SLAM Wrestling FinlandSunnuntaijuttuSuomipaini

Polar Pekko sai vihdoin tilaisuutensa, ja se nosti huippulupauksen motivaatiota: ”Oma tasoni on paljon korkeammalla kuin olin luullut”

Kun StarBuck ojensi kätensä Polar Pekolle, se oli viesti.

Nuori suomalainen lupaus oli ansainnut SLAM Wrestling Finlandin perustajan kunnioituksen myös kayfabessa, vaikka kulissien takana arvostus oli syntynyt jo kauan aikaisemmin.

Syy siihen nähtiin Quarantine Combat -tapahtumassa, jossa todistettiin myös maailmanluokan ottelu, kun nuori Pekko haastoi kokeneen StarBuckin.

Ottelu kulki vahvasti StarBuckin hallinnassa ja oletettavasti myös komennossa, ja kanadalaislähtöinen suomalaispainija vei katsojat väkevästi takaisin Bret ”Hitman” Hartin aikoihin yksinkertaisella mutta tehokkaalla ja äärimmäisen sulavalla painityylillään.

Pekko ei kuitenkaan jäänyt lainkaan vastustajansa jalkoihin.

Ottelu on katsottavissa YouTubesta, ja sen tarina on niin ikään yksinkertainen. Nuori haastaja yrittää päihittää vanhan veteraanin, joka on koko ajan askeleen edellä kokemuksensa ansiosta. Konkari dominoi, mutta nuorukainen taistelee kuitenkin vastaan eikä suostu luovuttamaan.

Pikkuhiljaa tilanne alkaa kääntyä päälaelleen, ja yleisö saa uskoa, voisiko nuorukainen sittenkin voittaa ottelun, edes jollakin ilveellä.

Tarina ei ole uusi. Se on nähty showpainissa lukuisia kertoja. ”Climb the ladder, kid! Make yourself famous!” huusi esimerkiksi Jim Ross, kun Jeff Hardy oli yllättää The Undertakerin legendaarisessa tikapuuottelussa WWE:n Raw’ssa 2000-luvun alussa.

Ja se toimii.

Ei sekään tietysti itsestäänselvyys ole. Kaikki on kiinni siitä, kuinka hyviä painijat ovat.

Ja Quarantine Combatin ottelu osoitti sen, minkä katsojat ovat tienneet jo pitkään: Pekko on todella hyvä.

Siitä saa tietysti kiittää myös StarBuckia ja kaikkia niitä vuosia, joita hän on maapallon kehiä kiertänyt ja joiden aikana hän on hionut kehätyylistään priimaa. Jo yksittäinen lyönti tuntuu suurenmoiselta, jos sen sellaisena esittää, ja mitä parempi illuusio painikamppailusta syntyy, sitä helpompi siihen on katsojana immersoitua.

Sitten on Pekko, joka tietää, miten ne lyönnit pitää ottaa vastaan.

Syntyy dynamiikka, jonka jälkeen kaikki on mahdollista. Kun vielä kemiat ja tyylit sopivat yhteen, ja yhteispeli toimii, on painiottelun kivijalka valmis. Vasta sen jälkeen on syytä ruveta edes ajattelemaan sitä, voisiko ottelua maustaa henkeä salpaavilla spoteilla, joihin niihinkin kannattaa nojautua harkiten.

”StarBuck-matsi on ollut näin Suomen sisällä se matsi, jota olin tavoitellut”, Pekko sanoo Smarksidelle.

”Ja jonka jälkeen nälkä vain kasvaa tähän hommaan.”


QUARANTINE COMBAT oli monella tapaa poikkeuksellinen tilaisuus Polar Pekolle. Sen lisäksi, että tapahtuma järjestettiin aikana, jolloin koko urheilu- ja viihdemaailma oli vasta vähitellen palaamassa takaisin elävien kirjoihin koronavirusepidemian ensimmäisen aallon jäljiltä, se sattui toteutumaan ennen kuin oli liian myöhäistä.

Pekko nimittäin sanoi Smarksiden Kellonsoiton jälkeen -podcastissa tammikuussa, että hän saattaa ripustaa showpainisaappaansa naulaan tämän vuoden jälkeen.

Pekko, joka kertoi avoimesti omista päänsisäisistä kamppailuistaan, sanoi sen vakavasti – ja vakavoituen.

”Palo lajia kohtaan on laskenut todella paljon”, Pekko huokaa podcastissa.

”Taso on pysynyt samana. Se on todella huono, jos se ei etene se homma”, hän sanoi otteluihinsa viitaten.

Showpainissa kaikki on kuitenkin pienestä kiinni. Painija itse ei voi välttämättä päättää, ketä vastaan hän ottelee, kuinka pitkä ottelusta tulee saati kenet siinä nostetaan valokeilaan.

Tasoaan on vaikea nostaa ainakaan yleisön edessä, jos sopivia tilaisuuksia ei ole. Esimerkiksi vuonna 2019 Polar Pekko pääsi ottelemaan vain viidessä yksi yhtä vastaan -ottelussa.

FCF Wrestlingin kuvio Toni Tammista vastaan vaikutti lupaavalta mutta lässähti lopulta hieman omituisesti kesken niin, ettei painikansa saanut kaipaamaansa kliimaksia, jossa kaksi nuorta ja nousevaa painijaa olisi päässyt todella näyttämään taitonsa nuoratussa neliössä.

Muut ottelut Pekko paini Stark Adderia, Steinboltia ja The Sania vastaan. Suurin näistä oli ehdottomasti Steinbolt-ottelu, jossa Pekko pääsi ensimmäistä kertaa painimaan ulkomaista ottelijaa vastaan kahden kesken.

Sekin tosin lässähti, eikä yhteistyö näyttänyt toimivan aivan moitteettomasti. Steinbolt, joka on ehdottomasti Ruotsin kehien parhaimmistoa, jätti sillä kertaa kylmäksi, ja tavallista huonompi oli myös Pekon suoritus.

Sen jälkeen Pekon kirkas tähti alkoi yllättäen himmentyä, eikä suomipainin suurin lupaus saanut lopulta edes ottelua FCF Wrestlingin suurimmasta tapahtumasta – Talvisodasta.

”Vain taivas on raja. Se on ollut mentaliteettini alusta saakka”, Pekko kertoi tammikuisessa podcastissa.

Jos asenne on tuo, voi vain miettiä, miltä tuntuu seurata vuoden suurinta tapahtumaa varjoista.


NYT PEKKO on tilaisuutensa saanut, ja StarBuck selvästi näkee Pekossa samantyylistä potentiaalia kuin Pasi ”Salama” Suomisessa aikoinaan. Tästä kielii muun muassa se, että Quarantine Combatin liki puolituntista ottelua mainostettiin kolmen pitkän videon avulla.

Pekkoa toisin sanoen nostetaan sinne, mihin hän motivaationsa, taitojensa ja asenteensa perusteella myös kuuluu: huipulle.

”Olen ollut alusta saakka Suomen kärkeä, jos puhutaan kokonaisvaltaisesta kunnosta”, Pekko sanoo.

Tuo kunto oli koetuksella, kun Pekko läpäisi StarBuckin lähes sadistiset ihmiskehon kokeet Quarantine Combatin alla. Oli videoista ja juonikuviosta mitä mieltä tahansa, Polar Pekon jäätävän kovaa kuntoa on mahdotonta kiistää.

”Se, että olen äärirajoillani, on kuin olisin kotonani. Kehotan jokaista Suomen painijaa tekemään tuon perässäni.”

StarBuck ja Polar Pekko ottelivat vanhan koulukunnan tyylisen matsin, joka olisi noussut vielä korkeammalle tasolle, jos siihen ei olisi sekoitettu ylimääräistä häiriötekijää kehän laidalle. Tarina oli jo sellaisenaan niin vahva ja tehokas, että Irina Tundran satunnainen sekaantuminen ottelun kulkuun teki sille vain hallaa. Kehätoiminta oli joka tapauksessa erinomaista, ja siinä jo pienimmät spotit, kuten selänmurtaja, saatiin näyttämään murskaavilta, voimakkailta ja kivuliailta hetkiltä. Kuva: Marko Simonen

Samalla nousee esiin mielenkiintoinen kysymys siitä, miten Pekon uusi nousu vaikuttaa hänen asemaansa FCF Wrestlingissä, jossa SLAM Wrestling Finlandin tuore tähti ryömii neljän ottelun tappioputkessa – ja todella kaukana mestaruuskuvioista.

Vain kerran Pekko on kolkutellut FCF Wrestlingin lasikattoa. Siitäkin on jo yli puolitoista vuotta aikaa. Talvisota XIII:n Sisu8-loppuottelua Vili Raatoa vastaan ylistettiin niin, että se oli monen katsojan mielestä koko vuoden paras kotimainen ottelu.

Se on yhä edelleen myös Pekon suosikkiottelu, vaikka Quarantine Combatin StarBuck-matsi häviää vain hiukan.

”Raato-ottelu vie voiton, koska siinä oli yleisöä paikalla, ja se on yksi isoimmista syistä, miksi tätä hommaa teen”, Pekko sanoo.

FCF Wrestling ja SLAM Wrestling Finland elävät toki eri universumeissa, vaikka täysin ehdotonta muuria ei ole rakennettu. Esimerkiksi Stark Adder on sisääntulomusiikkiaan myöten samanlainen hahmo kummassakin kehässä. Adderin ja Pekon lisäksi esimerkiksi Kert Kukk, Viktor Tykki ja ”Häijy” Heimo Ukonselkä ottelevat sekä FCF Wrestlingissä että SLAM Wrestling Finlandissa.

Sopii silti kysyä, olisiko FCF Wrestlingin syytä hyödyntää nyt sitä momentumia, jota Pekko on SLAM Wrestling Finlandissa saanut – sen sijaan, että nälkäinen huippulupaus jatkaisi päämäärätöntä tuuliajoaan FCF Wrestlingin alakortissa.

”Haluaisin vain päästä painimaan mahdollisimman paljon ja sellaisia painijoita vastaan, joita en ole vielä kohdannut”, Talvisota XIV:stä sivuun jäänyt Pekko kertoo.


HUOMIONARVOISTA kuitenkin on, että FCF Wrestlingin rosterissa on tunkua. Tapahtumat kestävät tavallisesti kolme tuntia, ja siinä ajassa ehtii järjestämään vain tietyn määrän otteluita.

Todennäköistä on, ettei jokaista ottelijaa yksinkertaisesti saada mahdutettua ottelukorttiin mukaan. Kokoonpanoa on myös syytä kierrättää mahdollisimman paljon, jotta valokeila jakaantuisi kaikille halukkaille niin tasapuolisesti kuin mahdollista.

Samalla olisi kuitenkin syytä huolehtia siitä, että tähdille annettaisiin tilaisuuksia loistaa, jotteivät ne tukahdu.

Jos näin käy nyt, eikä Pekon tähden anneta tuikkia, FCF Wrestling haaskaa ainutlaatuisen kyvyn, joka kaiken lisäksi nousi täysin luonnollisesti katsojien suosioon heti ensimmäisistä otteluistaan alkaen. Siihen ei tarvittu värikästä hahmoa, lajin ulkopuolista fanikatrasta saati sitä kuuluisaa rakettia takamukseen, vaan yleisö ihastui painijaan, joka yksinkertaisesti säväytti kehässä ja kulman päällä.

Voi silti olla, että Pekon rauta on ehtinyt jo jäähtyä pakkasen puolelle. Yleisön suosiota on vaikea nostaa entiselle tasolle, jos se on sieltä kerran pudotettu alas, ja entisestään sitä hankaloittaa se, jos painijalle ei anneta mahdollisuuksia.

Mutta pitää muistaa, että eipä pakkanen ole Polar Pekkoa ennenkään pysäyttänyt. Se nähtiin taas Quarantine Combatin ottelussa, joka olisi yhtä lailla sopinut YouTuben sijasta Yhdysvaltain televisioon.

Ja joka sytytti uutta tulta Pekon kamiinaan.

Se tuli pitää painisaappaat suomalaislupauksen jaloissa ainakin vielä ensi vuoden ajan.

”Koronavirus laittoi tämän vuoden suunnitelmat uusiksi, joten katsotaan, mitä vuosi 2021 tuo tullessaan.”

Ne suunnitelmat olisivat sisältäneet myös sen, että Pekko olisi otellut ulkomailla. Tähän mennessä Pekolle on kertynyt vain yksi ottelu Suomen ulkopuolella, ja sekin oli Stark Adderia vastaan SLAM Wrestling Finlandin tapahtumassa Tallinnassa.

Vaan mitä kauemmin Pekko kypsyy, sitä enemmän hän kehittyy.

”Se koko StarBuck-kuvio osoitti sen, että oma tasoni on paljon korkeammalla kuin olin luullut”, Pekko kertoo.

”Mutta silti on vielä paljon opittavaa, jotta olen siellä, missä haluan.”

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Kaikki on pahaa - Mitä EVILin nousu kertoo NJPW:n tilanteesta

Next post

Eläköön Humpuuki! #26: WWE:n katsojaluvut jatkavat laskuaan, Impactin uudet palkkaukset

1 Comment

  1. Jouni Hakkarainen
    01.08.20 at 13:57 — Vastaa

    Erinomainen artikkeli. Erinomainen painija.

    Pekko todella on suomalainen lupaus. Gimmickinkin puolesta. Kylmää pelkäämätön suomalainen atleetti sopisi isommillekin näyttämöille.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *