KolumnitWWE

Kolumni: Hyvä päivä showpainille

Perjantai 22. heinäkuuta 2022 oli erittäin hyvä päivä showpainille ja showpainin faneille.

Kyseisenä päivänä Vince McMahon ilmoitti eläköityvänsä.

Laitetaan hetkeksi syrjään Vincen ympärillä pyörivä tämän hetkinen seksuaalista häirintää ja lukuisia vaitiolosopimuksia sisältävä skandaali sekä vuosien aikana kertyneet tarinat ja syytökset seksuaalisesta häirinnästä ja jopa raiskauksesta.

Laitetaan hetkeksi syrjään rooli Jimmy Snukan murhatapauksen piilottelussa, “Ring boy” -skandaali ja steroidiskandaali.

Laitetaan hetkeksi syrjään osallisuus Owen Hartin kuolemaan ja shown jatkaminen tragedian jälkeen.

Laitetaan hetkeksi syrjään työntekijöiden ja painijoiden erottaminen maailmanlaajuisen pandemian aikana samalla kun promootio tekee ennätystuloksia.

Laitetaan hetkeksi syrjään diilit maan kanssa, jossa ihmisoikeuksilla viitataan kintaalla ja paloitellaan toimittajia. Laitetaan syrjään painijoiden jättäminen kyseiseen maahan, kun itse lähdet yksityiskoneella pakoon.

Laitetaan hetkeksi syrjään juuri kuolleen painijan vaimon käyttäminen suorassa lähetyksessä katsojalukujen kasvattamiseksi.

Ja niin edelleen.

Ja niin edelleen…

Unohdetaan tuo kaikki hetkeksi ja siitä huolimatta perjantai oli loistava päivä showpainille ja showpainifaneille.


En kyseenalaista Vincen kykyä bisnesmiehenä ja puhtaana promoottorina, sillä hän on showpainin historian onnistunein promoottori. Hän oli rohkea ja aggressiivinen bisnesmies, joka levitti promootionsa Yhdysvaltojen rannikolta rannikolle vauhdittaen samalla vanhan territoriosysteemin tuhoa. Vince McMahon vanhemmalta ostetun territorion tarjoama taloudellinen etumatka kilpailijoihin oli toki huomattava etu 80-luvun voitonmarssissa. New York City oli myös Yhdyvaltojen mediapääkaupunki.

Vaikka WWF/WWE kasvoi ja Vince oli erittäin hyvä itselleen sekä promootiolleen, ei tämä loppujen lopuksi ollut hyväksi showpainille. Vincen ja WWE:n dominanssi viimeisen kahdenkymmenen, jopa neljänkymmenen vuoden aikana on ollut suorastaan nettomiinus koko lajille.

Buukkaajana ja uusien tähtien luojana Vince on huomattavasti yliarvostettu. Jotkut hänen isoimmista tähdistään ja onnistumistaan olivat jonkun muun tuotoksia. Jopa puhdas tuuri on kääntänyt osan hänen epäonnistumistaan onnistumisiksi. Lopputuloksena WWE:n historia on täynnä epäonnistumisia ja esimerkkejä, joilla jätettiin miljoonia dollareita pöydälle.

Eivät WWE:n dokumentit kerro sinulle Hulk Hoganin olleen jo isoin tähti showpainissa jo ennen kuin Vince nappasi hänet Verne Gagnelta. Vince teki tarvittavat bisnesratkaisut, jotta hän sai Hoganin, mutta hän ei luonut häntä.

Lisäksi tämä nerous ja visio antoi meille The Ringmasterin ja suuren babyfacen Rocky Maivian, jotka voidaan lukea kahdeksi täydeksi epäonnistumiseksi. Monelle oli selvää jo miesten urien alusta, miten paljon taitoa ja karismaa kaksikkoon oli pakattu. Vince oli paketoinut Steve Austinin ja Dwayne Johnsonin oman visionsa mukaisesti.

Steve Austinin ex-vaimo antoi idean Stone Cold -hahmolle, joka pelasti “Ringmasterin” uran ja loi ysärin suurimman showpainitähden sen jälkeen, kun Vincen oma idea melkei tappoi tämän uran. Rocky Maivia buuattiin ulos areenoilta ja rakennuksista, mutta Dwayne “The Rock” Johnsonin uskomaton karisma sai lopulta hänen uransa nousuun vaikka Vincen visio oli aivan eri.

Vincen visio antoi meille “Ruthless Aggression” John Cenan, joka oli niin iso floppi, että mies melkein sai potkut. Vain Cenan hassuttelu ja räpit takahuoneissa pelastivat hänen uransa. Roman Reignsiä syötettiin meille kahdeksan vuotta ja aina kun hänen uransa tuntui lähtevän nousuun, se viimeinen silaus sössittiin. Lopulta se mitä kaikki olivat toivoneet tapahtui. Reigns kääntyi heeliksi ja sai hieman särmää hahmoonsa.

Siinä kesti kahdeksan vuotta.

Vince tuhosi Dean Ambrosen rakkauden showpainia kohtaan, koska ei kyennyt näkemään mikä sai hänet alkujaan suosituksi The Shieldin parissa ja lopulta muutti hänet koomiseksi kuupunkkijääkaapiksi.

Miten se energia mikä Jon Moxleyssä on osattiin missata?

Vince sössi kaikkien aikojen helpoimman juonikuvion WWE vs WCW:n, koska hän ei kyennyt siirtämään egoaan syrjään ja antaa toisen puolen loistaa, vaikka hän omisti tämän toisen puolen. Hän jätti miljoonia dollareita pöydälle polttamalla kuukausien, ellei vuosien verran juonikuvioita sössimällä Invasion-kuvion.

Vincellä oli ensimmäinen mahdollisuus tarjota Hulk Hogan vs Ric Flair unelmafeudi kaikelle kansalle, mikä olisi aikoinaan ollut suurin mahdollinen kuvio koskaan. Sekin floppasi ja suunniteltu WrestleMania-ottelu laitettiin jäihin.

ECW One Night Standin suosion jäädyttäminen vuodeksi.

Ric Flairin ensimmäinen pätkä WWF:n riveissä.

Vader.

Road Warriors.

Terry Funk 1986.

Dusty Rhodes polkkapylpyröillä.

Tämä lista voisi jatkua, koska Vincellä ei ollut sitä ymmärrystä siihen, mikä teki näistä painijoista niin suosittuja. Loppujen lopuksi se tarkoitti, että hän teki heillä vähemmän rahaa kuin mitä he tekivät muualla, vaikka hänellä oli käytössään suurin ja voimakkain promootio maailmassa.

“We’re gonna break you down to build you up.”

Jopa Mr. McMahon, ehkä kaikkien aikojen paras ja eniten rahaa tehnyt heel-hahmo showpainin historiassa oli mukava vahinko. Vince McMahon olisi huomattavasti onnistuneempi ja rikkaampi mies, jos hän olisi edes puolet niin nero kuin jotkut väittävät hänen olevan.


Se on hyvin selvää nyt kun Vince on lähtenyt, että eläköityminen oli puhtaasti The Wall Street Journalin ja mahdollisen HBO Real Sportsin uutisoinnin tulosta. Ennen viime viikkoa meno WWE:ssä oli raporttien mukaan ollut “business as usual” ja että Vince ei ollut mihinkään lähdössä. Tilanne on nyt vaan muuttunut liian kuumaksi Vincelle pysyä WWE:ssä aiheuttamatta vahinkoa promootiolleen, joten oli aika siirtyä syrjään.

Tämän varjossa nämä suuret kehut ja onnittelut uskomattomasta 40-vuotisesta urasta tulevat vanhenemaan todella nopeasti ja pahasti. Nämä jotka osoittavat suosiotaan ja vitsailevat jatkosta tulevat olemaan hyvin hiljaa. Ja kun tämä tapahtuu, pitää muistaa ketkä he olivat.

Joten en voi muuta sanoa kuin hyvää päivänjatkoa ja loppuelämää miehelle, jonka nettovaikutus showpainiin on ollut negatiivinen. Heitän hyvästit miehelle, jonka perintö tulee olemaan nämä kaikki skandaalit, joissa hän oli osallisena ja/tai tapahtuivat hänen silmiensä alla. En pidä miehestä promoottorina ja minulla ei ole tippaakaan kunnioitusta häntä kohtaan miehenä.

Voi juku mikä päivä, me pääsimme hänestä eroon.

Tiedän, että kirjoitushetkellä McMahon omistaa edelleen valtaosan WWE:n “Class B” osakkeista, jotka antavat hänelle äänienemmistön firmaa koskevissa asioissa. Esitapaushan on Vincen “vetäytymisestä” olemassa, kun hänen vaimonsa Linda McMahon nousi CEO:ksi steroidiskandaalin aikana. Ja mikäli McMahonin WWE:n painijoille ja työntekijöille välitetty viesti pitää paikkaansa (“I might be gone, but I will always be watching”), emme oikeasti pääse hänestä kokonaan eroon.

Mutta silti.

Mene pois, pysy poissa ja äläkä koskaan tule takaisin.

Antti S.

Antti S.

Päätti tarkistaa 2015 alkuvuonna mitä WWE:ssä tapahtuukaan ja jäi sille tielle. Nyt katsoo painia laidasta laitaan nauttien valtaosasta mitä näkee. Tykkää stiffeistä lariateista.

Previous post

Eläköön Humpuuki! #47: Vince McMahon eläköityy seksuaaliseen häirintään liittyvän skandaalin keskellä, Triple H WWE:n käsikirjoitustiimin johtoon

Next post

Jälkipyykkinaru #120: ROH Death Before Dishonor 2022

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *