KolumnitSmarkside

Kolumni: Tuhansia sivulatauksia, satoja työtunteja ja kymmeniä kavereita

Smarkside saavutti uuden virstanpylvään eilen, kun sivustolla kirjattiin kaikkiaan 10 055 sivulatausta toukokuun aikana. Aikaisempi ennätys oli 6 897 sivulatausta kuukaudessa, joten kasvu oli merkittävä.

Nämä eivät toki ole järin suuria lukuja, mutta ei niitä ole mitään syytä vähätelläkään. Kun suunnittelimme Smarksidea helmikuussa 2015, sivustollamme oli tasan nolla lukijaa ja sivulatausta kuukaudessa. Siitä lähtien sivusto on saanut tasaiseen tahtiin paitsi lisää seuraajia ja tykkääjiä myös vielä tärkeämmin uusia keskustelijoita, jotka elävöittävät Smarksiden keskustelupalstoja ja fanitapaamisia.

Smarkside on voittoa tavoittelematon media, joka toimii täysin vapaaehtoisin voimin. Ainuttakaan artikkelia, uutista, kolumnia, haastattelua tai podcastia ei tehdä rahan takia, vaan siksi, että voisimme kehittää suomalaista showpainikulttuuria ja viedä sitä seuraavalle tasolle – siis intohimosta showpainiin.

Nyt yli neljän vuoden työnteon jälkeen voin ylpeästi todeta, että olemme hitto vie onnistuneet siinä. Verkkosivustollamme on enemmän lukijoita kuin koskaan aikaisemmin, ja Discord-serverillämme on aktiivista keskustelua aamusta iltaan. Tuoreet uutiset löytää ensimmäisenä Discordin #uutiset-kanavalta, ja suorista lähetyksistä voi rupatella reaaliajassa #live-kanavalla.

Mikään ei kuitenkaan synny ponnistuksitta. Se, että Smarkside kasvattaa lukijamääräänsä, vaatii hyvää ja aktiivista sisällöntuotantoa. Tässä olemme mielestäni onnistuneet paremmin kuin hyvin, mistä kiitos kuuluu joka ikiselle vapaaehtoiselle, joka on osallistunut näihin suomalaisen showpainikulttuurin talkoisiin kirjoittamalla, kuvittamalla ja äänittämällä sisältöä Smarksideen.

Paljon on myös ehtinyt tapahtua Smarksiden aikana. Esimerkiksi minä olin vasta pro gradu -työni parissa pakertava opiskelija, kun Smarkside syntyi. Sittemmin olen työskennellyt sanomalehden toimittajana, ja Smarksiden kaltaisen verkkomedian pyörittäminen on antanut siihen ainutlaatuista silmää. Toisaalta sanomalehtityö on myös antanut hyviä eväitä Smarksiden pyörittämiseen, ja ammattitaidon jälki näkyy paitsi sivuston ulkoasussa ja sisällössä myös toiminnassa.

Emme tavoittele voittoa, mutta olemme mielestäni silti laadukas, viihdyttävä ja vakavasti otettava media.

On tämä silti muitakin hedelmiä kantanut kuin vain tilastotietoja. Jos emme olisi koskaan perustaneet Smarksidea, en todennäköisesti olisi koskaan innostunut kotimaisesta showpainista samalla tavalla. Tuskin olisin siis päässyt haastattelemaan suomalaisia – ja ulkomaisia – painijoita, tutustumaan FCF Wrestlingin koulutukseen, jakamaan Smarksiden lanseeraamia Ludvig-palkintoja showpainiyleisön edessä tai toteuttamaan lapsuuden unelmaani eli selostamaan showpainitapahtumia paitsi FCF Wrestlingin lavalla myös Ilta-Sanomien suorassa lähetyksessä.

Nämä ovat kokemuksia, joita pidän erittäin korkeassa arvossa.

Eniten tämä kaikki kulminoituu kuitenkin siinä, että Smarkside on tehnyt pikseleistä lihaa ja verta. Smarksiden lukijoista ja keskustelijoista moni oli tutustunut aiemmin toisiinsa esimerkiksi WrestlingAlert-sivustolla, vaan harva oli tavannut kasvotusten. Smarkside taas on järjestänyt alusta saakka kaikille avoimia saunailtoja, joissa olemme nauttineet showpainista ja toistemme seurasta. Uskon, että Smarkside on tuonut meitä suomalaisia showpainifaneja lähemmäksi kuin koskaan ennen, ja siitä olen erityisen ylpeä. Moni kaverisuhde olisi todennäköisesti jäänyt tekemättä, jos Smarkside olisi jäänyt perustamatta.

Niinpä on hienoa, että meillä on tällainen yhteisö, jossa voimme kollektiivisesti seurata sitä, mitä kaikkea kummallista showpainimaailmassa tapahtuu juuri nyt – showpainin kolmannen kultakauden korvilla. Showpainia ei ole koskaan ennen ollut niin paljon saatavilla kuin tänä päivänä, ja New Japan Pro-Wrestlingin nousu ja All Elite Wrestlingin syntymä sekoittavat WWE:n monopolia äärimmäisen mielenkiintoisesti. Myös Suomessa paukkuu, kun FCF Wrestling on kuumempi kuin koskaan ennen, ja SLAM! Wrestling Finland tuo maahamme uskomattomia vierailijoita ympäri maapalloa.

Juuri nyt on otollisinta aikaa joko palata tai ylipäätään tulla showpainin pariin. Smarkside madaltaa tätä kynnystä tuottamalla ajankohtaisia uutisia ja katsauksia painimaailman käänteistä viikoittain, joskus jopa päivittäin. Yhdessä voimme nostaa sivulatauksien määrää entisestään, ja joka ikinen uusi keskustelija tässä pienessä mutta sisukkaassa skenessä on tärkeä ja tervetullut lisäys yhteisöömme.

Levittäkää siis ihmeessä showpainin – ja Smarksiden – sanomaa ja muistakaa, että otamme aina uusia sisällöntuottajia mieluusti vastaan. Ken tietää – ehkä siitä voi olla apua, jos haluaa kehittyä kirjoittajana tai valokuvaajana ja vaikkapa haaveilee toimittajan työstä. Haittaa siitä ei ainakaan ole.

Samalla minulla on ilo esitellä Smarksiden uusi iskulause: Eläköön showpaini! Tämä iskulause on nyt vaihdettu myös sivustomme logoon. Ei siinä sen enempää tarvita. Smarkside on showpainin juhlaa.


Tässä vielä tietoa Smarksiden kaikkien aikojen luetuimmista artikkeleista:

  1. Katso video: Rowan teki sen taas – SmackDownissa nähtiin nyt suomalaisyhtye Ensiferumin paita (2 007 lukukertaa, julkaistu 27.2.2019)
  2. King Kong Karhula: ”Tavoitteeni on WWE” (841 lukukertaa, julkaistu 17.3.2016)
  3. Haastattelussa elokuvaohjaaja Oskari Pastila – Spandex Sapiens on tarina rakkaudesta, ääripäistä ja showpainista (807 lukukertaa, julkaistu 3.11.2015)
  4. WWE palaa Suomeen ensi vuonna – näin kommentoi tapahtuman lähettilääksi valittu ”The Rebel” StarBuck (801 lukukertaa, julkaistu 22.9.2018)
  5. Suomalaiset yllättyivät SmackDownin aikana – WWE-painija Rowan pukeutui Korpiklaanin t-paitaan suorassa televisiolähetyksessä (734 lukukertaa, julkaistu 13.2.2019)
  6. Arvio: Spandex Sapiens (729 lukukertaa, julkaistu 17.11.2015)
  7. Reportaasi: Sukulaisissa vapaaottelun luona (638 lukukertaa, julkaistu 26.4.2015)
  8. Ennakko: WrestleMania 32 (635 lukukertaa, julkaistu 1.4.2016)
  9. ”Tämä on mielestäni yksinkertaisesti huono tapa markkinoida showpainia”, sanoo Juhana Karhula – Smarkside kysyi, miksi Karhula ja Shemeikka nousivat SLAM! Wrestling Finlandin mainoksia vastaan (572 lukukertaa, julkaistu 3.4.2019)
  10. Kolumni: Brock Lesnarin UFC 200 -ottelun seuraukset (561 lukukertaa, julkaistu 7.7.2016)

Lisää...
Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarksiden ylläpitäjä ja showpainiselostaja, joka on päivisin maakuntalehden urheilutoimittaja ja öisin oman elämänsä Vince Russo. Taskusta löytyvät myös äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan paperit. Kaikkiruokainen painifani, joka rakastaa vahvoja tunteita ja johdonmukaista tarinankerrontaa.

Previous post

Kuka saa kunnian päästä seuraavana Smarksiden Hall of Fameen? – Äänestys on käynnissä nyt!

Next post

Viisi pointtia: NXT TakeOver: XXV (1.6.2019)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.