ArviotPuroresu

Arvio: Dragon Gate Dead or Alive 2021 – Kirottu mestaruuskausi ja muita tarinoita

Dragon Gate Dead or Alive 2021 – Arvosana: ***3/4


Dragon Gate aloittaa yleensä vuotensa rauhallisesti. New Japan päräyttää painivuoden räjähtävästi painivuoden käyntiin Tokyo Domessa heti tammikuun neljäntenä ja muutkin japanilaiset promootiot ehtivät järjestää vähintään yhden ison tapahtuman vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Dragon Gate käyttää neljä ensimmäistä kuukautta rauhoittumiseen ja loppuvuoden rakennuspalikoiden asetteluun. Vuoden ensimmäinen merkkitapahtuma Dead or Alive käynnistää (normaaleina aikoina) kevään ja kesän tykityksen King of Gate -turnauksesta Kobe World -suurtapahtumaan. Parhaiten Dead or Alive tunnetaan perinteisestä Apuestas-häkkiottelustaan, jossa joku menettää naamionsa tai hiuksensa vuoden ajaksi.

Etukäteen kortti näytti suorastaan erinomaiselta. Pahimmat hypettäjät puhuivat tapahtumasta jo varmana vuoden tapahtuma -ehdokkaana.

Aivan niin hyvin ei onnistuttu.


Illan kaksi avausottelua olivat niitä perinteisiä joukkueotteluita, joilla saadaan koko porukka mukaan tapahtumaan. Näihin on turha tuhlata aivan hirvittävästi virtuaalista palstatilaa, mutta muutaman sanan voi näin alakortillekin siunata. Big Ben -joukkueen (Ben-K ja Bokutimo Dragon) hetkellinen paluu yhteen illan avausottelussa oli viihdyttävin osa kyseistä koitosta. Illan toinen ottelu oli kohtuullisen tavallinen komediakoitos, jossa Dragon Gaten ”rehtori” Ultimo Dragon pääsi ottamaan yhteen oppilaansa, legendaarisen komediapainijan Konomama ”Stalker” Ichikawan kanssa. Stalker ei uusia kaskuja pöytään tuonut, vaan tyytyi soittelemaan hittejä Ultimon raahautuessa mukana. Onneksi mukana oli sentään rakastettava veteraani Don Fujii, joka on edelleen firman viihdyttävimpiä painijoita.

Lopputapahtuma olikin sitten ahdettu täyteen. Neljä mestaruusottelua, ainutlaatuinen kahdeksan hengen joukkueottelu sekä Apuestas-häkki oli etukäteen sellainen kattaus, etten meinannut housuissani pysyä.

Niinpä näistä otteluista ensimmäinen päättikin aika lailla varastaa koko tapahtuman parhaan kohtaamisen kunnian.

Keisuke Okudan kausi Open the Brave Gate -mestarina on ollut timanttinen. Puolustukset Kaito Ishidaa, Kagetoraa, HYOta ja jopa Punch Tominagaa vastaan ovat olleet kovia eikä vastustaja nytkään ollut yhtään heikompi. U-T, ehjänä ollessaan, on yksi Dragon Gaten dynaamisimmista painijoista. Kaksikko pistikin sitten urut auki ja tykitti menemään nopeatahtisen tyylien sekoituksen. U-T:n meksikolaishenkinen llave-tyyli ja Okudan MMA-taustainen meno loksahtivat mainiosti kohdilleen. Ottelun lopputaistelu, jossa molemmat miehet siirtyivät sulavasti lukosta toiseen, oli ehdottomasti illan paras lopputaisto.

Brave Gate -divisioona on ollut liekeissä viimeiset pari vuotta Ishidan ja Okudan mestaruuskausien ajan. Toivottavasti sama meno jatkuu myös tulevaisuudessa.


Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

”Speed Star” Masato Yoshino, yksi Dragon Gaten ”Kuudesta Suuresta” ja yksi promootion historian suurimpia tähtiä lähestyy uransa päätepistettä. Elokuun ensimmäisenä päivänä koittaa miehen uran viimeinen ottelu. Vuoden 2017 vakava selkävamma oli jo päättää miehen uran siihen pisteeseen, mutta seurauksena olikin maagisen nopea paluu kehäkuntoon. Ura jatkui siitä pisteestä eteenpäin lainatulla ajalla. Vuoden 2019 lopussa mies teki asian selväksi: 2020 olisi hänen viimeinen vuotensa. Korona heitti nämä suunnitelmat roskakoriin ja Yoshino suostui venyttämään loppua kesällä 2021, toiveissaan jättää jäähyväiset täyden yleisön edessä. Päätös tuli terveyden kustannuksella.

Yoshino on ollut telakalla vuoden 2020 parhaasta ottelusta (Toryumon vs R.E.D Unit Disbands -ottelu) lähtien ja palasi kehään vasta viikkoa ennen Dead or Alivea. Mies on päättänyt pysyä poissa Dragon Gaten päättymättömästä tallisodasta ja tahtoo vain painia mahdollisimman monen eri joukkueparin kanssa ja eri vastustajia vastaan. Tämä oli esimerkki juuri tällaisesta ottelusta. Yoshino ja joukkuepari Naruki Doi liittoutuivat yhden illan ajaksi R.E.D-duo Eitan ja BxB Hulkin kanssa. Tuloksena oli nopea ja viihdyttävä ottelu, jossa kaikki kahdeksan painijaa saivat muutamat avainspottinsa kansan nähtäväksi. Yoshino ja Doi näkeminen vielä kerran pahisten puolella oli huvittavaa.

Mutta Speed Star ei ollut enää oma itsensä. Askel oli hitaampi. Bumppeja ei otettu.

Matka kohti elokuuta saattaa olla vaikea katsoa ja varmasti myös Yoshinolle vaikea painia.


Molemmat joukkuemestaruuskohtaamiset olivat hyviä, mutta eivät erinomaisia. Ensimmäisen ottelun kohdalla kyseessä oli lähes maksimisuoritus, toisen kohdalla puhutaan tason alituksesta.

Masaaki Mochizuki on todellinen ihmemies. Nyt 51-vuotias teräsvaari on edelleen Dragon Gaten parhaimpia painijoita ja toimittaa kovalla tasolla tapahtumasta toiseen. Tässähän ei sinällään ole mitään uutta, mutta alkuvuodesta mukana on roikkunut myös kivireki nimeltä Takashi ”Cyber Kong” Yoshida. Yoshida on itselleni ollut koko firman karseimpia osia vuodesta toiseen heel-porukan vakituisena isona miehenä. Alkuvuodesta mies kuitenkin kääntyi faceksi ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja rukoili päästä Mochizukin oppiin.

”Haluan opetella painimaan”, parkui Yoshida ja Mochizuki heltyi.

Hämmästyttävää kyllä, vauvanaama-Yoshida on ollut… viihdyttävä? Hauska? Täysin pätevä roolissaan? En voi uskoa, miten katsottava Yoshidasta on tullut Mochizukin joukkueparina. Yleisökin on vastannut innokkailla taputuksilla miehen uuteen rooliin.

Joukkuemestaruusottelu R.E.D:n Kaito Ishidaa ja KAZMA Sakamotoa vastaan oli maksimisuoritus ottelulta, jossa Yoshida on merkittävässä roolissa. Parastahan tässä toki oli Mochizukin ja Ishidan väliset osuudet, mutta myös Sakamoto ja Yoshida rymistelivät viihdyttävästi. Tuloksena oli mukava keskikortin mestaruusottelu, joka nostatti nälkää kivenkovalta vaikuttanutta loppukorttia varten.

Trinagle Gate -ottelu ei kuitenkaan onnistunut täysin vastaamaan huutoon.

Ennakkoon kaikki huippuottelun ainekset olivat kasassa. Yksi Dragon Gaten viime vuosien parhaista kolmikoista Natural Vibes -trio Kzyn, Susumu Yokosukan ja Genki Horiguchin muodossa. Vastapuolella kolme huippulupausta Kota Minoura, La Estrella ja Dragon Dia. Paikka isossa tapahtumassa ja aikaa tarpeeksi.

Ehkä odotukset olivat vaan liian suuret.

La Estrella teki debyyttinsä vasta joulukuussa ja paljastui nopeasti jälleen yhdeksi huippulupaavaksi nuoreksi tulokkaaksi Dragon Gaten dojosta. Nyt uransa suurimmassa paikassa hermot eivät kestäneet. Yhtäkkiä Estrella näytti tosiaankin siltä, että uraa oli vasta takana se alle puoli vuotta. Moni tavaramerkkiliike meni kohteliaasti sanottuna reisille.

Osin Estrellan takia ottelu ei koskaan löytänyt sitä viimeistä vaihdetta, vaikka olikin viihdyttävä koko kestonsa ajan. Samalla kuitenkin Susumu ja Dia olivat lähes maagisia keskenään. Tämä kolmikko saa varmasti paremman ottelun aikaan myöhemminkin, mutta pienemmällä näyttämöllä.


Shun Skywalkerin ja Hip Hop Kikutan välinen Open the Dream Gate -mestaruusottelu oli historiallinen jo etukäteen. Miesten yhteenlaskettu ikä oli 45, tehden ottelusta nuorimman Dream Gate -ottelun promootion historiassa. Samalla miesten yhteenlaskettu ikä on pienempi kuin joidenkin nimeltä mainitsemattomien toisten japanilaisten painilafkojen päämestarien iät. Vasta 21-vuotias Kikuta oli paininut vasta noin vuoden päivät eikä kertaakaan vielä normaalin yleisön edessä.

Historiallinen oli myös ottelun loppu. Vajaassa viidessä minuutissa nähtiin nimittäin historian lyhin Dream Gate -ottelu.

Ottelun ensimmäinen spotti nimittäin menee karseasti pieleen. Aivan tavallinen Drop Toe Hold johtaa Kikutan olkapään loukkaantumiseen. Miehet pelaavat hetken aikaa, mutta pian on selvää että Kikuta ei ole enää painikykyinen, vaikka yrittääkin sisukkaasti sinnitellä mukana. Lopulta joukkuetoveri Eitan on pakko heittää pyyhe kehään.

Skywalkerin mestaruuskauden yllä roikkuva varjo kasvoi jälleen astetta suuremmaksi.

Shun Skywalkerin opintomatka Meksikoon alkoi loppuvuodesta 2019, pahimpaan mahdolliseen väliin. Pian maailma olikin koronapandemian kourissa ja Skywalkerin painimahdollisuudet vähissä. Paluu kotiin tapahtui nopeasti vajaata vuotta myöhemmin, jota seurasi shokeeraava mestaruusvoitto.

Ensimmäinen puolustus Final Gate -tapahtumassa Ben-K:ta vastaan päättyi myös suunnitelmien vastaisesti Skywalkerin kyynärpään tyrmätessä vastustajan täysin johtaen harvinaisen kömpelöön lopetukseen. Final Gaten ja Dead or Aliven väliin mahtui kaksi huippuluokan mestaruusottelua Kaito Ishidaa ja KAZMA Sakamotoa vastaan, mutta Kikutan loukkaantuminen heittää taas Skywalkerin kauden ylle harmaita pilviä.

Skywalker on jo kiistatta firman parhaimmistoa. On siis suuri sääli, että ensimmäinen suuri hetki valokeilassa kohtaa näinkin monta kuoppaa. Kikutan loukkaantuminen ei ollut vakava, joten toivotaan että kaksikon kohtaaminen nähdään uudestaan jossain välissä.


Yksi Dragon Gaten perinteisimmistä vuosittaisista otteluista on Luchas de Apuestas -häkkiottelu. Joka vuosi yhtä hämärät säännöt sisältävä ottelu päättyy kuitenkin aina samaan lopputulokseen: häviäjä menettää naamionsa tai hiuksensa vuoden ajaksi.

Tänä vuonna häkkiin asteli vain neljä miestä. YAMATO, KAI, Dragon Kid ja SB KENTo olivat olleet tukkanuottasilla jo viime syksystä lähtien. Nyt kränät ratkottaisiin ainakin hetkellisesti.

Nämä häkkiottelut tunnetaan perinteisesti jäätävästä sekoilun määrästään, jossa häkin ulkopuolella ottelua seuraavat joukkueet tekevät parhaansa estääkseen tai auttaakseen ottelijoita pakenemaan häkistä mitä erikoisimmin tempuin ja asein. Tänä vuonna suurin sekoilu loisti kuitenkin poissaolollaan. Häkkiottelu oli selkeästi vakavampi kuin viime vuosina. Ottelun alkupuoli kärsi siitä selkeästi, mutta vastaavasti lopputaistelu oli energisempi kuin virtajohtoon kytkettu Pikachu.

Ottelun ehdoton tähti oli hävyttömän nuori SB KENTo. SBK näyttää puolentoista vuoden jälkeen aivan liian lahjakkaalta painivuosiinsa nähden. Tässäkin ottelussa varjoon jäivät ”vain” ikoninen Dragon Kid ja koko firman ässä YAMATO. Jos (ja kun) kaikki ennusmerkit pitävät kutinsa, on SBK firman seuraava suuri tähti.

Ottelun lopputulos saattoi olla ennalta arvattava, mutta sopi hyvin tarinaan. On hyvä muistaa, että häkkiottelun hävinneellä miehellä on yleensä uransa suurimmat hetket vielä edessä.


Dead or Alive ei ollut vuoden paras tapahtuma. Häkkiottelu oli erilainen kuin tavallisesti, Dream Gate -ottelu meni historiallisella tavalla pieleen ja Triangle Gate -ottelu ei vastannut massiivisia odotuksia. Samalla kortissa ei kuitenkaan ollut mitään huonoa.

Toivottavasti Japanin koronarajoitukset hellittävät jälleen kesän mittaan, jotta Masato Yoshino saa päättää uransa edes jonkinlaisen yleisön edessä.


Tulokset:

  • Ben-K, Bokutimo Dragon & Ho Ho Lun voittivat R.E.D:n (Diamante, HYO & Dia Inferno)
  • Ultimo Dragon & Don Fujii voittivat Konomama Ichikawan & Problem Dragonin.
  • Keisuke Okuda voitti U-T:n ja säilytti Open the Brave Gate -mestaruuden
  • Kota Minoura, Kagetora, Ryo Saito & Yasushi Kanda voittivat Masato Yoshinon, Naruki Doin, Eitan & BxB Hulkin.
  • R.E.D (Kaito Ishida & KAZMA Sakamoto) voitti Masaaki Mochizukin ja Takashi Yoshidan. Ishida ja Sakamoto voittivat Twin Gate -mestaruuden.
  • Masquarade (Dragon Dia, Jason Lee & La Estrella) voitti Natural Vibesin (Kzy, Genki Horiguchi & Susumu Yokosuka). Masquarade voitti Open the Triangle Gate -mestaruuden.
  • Shun Skywalker voitti Hip Hop Kikutan ja säilytti Open the Dream Gate -mestaruuden.
  • Dragon Kid, YAMATO & KAI selvisivät häkistä, SB KENTo menetti hiuksensa Apuestas-häkkiottelussa.

*ottelusuositukset lihavoituna.

Semi Salmikannas

Semi Salmikannas

Ammattimainen tyhjäntoimittaja, jonka elämässä showpaini on roikkunut mukana sitkeän torakan lailla yli vuosikymmenen ajan. Toimii vakioäänenä Smarksiden ääniaalloilla ja onnistuu unohtamaan velvoitteensa kirjoitetun sisällön tuottajana. Kaikin puolin stereotyyppinen paininörtti, jonka naama kelpaa vain ja ainoastaan radioon.

Previous post

WWE- & AEW-veikkaus 2021: WWE WrestleMania Backlash

Next post

Eläköön Humpuuki! #36 - AEW Rampage ja muutto TBS:lle, Azteca Underground, lisää irtisanomisia WWE:stä

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *