HaastattelutSLAM Wrestling FinlandSuomipaini

”Tämä matsi saattaa varastaa koko show’n”, toteaa Riku Forsström – Smarkside haastatteli miestä, joka keksi Wrestle Aidin


Painifanien odotus päättyy tänä lauantaina, kun SLAM! Wrestling Finlandin historian toinen julkinen tapahtuma Wrestle Aid saapuu Raumalle.

Päätimme siksi haastatella raumalaista Riku Forsströmiä, jota ilman Wrestle Aid ei toteutuisi. Tapahtuma oli nimittäin Forsströmin idea ja samalla hänen 40-vuotisjuhlansa.

Forsström sairastaa Duchennen lihasrappeumaa eikä voi enää matkustaa pitkiä matkoja tapahtumien perässä. SLAM! Wrestling Finland tuo Forsströmin suosikkipainijoita siksi juuri Raumalle.

Kävi ilmi, että Wrestle Aidin takana on fani, joka katsoo showpainia enemmän kuin kehtaisi myöntää.


Jos Forsström olisi voinut tuoda Raumalle ihan kenet tahansa, Wrestle Aidissa ottelisivat AJ StylesChris JerichoJohnny GarganoKenny Omega ja Tetsuya Naito.

On kuitenkin selvää, ettei WWE-tähti Stylesin kaltaisia painijoita voi tuosta vain tuoda Suomeen. Esteenä on paitsi työsopimus myös palkka, sillä maailman suurimmat tähdet ovat maailman suurimpia tähtiä.

Se ei kuitenkaan estänyt Forsströmiä haaveilemasta rohkeasti.

– Realistisesti pohdin, että Raumalle olisi voinut tuoda esimerkiksi Cody Rhodesin, Minoru Suzukin, Kushidan, Kota Ibushin, Will Ospreayn, Aja Kongin, Tessa Blanchardin tai Johnny Slamin, Forsström kertoo.

Nämä painijat eivät kuitenkaan Suomeen saavu, mutta tärkeintä on, että Forsströmin kaikkein suurin toive kyllä toteutuu.

Raumalla nimittäin tulee ottelemaan Forsströmin kaikkien aikojen suosikkipainija, japanilainen Meiko Satomura. Satomura saa vastaansa Lucha Undergroundista tutun Ivelissen ja All Elite Wrestlingiin palkatun Sadie Gibbsin.

– Siitä tulee Euroopan ja ehkä koko maailman suurin naistenottelu tänä vuonna, Forsström kuvailee.

Satomuran, Ivelissen ja Gibbsin ottelu käydään vain hieman yli kaksi kuukautta sen jälkeen, kun WWE-tähdet Becky LynchCharlotte Flair ja Ronda Rousey ottelivat ensimmäisinä naisina historiassa WrestleMania-tapahtuman pääottelussa.

Forsström uskoo, että Raumalla voidaan nähdä parempi ottelu kuin Yhdysvalloissa.

– Satomura ja Ivelisse ovat tällä hetkellä maailman kovimmat painijat, jotka eivät ole allekirjoittaneet sopimusta WWE:hen, ja kun soppaan lisätään Gibbsin kaltainen friikkiatleetti, luvassa on ottelu, joka on pakko nähdä.


Meiko Satomura, 39, aloitti uransa jo vuonna 1995 ja on esiintynyt muun muassa WWE:ssä.


Forsström katselee 10–20 tuntia showpainia viikoittain. Repertuaari koostuu etunenässä WWE:stä, WWE NXT:stä, NJPW:stä, AEW:stä, ROH:sta, Impact Wrestlingistä, Dragon Gatesta, Stardomista, Sendaista ja kotimaisesta FCF Wrestlingistä.

– Sitten on iso joukko promootioita, joita seuraan säännöllisen epäsäännöllisesti, Forsström lisää.

Tarjonta kulkee ympäri maailman. Amerikkalaisista promootioista Forsström seuraa esimerkiksi Evolvea, MLW:tä ja Shinea, brittiläisistä Progressia, OTT:tä ja Revolution Prota, keskieurooppalaisista WXW:tä, pohjoismaisista SWS:ää, GBG:tä, DPW:tä sekä japanilaisista NOAH:ta ja AJPW:tä.

Forsström näkee, että All Elite Wrestling tarjoaa maailman parasta painia tällä hetkellä.

– En lähtenyt mukaan älyttömään AEW-hypetykseen ja pidin odotukseni realistisina, mutta Double or Nothing teki minusta AEW-uskovaisen. Se tuntui todella raikkaalta tuulahdukselta WWE:n rinnalla ja sai rakastumaan lajiin taas uudestaan.

Rauman Wrestle Aid -tapahtumassa All Elite Wrestlingiä edustaa edellä mainittu Sadie Gibbs, jonka treenivideo näytettiin suorassa Double or Nothing -maksulähetyksessä toukokuussa.


Brittipainija Sadie Gibbs, 27, on paininut vasta puolitoista vuotta mutta tehnyt jo nyt nimeä ympäri maailman.


Myös japanilainen paini on lähellä Forsströmin sydäntä. New Japan Pro-Wrestling on hänen mielestään painimaailman paras promootio heti All Elite Wrestlingin jälkeen.

Wrestle Aidin ottelijoista Yoshihiro Tajiri on otellut NJPW:n kehissä. Paremmin Tajiri tunnetaan kuitenkin entisenä WWE-painijana. WWE:ssä Tajiri voitti muun muassa WWE Cruiserweight -mestaruuden kolme kertaa ja nousi WWE Tag Team -mestariksi rakastetun Eddie Guerreron kanssa.

Raumalla Tajiri kohtaa vanhan vihollisensa ”The Rebel” StarBuckin, SLAM! Wrestling Finlandin perustajan.

– Tajiri vastaan StarBuck on suomipainin suurin ja tunnetuin feudi. Raumalla tullaan näkemään tämän legendaarisen feudin viimeinen kappale, Forsström toteaa.

Cagematch-sivuston mukaan Tajiri ja StarBuck ovat kohdanneet toisensa kuusi kertaa. Näistä otteluista yksi on oteltu Suomessa. Silloin oli vuosi 2010, ja ottelu päättyi StarBuckin voittoon.

Nyt Tajiri aikoo tasoittaa tilanteen.

– StarBuckin ja Tajirin matseista jokainen on ollut klassikko jo syntyessään, joten tätä ei todellakaan kannata missata. Kyseessä on viimeinen mahdollisuus päästä todistamaan näiden kahden todellisen legendan kohtaaminen, Forsström kuvailee.


Tajiri ja StarBuck ovat kohdanneet toisensa Japanissa viisi kertaa ja otelleet myös joukkueena.


Forsströmin listalta ei löydy Lucha Undergroundia, sillä kyseisen kausittaisen ohjelman kohtalo on tällä hetkellä epäselvä. Wrestle Aid -tapahtumassa otteleva Matt Cross, joka esiintyi Lucha Undergroundissa nimellä Son of Havoc, saa yhtä kaikki suitsutusta Forsströmiltä.

Yhdysvaltalaisen Crossin vastustaja on suomalainen Jami Aalto, niin sanottu Lapin luchador.

– Jami Aalto, Suomen kovin high flyer kautta aikain, kohtaa painin parhaiten pidetyn salaisuuden, Matt Crossin. Tästä tulee taatusti vauhdikas ja korkealentoinen matsi, Forsström toteaa.

Korkealentoisia otteluita näkee myös WWE NXT -ohjelmassa, joka tarjoaa Forsströmin mielestä maailman kolmanneksi parasta showpainia. NXT:ssä valokeila on uusissa tähdissä, ja Raumalla uusia tähtiä näkee eritoten suomalaispainija Viktor Tykin ja irlantilaispainija Scotty Davisin kohtaamisessa.

– Tykki ja Davis ovat molemmat äärimmäisen lahjakkaita nuoria leijonia. Tämä matsi saattaa varastaa koko show’n, Forsström ennustaa.

Nuoria leijonia nähdään myös illan ainoassa joukkueottelussa, jossa suomalaiset Patrik Mieto ja Polar Pekko kohtaavat virolaisen Mikk Vainulan ja espanjalaisen Carlos Zamoran.

– Tässä matsissa nähdään neljä erittäin lahjakasta ja nälkäistä nuorta miestä, jotka haluavat päästä näyttämään parastaan. Tulossa on varmasti viihdyttävä ottelu, Forsström uskoo.

Raumalainen Toni Tamminen edustaa niin ikään suomipainin nuorta sukupolvea. Forsström ei voi enää matkustaa ympäri Suomea showpainin perässä, mutta hän pystyy silti tutustumaan uusiin suomalaispainijoihin videoiden avulla.

Tammisesta Forsström povaa jotakin suurta.

– Rauman poik pääsee ensimmäistä esiintymään kotiyleisönsä eteen ja tulee varmasti antamaan kaikkensa. Onkohan tämä matsi Tammisen lopullinen läpimurto suomipainin huipulle?

Tammisen vastustaja on suomipainin veteraani Stark Adder, jolla on kana kynittävänään Tammisen kanssa. Kaksikko on nimittäin kohdannut toisensa kerran aiemmin, ja silloin ottelu päättyi Tammisen voittoon.

Hollantilainen Jurn Simmons ei sen sijaan ole kohdannut suomalaispainija ”Häijy” Heimo Ukonselkää koskaan.

– Tämä on todellinen eurooppalainen unelmaottelu, Forsström toteaa.

Simmonsia Forsström kuvailee ”Hollannin seuraavaksi vientituotteeksi, jonka ovea suuret promootiot koputtelevat lähitulevaisuudessa”.

– Heimo taas on StarBuckin ohella ainoita todellisia eurooppalaisia legendoja, jotka ovat keränneet suurta suosioita Euroopan ja Japanin painikehissä. Odotettavissa on kovaiskuinen ja brutaali isojen miesten kohtaaminen, Forsström kiteyttää.


Wrestle Aid -tapahtuma Kauppakeskus Potkurin katolla (Kauppakatu 3, Rauma) lauantaina 28. kesäkuuta 2019 kello 18–21. Ovet auki kello 17. Liput Ticketmasterista (63 € / 32 € / 20,50 €). Ilta-Sanomat lähettää tapahtuman suorana ISTV-palvelussaan osoitteessa is.fi. Tapahtuman järjestää SLAM! Wrestling Finland yhteistyössä Rauman Lukon, Ravintola Tifosin, Riku Forsströmin ja Toni ”Protoni” Järvisen kanssa. Osa tapahtuman tuotosta ohjataan Lihastautiliitolle. Hyväntekeväisyystapahtumalla tuetaan Duchennen lihasrappeutumaa ja ALS-tautia sairastavien henkilöiden liikunta- ja urheilutoimintaa.


LUE MYÖS: ”Tämä on rohkein realistinen pelinavaus, joka Suomessa on tämän lajin tiimoilta tehty”, sanoo Michael Majalahti – Smarkside selvitti, miten SLAM! Wrestling Finland toimii ja mikä on sen tämänhetkinen lasikatto

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Viisi pointtia: WWE Stomping Grounds (23.6.2019)

Next post

Kolumni: Häviämisen jalo taito

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *