Listat

Läpimurtajat 2019

On jälleen se aika vuodesta, kun isken pöytään listan vuoden suurimmista läpimurtajista. Tässä vaiheessa on hyvä tarkentaa, että vuosi tarkoittaa tässä tilanteessa edellisestä listauksesta kulunutta vuotta. Viime vuoden viidestätoista läpimurtajasta valtaosa on löytänyt itsensä suuremmista kuvioista. Darby Allin, Sammy Guevara ja Hangman Page ovat AEW:n palkkalistoilla, Brody King, PCO ja Bandido ovat ROH:n tuoreimpia ja viihdyttävimpiä osia, Jay White on vallannut Bullet Clubin, Velveteen Dream ja Shayna Bazler ovat jatkaneet voittokulkuaan NXT:ssä ja Buddy Murphyn mestaruuskausi 205 Livessä keräsi pelkästään kehuja. Lisäksi Kzy on jämähtänyt isoksi osaksi Dragon Gaten yläkorttia. Shane Strickland valloitti indyt ja suuntasi NXT:n puolelle. Ilja Dragunov suuntasi NXT UK:n puolelle, jossa Zack Gibson huutelee omiaan joukkuemestarina. Ainoastaan Adam Brooks on jäänyt hieman tuuliajolle, kiertäen maailmaa laidasta laitaan, samalla kun muut aussitoverit ovat vieneet valokeilan (Robbie Eagles) ja NXT-paikat (Jonah Rock ja Elliot Sexton).

Edellisvuosien listaukset löydät täältä ja tuolta.

Ketkä ovat nostaneet osakkeitaan vuoden aikana? Kuka on noussut täydestä tyhjiöstä painikansan huulille? Onko tästä katraasta ketään enää vapailla markkinoilla vuoden kuluttua?

Listaan jälleen viisitoista painijaa tai joukkuetta täysin satunnaisessa järjestyksessä. Huomioikaa, että lista kuvastaa omia näkemyksiäni ja havaintojani. Lisäksi mukana on ottelusuositus jokaiselle painijalle.


Maxwell Jacob Friedman

Jos joku tuli ensimmäisenä mieleen tätä listausta ajatellessa, niin Maxwell Jacob Friedman. Sanavalmis snobi on raivostuttanut yleisöjä käytöksellään ja hyvällä hahmotyöskentelyllään rannikolta rannikolle ja myös Euroopan puolella. Vuonna 2015 debytoinut MJF on noussut nopeasti CZW:n alakortista kansalliseksi nimeksi. Ei ihmekään, että MJF oli yksi All Elite Wrestlingin ensimmäisistä poiminnoista. MJF on todellinen elämäntapamulkero, joka ei poistu hahmosta hetkeksikään. Jopa indypainijoista lyhytdokumentteja tekevä Kenny Johnson ei saanut MJF:stä muuta irti kuin sekoituksen faktaa ja fiktiota. AEW tarvitsee painijoita, jotka todellakin saavat myös buuauksia irti yleisöstä. Ikää on alla vasta 23 vuotta, joten taivas on vielä rajana. MJF:n heikkous, se itse kehäsuorittaminen, on myös alkanut ottaa harppauksia eteenpäin. Julkisuudessa hahmonsa mukaan tökerösti käyttäytyvä Friedman imee itseensä oppia takahuoneessa innolla ja on tässä tilanteessa kovan työn ansiosta. MJF ei ole vielä sillä tasolla, mitä pääottelijalta vaaditaan, mutta tuolla karismalla, työmoraalilla ja potentiaalilla hänen pitäisi olla siellä ennemmin tai myöhemmin.

Katso!: vs El Phantasmo (RPW High Stakes 2019)

El Phantasmo

El Phantasmo on malliesimerkki siitä, että joskus riskin ottaminen kannattaa. Kanadalainen Phantasmo aloitti uransa Kanadan länsiosissa jo vuonna 2005. Phantasmo pyöri lähinnä Vancouverin ECCW-promootion riveissä yli kymmenen vuoden ajan. Kanadan promootiot eivät missään vaiheessa saaneet samaa valokeilaa kuin Yhdysvaltojen suurimmat itsenäiset firmat ja kanadalaisten painijoiden piti lähteä yleensä etelään luomaan uraa. Vuonna 2017 Phantasmo lähti toiseen suuntaan ja rapakon taakse, nousukautta viettävään Englantiin. Phantasmo vakiintui nopeasti Lontoon RevPron vakiokasvoksi aloittaen pitkän feudin David Starrin kanssa. Pian Phantasmo oli lähes kaikkialla. Tuo vuonna kaksi vuotta sitten tehty päätös sai tänä keväänä kruunun NJPW-debyytin muodossa. Eikä se ollut mikä tahansa debyytti. Paikka Bullet Clubissa, vahva esitys Best of the Super Juniors –turnauksessa ja vielä nouseminen joukkuemestariksi Taiji Ishimorin kanssa. Notkea lenturi on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. ELP osaa lentää näyttävästi ja saa karismallaan yleisön mukaan.

Katso!: vs Will Ospreay (BOSJ Day 7 2019)

A-Kid

Eurooppalaisen painin kaksi polttopistettä ovat selkeästi Englanti ja Saksa. Molemmissa maissa on pitkän painihistorian perinteet ja huippuluokan promootiot. Muualta mantereelta kuuluu harvemmin mitään. Promootioita toki on, mutta niistä putkahtaa harvemmin mitään suurempaa kansainväliseen tietoisuuteen. Espanjan kärkipromootio White Wolf Wrestling lähetti vuoden 2017 King of Triosiin kolmikon painijoita. Tuosta kolmikosta A-Kid on räjähtänyt painikansan tietoisuuteen Dave Meltzerin tarjoiltua Kidin ja Zack Sabre Jr:n väliselle ottelulle kuuluisan viiden tähden arvosanan. Noh, eihän yksi Meltzeriltä saatu viiden tähden arvosana kerro vielä mitään, kysykää vaikka Sheepherderseiltä. Viimeistään tuo ottelu oli kuitenkin Kidin ponnahduslauta Eurooppaan ja rapakon taakse. Kid voi vääntää vastustajansa mattoon erittäin taitavasti ja vaivattomasti. Joukkueena maanmiehensä Carlos Romon Kid kaivaa itsestään esiin hieman lennokkaamman puolen, unohtamatta varvaslukkoilun juuriaan. Kid on onnistunut herättämään jo niin kovaa pöhinää, että huhujen mukaan NXT UK on kutsumassa vasta 22-vuotiasta nuorukaista kitaansa. Siihen se pöhinä varmaan taas loppuu. Noh, saanpahan nähdä espanjalaisen ainakin BOLAssa ennen sitä.

Katso!: vs Zack Sabre Jr. (WWW Total Rumble 8)

Aussie Open

Aussie Open, eli “Dunkzilla” Mark Davisin ja “Aussie Arrow” Kyle Fletcherin muodostama kaksikko on noussut kovalla työllä Euroopan, ja ehkäpä koko maailman, joukkueiden kärkikastiin. Vuonna 2017 australialaiset rantautuivat Englantiin ja tuota pikaa iskivät hynttyyt yhteen joukkueena FCP:n ja Attackin riveissä. Seuraavien kahden vuoden aikana kaksikko on kehittynyt niin joukkueena kuin yksilöinä rutkasti. Davis, kaksikosta vanhempi ja kokeneempi, mörssää varmasti ja vakuuttavasti. Fletcher on sitten se atleettisempi ja monipuolisempi ja vasta 22 vuoden iässä kehittynyt pelottavan nopeasti. Innokkaimmat vertailevat Fletcherin kehityskäyrää jo Will Ospreayn vastaavaan. Aussie Open on napannut joukkuekultaa jo lähes kaikkialla. Kun nämä kaksi pistää kehään, on luvassa lähes aina pelkkää laatua. Kid Lykoksen eläköitymisen myötä Openilla ei ole haastajaa sumuisten saarten kovimman joukkueen tittelistä. Iso-Britannia on valloitettu ja Eurooppa on siinä kintaalla. Suuntaako kaksikko seuraavaksi länteen vai itään, siinäpä kysymys.

Katso!: vs Suzuki-Gun (RPW Epic Encounter 2019)

Tony Deppen

Jos joku painija suorastaan ryösti sydämeni Bloodsport-viikonlopun aikana, niin se oli Tony Deppen. Vuosikymmenen kokemusta kerryttänyt niljakas rotta ystävystyi jokunen vuosi takaperin Joey Janelan kanssa, joka johdatti hänet ensin CZW:n ja sittemmin GCW:n riveihin. Rääväsuinen Deppen on myös vakuuttanut Chikaran riveissä. Lopulta tie vei aina Pro Wrestling Guerillaan asti. Deppen on erinomainen heel, joka toimittaa myös kehässä kovilla iskuillaan ja suorastaan masokistisilla sukelluksillaan yleisön viidenteen riviin. Deppen on tässä vaiheessa yksi GCW:n vakiokasvoja ja rooli tulee todennäköisesti vain kasvamaan. Deppen on malliesimerkki painijasta, joka saa aina vastustajansa näyttämään hyvältä, kysykää vaikka Dustin Thomasilta tai Alex Zayneltä. Molemmat pomppasivat esiin aivan uudella tavalla kohdattuaan juuri Deppenin GCW:n tapahtumissa.

Katso!: vs Jalaton Mies (Joey Janela’s Spring Break 3 Night 1)

Tom Lawlor

MMA-taustaisten painijoiden esiinmarssi on ollut vahvaa viime vuosien aikana. Ronda Rousey on varmaan se suurin ja onnistunein nimi, omaksuen painikehän metkut nopeasti. Ei voi myöskään unohtaa toista MMA:n hevosnaista Shayna Bazleria, joka pitää NXT:n naisten divisioonaa puristuksessaan jo toista vuotta. Tietenkin Matt Riddle, tuo ruohotuotteista nauttiva velikulta, on myös mainittava. Tämän kolmikon takana väijyy myös yksi entinen UFC-ottelija “Filthy” Tom Lawlor. Vuonna 2017 kehädebyyttinsä tehnyt Lawlor löysi nopeasti kodin MLW:stä ja on ollut tärkeä palanen Yhdysvaltojen neljänneksi suurimman painiliigan viime vuosien nousussa. Karismaattinen ja tarvittavat taidot kehässä omaava Lawlor nousikin MLW:n mestariksi alkuvuodesta. Vakavampien seikkailuidensa rinnalla Lawlor tyylittelee ääniaallloilla Bryan Alvarezin seurana ja satunnaisesti myös joukkueena podcast-parinsa kanssa Chop n’ Roll Expressinä. Lawlor on yksi MLW:n ässistä Yhdysvaltojen kiehuvassa noidankattilassa ja samalla myös turvallisin vaihtoehto. Ken tietää, missä vaiheessa Low Ki ja Teddy Hart vetävät herneet nenään ja nostavat kytkintä…

Katso!: vs Shane Strickland (MLW Fusion Episode 27)

Bobby Gunns

Oberhausenin Turbinenhallen mölinä kaikuu edelleen korvissa ja siitä saa kiittää “King of Smoke Stylea” Bobby Gunnsia. Saksan wXw:n kasvatista on kuoriutunut yksi firman tärkeimmistä keulakuvista. Tupakkaa rennosti polttava Gunns suorastaan räjähti suosiossa viime vuoden loppupuolella ja sai karismallaan koko wXw:n fanikunnan sekaisin. Kehässä Gunns ei ole kuitenkaan aivan terävintä kärkeä, mutta se ei ole vielä noussut esteeksi. Gunnsin kansansuosiosta otettiin kaikki irti ja mies löysi itsensä wXw:n huipulta maailmanmestarina. Gunns ja Lucky Kid ovat wXw:n välitön tulevaisuus pääottelijoina ja firma onkin ottanut heistä kaiken irti. Samalla kun Walterin ja Ilja Dragunovin NXT-sopimukset vaikuttavat heidän kuvioihinsa aivan liikaa, on esiin nostettava uusi sukupolvi. Gunnsilla on nyt näytön paikka, sillä kehitys ei voi pysähtyä firman matkatessa hänen harteillaan.

Katso!: vs Ilja Dragunov (wXw World Tag League 2018 Day 2)

Jordynne Grace

Naisten vallankumous jatkaa rullaamistaan. WrestleManian pääottelussa olivat ensimmäistä kertaa naiset. Impactin Slammiversaryn päätti Tessa Blanchardin ja Sami Callihanin kohtaaminen. AEW on tuomassa suurella ryminällä joshi-tähtiä amerikkalaiseen valokeilaan. Shimmer, Shine, Eve ja muut naispainiin keskittyvät länsimaalaiset promootiot kuplivat pinnan alla. Stardom, TJPW, Sendai Girls ja muut joshifirmat houkuttelevat puoleensa yhä enemmän länsimaalaisia faneja. Women of Honor… noh, ei puhuta siitä nyt. Omasta (kapeasta) näkövinkkelistäni “Thick Momma Pump” Jordynne Grace on pompannut komeasti pinnalle. Tomera nainen viskoo vastustajiaan miten tahtoo ympäri kehää, oli vastassa sitten mies tai nainen. Grace jyllää korkean profiilin indynimenä ja lisäksi palasena Impactin naistendivaria. Pullat ovat hyvin uunissa ja nuori Grace tulee olemaan iso palanen Impactin tulevaisuutta. Jos nousu jatkuu samanmoisena, löytyy halukkaita työnantajia myös pöllölaakson ulkopuolelta.

Katso!: vs Brian Cage (Beyond Wrestling Somebody’s Farewell… Probably)

Ben-K

Dragon Gate on yrittänyt luoda uutta ässää vuosien ajan. Toisin kuin esimerkiksi AJPW, joka osui kultasuoneen Kento Miyaharan kanssa, on DG:llä ollut aina ongelmia kohottaa nuoria tähtiään sille seuraavalle tasolle, uudeksi CIMAksi ja johtotähdeksi. Ryu Saiton työntö yläkorttiin oli täydellinen pommi yli kymmenen vuotta sitten. Kuusi Suurta muodostivat tiukan ja tasokkaan kaartin, josta kukaan ei kuitenkaan noussut selkeästi muiden yläpuolelle. T-Hawk oli täysi katastrofi. Mutta nyt Dragon Gate on saattanut löytää oikean soturin tehtävään. Vasta kolme vuotta paininut Ben-K (suomalaisittain “Benkku”) on muhinoitu rauhassa kohti suurempia kuvioita. Japanilaisen historiallisen soturin Benkein mukaan nimetty lupaus näyttää juurikin taistelevalta samurailta. Ben-K:n nousu huipentui Dragon Gaten vuoden suurimmassa tapahtumassa Kobessa, jossa hän viimein päihitti PACin Open the Dream Gate -mestaruudesta. Ja mikä tärkeintä, Ben-K saa reaktiota irti yleisöstä. Kehässä Benkku on toimiva voimapesä, mutta kaipaa vielä petrausta mikkitaitojen puolella, mikäli haluaa seistä Dragon Gaten huipulla nuolisateessa. CIMAn ja hänen kolmen huippuoppilaansa lähdön jälkeen Dragon Gaten tulevaisuus näytti sumuiselta. Nyt uusi sukupolvi on nousemassa esiin ja päivä näyttää jälleen hiukan valoisammalta.

Katso!: vs Kzy (Dragon Gate King of Gate 2019)

Kaito Kiyomiya

Nuorisobuumi on iskenyt Japanissa myös Pro Wrestling NOAHiin, joka uudisti koko ilmeensä logoa ja värimaailmaa myöten alkuvuodesta. Uudistuneen NOAHin huipulle on noussut vasta 23-vuotias Kaito Kiyomiya, joka voitti GHC Heavyweight -mestaruuden joulukuussa. Nuori Kiyomiya on lisäksi ehtinyt jo voittaa reilu vuoden sisällä pari turnausta sekä joukkuemestaruuden. Mitsuhara Misawan kunniaksi vihreisiin pöksyihin sonnustautunut on saamassa uuden NOAHin vastuunkantajan viittaa harteilleen. Juuri hänen harteilleen kohdistuvat paineet firman uudesta noususta. Takashi Sugiuran ja Naomichi Marufujin kaltaiset vanhat parrat eivät voi kantaa arkkia selässään loputtomiin. Toivotan taitavalle Kiyomiyalle ja NOAHin tulevaisuudelle kaikkea hyvää.

Katso!: vs Takashi Sugiura (NOAH)

Rich Swann

Erinäisten syiden takia Rich Swann päätyi tanssahtelemaan pois arvostetusta, rakastetusta ja erittäin suositusta 205 Livesta ja pois WWE:n riveistä. Hetken ehti näyttää jo siltä, että Swann iskisi kokonaan saappaat naulaan, mutta näin ei onneksi käynyt. Swann päätyi kesällä 2018 MLW:n sekä Impactin riveihin. Etenkin Impactissa Swann on ottanut kaiken irti valokeilastaan, nousten yhdeksi Impactin parhaista kehäsuorittajista ja pitäen hallussaan X-divisioonan mestaruutta. Samalla katsojat ovat saaneet todistaa, miten entisestä 205-statistista voidaan luoda uskottava osa yläkorttia. On helppo unohtaa, että Swannilla on tilillään jo kymmenen vuotta kokemusta ja ikääkin vasta 28 vuotta. Karismaattinen Swann voi hyvinkin olla Impactin kärkinimiä tulevien vuosien ajan. Mies on näyttänyt, että kyvyistä se ei ainakaan jää kiinni.

Katso!: vs Sami Callihan (Impact Homecoming)

LAX

Don Callisin ja Scott D’Amoren aikakauden Impact Wrestling on osannut tuoda mukaan juuri oikeita nimiä hengittämään virtaa painimaailman torakkaan. Nykyisen buukkajatiimin palkkauksista koostuu lähes koko nykyinen rosteri. Näistä palkkauksista ehkäpä kovin bongaus oli Mike Draztikin ja Angel Ortizin muodostama EYFBO-joukkue. Impactista heistä kuoriutui Konnanin tuoreimmat oppipojat, Santana ja Ortiz, uusi Latin American Xchange, LAX. Parin Impactin riveissä vietetyn vuoden jälkeen LAX:sta on tullut yksi maailman parhaista joukkueista. Saumaton yhteistyö yhdistettynä mahtavaan kuvioon alkuperäisen LAX-jäsenten ja Lucha Brothersien kanssa teki Santanasta ja Ortizista joukkuedivisioonan kuninkaita. Onkin tietyllä tavalla harmi, jos LAX nyt lentää pesästä Impact-sopimuksien loputtua. Toisaalta Impactilla ei olisi varaa menettää näinkin toimivaa joukkuetta. Mutta toisaalta palan halusta nähdä kaksikon esimerkiksi All Elite Wrestlingin huippulaadukkaassa joukkuedivisioonassa. Ehkä tämä on vaan turhaa spekulaatiota ja Santana ja Ortiz katoavat Floridan suolle vuosikausiksi.

Katso!: vs Lucha Bros (IMPACT Rebellion)

El Hijo del Vikingo

Meksikosta kajahtaa jälleen. AAA:n alakortissa piilottelee jälleen yksi helmi, joka vain odottaa räjähtämistään suurempaan tietoisuuteen. Keväinen ottelu Laredo Kidin kanssa nosti 22-vuotiaan El Hijo Del Vikingon internet-kansan huulille muutamalla tajunnanräjäyttävällä tempullaan. Ja kyllä, se yksi ottelu riitti viemään spottiapinointia rakastavan miehen sydämen. Impactin Meksikon nauhoituksissa pikavisiitin tehnyt Vikingo odottaa tällä hetkellä kuumeisesti viisumihakemuksensa hyväksymistä, sillä useampi amerikkalainen firma, MLW, Impact ja AEW etunenässä, havittelee miehen palveluksia itselleen. Vikingo itse on jahtaamassa omaa unelmaansa, osallistumista Pro Wrestling Guerillan tapahtumaan. AAA:ssa vyötäisiltä löytyy jo Trios-vyö, mutta kasvaako palkintokaappi Meksikossa ja rajan pohjoispuolella, sen saamme toivottavasti selville pian. Jos ennusmerkit pitävät kutinsa, Vikingo voi olla seuraava Fenix.

Katso!: vs Laredo Kid (AAA Worldwide)

Orange Cassidy

Littipeukun arvoisella suorituksella listalle nousee koko kansan suosikki, maailman flegmaattisin painija Orange Cassidy. Mies, jonka alter ego saattaa olla tai saattaa olla olematta Chikaran Fire Ant, on sytyttänyt indyt liekkeihin viimeistään tänä vuonna. Mies, joka on niin taitava, ettei edes oikeastaan vaivaudu painimaan, on nerokas hahmo. Cassidyn komediaotteet saavat yleisön mukaan rannikolta ja mantereelta toiselle. Mahtavan komediallisen ajoituksen ja yleisön vangitsevan karisman takana on myös erittäin taitava painija, joka osaa tarpeen tullen sitoa kenet tahansa solmuun Mike Quackenbushilta opituilta kikoilla. Jim Cornettenkin otsasuonen paukkumaan saanut Cassidy on kuin puolivahingossa noussut yhdeksi Yhdysvaltojen indykentän suurimmaksi nimeksi. Kai se on sitten hahmolle uskollista. Cassidyn lasikatto ei ehkä ole pääottelijana jossain suuressa firmassa, mutta ainakin minä nautin ihan tarpeeksi miehen sekoiluista firmasta toiseen.

Katso!: vs David Starr (Beyond TFT Night 2)

David Starr

Kyllä, Starr oli mukana jo vuonna 2017, mutta silloin vasta kunniamainintana. Ei sillä, että kukaan sitä enää muistaisi. Starr on pysynyt Euroopan matkallaan ja periaatteessa noussut alueen suurimmaksi itsenäiseksi tähdeksi. Ainakin niin isoksi, että voi suureen ääneen brändätä INDEPENDENT-vaatelinjaston. Starr on ollut äänekäs niin sosiaalisessa mediassa kuin mikin varressa vuoden aikana, puhuen WWE:n tiukentuvasta otteesta painimaailmassa ja kyseisen firman vähemmän eettisistä toimintatavoista. Rapaa sai niskaansa myös Ring of Honor. Vaikka arvostankin Starrin halukkuutta nostaa näitä aiheita esiin, on paikka tällä listalla sen painikehässä tapahtuneen työn ansiosta. Starr on ottanut harppauksia niin tarinankertojana, promottajana kuin painijanakin, on ollut mukana Euroopan kuumimmassa juonikuviossa Walterin ja Jordan Devlinin kanssa ja on kieltämättä Euroopan suurin nimi, jonka nimi ei löydy vielä mistään sopimuksesta. Starr on tähti kaikkialle minne menee, kunhan hänen suunsa ei saa häntä suurempiin hankaluuksiin. WWE ehti myös närkästyä Starrin tekosista, sillä Starr meni tallomaan NXT UK -mestaruutta ottelussaan Walteria vastaan Irlannissa. Onneksi painimaailmassa on edelleen Starrin kaltaisia kavereita.

Katso!: vs Jordan Devlin (OTT Homecoming 2)

Semi Salmikannas

Semi Salmikannas

Ammattimainen tyhjäntoimittaja, jonka elämässä showpaini on roikkunut mukana sitkeän torakan lailla yli vuosikymmenen ajan. Toimii vakioäänenä Smarksiden ääniaalloilla ja onnistuu unohtamaan velvoitteensa kirjoitetun sisällön tuottajana. Kaikin puolin stereotyyppinen paininörtti, jonka naama kelpaa vain ja ainoastaan radioon.

Previous post

Steroideja, valheita ja Playboy-malli – WWF:n steroidiskandaali ja Vince McMahonin oikeudenkäynti

Next post

Viisi pointtia: NXT TakeOver: Toronto (10.8.2019)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *