Joulukalenteri 2015

Joulukalenteri 2015: Luukku 22

Ho, ho, ho, brother! Perinteisesti tähän aikaan vuodesta alkaa sen odotus, että pian taas kivutaan tikkaat ylös joulupuuta koristelemaan, heittäydytään juhlapöydän läpi ja lyödään kaveria terästuolilla kun se on ollut tuhma. Mutta jotain muutakin on 13. päivän TLC-tapahtuman jälkeen luvassa – nimittäin itse jouluaatto, jolloin Hogan-pukki leg droppaa piipusta sisään jakamaan babyfaceille lahjoja ja heeleille risuja.

Odotuksen lievennykseksi avataan tietenkin kalenterin luukkuja, joista paljastuu hauskoja mutta ennen kaikkea opettavaisia yllätyksiä. Jokaisen luukun takaa löytyy jokin mielenkiintoinen tapahtuma juuri siltä nimenomaiselta päivältä historiassa. Menneiden joulujen haamu on jo ovella, ja se kutsuu meidät kierrokselle…

 

22. joulukuuta 1954

Rikidōzan voittaa Japanin-mestaruuden

 

”The Rebel” StarBuck on mies, jonka sanotaan tuoneen showpainin Suomeen. Japanissa vastaavanlaisena pioneerina ja ”puroresun isänä” pidetään sen sijaan jo kauan sitten edesmennyttä painijaa nimeltään Rikidōzan. Ei siis yllättäne, että nimenomaan Rikidōzan oli historian ensimmäinen (ja viimeinen) Japanese Heavyweight Champion – mutta jotain varsin yllättävää siihen voittoon silti liittyy.

Rikidōzan (alun perin Kim Sin-rak) syntyi Etelä-Hamgyŏngin maakunnassa Koreassa 14.11.1924. Hän oli sumopainista kiinnostunut adoptiolapsi ja kasvoi japanilaisessa maanviljelijäperheessä Nagasakin prefektuurissa, kunnes lähti 16-vuotiaana kiertämään Japania sumopainikilpailuihin osallistuakseen. Samalla hän alkoi käyttää japanilaista nimeä Mitsuhiro Momota, sillä korealaisten asema Japanissa oli kurja vielä 1940-luvun alussa. (Hänelle kuitenkin annettiin myöhemmin nimi Rikidōzan, jona hänet tunnettiin sen jälkeen.) Sumopainissa mies voitti 135 ottelua ja hävisi 82, kunnes ripusti mawashin naulaan vuonna 1950 ja siirtyi jo vuoden kuluttua showpainin puolelle.

Showpainissa Rikidōzan valloitti japanilaisten sydämet miehenä, joka kykeni taistelemaan yhdysvaltalaisia vastaan voitokkaasti. Hänen annettiin sen tähden päihittää jenkkipainijoita kerta toisensa jälkeen: sodan ja atomipommien kauhuista traumatisoitunut Japanin kansa halusi itselleen kansallissankarin, joka pystyisi panemaan Yhdysvalloille vastaan. Rikidōzan ei kuitenkaan niittänyt menestystä ainoastaan Japanissa, vaan mies kykeni voittamaan mestaruuksia myös USA:ssa, jossa hän taisteli mm. Lou Thesziä, Freddie Blassiea ja The Destroyeria vastaan.

 

Rikidouzan

 

Rikidōzanin elämän – ja kohtalon – kannalta se kaikista merkittävin mestaruusvoitto sattui yhtä kaikki Japanissa, kun mies nousi historian ensimmäiseksi Japanin-mestariksi päihittämällä kuuluisan judo-ottelijan Masahiko Kimuran (jonka mukaan on nimetty mm. Brock Lesnarin käyttämä Kimura-lukko). Rikidōzanin ei nimittäin pitänyt voittaa kyseistä ottelua, vaan matsin oli tarkoitus päättyä tasapeliin: painijat olivat sopineet keskenään, että heidän ensimmäinen ottelunsa on tasapeli ja seuraavan voittaja ratkaistaan kivi–paperi–sakset-pelillä. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan matsissa tapahtui jotain traagista – tunteet kuumenivat niin, että Rikidōzan hakkasi Kimuran tajuttomaksi ja voitti mestaruuden tyrmäyksellä.

Kimuran omien sanojen mukaan Rikidōzan muuttui hulluksi ja petti lupauksensa siksi, että sokaistui rahasta, mestaruudesta ja maineesta. Ensimmäinen ammus oli (Kimuran mukaan) se, ettei Rikidōzan lyönyt häntä rintaan niin kuin oli sovittu, vaan tähtäsi voimakkaan iskunsa Kimuran niskaan. Likainen teko johti koston kierteeseen eli siihen, että Kimura potkaisi Rikidōzania vyön alle. Se oli isku, josta Rikidōzan suivaantui niin, että kävi raivokkaasti Kimuraan käsiksi ja hakkasi häneltä tajun kankaalle. Tuomari alkoi silloin laskea kymmeneen ja joutui lopulta julistamaan Rikidōzanin voittajaksi, kun Kimura ei kyennyt nousemaan ylös.

Ottelu – ja Rikidōzanin mestaruusvoitto – oli siis varsin traaginen, mutta konflikti äityi kohtalokkaaksi vasta vuosia myöhemmin. 39-vuotias Rikidōzan nimittäin menehtyi vuonna 1963, kun muuan yakuzan (eli japanilaisen mafian) jäsen oli puukottanut häntä vartaloon tokiolaisessa yökerhossa. Varsinainen isku ei ollut kuolettava (huhun mukaan Rikidōzan heitti puukottajansa yökerhosta ulos ja jatkoi bailaamista), mutta sen komplikaatiot olivat; haava johti vatsakalvon tulehdukseen ja viikkoa myöhemmin kuolemaan.

Yleinen uskomus on, että Rikidōzan murhattiin siksi, että hän petti ja hakkasi Kimuran. Myös Kimura itse on sanonut, että hän sai pahamaineisen tappionsa jälkeen yakuzalta soiton, jonka mukaan Rikidōzan tulisi maksamaan teoistaan hengellään.

Japanin-mestaruus lakkautettiin elokuussa 1958, kun Rikidōzan nousi NWA:n International Heavyweight -mestariksi voittamalla Lou Theszin. Kukaan muu kuin Rikidōzan ei koskaan voittanut Japanin-mestaruutta.

Ottelu on kokonaisuudessaan YouTubessa:

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Joulukalenteri 2015: Luukku 21

Next post

Arvio: Final Battle 2015

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *