2015NXTTapahtumat

Arvio: NXT TakeOver: Respect

Päivämäärä: 7.10.2015

Sijainti: Winter Park, Florida (Full Sail University)

Katso tapahtuma WWE Networkista!

NXT:n uusin TakeOver-tapahtuma, Respect, järjestettiin NXT:n sydämessä Full Sail Universityn tiloissa. Kyseessä oli historiallinen show kolmesta eri syystä: siinä kruunattiin kaikkien aikojen ensimmäisen Dusty Rhodes Tag Team Classic -turnauksen voittaja, se sisälsi japanilaispainija Kanan (Asukan) debyytin ja se päättyi ensimmäistä kertaa NXT:n historiassa naispainijoiden väliseen otteluun, kun NXT:n naistenmestari Bayley puolusti mestaruuttaan ex-mestari Sasha Banksia vastaan.

Dusty Rhodes Tag Team Classic
Semi-Final Match

Samoa Joe & Finn Bálor vs. The Mechanics

nxt1

Mitä saa kun yhdistää samoalaisen painimasiinan ja irlantilaisen tappelijan? Todella kovan joukkueen, joka ei hevillä häviä. Sen sai todeta Scott Dawsonista ja Dash Wilderistä koostuva joukkue The Mechanics, joka oli vaikeuksissa Joen ja Bálorin kanssa – ja hyvä niin, sillä Joe on kaksinkertainen maailmanmestari (TNA ja ROH) ja Bálor hallitseva NXT:n mestari. Alkuun Dawson ja Wilder olivat tosin hienosti ottelussa mukana ja saivat työstettyä onnistuneesti Bálorin vasenta polvea, mutta lopulta ”mekaanikot” ajautuivat ongelmiin, kun pitkään vaihdossa kehävuoroaan odottanut Joe pääsi kahleistaan irti. Hetken päästä ottelu oli jo ohi, ja tuomari nosti Joen ja Bálorin kädet ilmaan. Tarinallisesti siis varsin simppeli ottelu, joka oli kaikin puolin keskinkertainen tapaus. Lopputaistelun puute ja Joen tykityksen lyhyys kielivät siitä, että tässä säästeltiin paukkuja finaalia varten, mikä on toisaalta sääli. Matsista ei yksinkertaisesti välittynyt välieräottelun tunnelma, vaan koitos maistui pitkälti yhdentekevältä ottelulta.

5/10

Dusty Rhodes Tag Team Classic
Semi-Final Match

Chad Gable & Jason Jordan vs. Baron Corbin & Rhyno

nxt2

Tässä ottelussa tunnelma oli jo erilainen – kiitos yleisön, joka kannusti Gablea ja Jordania intohimoisesti. Chad ja Jason muodostavat yksinkertaisesti toimivan kaksikon, jota ei voi kuin fanittaa. Myös Baron Corbinin ja Rhynon joukkue toimi tässä turnauksessa, sillä heitä kumpaakin on luonnollista vihata. Erityisesti Corbin on vallan mainio nykyisessä roolissaan; mies vaikuttaa aidosti välinpitämättömältä ja aggressiiviselta nilkiltä, joka tahtoo satuttaa vastustajiaan. Rhyno tosin alkaa mielestäni olla jo aika lailla käännetty kortti NXT-painijana, sillä hänen tilalleen voisi asettaa huomattavasti kiinnostavampia veteraaneja.

Ehkäpä ainut ongelma tässä matsissa oli se, että ottelu muistutti tarinaltaan hyvin paljon illan ensimmäistä matsia. Edellisessä ottelussa se oli Finn Bálor, joka joutui kärsimään kehässä, ja tässä matsissa Bálorin roolissa oli Chad Gable. Gablen kärsimys toki johti kuumaan vaihtoon, jonka aikana Jason Jordan väläytteli osaamistaan supertähden elkein, mutta pian sen jälkeen Chad oli jo taas kehävuorossa ja joutui – varsin jännittävän ja näyttävän lopputaistelun päätteeksi – End of Daysin uhriksi. Viihdyttävä ottelu joka tapauksessa, vaikkeivät Gable ja Jordan päässeet ihan kunnolla irti.

7/10

Singles Match

Dana Brooke vs. Asuka

nxt3

Tämä ottelu on mielestäni erinomainen esimerkki siitä, mitä NXT on tehnyt ja tekee koko ajan naistenpainin eduksi. Asuka tuotiin sisään supertähtenä, ja juuri sellaisena NXT:n yleisö myös otti hänet vastaan. Syntyi suuren ottelun tunnelma, jossa jokainen sekunti oli mielenkiintoinen. Tätä auttoivat ottelun tarina ja ennen kaikkea Dana Brooke, joka on ja tulee olemaan kullanarvoinen lisäys NXT:n rosteriin. Se näkyi jo tässä ottelussa, jossa yleisö ei ainoastaan tahtonut nähdä Asukan tekevän debyyttinsä – he tahtoivat nähdä Asukan vetävän Brookea turpaan! Brooke on siis kuin Baron Corbin, ja heistä kumpikin toimii täydellisenä vastakohtana Samoa Joen ja Asukan kaltaisille kulttipainijoille. Erinomainen debyyttiottelu, joka teki kertaheitolla Asukasta tähden myös uusien fanien silmissä. Likipitäen täydellisesti toteutettu matsi.

9/10

Singles Match

Apollo Crews vs. Tyler Breeze

nxt4

Apollo Crewsin voima ja nopeus vastaan Tyler Breezen viekkaus on toimiva tarinallinen pohja. Lisätään koukuksi se, ettei ottelijoista kummallakaan ole oikeastaan varaa hävitä, ja hyvin mallikas keskikortin vääntö on valmis painittavaksi. Juuri tällaiset tapaukset ovat mielestäni parhaimpia, sillä tämänkaltainen tilanne saa ottelun ja sen voiton tuntumaan tärkeältä. Silloin myös katsojalla on syytä seurata taistelua mielenkiinnolla. Kyseessä ei siis suinkaan ollut minkäänlainen täytematsi, vaan Breeze ja Crews taistelivat täydellä sydämellä ja hakivat voittoa kaikin keinoin. Tätä tukivat selostajien jutut, joissa painotettiin sitä, kuinka Breeze on jäänyt uudempien NXT-tähtien – kuten esimerkiksi Finn Bálorin ja nimenomaan Apollo Crewsin – varjoon ja kuinka se korpeaa häntä paljon. Painillisesti ottelu ei kuitenkaan yltänyt ihan niin korkealle tasolle kuin olin odottanut. Loppujen lopuksi melko keskinkertainen koitos, jossa parasta oli ratkaisun jännittäminen. Ei välttämättä se kaikista paras ottelupari kehän sisällä eikä toisaalta sen ulkopuolellakaan.

6/10

Dusty Rhodes Tag Team Classic
Final Match

Finn Bálor & Samoa Joe vs. Baron Corbin & Rhyno

nxt5

Kaikenlaisia turnauksia rakastavana yksilönä olin alusta asti todella innoissani Dusty Rhodes Tag Team Classicista, mutta täytyy todeta, etten missään vaiheessa unelmoinut tällaisesta loppuottelusta. Esimerkiksi Blake ja Murphy vastaan Gable ja Jordan olisi voinut olla huomattavasti viihdyttävämpi ja kuumempi finaalimatsi. Olin kuitenkin valmis antamaan Bálorin, Joen, Corbinin ja Rhynon väännölle mahdollisuuden, sillä oletin, että finaali kuin finaali äityy lopulta hurjaksi. Tämä finaali ei sitä ikävä kyllä tehnyt, vaan käteen jäi jälleen kerran matsi, joka tuntui yllättävän yhdentekevältä ja oli sisällöltään keskinkertainen. Eniten koko koitoksessa jännitti se, puukottaisiko Joe jossain vaiheessa Báloria selkään, mutta muutoin tunnelma oli kädenlämpöinen. Vika oli osittain kehätoiminnassa, joka ei yksinkertaisesti tarjonnut mitään erityisen ikimuistoista; matsi noudatti samantyyppistä kaavaa kuin illan kaksi aikaisempaa joukkueottelua, joissa molemmissa vaihtoja tehtiin harvoin ja valtaosa ottelusta oli toisen osapuolen totaalista hallintaa. Matsinjälkeinen seremonia oli puolestaan oikein hieno juttu, ja se jätti turnauksesta kaikesta huolimatta myönteisen kuvan.

P.S. Pidin siitä, ettei Joe kääntynyt Báloria vastaan ja ettei Bálorin polvivamma johtanut tappioon. Tuntuu hyvältä nähdä välillä jotain muuta kuin kliseistä buukkausta!

6/10

NXT Women’s Championship
30-Minute Iron Man Match

Sasha Banks vs. Bayley (c)

nxt6

Jos rakastan turnauksia, niin vielä enemmän rakastan teräsmies- ja (tätä nykyä myös) teräsnaismatseja. Se johtuu siitä, että tällaiset urheilulliset elementit toimivat täydellisesti showpainissa sen taustatekijöinä. Mielestäni siis painia pitäisi presentoida ensisijaisesti viihteenä eikä suinkaan ”urheiluna”, mutta urheilulajeista tutuista säännöistä ja tavoista on usein hyötyä viihteen luomisessa. Esimerkiksi juuri teräsmiesmatsit muistuttavat pistesaldoineen ja aikarajoineen jääkiekko-otteluiden kaltaisia koitoksia, joita on helppo seurata ja joissa on helppo kertoa hienoa tarinaa – ja voi pojat kuinka hienoa tarinaa Sasha Banks ja Bayley taas kerran kertoivatkaan!

Tämä ottelu lukeutuu niiden matsien joukkoon, joita on syytä näyttää sellaisille ihmisille, jotka eivät ymmärrä showpainin viehätystä. Moni joka ihmettelee sitä, miksi ihmiset voivat kiinnostua teatraalisesta tappelusta, tajuaa varmasti tämän lajin taiasta jotain, kun ilkeä Sasha kiusaa viatonta Bayleyä, jota eturivissä istuva pieni tyttö kannustaa sydämensä pohjasta – ja kun se ilkeä Sasha heittää kyseisen Bayleyä kannustavan tytön hikipannan toisaalle saaden tytön itkemään. Vaikkei ottelijoiden tarkoituksena ole satuttaa toisiaan oikeasti, hahmojen herättämät tuntemukset ovat niin aitoja kuin olla voivat. Sasha on ilkeä, Bayley viaton, ja kehässä he taistelevat paitsi mestaruudesta myös hyvyyden ja pahuuden puolesta.

Erinomainen ottelu – eipä tässä paljon muuta voi sanoa. Jos oikein kriittisesti lähtee ottelua avaamaan, niin paikoitellen se tuntui jo liian koreografioidulta ja keinotekoiselta eikä siis luonnolliselta, mutta siitä viis. Täydellistä arvosanaa en ottelulle kuitenkaan anna, sillä TakeOver: Brooklynin matsi oli mielestäni vielä tätä parempi ottelu niin tunnelmallisesti kuin myös painillisesti. (Brooklynin matsi oli myös lähestulkoon yhtä pitkä kuin tämä; ottelu kesti yli 18 minuuttia.) Oikein hieno matsi yhtä kaikki, ja viimeistään nyt naispainista on tullut yksi NXT:n tärkeimmistä valttikorteista. Harppaus on ollut nopea ja mielettömän suuri!

9/10


Kokonaisuudessaan NXT TakeOver: Respect oli jonkinasteinen pettymys. Tapahtumassa nähtiin toki kaksi huikeaa matsia eli Asuka vs. Brooke ja Sasha vs. Bayley, mutta miespainijoiden matsit eivät onnistuneet lunastamaan odotuksiaan. Toisaalta omaa fiilistäni söi aika lailla jo se, että fanittamani Gable ja Jordan tippuivat joukkueturnauksesta jo välieräottelun kohdalla pois. Tulevaisuus näyttää yhtä kaikki (taas kerran) äärimmäisen kirkkaalta, ja eritoten Asukan otteita ja väistämätöntä ottelua Bayleyä vastaan odotan tohkeissani. Toivoisin myös, että Finn Bálorin mestaruuskausi lähtisi nyt kunnolla käyntiin; tähän asti Bálorin kausi on tuntunut aika mitäänsanomattomalta.

Tapahtuman arvosana: 7/10

 

Minkälaisia arvosanoja sinä olisit antanut otteluille? Saat äänesi kuuluviin kirjoittamalla kommentin tähän arvioon.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Kadonnut sukupolvi ja Vince McMahonin viimeiset vuodet

Next post

King of Pro-Wrestling 2015 – puroresua englannin kielellä

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *