HaastattelutSLAM Wrestling FinlandSuomipainiUutiset

”Tämä on rohkein realistinen pelinavaus, joka Suomessa on tämän lajin tiimoilta tehty”, sanoo Michael Majalahti – Smarkside selvitti, miten SLAM! Wrestling Finland toimii ja mikä on sen tämänhetkinen lasikatto

Suomen painikansa sai kuulla yllättävän uutisen viime kesänä, kun Michael ”StarBuck” Majalahti, 45, kertoi kokeilevansa jotain aivan uutta. Pian ihmisten huulilla liikkui jo nimi SLAM! Wrestling Finland, jonka ensimmäinen julkinen tapahtuma järjestetään Helsingin The Circus -tapahtumakeskuksessa perjantaina 22. maaliskuuta 2019. Smarkside soitti suomipainin isälle ja kysyi, mistä SLAM! Wrestling Finlandissa on kyse – ja mikä on sen suhde FCF Wrestlingiin.


Jos Vince McMahon olisi kosiskellut ainoastaan oman lajinsa faneja 1980-luvulla, World Wrestling Entertainment ei olisi välttämättä koskaan kasvanut nykypäivän kaltaiseksi maailmanlaajuiseksi yhtiöksi saati edes selviytynyt 2000-luvulle saakka. Sen sijaan McMahon pohti ja myös keksi, millä keinolla hän saisi pelinappuloistaan kaiken irti niin, että WWE:n tapahtumat houkuttelisivat kaikenlaisia ja -ikäisiä ihmisiä vauvasta vaariin, duunarista kauluspaitaan, faneista tavalliseen kansaan.

– Tuo sama kysymys on nyt minulla, sanoo Michael ”StarBuck” Majalahti, viime vuonna alkunsa saaneen SLAM! Wrestling Finlandin perustaja, joka kertoo olevansa lopen kyllästynyt harrasteluun.

Se, mitä Majalahti, 45, haluaa seuraavaksi tehdä, on näin ollen sidoksissa nimenomaan SLAM! Wrestling Finlandiin. Suomipainin veteraanin suoraviivaisena tavoitteena on, että uusi, ainutlaatuinen yritys toisi tulevaisuudessa leivän Majalahden pöytään.

– Minua ei enää tässä iässä kiinnosta harrastella yhtään, ei siis yhtään. Elämä menee eteenpäin, ja minä mietin wrestlingiä nyt pelkästään bisneksenä, jossa raha vaihtaa omistajaa.

Juuri tähän ajatukseen perustuu SLAM! Wrestling Finlandin toimintamalli, joka on täysin erilainen esimerkiksi FCF Wrestlingiin, toiseen kotimaiseen, verrattuna. SLAM! Wrestling Finlandista ja FCF Wrestlingistä – tai suomipainin aikaisemmista promootioista, kuten Pro Wrestling Finlandiasta tai Valhalla Pro Wrestlingistä – ei itse asiassa voi oikeastaan edes puhua samassa yhteydessä.

– SLAM! Wrestling Finland ei ole promootio, vaan myyntipalvelu, Majalahti avaa.

Sana myyntipalvelu saattaa kuulostaa tässä kontekstissa kummalliselta, eikä syyttä. SLAM! Wrestling Finlandin takana kun on ajatus, joka tulee todellakin laatikon ulkopuolelta.

Tarkoituksena ei nimittäin ole järjestää tapahtumia ja kääriä pääsylipputuloja, kuten tavallisesti, vaan nimenomaan myydä – nimittäin painia, mittatilaustyönä.

– Oli se sitten yökerho, festari, firman pikkujoulu tai mikä tahansa tilaisuus, niin minä järjestän sinne juuri sellaista sisältöä kuin asiakas itse toivoo. Minä siis myyn sisältöä, Majalahti selittää.

 


”In order to make money, you’ve got to spend money”


 

SLAM! Wrestling Finland on järjestänyt tähän mennessä yhden show’n. Tuo tapahtuma pidettiin suljettujen ovien takana Kotkassa lauantaina 24. marraskuuta 2018. Kyseessä oli yksityistilaisuus – ja samalla Power Tech Group -nimisen metallialan yrityksen pikkujoulut.

Illan pääottelussa StarBuck otteli englantilaista veteraanipainija James Masonia vastaan. Tapahtumassa esiintyi myös usea FCF Wrestlingin painija, kuten Jami AaltoPolar PekkoSalomon StridStark Adder ja ”Häijy” Heimo Ukonselkä.

– Power Tech Group sponsoroi minulle kehän, ja minä tuotin Power Tech Groupin pikkujouluihin show’n. Firman toimitusjohtajaa taputettiin silloin selkään, kun yhteistyötahot ja paikalla olleet sidosryhmät kehuivat, että oli kyllä hienoa, kun järjestit tällaiset kekkerit, että tämä oli jotakin sellaista, jota ei joka päivä näe, Majalahti kertoo.

SLAM! Wrestling Finlandin seuraava tapahtuma, Mega Launch, on sen sijaan julkinen eli kaikille avoin show. Se järjestetään Helsingin keskustan The Circus -tapahtumakeskuksessa perjantaina 22. maaliskuuta, ja Majalahdella on paljon pelissä.

– Mega Launch on ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen tapahtuma, jonka joudun järjestämään riskillä, Majalahti sanoo.

Riskillä Majalahti viittaa siihen, että jatkossa hän haluaa myydä, ei järjestää, SLAM! Wrestling Finlandin tapahtumia. Mega Launch on ikään kuin televisiosarjan pilottijakso, jonka tavoitteena on herättää mielenkiintoa ja näyttää, minkälaista moniulotteista show’ta Majalahdella on tarjota.

– En halua itse enää promotoida tapahtumia saati ottaa riskejä siinä mielessä, sillä olen jo ihan tarpeeksi pitkään pyörittänyt tätä lajia Suomessa. Mega Launchissa näytän kynteni ja hampaani medialle ja asiakkaille. In order to make money, you’ve got to spend money, Majalahti kiteyttää.

 

Salomon Strid (vas.), ”Häijy” Heimo Ukonselkä ja Stark Adder taistelivat keskenään SLAM! Wrestling Finlandin ensimmäisessä tapahtumassa, joka pidettiin suljettujen ovien takana Kotkassa. Tuomarina toimi FCF Wrestlingistä tuttu Teemu Kytösaari. Kuva: Jary Högnabba

 


Maailmanluokan meininkiä


 

SLAM! Wrestling Finlandiin voi jo nyt yhdistää kaksia fraasia, jotka ovat hiljalleen vakiintumassa osaksi myyntipalvelun brändiä. Laji, jota Majalahti myy, on nimeltään amerikkalainen ammattipaini, ja SLAM! Wrestling Finlandin sisältöä Majalahti kuvailee ”maailmanluokan meiningiksi”.

– Tämä ei ole suomalaista touhua tai rajattu vain Suomeen, vaan tämä on maailmanluokan meininkiä, Majalahti selittää.

Kyseessä ei kuitenkaan ole vain keinotekoinen iskulause, vaan sen takana on ajatus, johon Majalahti on uskonut jo vuosia – ajatus siitä, että rima on nostettava tarpeeksi korkealle, mikäli mielii tehdä vaikutuksen erityisesti uusiin asiakkaisiinsa.

– Uskon siihen samaan, mitä brittipainija Marty Jones sanoi Shooting the Shizzat -podcastissani. ”Pro wrestling’s getting red-hot right now, and the only way to elevate your product is to use top-level talent”, ja minä olen uskonut tähän aatteeseen jo monta vuotta. Jos haluaa nousta maailmanluokan tasolle, silloin on oltava maailmanluokan tuote – ja pistettävä naapuria enemmän likoon.

Yksi toinen sanaliitto, jota Majalahti viljelee SLAM! Wrestling Finlandista puhuessaan, on all-star cast. Se tarkoittaa kylmänviileästi sitä, että Majalahti valitsee SLAM! Wrestling Finlandin tapahtumiin vain parhaita mahdollisia painijoita, ellei sitten asiakas toisin toivo.

– En minä voi ottaa esimerkiksi ketä tahansa indie-painijaa SLAM! Wrestling Finlandiin. Nykypäivän tulokkaissa on hirveästi raakileita, joiden paketti ei ole vielä sillä tavalla kasassa, että he voisivat seistä samassa kehässä maailmanluokan tähden rinnalla. Se taas ei palvele ketään.

Paketti, josta Majalahti puhuu, koostuu kolmesta seikasta: ulkonäöstä, painitaidoista ja karismasta. Painijan on oltava pähkinänkuoressa sellainen, että Majalahti voi mainostaa häntä maailmanluokan tuotteena. Otteluparien on täydennettävä toinen toisiaan, ja olennaisten elementtien on oltava kasassa.

– Monet painijat ympäri maapalloa ovat ottaneet jo nyt minuun yhteyttä ja kysyneet, voisivatko he päästä ottelemaan SLAM! Wrestling Finlandissa, mutta minä ajattelen bisnesmiehenä sitä, mikä saa ihmisen ostamaan pääsylipun tapahtumaan. Siinä on siis rima, Majalahti sanoo.

Juuri ulkonäkö on Majalahden mukaan yksi keskeisistä tekijöistä, kun kuluttaja aprikoi pääsylipun ostamista. Siihen hänet on opettanut entinen WWE-tähti Tajiri, ”The Rebel” StarBuckin kenties ikimuistoisin kilpakumppani.

– Tajiri on sanonut minulle, että kun japanilainen käy viihteellä pitkän työviikon jälkeen, tämä ei halua nähdä tavallisia ihmisiä kehässä. Se, mitä kyseinen japanilainen haluaa, on jotakin uniikkia, kuin King Kong vastaan Godzilla, elämys, joka irrottaa katsojat hetkellisesti oravanpyörästä.

 


Lasikattona Skandinavia ja Baltian maat


 

”Maailmanluokan meininki” viittaa tavallaan myös siihen, ettei SLAM! Wrestling Finlandin tapahtumia ole tarkoitus nähdä vain Suomessa. Mikäli myyntipalvelu lähtee käyntiin niin kuin Majalahti visioi, SLAM! Wrestling levittäytyy myös Skandinaviaan, Baltian maihin ja mahdollisesti myös Venäjälle – mutta eritoten etelään eli Viroon ja ehkä Latviaan ja siitä Liettuaan.

– SLAM! Wrestling säilyy, mutta nimen viimeinen sana voi olla mikä tahansa, Majalahti avaa.

Majalahden suunnitelmana on aloittaa Suomessa ja ottaa sen jälkeen askeleita Baltian maihin. SLAM! Wrestlingin lasikattona hän pitää Baltian maiden lisäksi Skandinaviaa, eikä Venäjäkään ole poissuljettu vaihtoehto.

– Esimerkiksi Pietarissa päin voisi olla mahdollisuuksia, mutten ole katsonut sitä korttia vielä. Tarkoituksena kuitenkin on pitää tapahtumia myös Suomen ulkopuolella, sillä elämä muuttuu tylsäksi, jos siinä ei ole haasteita. Pyrkimyksenä on myös maksimoida hyöty kaikin puolin, ja kaikki tästä eteenpäin on puhtaasti bisnestä, Majalahti toteaa.

Mega Launchin jälkeen SLAM! Wrestling Finland nähdään varmuudella jossakin päin Länsi-Suomea tänä kesänä. Majalahti vahvistaa, että kesän tapahtumaan on tulossa painijoita Euroopan ulkopuolelta ja että tapahtumassa on neljä järjestäjää. Sen enempää SLAM! Wrestling Finlandin tulevaisuudesta ei tällä hetkellä tiedetä.

– Myyntityö on vasta alkamassa, ja Mega Launch on vaatinut veronsa. Olen järjestänyt tätä tapahtumaa raivopäisesti täysin yksin ja saanut todella paljon aikaiseksi. Tähän mennessä tapahtumalla on jo kolmetoista sponsoria, ja se on enemmän kuin millään muulla suomalaisella painitapahtumalla koskaan aikaisemmin, Majalahti sanoo.

Se, minkälaisen budjetin SLAM! Wrestling Finlandin asiakas vaatii, vaihtelee täysin. Majalahti ei siksi halua puhua numeroista, vaan luettelee mieluummin tekijöitä, jotka vaikuttavat tapahtuman hintaan.

– Hinta syntyy etäisyydestä ja asiakkaan toiveista. Helsingistä lähdetään, joten jos haluaa järjestää tapahtuman vaikka Lapissa, niin se maksaa tietysti enemmän kuin Tampereella tai Turussa. Myös painijoiden palkkiot vaihtelevat sen mukaan, kenestä on kyse. Jos toisin esimerkiksi Johnny Impactin Suomeen, niin hänen hintansa olisi satavarmasti eri kuin sellaisen painijan, joka lentäisi tänne vaikkapa Saksasta.

 

Demolition Davies on yksi Mega Launch -tapahtuman painijoista. Saksalaishirviö otteli StarBuckia vastaan viime talven Rockfight-tapahtumassa Leppävirralla 24. helmikuuta 2018. Kuva: Marko Simonen

 


Ovatko SLAM! ja FCF sodassa?


 

SLAM! Wrestling Finlandin syntymä on keskeinen osa suomalaista painihistoriaa myös sen takia, ettei Majalahti ole uuden myyntipalvelunsa myötä millään tavalla FCF Wrestlingin puikoissa enää.

– Se on toisten vetämä laiva se, Majalahti vahvistaa.

”The Rebel” StarBuckin FCF-ura ei kuitenkaan ole välttämättä ohi. Majalahti sanoo, että hän on yhä FCF:n käytettävissä painijana, mikäli löytyy tarpeeksi hyvä syy palata kehään.

– Jos he haluavat jatkaa yhteistyötä, niin sitten yhteistyö jatkuu. En minä näe syytä, miksi sitä yhteistyötä ei voisi jatkaa. Minun ei kuitenkaan tarvitse oman egoni takia päästä kuukaudesta toiseen painimaan, vaan skenaarion on oltava järkevä ja hyödyllinen paitsi vastustajalleni myös minulle, Majalahti sanoo.

Yhteistyötä ei myöskään estä FCF Wrestlingin ja SLAM! Wrestling Finlandin välinen kilpailu, sillä sellaista ei Majalahden mukaan ole varsinaisesti olemassakaan.

– Emme ole kilpailijoita, koska SLAM! Wrestling Finland ei ole promootio, Majalahti vastaa.

FCF Wrestlingin ja SLAM! Wrestling Finlandin ero on Majalahden mukaan tavoitteissa. Ne lienevät nimittäin erilaiset.

– FCF:llä on oma, vakiintunut yleisönsä pääkaupunkiseudulla, ja he tahtovat tarjota show’ta tälle fanikannalle. Minä taas ajattelen tätä pelkästään bisneksenä enkä voi siksi hillua vain Helsingissä, vaan minun pitää tarjota tuotettani ympäriinsä.

Majalahti tosin myöntää, että FCF Wrestling ja SLAM! Wrestling Finland voivat ajautua hetkellisiksi kilpailijoiksi silloin, jos päivämäärät sattuvat osumaan päällekkäin.

– Suomalainen painija voi silloin joutua valitsemaan, osallistuuko hän FCF:n vai SLAM! Wrestlingin show’hun. Tuo on kuitenkin ainoa skenaario, joka voi aiheuttaa kilpailua. Uskon, että FCF on tyytyväinen nykyistä yleisöään kosiskellessaan.

Voisiko siis sanoa, että SLAM! Wrestling Finland tulee olemaan ikään kuin WWE – ja FCF Wrestling sen NXT?

– Voisihan sen niinkin miettiä, mutta FCF ei varmaan tykkää tuosta vertauksesta pätkääkään, Majalahti toteaa.

 


”En ole velkaa kenellekään”


 

Maaliskuun Mega Launch -tapahtumassa nähdään seitsemän ottelua. The Circus, jonka kapasiteetti on noin 1 700 katsojaa, saa silloin vieraakseen tämänhetkisen tiedon mukaan saksalaisen Demolition Daviesin, portugalilaisen Shannan, italialaisen Fabio Ferrarin, unkarilaisen Dávid Turgerin, ruotsalaiset Betty Rosen ja Ken Malmsteenin, venäläiset Ivan Markovin ja Natalia Markovan sekä illan päätähdeksi tituleeratun massiivisen brittipainija Tiny Ironin.

Suomea tapahtumassa edustavat ”The Rebel” StarBuckin lisäksi FCF-painijat Shemeikka, Stark AdderJami AaltoPolar Pekko ja ”Häijy” Heimo Ukonselkä. Luvassa on monipuolinen kortti, joka sisältää eri tyylilajeja. Jokainen ottelija on valittu tarkkaan – ja maksavat asiakkaat mielessä.

– SLAM! Wrestling Finlandia ei varsinaisesti myydä vain wrestling-faneille, vaan tavalliselle kansalle, joka tykkää äksönistä. Esimerkiksi Betty Rosen, Natalia Markovan ja Shannan ottelu kannattaa nähdä jo siksi, että he kaikki ovat todella atleettisia ja kauniita naisia, Majalahti sanoo.

Samalla Majalahti alleviivaa lajin esteettisyyttä. Hän nostaa esimerkiksi entisen WWE-painija Candice Michellen, joka irtisanottiin WWE:stä pian sen jälkeen, kun tuore äiti ei onnistunut karistamaan raskauskilojaan tarpeeksi nopeasti pois.

– Kun mietin tätä, ajattelen, että minä en ole velkaa kenellekään. Minun ei tarvitse käyttää ketä tahansa painijoita, vaan saan ihan itse valita, minkälaisen tuotteen haluan esittää sille demografialle, joka ostaa minulta pääsylipun tai tapahtuman.

Isokokoinen Tiny Iron valikoitui tapahtuman päätähdeksi siksi, että kyseessä on Majalahden mukaan todellinen friikki – ilmestys, joka on toiminut BeyoncénBlack Eyed Peasin50 Centin ja Rihannan henkivartijana ja jollaista ei ihan joka päivä näe.

– Mies on miltei kaksi metriä pitkä, painaa päälle 120 kiloa ja hauis on kuin Hulk Hoganilla aikoinaan, Majalahti kertoo.

Sitä, saako Tiny Iron ja muut Mega Launchin tähdet The Circus -klubin katsomon täyteen, Majalahti ei osaa vielä sanoa. Töitä mies aikoo kuitenkin sen eteen paiskia. Maaliskuussa Majalahdella on kaikki pelissä, ja nähtäväksi jää, siintääkö tulevaisuudessa ”tupla tai kuitti”.

– Toivon, että katsomo saadaan täyteen ja että Suomen kansa innostuu SLAM! Wrestling Finlandista ja sen dynaamisesta, kansainvälisestä tarjonnasta. Jos Valhalla Pro Wrestlingin tapahtumia ei oteta huomioon, niin Mega Launchiin on palanut selkeästi eniten rahaa suomipainin historiassa.

Valhalla Pro Wrestlingin taru oli kuitenkin lyhyt – ja absurdi. Majalahti vakuuttaa, ettei hän aio tehdä samanlaisia siirtoja kuin Patrik Pesola aikoinaan, vaan budjetti on laskettu ja sponsorit tapahtuman tukena.

– Tämä on rohkein realistinen pelinavaus, joka Suomessa on tämän lajin tiimoilta tehty, Majalahti kiteyttää.

 

 


SLAM! Wrestling Finlandin ensimmäinen julkinen tapahtuma, Mega Launch, Helsingin keskustassa The Circus -tapahtumakeskuksessa perjantaina 22. maaliskuuta 2019. Ovet kello 18.30. Liput Ticketmasterista (65 € / 45 € / 25 €). Lisätietoa: www.slamwres.fiwww.slamsports.eu. SLAM! Wrestling Finland Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Kenny Omega siirtyy All Elite Wrestlingiin – Lue täältä, mitä kaikkea viime yön Double or Nothing -tiedotustilaisuudessa tapahtui

Next post

#PerjantainPromo - Macho Man Is Not Talking! (1995)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *