KolumnitWWE

WWE ja Iso-Britannia – Asemasota on alkanut

Kirjoitin ensimmäisen WWE UK -turnauksen jälkimainingeissa huolestuneena WWE:n vaikutuksesta paikalliseen skeneen. Nyt reilua vuotta myöhemmin sota Englannin markkinoista on lähtenyt todella käyntiin. NXT UK on todellisuutta, kuten myös World of Sportin (nykyään WOS Wrestling) uudelleensyntymä. Miten tähän päästiin, mikä on tämänhetkinen tilanne ja mitä on luvassa tulevaisuudessa? 

Kuten jotkut saattavat muistaa, tammikuussa 2017 WWE järjesti turnauksen upouudesta WWE United Kingdom -mestaruudesta. Tuossa turnauksessa Tyler Bate ja Pete Dunne varastivat shown täysin ja kävivät tulisen revanssin NXT TakeOver Chicagossa muutamaa kuukautta myöhemmin. Samalla WWE haali paikallisia kykyjä UK-sopimusten alle. Bate, Dunne, Trent Seven, Mark Andrews, Wolfgang ja monet muut tarttuivat sopimuksiin. Julkisuuteen tulleen tietojen mukaan sopimus antoi painijoille vuosittaisen palkan, mutta kielsi heidän osallistumisensa kahteen promootioon: WOS sekä yllättävän suureen suosioon noussut WCPW (nykyään Defiant Wrestling). Kaksi promootiota, joilla oli suurimmat kasvumahdollisuudet maanlaajuisen tv-diilin ja laajan internet-näkyvyyden ansiosta.  

WOS Wrestlingin uuden vuoden pilottijakso oli kerännyt kelvolliset lukemat ja saanut paljon Englannin ja Skotlannin kovimpia nimiä mukaansa. Valitettavasti uudet nauhoitukset viivästyivät… ja viivästyivät… ja viivästyivät. Samoihin aikoihin WWE solmi yhteistyösopimukset Progress Wrestlingin sekä ICW:n kanssa. Kaksi promootiota lukeutuvat saarivaltakunnan suurimpiin ja kuumimpiin. Painijat, kuten Jack Gallagher, Tommy End ja Noam Dar, pääsivät tekemään yksittäisiä visiittejä takaisin kotikonnuilleen. Samalla Lontoon Revolution Pro (RevPro) tiukensi siteitään New Japanin ja Ring of Honorin kanssa. Tässä välissä myös 5 Star Wrestling onnistui haalimaan tv-sopimuksen, mutta kaatui omaan mahdottomuuteensa muutamassa kuukaudessa. WWE piti katseensa tiukasti Englannissa, kunnes kipinä vihdoin syttyi.  

Brittipainin legenda Johnny Saint nimitettiin NXT UK -brändin toimitusjohtajaksi.

Huhtikuussa 2018 WOS julkisti kymmenen jakson diilin ITV:n kanssa ja nauhoitukset toukokuulle. Mutta kokoonpano oli muuttunut suuresti. WWE oli lähestynyt suurta osaa WOS:n pilotissa esiintyneistä painijoista ja saanut haalittua heistä valtaosan haaviinsa. Zack Gibson, Dave MastiffEl LigeroCoffeyn veljekset ja Kenny Williams nappasivat itselleen tuoreet UK-sopimukset, kaikki avainhahmoja WOS:n pilottijaksossa. WOS:n toistuva viivästyminen oli varmasti ollut myös yksi osatekijä. Samalla WWE haali UK-sopimuksien alle Travis Banksin, Flash Morgan Websterin, Eddie Denniksen, Jinnyn, Toni Stormin ja muutaman muun. Periaatteessa suurimman osan Progress Wrestlingin tärkeimmistä painijoista. WWE pisti kasaan uuden UK-turnauksen ja julisti samalla aloittavansa uuden NXT UK -ohjelman nauhoitukset.  

Samalla UK-sopimuksiin lisättiin pykälä, joka kielsi sopimuksen alla olevia painijoita esiintymästä RevProssa. Suurimpaan tapahtumaansa ikinä valmistautuva Wembleyllä valmistautuva Progress menetti sekä Zack Sabre Jr:n että Will Ospreayn New Japanin vedettyä heidät pois omiin tapahtumiinsa vedoten. Samalla Marty Scurll on joutunut jättämään firman ROH-sitoumuksiensa vuoksi. Surullisesti mahdollisesti Englannin suurimpaan WWE:n ulkopuoliseen painitapahtumaan kolmeenkymmeneen vuoteen eivät pääse osallistumaan ne kolme miestä, jotka ovat johtaneet brittipainijoiden esiinmarssia viimeiset vuodet.  Olisiko tämä tapahtunut ilman Progressin läheisiä välejä WWE:n kanssa? Sitä emme voi tietää. 

Mutta tämähän on vain osa WWE:n kansainvälistä laajentumista, eikä millään tavalla nokittelua WOS:n kanssa, eikö niin? Hauskana faktana kaikki WWE UK -sopimukset ovat yksivuotisia ja niissä on purkuoptio neljän ja kahdeksan kuukauden kohdilla. Eli jos WOS epäonnistuu eikä saa jatkoa kymmenen jakson jälkeen, voi WWE jättää projektinsa jälleen kylmästi, tietysti poimien suurimmat lahjakkuudet matkalta NXT:hen. Sopimusten arvo on noin 31 000 dollarissa vuosittain, suurempi kuin alkuperäiset, joiden arvo oli noin 20 000 dollaria vuodessa. Southside Wrestlingin tuoreen päivityksen mukaan UK-sopimusten alaiset painijat eivät voi enää ottaa buukkauksia, jotka ovat viikon sisällä NXT UK -tapahtumista. Loppuvuosi tulee näyttämään, kuinka monen promootion elämään tämä tulee vaikuttamaan. 

WOS:n Twitter-tilin mukaan ensimmäinen jakso keräsi ruutujen ääreen parhaimmillaan 1,2 miljoonaa katsojaa ja keskimäärin hieman alle miljoonan. Se on siis katsotuin brittiläinen painiohjelma kolmeenkymmeneen vuoteen. Nousevatko luvut? Onko ITV tyytyväinen? Mikä on alkavan jalkapallokauden vaikutus? 

Iso-Britannia on pirstaloitunut kolmeen leiriin. WWE:n liittolaiset, New Japanin allianssi sekä ITV:n WOS-sarja. Paljon ratkeaa syksyn kuluessa ja WOS:n kohtalon selvitessä. WWE:llä ja New Japanilla on sopimustensa alla valtaosa tämänhetkisistä Englannin kärkipainijoista. Progressin koko yläkortti roikkuu hiuskarvan varassa. Yksikin virheliike ja WWE vetää painijat pois firman tapahtumista. Haluan uskoa ja toivoa, että monopoli ei jyrää täysin skeneä, jota olen oppinut rakastamaan. Chris Brookes kieltäytyi julkisesti UK-sopimuksesta vannoen pysyvänsä itsenäisenä. Vahvat viimeiset vuodet ovat kasvattaneet Iso-Britanniaan laajan talenttipohjan, jossa monta nimeä voi tehdä radikaalia nousua nykyisten kärkinimien väistyessä.  

Toivon ettei minun tarvitse ensi vuonna kirjoittaa kolumnia, jossa suren Iso-Britannian skenen paluuta sen synkkiin vuosiin WWE-fanien intoillessa Zack Gibsonin promoista NXT:ssä ja valittaessa Tyler Baten buukkaamista huumorijobberina Smackdownissa.  

Semi Salmikannas

Semi Salmikannas

Ammattimainen tyhjäntoimittaja, jonka elämässä showpaini on roikkunut mukana sitkeän torakan lailla yli vuosikymmenen ajan. Toimii vakioäänenä Smarksiden ääniaalloilla ja onnistuu unohtamaan velvoitteensa kirjoitetun sisällön tuottajana. Kaikin puolin stereotyyppinen paininörtti, jonka naama kelpaa vain ja ainoastaan radioon.

Previous post

Jälkipyykkinaru #10: FCF Wrestling Sideshow – Ropecon Edition

Next post

Läpimurtajat 2018

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *