Haastattelussa legendaarinen Doug Williams – Brittipainin sanansaattaja valloitti Suomen
Pienen Rauman asukkaita hemmoteltiin lokakuun kolmantena päivänä, kun brittipainin legenda Doug Williams saapui Urheilutalo Ooperiin tekemään odotetun debyyttinsä Suomessa. Rumble In Rauma II keräsi faneja ympäri maan, ja kansainvälisesti rikas tapahtuma olikin aivan erityinen tapaus. Meillä oli ainutlaatuinen mahdollisuus keskustella moninkertaisen mestarin kanssa ennen hänen koitostaan illan pääottelussa. Saimme näkemyksiä hänen menneistä, nykyisistä ja tulevista edesottamuksistaan sekä lajin erinäisistä puolista tänä päivänä.
Smarkside: Miten menee? Onko tämä ensimmäinen kertasi Suomessa?
Doug Williams: Ei huonommin, kiitos. Kyllä, tämä on aivan ensimmäinen kertani.
Mitä olet pitänyt reissustasi tähän mennessä?
Reissu on ollut lyhyt, mutta onneksi täällä on mukava sää. Maaseutu oli kaunista ajomatkalla Helsingistä tänne.
Oletko lähiakoina debytoinut tai tuletko debytoimaan muualla päin maailmaa?
En, olen käynyt aikaisemminkin oikeastaan kaikissa niissä paikoissa, joissa olen nyt ollut. Sain pari mahdollisuutta vierailla Lähi-idässä, mutta valitettavasti minulla oli muita sitoumuksia. Tämä on ensi kertani Suomessa, mikä on ainutlaatuista ja mielenkiintoista. 22 vuotta [painijana] enkä ole koskaan täällä käynyt.
Viime vuonna teit lyhyen paluun TNA Impact Wrestlingiin, jossa olet saanut osaksesi tähän mennessä varmasti suurimman näkyvyyden yleisöille. Onko vakituisesta paluusta ollut puhetta?
Ei, ei mitään sen jälkeen.
Mikä on kantasi heidän kovin epävarmaan nykytilaansa?
Heidän nykyinen tilanteensa on ikävä, ja olen pahoillani siellä työskentelevien tyyppien puolesta. Jonkinlainen vakaus on hommaan mielestäni palautettava – missä mielessä tahansa. On sääli, jos he menevät nurin, sillä silloin on taas yksi paikka vähemmän työskennellä, mikä on ikävää. En ole rehellisesti sanottuna juurikaan seurannut heidän tuotettaan lähtöni jälkeen, joten en voi erityisemmin kommentoida sen laatua. Mutta on sääli, jos he poistuvat pelistä.
Ovatko Ring of Honor ja New Japan Pro Wrestling vielä näkökentässäsi?
Ring of Honor on tulossa marraskuussa Iso-Britanniaan, ja esiinnyn silloin heidän tapahtumissaan, joten toivottavasti se ehkä johtaa johonkin. NJPW:lle puhuin lyhyesti, mutta he etsivät nuorempia kavereita (nauraa). He haluavat kokelaat kokoaikaisesti dojoonsa [painikoulu] treenaamaan NJPW:n tavalla, joten olen jo vähän vanha kaakki siihen. Mutta ehkäpä palaan Japaniin jossain muodossa tulevana vuonna. Olen neuvottelemassa parin toisen promootion kanssa – saa nähdä, mihin se johtaa. Olen entuudestaan ollut Pro Wrestling Noahissa seitsemän vuotta.
Entä nouseva ilmiö Global Force Wrestling? Oletko mahdollisesti ilmaantumassa sinne?
He järjestävät kaksi tapahtumaa Briteissä tämän kuun lopussa, ja olen niissä mukana. He ovat aloittaneet televisionauhoituksensa, josta he saavat jakelusopimuksensa niille parille tapahtumalle ja jatkavat siitä, ja olen todellakin mukana jossain muodossa. Se tulee olemaan mielenkiintoista.
Olit myös pääkouluttaja Ohio Valley Wrestlingissä, joka oli aikanaan TNA:n farmiliiga. Millainen kokemus se oli?
Se oli oikeastaan todella positiivinen kokemus minulle, koska sain oppia paljon kehän ulkopuolisia tuotannon puolia. Avustin luovasti televisio-ohjelman kirjoittamisessa. Olin myös mukana agenttina suunnittelemassa matseja. Se antoi minulle paljon uusia taitoja kehätoiminnan ja kouluttamisen ulkopuolelta, joten se oli hyödyllistä siltä kannalta.
Innoittiko tämä kokemus mahdollisesti perustamaan oman painikoulun?
Pidän oikeastaan mieluummin seminaareja, kuten tein täällä tänään. Näytän pikku tekniikoita, joilla kehittää itseään ja taitojaan kokonaisuudessaan. En ole kovin kiinnostunut oman kouluni perustamisesta juuri nyt. Saattaisin olla, mutta olen niin kiireinen. Pelkästään tänä vuonna olen työskennellyt jo 150 tapahtumassa. Ehkä sitten kun tämä kaikki vähän tasoittuu parin, kolmen vuoden aikana – silloin se voisi näyttää realistisemmalta päämäärältä. Nyt tykkään vain jakaa tietämystäni muille ja pitää seminaareja tapahtumissa.
Oletko seurannut WWE:n farmiliiga NXT:tä, ja pitäisitkö ideasta, että kouluttaisit siellä painijoita maanmiehesi Robbie Brooksiden rinnalla? Kuinka hyvin tunnette toisenne?
Tunnen Robbien todella hyvin. Hän avusti minua, kun itse aloittelin. Olen kyllä puhunut hänen kanssaan kouluttajan asemasta lähdettyäni TNA:sta, mutta koska olin jo ehtinyt lähteä Yhdysvalloista, emme saaneet vietyä sitä loppuun. Olin jo takaisin Iso-Britanniassa siinä vaiheessa. NXT on ainoa WWE:n tuote, jota katson. Minulle se on sitä, mitä paini- ja televisio-ohjelman pitääkin olla. On hyvä nähdä ihmisiä, jotka tiedät ystäviksesi ja joita olet ennen avustanut tai kohdannut kehässä aikoinaan… on hauskaa nähdä heidän nousevan ja tekevän niin hyvää työtä.
WWE – oliko vai onko se vieläkin päämäärä itsellesi?
Eipä oikeastaan. Tahtoisin painia varmaan jossain heidän tapahtumistaan, olenhan kuitenkin vetänyt siellä dark matcheja [televisioimattomia otteluja], mutta ihan kunnon esitetty ottelu on varmaan viimeisiä päämääriäni. Luulen jo ohittaneeni aikani vakituisena rosterin jäsenenä.
Ehkä sitten NXT samanlaisessa roolissa, jonka Rhyno on ottanut? Kenen kanssa haluaisit työskennellä siellä?
Tuo olisi hienoa, todella hyvä juttu. Rakastan The Vaudevillainsia, hieno joukkue. Jason Jordan ja Chad Gable, jotka ovat nyt nousussa. Gable on varmaankin suosikkejani katsoa juuri nyt. Taitava kehässä, todella sulavaliikkeinen – se miten hän liikkuu ja niin edelleen. Minun pitää hankkia itselleni joukkuetoveri ja kohdata heidät.
Oletkin menestynyt niin joukkue- kuin yksilöpainijana. Suositko jompaakumpaa tapaa painia?
En enää. Ajattelin joskus, että olen pääasiassa vain yksilöpainija, mutta nyt olen tyytyväinen kummin päin vaan. Kaikki menee. Paitsi hardcore-ottelut (nauraa).
Jos TNA menee nurin, kenen sieltä näkisivät siirtyvän NXT:hen?
He voisivat ottaa kenet tahansa – TNA:n painijat ovat oikein lahjakkaita. Valitettavasti monet heistä vaan ovat iäkkäämpiä kuin mitä [WWE] tahtoo palkata. Bobby Roode, Austin Aries… sellaiset kaverit ovat aina hyviä käsiä ja ansaitsevat olla televisiossa jossain päin maailmaa. Heillä on valtavasti upeita kykyjä, miksi onkin sääli, jos he menettävät sen mahdollisuuden.
Kenen näkisit nousevan seuraavaksi supertähdeksi WWE:n tämänhetkisistä brittipainijoista? Kenties jopa ensimmäiseksi brittimaailmanmestariksi?
Varmasti Nevillen, hän on ilmiömäinen. Kunhan hän on asettunut hahmoonsa ja saanut sen toimimaan oikein, hän voi todellakin olla suuri tähti. Tykkään myös King Barrettista, mutta tuntuu siltä, että hän aina vaan koettaa löytää juttuaan. Finn Bálor käy jatkuvasti mielessäni, mutta hän on irlantilainen, valitettavasti (nauraa). Siellä on hyvä kattaus porukkaa jättämässä jälkensä. Paige myös, hänelläkin menee hienosti.
Onko NXT:ssä muita naispuolisia brittejä, joita tulisi pitää silmällä?
Heillä on tietääkseni skottityttö nimeltä Nikki Storm, hän on todella hyvä. On heitä muutama.
Mitkä ovat mietteesi brittipainin nykytilasta, ja mitä suosittelisit fanille, joka tahtoisi tutustua siihen?
Se on upea tällä hetkellä, fantastinen! Tapahtumia järjestetään kuukausittain, lahjakkaita painijoita on paljon – se on todella eloisa näyttämö. Brittipainista kiinnostuneiden kannattaa mennä verkkoon ja tarkastaa YouTube-kanavia; Revolution Pro Wrestling tai Progress Wrestling, ja jos olet maisemissa, kannattaa koettaa suunnata heidän live-tapahtumiinsa. Preston City Wrestling ja New Generation Wrestling ovat muita isoja firmoja. Skotlannissa on kokonainen valikoima firmoja: Insane Championship Wrestling, Premier British Wrestling – lista jatkuu jatkumistaan. Jos etsit brittipainia verkosta, löydät jotain laadukasta. Tämänhetkinen kyvykkyys on uskomatonta.
Onko brittipainilla nykyisin näkyvyyttä televisiossa?
Valitettavasti ei. Kaikki on verkkopohjaista tällä hetkellä, televisio-ohjelmia ei ole. Sisältö on tärkeää. Kun promootioilla on sisältöä, mitä toimittaa ja laittaa näytille, ihmiset tulevat näkemään sen, ja he saavat näkyvyyttä. RPW:llä ja ICW:llä on omat suoratoistopalvelunsa kuukausimaksulla.
Sinua mainostetaan brittipainin sanansaattajana, ja tänään kohtaat suomalaispainin vastaavan, “The Rebel” StarBuckin. Miten tuttu vastustajasi on sinulle, ja missä valossa näet hänet?
Olen tuntenut hänet pitkään, sillä edestakaista puhetta minun saapumisestani Suomeen on ollut aina. Ennen ottelun ilmoittamista ja kirjaamista en ollut juurikaan tutustunut hänen tyyliinsä, mutta tietenkin olen nyt perehtynyt häneen. Hän on paininut aika lailla yhtä pitkään kuin minäkin ja käynyt Japanissakin.
Olette molemmat teknisesti taitavia painijoita ja loistatte ”ota kiinni mistä saat” -tyylisessä painissa. Samankaltaisuuksia on keskenänne paljon, ja voisi väittää, että olette tasaväkinen ottelupari. Mitä aiot tuoda pöytään saavuttaaksesi etulyöntiaseman?
Aion varmaankin sisällyttää mukaan vähän enemmän brittityyliäni, joka ei välttämättä ole hänelle niin tuttu, ja käyttää sitä vähän kuin häkellyttääkseni hänet. Se on päällimmäinen etuni. Sen lisäksi varmaan lyön häntä kovempaa (nauraa).
Olet maininnut, että aiemmin urallasi otit lajin ja itsesi hyvin vakavissasi, mutta olet aikojen saatossa ottanut jokseenkin rennomman asenteen. Tulemmeko siis näkemään tänään vakavamman Doug Williamsin ottaessa vastustajasi huomioon?
Meillä ei ole mitään suurta kaunaa keskenämme. Voimme vain mennä ja pitää hauskaa yleisöä viihdyttäen. Mutta kun on aika ryhtyä tositoimiin, niin totta kai nostan vaihdetta. Otan ottelut aina vakavasti, jopa silloin kun pidän vähän hauskaa. Se on aina oikeassa kontekstissa.
Mitä sinulle on luvassa Rumble In Rauman jälkeen?
Ensi viikonloppuna on ICW:n kaksoistapahtuma, ja sitä seuraavana viikonloppuna olen Saksassa. GFW on kuun lopussa, ROH ensi kuussa… joten pari seuraavaa kuukautta on todella kiireistä. Toivottavasti se antaa minulle muutaman ponnahdusaskeleen seuraavaan vuoteen. Tällä hetkellä soitan ihan korvakuulolta. Minulla ei ole enää monia pitkän tähtäimen päämääriä – kunhan pelaan ja katson, mitä vastaan tulee. Elän juuri nyt päivä kerrallaan. Toimii minulle.
Mitkä ovat joitain suosikkiotteluja omalta uraltasi?
Yksi on otteluni AJ Stylesiä vastaan TNA:n Television-mestaruudesta. Sitten on ROH-matsi, jossa voitin FWA:n mestaruuden takaisin Christopher Danielsilta – todellakin yksi suosikeistani. Iso ottelu, vaikkei välttämättä suosikkini, oli kun painin Ric Flairia vastaan Wembleyssä. Se meni hyvin, kunnes hän loukkaantui. Paljon otteluja, vaikea muistaa niitä kaikkia totta puhuen.
Eddie Guerreron kuolemasta tulee ensi kuussa täyteen kymmenen vuotta. Sinulla on ollut mahdollisuus painia myös häntä vastaan. Millaista oli kohdata hänet?
Se oli silloin hiukan pelottavaa. Luulen, että jos katsoisin ottelun nyt jälkikäteen, näkisin, miten hän näytti suunnan. Hän pitkälti johti ottelua, ja minä vain seurasin. Se on mielenkiintoista – sillä hetkellä saat kuvan siitä, mitä maailmanluokan painijalta vaaditaan. Astut otteluun ajatellen “Olen aika hyvä”, mutta pian tajuat, että on vielä valtava kuilu sen välillä, mitä minä ja hän olimme silloin. Ja se rakentuu kokemuksesta enemmän kuin mistään. Olin selkeästi vaaditulla tasolla atleettisesti, mutta kokemukseni oli vielä jokseenkin puutteellista. Se sitten rakentui ollessani Japanissa, ROH:issa… koin nuo asiat Eddie Guerrero -otteluni jälkeen. Se on kiintoisaa.
Keitä muita painijoita olisit halunnut kohdata, muttet ole koskaan saanut mahdollisuutta?
En ole koskaan kohdannut William Regalia, vaikka olisin halunnut. Koko painiurani ajan hän on oikeastaan ollut WCW:ssä tai WWE:ssä. Sitten on joitakuita kuten Kurt Angle, jota vastaan olen paininut viiden minuutin televisio-otteluissa, mutta haluaisin kunnon 20-minuuttisen ottelun hänen kanssaan. Myöskin ”hän-jota-ei-tulisi-nimetä”, Chris Benoit. Sellaisena kuin hän oli.
Onko mitään muuta, mitä haluaisit sanoa?
Pääasia on, että arvostan kaikkea kannatusta, jonka saan suomalaisilta faneilta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen koskaan ollut täällä 22 vuoden aikana, joten tämä on mielenkiintoista itselleni ja toivottavasti myös faneille. Pyydän heitä vain seuraamaan minua Twitterissä [@DougWilliamsUK]. Toivottavasti palaan vielä joskus eikä tämä jää vain yksittäiseksi esiintymiseksi.
2 Comments
Aika jännä juttu että CM Punk myös on sanonut että luuli olevansa hyvä kunnes pääsi kehään Eddie Guerreron kanssa. Eddie sitten vissiin toimi aktiivisesti nuorukaisten maan pinnalle palauttajana. 😀
Nämä tarinat kasvattavat Eddie Guerreron legendaa kyllä entisestään. Ei sitä tällainen tavallinen pulliainen tajua, kuinka hyvä se Eddie oikeasti oli.