Pelit

“It’s up to you, promoter!” – Arviossa Filsinger Gamesin painipelit

Showpaini on aina ollut otollista lähdemateriaalia videopeleihin. Näyttävä kehätoiminta on kuin tehty virtuaalimaailmassa ohjaimella kontrolloitavaksi, oli kyseessä sitten realismin tavoittelu tai hulvaton arcade-iloittelu. Myös manageroinnin ja politikoinnin ystäville on tarjolla tekstipohjaisia bookkauspelejä, kuten Total Extreme Wrestling ja Extreme Warfare. Mutta löytyykö showpaini-teemalla mitään pelattavaa, jos sattuu peliohjaimen tai näppäimistön hipelöinnin sijaan (tai lisäksi) pitämään noppien, pelilautojen ja korttien kanssa säätämisestä?

WWE-Monoply tai UNO eivät kuulostaneet kovin houkuttelevilta, kun yritin aikoinaan etsiä etsiä painiaiheista lauta- tai korttipeliä internetin syövereistä. Olin jo luopua toivosta, kunnes sattumalta löysin pienen yhdysvaltalaisen peliyhtiön nimeltään Filsinger Games.

Tom Filsingerin luotsaama yhtiö itseasiassa vietti viime vuonna jo kolmekymppisiään, sillä sen lippulaivabrändi, peli nimeltään “Champions of the Galaxy” julkaistiin vuonna 1986. Korteilla sekä nopilla pelattava peli saavutti kulttisuosiota Pro Wrestling Illustrated -lehdessä julkaistujen mainosten kautta. Vuosien saatossa peli onkin pysynyt lähinnä pienen, mutta intohimoisen yleisön tietoisuudessa. Tästä huolimatta peliin on julkaistu vuosittain uusia lisäosia, ja sen hahmokavalkadi on kasvanut yli kahdensadan.

“Champions of the Galaxyn” teemana on tulevaisuuteen sijoittuva painiliiga, Galactic Wrestling Federation (eli GWF), jossa lukuisten eri planeettojen parhaimmat painijat ottavat mittaa toisistaan. Tieteisfantasiaa ja showpainia yhdistelevä saaga saa alkunsa vuodesta 2087, ja pelin lisäosat kuljettavat tarinaa vuosi vuodelta eteenpäin sekä tuovat uusia hahmoja alkuperäisten 24:n rinnalle. Hahmot ja taustatarinat ovat melko perinteisiä (ja korneja) sci-fi-arkkityyppejä, joista kuitenkin huokuu erittäin nautittavat, juustoiset kasari-vibat. ”Champions of the Galaxyyn” onkin viitattu iskulauseella “When WWE meets Star Wars!”.

DSC_0091

“Champions of the Galaxyn” hahmokortit ovat kehittyneet melkoisesti vuosien saatossa. Vasemmalla uusintapainoksia aivan ensimmäisestä sarjasta, oikealla tuoreemman “GWF Legends 2125” -sarjan kortteja.

Jos intergalaktinen liiga sekä painivat avaruusoliot ja supersankarit eivät ole juttusi, ei hätää. Vuonna 2003 Filsinger Games julkaisi “Champions of the Galaxyn” pelimoottorilla pyörivän “Legends of Wrestlingin”, jossa pelihahmoiksi saatiin oikeita ja, noh, legendaarisia painijoita, kuten nimestä voi päätellä. Ensimmäisen painoksen rosteriin sisältyi painijoita kuten Road Warriors Hawk ja Animal, Ted DiBiase, Gorgeous George, Giant Baba, King Kong Bundy – ja monia muita. Myös “Legends of Wrestling” on saanut lukuisia laajennuksia, ja hahmokortteja on vuosien saatossa julkaistu satoja.

Oma suosikkini Filsinger Gamesin peleistä on kuitenkin nimetön “indy-sarja”, jossa yhtiö julkaisee oikeiden, itsenäisten liigojen painijoita. Omat setit ovat jo saaneet esim. Ring of Honor, CHIKARA, Combat Zone Wrestling, EVOLVE, Shimmer Woman Athletes sekä muutamat muut pienemmät liigat. Myös näitä settejä päivitetään lisäosilla aika ajoin.

Kiinnostipa sitten Champions of the Galaxy, Legends of Wrestling tai indyt, kannattaa pelaaminen aloittaa jollain monista “Starter Set” -vaihtoehdoista, eli aloituspaketeista. Paketeista löytyy kaikki, mitä pelaamisen aloittamiseen tarvitaan, eli pakka hahmokortteja, sääntökirja, taulukot erikoistilanteiden käsittelyyn, kaksi noppaa sekä pieni vihkonen, jossa esitellään kyseessä oleva liiga ja sen painijat. Koska kaikki versiot pyörivät samalla pelimoottorilla, voi useamman setin korteilla pelata myös sekaisin jos niin haluaa. Usein aloituspakkauksen mukana tuleekin pari yllätyskorttia jostain toisesta sarjasta.

Esimerkki “Starter setin” sisällöstä. Kuvassa Ring of Honorin aloituspaketti.

Esimerkki “starter setin” sisällöstä. Kuvassa Ring of Honorin aloituspaketti.

Sääntökirjasta löytyvät ohjeet tavalliseen pelaamiseen, kuin myös “Advanced”, eli edistyneet säännöt. “Advanced”-säännöt kannattaakin ottaa heti alusta alkaen haltuun, sillä ne tuovat pelaamiseen huomattavasti syvyyttä ja variaatiota, eivätkä ole merkittävästi peruspeliä monimutkaisemmat. Ohjekirja perehdyttää tavallisten singles-, tag team- sekä häkkiotteluiden saloihin, ja liigojen omista vihkosista löytyy myös kyseiselle liigalle ominaisten erikoisotteluiden sääntöjä ja kaavioita. Esimerkiksi CHIKARAn oppaasta selviää, kuinka joukkueottelut lucha libre -säännöillä toimivat, CZW:ltä löytyvät Ultraviolent-, Cage of Death- sekä Tangled Web -ottelut. Myös erilaisia lisämausteita löytyy, esim. Ring of Honorin vihkosesta löytyvät ohjeet “Code of Honorin” mukaan tuomiseksi ja SHIMMERiltä puolestaan backstage-haastatteluiden kaavio.

Itse otteluiden pelaaminen on melko yksinkertaista. Hahmokorttien kääntöpuolelta löytyvät painijan liikkeet, jotka on jaettu “Offenseen” ja “Defenseen”, eli hyökkäyksiin ja puolustuksiin. Kummassakin kategoriassa on kolme lokeroa ykkösestä kolmoseen, joissa kussakin on kuusi liikettä. Ennen ottelua pelaaja valitsee (tai jollain keinolla määrittää) kumpi painijoista aloittaa. Tälle painijalle heitetään noppaa, ja kortista katsotaan kohdasta “Offense 1” nopan lukua vastaava liike. Liikkeen nimen perässä on numero, joka kertoo millä tasolla vastustaja puolustaa. Esimerkiksi jos painija X heittää liikkeen “Clothesline – 1”, heittää painija Y noppaa ja katsoo vastaavan luvun kohdasta “Defense 1”. Jos tulos on vaikkapa “Hurt – 2”, jatkaa painija 1 hyökkäystä kohdasta “Offense 2”, ja niin edelleen. Jos puolustava painija heittää “Defense”-lokerosta oman nimensä, onnistuu hän vastaiskussa ja ryhtyy hyökkäämään tasolta 1.

Tommaso Ciampa on heittänyt liikkeen “Lariat - 2”, eli Johnny Gargano puolustaa tasolta kaksi. Gargano on heittänyt tulokseksi “Hurt - 2”, eli Ciampa jatkaa hyökkäystä tasolta 2.

Tommaso Ciampa on heittänyt liikkeen “Lariat – 2”, eli Johnny Gargano puolustaa tasolta kaksi. Gargano on heittänyt tulokseksi “Hurt – 2”, eli Ciampa jatkaa hyökkäystä tasolta 2.

Liikkeiden lisäksi kortin alareunasta löytyy painijan taitavuus erikoistilanteissa, asteikolla A, B ja C. Erikoistilanteita ovat kehästä poistuminen (eli “ring”), kulmaukseen lentäminen (eli “turnbuckle”), köysiin juoksu (eli “ropes”) sekä yläköydeltä hyppääminen (eli “Deathjump”). Näihin tilanteisiin voidaan päätyä hyökätessä, sillä “Offense”-lokeroista löytyy liikkeitä kuten “into the turnbuckle”, “out of the ring”, “into the ropes” sekä “Deathjump”. Nämä tilanteet ratkaistaan erillisten taulukoiden kautta. Jos hyökkäävä painija X esimerkiksi viskaa painijan Y ulos kehästä, heittää painija Y kahta noppaa ja katsoo “out of the ring” -taulukosta omaa “Ring”-tasoaan vastaavasta sarakkeesta mitä tapahtuu noppien antaman arvon kohdalla. Painija X saattaa jatkaa hyökkäystään, tai painija Y onnistua kääntämään tilanteen omaksi edukseen, ja ottelu jatkuu ohjeiden mukaisesti.

Hahmokorttien liikkeiden perästä saattaa löytyä myös suluissa olevia merkintöjä, kuten “Offense”-lokeroiden (pw), (ag), (c) ja (ch + kirjain), sekä “Defense”-lokeroiden (tag) ja (lv). Suluissa olevat merkinnät ovat “Advanced”-sääntöjen lisämausteita. (pw) ja (ag) ovat voima ja ketteryys, ja näillä merkityt liikkeet onnistuvat vain jos hyökkäävä painija on vastustajaansa voimakkaampi tai ketterämpi. Kyseiset attribuutit on merkitty väliltä miinus 5 – plus 5, jossa 0 on keskitaso, miinus 5 vahvin ja plus 5 heikoin. (c) ei tässä yhteydessä tarkoita tekijänoikeutta, vaan mahdollisuutta valita tekevänsä kyseisen liikkeen, tai heittää noppaa uudestaan samalla tasolla. (Ch + kirjain) vie puolestaan erilliseen taulukkoon, josta voi valita kahden erikoisemman liikkeen väliltä. “Defense”-lokeroista löytyvä (lv) puolestaan on optio poistua kehästä, jolloin otetaan esiin “out of the ring” -taulukko. (tag) taas tarjoaa mahdollisuuden yrittää “hot tagia” joukkueotteluissa.

Joukkueottelut pyörivät hyvin pitkälti samalla tavalla kuin yksilöottelutkin. Hyökkäävä joukkue voi vaihtaa painijaa milloin vain, ja puolustava vasta kun on saanut ottelun hallintaansa (tai onnistuu “hot tagissa”). Lisäksi joukkuekaverin voi yrittää pelastaa selätyksestä kahdesti per ottelu. Näille “pin save” -tilanteille löytyy myös oma taulukkonsa joka kertoo onnistuuko yritys. Joukkueotteluiden säännöt eivät ole sidonnaiset painijoiden määrään, vaan samoilla säännöillä voi käydä niin tavanomaisia neljän painijan otteluita, kuin myös vaikka massiivisia 8 vastaan 8 -matseja, jos niin haluaa.

Kuten painiotteluissa on tapana, voi ratkaisu syntyä niin selätyksellä, luovutuksella, uloslaskulla kuin diskauksellakin. “Offense 3” -lokerosta löytyvät painijan lopetusliikkeet, jotka on kirjattu isoin kirjaimin. Kun kyseinen liike suoritetaan, johtaa se suoraan selätysyritykseen. Tällöin puolustava painija katsoo “Defense 3” -lokerostaan “PIN”, eli selätysarvonsa ja heittää kahta noppaa. Jos luku on sama, tai pienempi kuin “PIN”-arvo, selätys onnistuu ja painija on hävinnyt ottelun. Mikäli käytössä ovat “Advanced”-säännöt, on jälleen syytä kiinnittää huomiota suluissa oleviin merkintöihin, sillä ratkaisut toimivat kyseisten sääntöjen alaisuudessa hieman erilailla. “Advanced”-sääntöjen suluissa oleva “PIN”-arvo on normaalia alhaisempi, mutta nousee yhdellä jokaisen epäonnistuneen ratkaisuyrityksen jälkeen. Myös lopetusliikkeiden perässä on suluissa numero, joka kuvaa liikkeen tehokkuutta, ja lisätään vastustajan “PIN”-arvoon. Esimerkiksi, jos painija X tekee liikkeen PILEDRIVER (+2) painijalle Y, jonka “PIN”-arvo on 3, tulee painijan Y heittää kahdella nopalla 5 tai enemmän, tai muuten hän häviää ottelun. Jos ratkaisu epäonnistuu, lisää painija Y “PIN”-arvoonsa yhden pisteen. Joissain tavallisissa liikkeissä voi olla myös merkintä “add 1”, eli ne eivät johda selätykseen, mutta tekevät niin pahasti vahinkoa että vastustajan “PIN”-arvo nousee yhdellä. Selätykset, luovutukset ja uloslaskut määrittyvät “PIN”-arvon avulla, mutta diskauksille löytyy hahmokortista oma arvonsa. Diskauksiin voi johtaa vaikkapa liian aggressiivinen hyökkäys kehän ulkopuolella, tai liikkeet joiden perästä löytyy merkintä “dis”.

Tavallisen singles-ottelun asetelma.

Tavallisen singles-ottelun asetelma.

Pelimoottori on mielestäni varsin toimiva ja onnistuu usein luomaan jännittäviä otteluita. Mutta pelin varsinainen ydin ja hienous avautuu, kun siihen alkaa panostaa enemmän pelkkien otteluiden pelaamisen lisäksi. Ohjekirjassa, ja Filsinger Gamesin viestinnässä ylipäätään, painotetaan että sinä, pelaaja, olet vastuussa pelin tapahtumista. Pelaajaa kannustetaan ryhtymään promoottoriksi ja buukkaajaksi, eli luomaan oma liiga, jonka sisällä painijat mittelevät. “It’s up to you, promoter!” kuten ohjekirjan sivuilla usein mainitaan.

Juonikuvioiden, turnauksien, feudien, mestaruusotteluiden, segmenttien yms. kirjoittaminen onkin yhtä suurta, ellei jopa suurempaa, hupia kuin itse otteluiden pelaaminen. Näin Filsinger Gamesin peleistä löytyy jopa (melko kevyitä) vaikutteita roolipelaamisesta, ja kyseessä onkin oiva väline vaikkapa oman diaryn tai e-fedin pyörittämiseen, tai muuten vaan luovaan kirjoitteluun. Eteen osuukin monesti mielenkiintoisia tilanteita, kun olet päässäsi suunnitellut täydellisen juonikuvion, mutta ottelu ei päätykään odottamallasi tavalla, vaan joudut keksimään varasuunnitelman.

Filsinger Games kannustaa luovan pelaamisen lisäksi myös kehittämään peliin omia laajennuksia, kuten vaikkapa erikoisotteluita tai uusia painijoita. Yhtiön nettisivuilla onkin yksityiskohtaiset ohjeet omien hahmokorttien luomiseen. Pelien viralliselta foorumilta löytyy läjäpäin fanien tekemiä, epävirallisia kortteja oikeista painijoista, kuten myös mitä villimpiä erikoismatseja. Samaiselle foorumille intohimoiset fanit myös postaavat omien fantasialiigojensa ottelukortteja ja viimeisimpiä käänteitä.

Joitain settejä voi ostaa myös pdf-tiedostoina. Kuvassa itse tulostettuja (ja laminoituja) kortteja SHIMMER ja CZW-sarjoista.

Joitain settejä voi ostaa myös pdf-tiedostoina. Kuvassa itse tulostettuja (ja laminoituja) kortteja SHIMMER- ja CZW-sarjoista.

Filsinger Gamesin pelit tarjoavat tekemistä pitkäksi aikaa, ja mitä enemmän niihin jaksaa panostaa, sitä enemmän ne palkitsevat. Vapaamuotoinen buukkaus ei ehkä ole kaikkien juttu, mutta jos mielikuvitusta riittää, kannattaa pelin pariin uppoutua. Jos diggailet roolipelaamista ja showpainia, ja haluaisit jotain joka ne yhdistää, on tämä juttusi. Seurapeleiksi en niitä välttämättä suosittele, paitsi korkeintaan ehkä painifanien illanistujaisissa pelattavaksi.

Arvosana: 10/10

Filsinger Gamesin kotisivut ja nettikauppa
“Starter setit” alkaen $15 + postikulut.

”Champions of the Galaxy” BoardGameGeek.comissa

Ville Vuohtoniemi

Ville Vuohtoniemi

Töölön CHIKARA-spesialisti, joshi-intoilija ja deathmatch-maanikko. Ääntelehtii usein podcasteissa, toisinaan selostuspöydän takana. Luultavasti jonain päivänä hautautuu elävältä Smarksiden VHS-kirjaston alle.

Previous post

Läpimurtajat 2017

Next post

WWE-veikkaus 2017: Money in the Bank

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *