FCF WrestlingHaastattelutSuomipaini

”Yksi unelmistani on, että voisin joskus painia Oulussa” – FCF Wrestlingin uusi mestari on Suomen toiselta puolen Helsinkiin muuttanut Ioni

Toim. huom. Tämä haastattelu on tehty vuonna 2018. Haastattelu on myös tehty ajatellen heitä, jotka eivät ehkä tiedä showpainista paljon. Haastattelun lopussa on päivitettyjä kommentteja uudelta FCF-mestari Ionilta.


Kun 28-vuotias oululainen Ioni alkoi kiinnittää huomiota showpainijoihin ja niiden elämään, hän alkoi itsekin pohtia, millaista olisi olla painija – ja pystyisikö sitä itse tulevaisuudessa olemaan sellainen.

Kun Ioni sitten kuuli FCF Wrestlingin intensiivisyyskurssista, hän pakkasi kamat, muutti Helsinkiin ja lähti selvittämään asiaa.

Mikä ajoi lajin pariin, Ioni?

– Kai se on tämmönen perus klisee, että katellaan Ultimate Warrioria ja Hulk Hogania telkkarista pikkupoikana, ja sieltä kai se alkuperäinen kipinä on syttynyt. Loppupeleissä mulla on ollu sellanen on–off-suhde lajiin, ettei sitä koko elämää oo seurannut, eli pikkupoikana seuras, pikku tauko ja taas alko seuraamaan ja pikkuhiljaa kiinnittämään huomiota itse painijoihin ja niiden elämään ja niihin backstage-juttuihin ja kaikkeen painijoihin liittyvään, kun itekkin sitä mietti, millaista olis olla painija ja pystyiskö sitä ite tekemään kans tulevaisuudessa. Valintaa helpotti myös työpaikkamuutos, jonka aikana tuli myös ilmoitus FCF:n “kolmen tai neljän kuukauden intensiivisyyskurssista”, jonka myötä pakkasin kamat ja soitin kaverille, että voiko tulla projektin siivillä kolmeksi–neljäksi kuukaudeksi asumaan hänen nurkkiinsa Helsinkiin, ja sillä tiellä ollaan vieläkin.

Onko sinulla showpainiesikuvia ja -idoleita?

– Kaikista ykkösesikuva ja idoli on Dwayne “The Rock” Johnson. Hän on kaikin tavoin hyvä tyyppi, eikä lööpitkään kirjoita hänestä mitään pahaa. Hän on täydellinen superstaran ruumiillistuma, johon pitäs itekkin pyrkiä.

Oliko sinulla urheilu- tai teatteritaustaa ennen showpainihommiin ryhtymistä?

– Ei hirveästi. Lähinnä kuntosalilla käynyt ja itsensä kunnossapitoa.

Oliko sinulla erikoisempia harrastuksia ennen showpainihommia?

– Just tämä kuntosali lähinnä. Tullu tietenkin silloin tällöin kokeiltua kaikenlaista kamppailu-urheilua alkeiskursseilla, brassijiujitsua, kickboxingia sun muuta, mutta ei niitä ole oikein jaksanut jatkaa, kun eivät iskeneet.

Millainen mies Ioni on kehän ulkopuolella?

– Ihan samanlainen ku kehässäkin, vähäpuheinen, rauhallinen, pohjoispohjanmaalainen tyyppi, ja heti ku vähän aikaa puhuu, niin ihmiset tunnistaa, että ei ole täältä päin, vaan jostain muualta. Tietenkin kehässä taas pitää olla itsestään tehostetumpi versio.

Mistä Ioni-hahmo sai alkunsa?

– Mietin nimeä jo treenausaikana. Kaveri ehdotti minulle nimeä “Joni Ioni”, joka kuulosti mielestäni hyvältä, se rimmaa ja tulee sulavasti suusta. Joni Ioni oli myös nimi, jonka alla paininkin ensimmäisen matsini. Sitten se lähti raiteiltaan, ja siitä tulikin “Tohtori Ioni”, joka tuli ihan siitä Ionista, kun se kuulostaa sellaiselta kemialliselta jutulta. Tohtori Ionikin muuttui loppua kohden vakavammaksi ja enemmän minuksi, jonka myötä “Tohtori” putosi nimestä pois.

Ionia kutsutaan lempinimellä “puolen Suomen painija”. Mistä tämä tulee?

– Se tulee siitä, kun olen toiselta puolen Suomea muuttanut tänne ja haluan ylpeästi kantaa sitä alkuperääni. Sen sijaan, että tuon sitä oululaista tai pohjoista kulttuuria tänne, niin haluan myös viedä painikulttuuria Ouluun päin. Yksi unelmistani on, että voisin joskus painia Oulussa.

Miten painihahmo luodaan? Kuinka paljon esiintyjällä itsellään on mahdollisuuksia vaikuttaa hahmon luontiin?

– Tosi paljon. Kaikki saa olla ihan mitä haluaa tuolla, mutta se on sitten vähän eri asia, että onko sulle käyttöä. Monella tai oikeastaan kaikilla on jonkinlainen visio omasta painihahmostaan sillon, kun ne tulee koulutukseen. Se, että toimiiko hahmo, on sitten oma juttu. Suosittelen ainakin kaikille, jotka tulee koulutukseen, että kuuntelee kokeneemmilta ideoita ja vinkkejä hahmoasi ja itseäsi varten. Jos pystyt olemaan itse luonnostaan hahmosi kaltainen ja se toimii, niin se on aika lailla jackpot.

Voisin kuvitella että laji vaatii paljon fyysisesti ja henkisesti. Vaatiiko se oikeasti niin paljon kuin kuvitellaan?

– Vaatii. Riippuu, että kuin paljon kuvitellaan. Tiesin kyllä, että se tulee olemaan todella rankkaa varsinkin urheilutaustan ja näyttelytaustan puutteen takia. Ei meillä kenelläkään oikeastaan ole näyttelykoulutusta, vaan se menee enemmän fiiliksen mukaan. Enemmän me keskitytään urheilullisuuteen ja muuhun. Kyllähän ensimmäinen viikko ja treenit oli aivan hirveät, kun sen jälkeen paikat oli aivan jumissa. Ensimmäiset bumpit tuntui hirveältä, ja osa bumpeista tuntuu nykyäänkin. Kaikkeen kyllä tottuu, kunnes sitten mennään sen pisteen yli, että jokainen bumppi alkaa taas sattua. Kyllähän se fyysisesti on tosi tosi rankkaa, että jos ei tästä oikeasti tykkää tai rakasta tätä lajia, niin ei tätä kukaan tekis, että sulla pitää olla syvempi rakkaussuhde, että tätä oikeasti jaksaa tehdä.

Miten tämä vaikuttaa muuhun elämääsi?

– Menee välillä sykleittäin. Joskus haluaa nähä enemmän vaivaa, jolloin showpainin priorisoi ykköseksi. Totta kai kannattaa pitää järki päässä, kun tällä ei itteään elätä. Asiat tärkeysjärjestykseen. Mä kun oon tullu niin kaukaa tänne ja tavallaan jättäny kaverisuhteet, perheen jne. Ouluun, kun muutin tänne, niin showpaini on oma ykkösprioriteetti, enkä tule tänne ihan muuten vaan harrastelemaan, vaan kun tänne olen tullut, niin otan tästä kaiken irti. Eli saan todeta sitten hyvillä mielin lopettaessani, että oli kaiken sen vaivan arvoinen matka.

Miltä näyttää Ionin tulevaisuus?

– Tosi hyvältä. Ionin uralla on tavallaan käännetty uusi sivu ja pääsee tekemään haluamiaan asioita ilman ylimääräistä säätöä. Pitäisi myös miettiä, että mikä olisi seuraava askel. Tietenkin FCF:n mestaruus olisi tähtäimessä, ja matka sinne on vielä mysteeri.

Olisiko Ionista painivalmentajaksi uudelle lajisukupolvelle?

– Joo, kyllä mä näkisin, että olen joillain muilla tavoin suomalaisessa showpainiskenessä mukana, kun itse lopetan painimisen. Se, että mitä se olisi, on sitten sen ajan murhe.

Seuraatko showpainia vapaa-ajallasi?

– Aika vähän. Haluaisin seurata enemmän. Sitä tarjontaa on niin paljon. Katson kyllä matsin, jos ihmiset siitä puhuu, ja katson isoimmat tapahtumat, kuten Royal Rumblen, WrestleManian ja Wrestle Kingdomin. Omistan myös WWE Networkin niin kuin kunnon painifanin kuuluukin. Katson sieltä tosin vanhempia tapahtumia.

Mielipiteesi “ison maailman” skenen nykytilasta?

– Kyllähän se on viihdyttävää. Onhan se muuttunut, ja itselläni on tietenkin muuttunut asenne sitä kohtaan, miten sitä katsoo, jos vertaa pikkupoikana katteluun, kun silloin se oli maailman siisteintä. Nykyisinkin on kiva laittaa fanilasit päähän ja vaan katsoa eikä kritisoida.

En ole seurannut paljon pohjoismaista painiskeneä. Kuinka paljon pohjoismainen painiskene eroaa “ison maailman” skenestä?

– No itse asiassa FCF:llä on aika iso kehä, että meillä on aika lailla yhtä iso kehä kuin WWE:ssä. FCF muutenkin ja muutkin Pohjoismaat, jotka ovat mukana, pyrkii olemaan kuin WWE ja tarjoamaan jokaiselle katsojalle jotakin eikä sitomaan itseään johonkin tiettyyn tyyliin. Pohjoismaalainen painitaso on todella kova, vaikka itse en ole kuin Ruotsin Göteborgissa päässyt painimaan, ja sielläkin oli todella kova taso. Myös FCF:ssä vierailevien tähtien taso on ollut todella kova. Tietenkin FCF on kovatasoisin.


Päivitys 9.12.2019:

Ioni voitti FCF:n mestaruuden 7.12.2019 Talvisota XIV:ssä. Kysyin mestaruusvoiton jälkeen miehen tunnelmista ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Onnittelut voitosta! Minkälaiset fiilikset sinulla on voitosta, ja mitä Ionilla on seuraavana luvassa?

– Kiitos! Kyllähän tässä on uskomaton fiilis ja todella onnellinen olo. Seuraavanahan tässä on koko firman edustamista niin kehässä ku sen ulkopuolellakin. Kyllä se on semmonen homma, että Ioni on FCF:n kasvot tästä eteenpäin!

Nyt sitte pushaamaan sitä haaveittesi Oulu-eventiä eteenpäin!

– Ehottomasti!

Ioni joutui vuodattamaan verta FCF:n mestaruuden eteen. Kuva: Timo Muilu

Toni Jefremoff

Toni Jefremoff

Vuosimallin -94 Meri-Lapin Torniosta lähtöisin oleva jantteri, joka diggaa showpainin lisäksi musiikista, animesta, sarjakuvista sekä hyvistä tarinoista ja hahmoista. Syttyy erityisesti wrestlecrapista.

Previous post

MÄHINÄCAST #3

Next post

FCF-ensikertalainen Toni kertoo Talvisota 14 -kokemuksestaan: "Piru vie, kyllä se vain sai minut syttymään!"

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *