ArviotNJPWPuroresu

Arvio: NJPW Dominion 2023

NJPW on palannut.

Alkuvuosi on merkinnyt New Japanille paluuta kisakuntoon pandemiavuosien jälkeen. Kolmen vuoden aikana vanhat sotahevoset ovat kyllä vanhenneet, mutta samalla kokoonpano on saanut kaivattuja piristysruiskeita. Dominion ei ehkä ollut aivan samankaltaista tykittelyä kuin parhaimmillaan, mutta suunta on ehdottomasti oikea.


Illan koitoskattaus avattiin ykköshaastajuusottelulla, kun Lance Archer ja loukkaantumisestaan toipunut Will Ospreay ottivat miehestä mittaa. Lyhyen nelihenkisen turnauksen päätösottelussa oli nimittäin pelissä matkalippu Kanadaan haastamaan Kenny Omegaa IWGP US Heavyweight -mestaruudesta.

Virkistävän tiukka sprintti ei turhaa aikaa haaskannut vaan siirtyi suoraan asiaan. Archer käytti massaansa ja voimaansa, kun taas Ospreayn piti turvautua vauhtiinsa ja atleettisuuteensa. Ei tämä nyt ihan kaksikon vuoden 2019 G1 Climax -ottelun tasolle yltänyt, mutta oli tälläisenäänkin sangen oiva avaus illalle. Samalla heitettiin ensimmäiset, vaikkakin sangen odotetut alkulämmöt Forbidden Door -tapahtumaa varten, kun vuoden odotetuin revanssi varmistui. Omegan ja Ospreayn kohtaaminen Wrestle Kingdomissa on edelleen vahvin suosikki vuoden ottelu -palkinnon voittajaksi varmasti useammassakin palkintogaalassa, joten jää nähtäväksi voidaanko rima ylittää AEW:n ja NJPW:n tulevassa yhteistyötapahtumassa.

Seurannut kahdeksan hengen joukkueottelu oli illan ainoa “turha” täyteottelu, kun Los Ingobernables de Japon ja Just 5 Guys nahistelivat keskenään. Juu, kyllähän Tetsuya Naito piti saada jollain tavalla korttiin mukaan, mutta ei tästä enää mitään muista muutamaa päivää myöhemmin. Sentään Titan näytti edelleen hyvältä vakuuttavan BOSJ-turnauksen jälkeen.


Juniorien joukkuedivisioonassa on palattu tuttuun päiväjärjestykseen, kun ulkomaalaiset joukkueet tähdittävät divisioonaa muutaman yksittäisen japanilaistähden hypätessä välillä lauteille. NJPW:n rivistöön unohdettavan Floridan reissun jälkeen palannut KUSHIDA ja hänen tuore oppipoikansa Kevin Knight olivat vastikään voittaneet joukkuemestaruuden, mutta olivat yksilöinä kompastelleet BOSJ-turnauksen lävitse. Etenkin entisen divisioonan ässä KUSHIDAn ala-arvoinen pistemäärä herätti kummastusta. Onko uusi sukupolvi ajanut ohitse? Haastajat ja edelliset mestarit, United Empirea edustavat TJ Perkins ja Francesco Akira (yhdessä Catch 2/2) olivat puolestaan kohonneet kansainvälisestikin maailman ehdottomiin kärkijoukkueisiin.

Ottelu oli sitä tuttua kiivastahtista junioripainia. Knight on vielä pahasti raakile, vaikka omaakin pelottavan kovan pomppuvoiman ja pelaakin ihan kohtuullisesti yhteen perinsa kanssa. KUSHIDA ei ehkä ole aivan samassa terässä kuin takavuosina, mutta häntä on silti virkistävä nähdä jälleen tositoimissa. Valitettavasti tällä kertaa ei nähty riemastuttavan sulavaa mattopainia TJP:n kanssa, mutta se ei menoa pahemmin haitannut. Haastajajoukkue oli oppinut aiemmista virheistään ja luki Jet Settersien pelikirjaa kuin, noh, avointa kirjaa. TJP on toki aina ollut mainio, mutta hänen vierellään kypsyvä nuori Francesco Akira tuntuu kehittyvän jatkuvasti. Yleisökin on ottanut nuoren italialaisen omakseen, joten edessä pitäisi olla pitkä ja hedelmällinen ura junioridivisioonassa. Kokonaisuutena ottelu oli hyvä, vaikka parempaan on vielä rahkeita, siitä esimerkkinä viime vuoden lopulla nähty mestaruusottelu Catch 2/2:n ja LIJ:n välillä.

Ottelun jälkimainingeissa nähtiin myös shokeeraava käänne, kun United Empireen juuri BOSJ-turnauksen alla liittynyt Dan Moloney puukotti tovereitaan selkään ja loikkasi Bullet Clubin rivistöön Clark Connorsin rinnalle ja samalla uudeksi haastajaksi. Englannin kehissä kasvanutta Moleneyta on mukava nähdä nyt Japanin suunnalla. Samalla mies antaa piristysruiskeen muutoksen kourissa olleelle Bullet Clubille, eikä suinkaan jäänyt illan viimeiseksi sellaiseksi.


NJPW World Television -mestaruuden alustavalle brändäykselle nuorien ja nousevien painijoiden mestaruutena voi vaan nauraa, kun Dominionissa kehään astuivat veteraanit Zack Sabre Jr sekä Jeff Cobb. Edellinen mestaruuskamppailu oli päättynyt aikarajan umpeutumiseen, joten revanssi sovittiin pikaisesti.

Toisin kuin Sabren muut puolustukset, joissa britti kituuttaa vastustajiaan lähes aikarajaan asti, tällä kertaa pistettiin rallivaihde silmään heti alkuminuuteilla eikä katsojalle annettu tilaa hengähtää. Sabren liukas lukkopaini ja Cobbin väkivahvaan viskominen kävivät yhteen kuin turisti ja vyölaukku. Tehokkaan toimiva ja tiivis paketti piti kehätoiminnan kiinnostavana loppuun asti. Ei mikään ihme, kun kerta mukana on Zack Sabre Jr.

Näin tyhjentävästä ottelusta on edes paha kirjoittaa mitään suurempia esseitä, sillä se vaan yksinkertaisesti toimi.

Ottelu loppui vielä niin kauniisti, että tästä jäi vain hyvä mieli.


Aussie Open nousi raskaansarjan joukkuemestareiksi Sakura Genesiksessä ja iloitsin, että aussiduo pääsee vihdoin näyttämään maailmalle närhen munat ison firman joukkuedivarin kulmakivenä. Toisin kävi, sillä Mark Davisin loukkaantuminen tarkoitti mestaruuksien (Open oli myös kaapannut STRONG-joukkuevyöt haltuunsa) vakatoimista, jota seurasi vielä paukku poikien AEW-sopimuksesta. Niinpä kahdesta New Japanin joukkuevyöstä pääsivät kamppailemaan Bishamon (Hirooki Goto & YOSHI-HASHI), House of Torture (EVIL & Yujiro Takahashi) sekä United Empiren edustajat Great O-Khan ja Aaron Henare.

Onko House of Torturen sekoilu hiirenhiljaisissa jumppasaleissa karkottanut sinut pois New Japanin lihapatojen ääreltä? Ei hätää, nyt kun yleisö saa pitää ääntä ja Dick Togon joukot on kenkäisty visusti keskikorttiin, on akti siirtynyt jo vähintään siedettävän tasolle! Mitään magiaa on turha odottaa sen kehnomman Takahashin pyöriessä kehässä, mutta ottelu onnistui luomaan draamaa ja pelkoa siitä, onnistuvatko konnat ryöväämään vyöt vielä itselleen vääryydellä ja viekkaudella. Bishamon on hiljaisesti noussut joukkuedivarin sankareiksi ja YOSHI-HASHIa kammoavat katsojat joutuvat ehkä myöntämään että tästä veijarista tuli kuin tulikin loppujen lopuksi edes jotain.

Kolmen joukkueen sekoillessa kehässä tasaiseen tahtiin lankesi valokeilaa myös O-Khanin ja Henaren harteille. Häthätään otteluun mukaan isketty paritus onnistui ihan mainiosti ja etenkin Henare on jatkuvasti nostamassa osakkeitaan. Ottelu ei ollut ehkä sitä tyylipuhtainta puromeinkiä, mutta viihdyttävä kokonaisuus kylläkin. Lisäpontta saatiin jälleen ottelun jälkeen, kun Bullet Club sai myös raskaansarjan vahvistuksia. L.A. Dojossa marinoituneet sotakoirat Alex Coughlin ja Gabriel Kidd nimittäin saapuivat repimään uudet mestarit riekaleiksi ja antamaan myrskyvaroituksen. Vaikkei kaksikko saanutkaan yhtä railakasta buuausta kuin Moloney aiemmin, tuntuu veto silti oikealta. Tuntuu että olen odotellut dojopoikien läpimurtoa jo vähintäänkin pari vuotta, mutta nyt siihen annetaan todellakin sauma Coughlinin, Connorsin ja Kiddin muodostaessa BC:n uuden kovan ytimen. Oman lottorivini olen jättänyt Kiddin puolesta, joten G1 Climaxissa nähdään aletaanko odotuksia lunastamaan!


Niin hassulta kuin se tuntuukin sanoa, Bullet Club tuntuu ensimmäistä kertaa vuosiin jopa tuoreelta sekä kiinnostavalta. Vielä kun Chase Owens jätettäisiin G1-kartalta pois, niin taivas voisi olla rajana! Olen toki myös hieman skeptinen siitä, riittävätkö David Finlayn neljännen sukupolven varpaat täyttämään Bullet Clubin johtajan kenkiä. Tuore NEVER-mestari oli toki vakuuttavasti tuhonnut Tama Tongan ja oli ollut ensimmäistä kertaa urallaan kiinnostava antaessaan Jay Whitelle viimeiset lähtöpassit firmasta, mutta se kuuluisa jokin tuntuisi vielä puuttuvan.

Se kuuluisa jokin puuttui myös mestaruuspuolustuksesta vastikään Bullet Clubista kenkää saanutta El Phantasmoa vastaan. Phantasmo oli tuttu itsensä lentäen sulavasti ilmojen halki eikä ottelu missään nimessä huono ollut, mutta se ei vaan millään tavalla kutitellut makuhermoja toivotulla tavalla. Toki ottelusta osa piti uhrata uuden BC-porukan ylpeään kukkoiluun kehänlaidalla, mutta onneksi meno ei eskaloitunut Whiten aikana tyypilliseen Gedo-sekoiluun, vaikka lakkimies ehtikin saada Phantasmon kengästä naamaansa loppuhulinoiden aikana.

Kiinnostavan kortin keskellä NEVER-kamppailu ei pilannut iltaa, mutta ei myöskään sytyttänyt ketään liekkeihin. Finlaylla ja Phantasmolla on edessään iso G1 Climax, jossa miesten pitää näyttää olevansa uusien paikkojensa arvoisia.


Master Waton sininen debyytti ei varmaan koskaan lakkaa kiusaamasta painajaisiani, mutta nuori juniori on tekemässä läpimurtoaan kohti junioridivisioonan ehdotonta huippua. Wrestle Kingdomissa nähtiin esimakua hienon esityksen muodossa, mutta yllättävä BOSJ-voitto näyttää lyöneen Watolle lopullisesti tuulta purjeeseen. Villit huhut puhuvat finaaliottelusta Titania vastaan jopa viiden lumihiutaleen kohtaamisena, mutta annan oman tuomiona vasta sitten kun joskus pääsen sinne asti katselujonossani. Joka tapauksessa junioridivisioonan nuori toivo haastoi nykyisen ässän Hiromu Takahashin, joka on asettanut tähtäimensä jo paljon kauemmaksi. Takahashin tavoitteena on tässä vaiheessa enää juniorimestaruuden puolustusennätyksen rikkominen, joka on tällä hetkellä Heatin (Minoru Tanaka) kirjoissa. Heatin vuosien 2003-2005 kausi ylsi yhteentoista onnistuneeseen puolustukseen asti, johon Takahashilla on vielä reippaasti matkaa, mutta uralla on hyvä olla vielä tavoitteita, kun kaikki muu mahdollinen on jo voitettu!

Itse ottelussa oli sitä suuren kohtaamisen tuntua, kun tulevaisuus ja nykyisyys ottivat yhteen. Rehellisesti sanottuna ottelun alkupuoli tuntui vielä kohtuullisen tavanomaiselta. Tämä toki saattoi myös johtua junioripainin ylikulutuksesta viime viikkojen aikana, mutta Wato ja Takahashi eivät oikein onnistuneet nappaamaan kyytiinsä näyttävästä menosta huolimatta. Mutta lopussa kiitos seisoi, kun lopetusliikkeiden paukuttelu ja niistä nouseminen alkoivat. En toki oli järjettömän lopetusliiketykittelyn ystävä, mutta tässä tapauksessa se todellakin nosti kokonaisuuden osakkeita.

En ole vielä valmis julistamaan Watoa divisioonan uudeksi kuninkaaksi, mutta nyt on alkanut vihdoin sinisten verhojen takaa näkymään sitä miestä, joka aikanaan lähti kohti Meksikoa opintomatkalleen. Waton on myös parasta onnistua ja kasvaa rooliinsa, sillä junioririntamalla uusien omien kasvattien rintamalla on kovin hiljaista.


Kazuchika Okadasta on tullut yrmeä veteraani ja sehän vasta hauskaa on.

NJPW:n kiistaton keulakuva ja kaiken voittanut Okada on saattanut jättää päämestaruuden hetkeksi taakseen, mutta se ei ole estänyt uusien nousukkaiden hyppimistä nenille. NOAH:n Kaito Kiyomiya kerjäsi verta nenästään vuosikausia ja nyt myös omien suunnasta alkaa kuulua räksytystä, kun Ren Narita ja Shota Umino ovat palanneet opintomatkoiltaan. Naritalle näytettiin jo kaapin paikka, kun Okadan johtama legendakolmikko (Okada itse, Hiroshi Tanahashi ja Tomohiro Ishii) veivät Naritalta, El Desperadolta ja Minoru Suzukilta NEVER Trios -mestaruudet. Umino jaksoi haastaa vielä riitaa ja vieläpä mestaruudesta, kun rinnalle tarttuivat mentori Jon Moxley sekä paluunsa Japaniin tekevä Claudio Castagnoli. Vaikka Castagnolin lennon myöhästyminen uhkasikin ottelun toteutumista, oli sveitsiläinen onneksi tarpeeksi ajoissa paikalla ja heti vireessä.

New Japanin Trios-mestaruutta ei ole pahemmin tunnettu huippuotteluistaan vuosien aikana, mutta nyt mestaruuksia kantavan supertiimin myötä tähän on tullut muutos. Olen tässä vaiheessa jo vuosien ajan kirjoittanut, että Tanahashi on hidastumassa, mutta todellisuuden märkä rätti on tänä vuonna vasta toden teolla iskeytynyt kasvoille. Ässän liikkeissä on kankeutta eikä elävä legenda enää pomppaa pystyyn samalla tavalla kuin ennen. On siis onni onnettomuudessa, että viiden muun miehen ympäröimänä Tanahashi voi olla vielä tärkeä osa huippuottelua. Castagnolia oli upeaa nähdä NJPW-kehässä ja jokainen taistelupari toimitti oikein urakalla. Samoin Moxleyn paluu paikalle tuntui yhtä tuliselta kuin edelliset visiitit alkuvuodesta 2020. Erityisesti yhteenoto Ishiin kanssa olivat timanttisia, vaikka Moxleyn otsa avautuikin poikkeuksellisesti vahingossa tavallista tymäkämmän pääpuskun seurauksena.

Ottelun todellinen sydän oli kuitenkin Okadan ja Uminon välisessä väännössä. Halveksunta välittyi molemminpuolisesti iskuin ja elein. Umino saattaa olla seuraavan sukupolven ykkösnimi, mutta tie sinne kulkee Okadan lävitse eikä tällä miehellä ole vielä aiettakaan luopua valtaistuimestaan. Kaksikon välinen dynamiikka toimi erinomaisesti ja ottelun loppuhetket pysyivät jännittävinä sekunnista toiseen.

Lopputuloksena syntyi yksinkertaisesti hieno joukkueottelu ja samalla ehkäpä paras ottelu, mitä NEVER-vöistä oli koskaan käyty.

Okadan kamppailu uutta sukupolvea vastaan on vasta alussa ja sehän oikein nostattaa veden kielelle.

Todellinen pommi pudotettiin vasta ottelun jälkeen, kun maailman paras painija lähetti videoterveiset Okadalle.

Forbidden Door – Kazuchika Okada vastaan Bryan Danielson.

Hypelupa on myönnetty.


Dominionin pääottelussa oltiin laitettu uhmakkaasti lotto, jokeri ja keno vetämään. Sen sijaan että illan huipentaisi pomminvarma vetonaula, kuten Okada tai Naito, kehään astelivat suosittu, mutta vetovastuussa kokematon SANADA sekä ensimmäisen ottelunsa opintomatkaltaan paluun jälkeen otteleva Yota Tsuji. Opintomatkalta palaavan painijan välitön mestaruusottelu ja vieläpä Dominionissa oli lähes ennenkuulumaton veto. Mitä kummaa tästä oikein voisi seurata?

Minä rakastin tätä pääottelua. Niin hassulta kuin tuntuukin oikeasti kehua SANADAn ottelua vuolain ylisanoin ensi kertaa vuosikausiin, niin tämä ottelu onnistui lähes täydellisesti tehtävässään. NJPW:n pääotteluiden kaava on viime vuosina ollut kaavoihinsa kangistunut, yli 30 minuuttisia eepoksia vaativa hitaasti lämpeävä titaanien taisto. Niinpä oli äärimmäisen raikasta huomata, että tässä painettiin rennosti kaasupoljin tappiin asti. Yota Tsuji esiteltiin yleisölle täytenä mysteerinä ja muuttuneena miehenä heti paluussaan, eikä kukaan tiennyt mitä häneltä pitäisi odottaa. Tsuji vastasi huutoon, keihästi SANADAn ulos saappaistaan lähes kättelyssä ja seurasi perään lentämässä kehästä ulos takaperinvoltilla.

Tsuji esiteltiin atleettisena friikkinä, joka raskassarjalaisen ruumiinrakenteestaan huolimatta oli oppinut Meksikossa pahoille tavoille lentäen ilmojen halki kerta toisensa jälkeen. Ottelun tarina olikin yksinkertainen. Pystyykö SANADA keksimään keinon vastata Tsujin nopeaan, voimakkaaseen ja mielenvikaiseen tytkitykseen? Lyhyt vastaus oli ei, mutta pitkä vastaus kyllä. SANADA joutui ottamaan isot aseet käyttöön heti kun sai hetkisen vedettyä henkeä. Nyt ei lähdetty leikkimään kymmenen minuutin mattopainilla, vaan heti vaan Skull End kiinni ja kohti mahdollisimman nopeaa lopetusta kohti. SANADA joutui kerta toisensa jälkeen Tsujin uusien liikkeiden jyrän alle, mutta hieman ylimielisestikin saaliiseensa suhtautunut Tsuji ei saanut raavittua itselleen voittoa. Sen sijaan SANADA löysi kerta toisensa jälkeen keinon kääntää Tsujin keihästys, ainoa liike jonka SANADA oli nähnyt (ja kokenut) Tsujin haastettua hänet Wrestling Dontakun päätteeksi. Tämä tulikin sitten lopulta koitumaan Tsujin kohtaloksi.

Tsujin todellinen myrskyvaroitus ja samalla kaavaa rikkonut kaahailu, jota en voinut olla rakastamatta. Uusi sukupolvi on täällä.


Vuoden 2023 New Japan tuntuu tuoreemmalta ja raikkaammalta kuin pitkään aikaan. Dominion oli tasaisen varma tapahtuma, jossa ei ehkä isketty täyskäsiä pöytään, mutta rakenneltiin tehokkaasti ja toimivasti palasia myös tulevaisuuteen.

Muutaman vuoden tauon jälkeen NJPW on kovaa vauhtia palaamassa takaisin painimaailman kirkkaimpaan kärkeen.

Semi Salmikannas

Semi Salmikannas

Ammattimainen tyhjäntoimittaja, jonka elämässä showpaini on roikkunut mukana sitkeän torakan lailla yli vuosikymmenen ajan. Toimii vakioäänenä Smarksiden ääniaalloilla ja onnistuu unohtamaan velvoitteensa kirjoitetun sisällön tuottajana. Kaikin puolin stereotyyppinen paininörtti, jonka naama kelpaa vain ja ainoastaan radioon.

Previous post

Jälkipyykkinaru #138: AEW Double or Nothing 2023

Next post

WWE- & AEW-veikkaus 2023: AEW Forbidden Door

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *