostuu kahdesta tarinasta, jossa näemme Kinnikumanin toilailemassa mitä ihmeellisimmissä tilanteissa. Sarjan edetessä aletaan keskittyä enemmän wrestling-puoleen ja seurataan, kuinka Kinnikumanista, kaikkien pilan ja ivan kohteesta, kuoriutuukin yllättävän kova kaveri!
Kysymys kuuluu, onko sarja realistinen? Eipä sitä taida pahemmin olla – ja miksi, te kysytte?
Kinnikuman on tullut avaruudesta.
Kinnikuman syö sipulia, jotta voi kasvaa kerrostalon kokoiseksi.
Kinnikuman ottelee muun muassa Loch Nessin hirviötä vastaan.
Suurimmat realismin elementit sarjassa tulevat lähinnä itse painista ja sen liikkeistä, sillä ne ovat oikeaoppisia. Sen ajan suosittuja painijoitakin namedroppaillaan tämän tästä sarjassa.
Myös showpainille tyypillisiä tarinankerronnallisia elementtejä sarjasta löytyy, kuten vaikkapa “Zero to Hero”, jossa Kinnikun kaltaisesta luuserista kuoriutuu yllättävän kova kaveri!
Vielä loppuun: Onko sarja katsomisen arvoinen?
Mielestäni kyllä ja ei. Kannattaa tosissaan harkita, haluaako käyttää aikaansa 137 jakson verran sarjaan, jossa on hyvin itseään toistava kaava alusta loppuun.
Jos kumminkin päätät katsoa sarjan, otathan huomioon, että kyseessä on aikansa tuotos, ja se voi nykypäivänä näyttää hyvinkin kornilta, mitä tulee sen huumoriin.
Showpainillisesti se kyllä toimittaa, siitä ei tarvitse huolehtia.
No Comment