2015NXTTapahtumat

Arvio: NXT TakeOver: Unstoppable

Sijainti: Winter Park, Florida (Full Sail University)

Päivämäärä: 20.5.2015

Katso tapahtuma WWE Networkissa!

NXT:n järjestyksessään kuudes TakeOver-lähetys, Unstoppable, tarjoili jälleen loistavaa painiviihdettä loppuunmyydyltä Full Sail Universityltä. Selostajinamme Rich Brennan, Byron Saxton ja Corey Graves. Siirrytään pidemmittä puheitta tapahtuman antiin.

#1 Contender’s Match

Tyler Breeze vs. Finn Bálor

NXT7

Show’n avauksessa Tyler Breeze ja Finn Bálor ottelivat oikeudesta päästä haastamaan NXT:n mestari tulevaisuudessa. Matsin oli alun perin tarkoitus olla kolminottelu, mutta kolmanneksi osanottajaksi kaavailtu Hideo Itami oli areenalle saapuessaan joutunut – ainakin toistaiseksi – tuntemattoman hyökkääjän kohteeksi eikä näin ollen voinut osallistua otteluun.

Full Sail Universityn sisääntuloramppia oli laitettu live-spesiaalin kunniaksi hieman uusiksi, ja ottelijat tulivat kehään näyttävillä erikoissisääntuloilla. Breezeä saattelivat selfieitä napsivat mallitytöt, ja Bálor oli päivittänyt demoni-tyyliään piikikkäällä siipiviritelmällä. Sitä pitää olla aikamoisen karismaattinen showmies, että saa revittyä yleisöstä ”Holy shit!” -chantin pelkän sisääntulonsa voimin, mutta Bálor se tässä onnistui.

Itse matsi tarjoaa juuri sitä, mitä avausottelulta kuuluu odottaa: näyttävää toimintaa, joka sytyttää yleisön. Bálorin kovasta nosteesta ja suosiosta huolimatta yleisö tuntuu jakautuvan kahtia kannatuksessaan. ”Prince Pretty” eli Breeze hallitsee alkupuolta, mutta Bálor saa hänet aisoihin hyppypotkulla ja kehän laidalta tehdyllä julman näköisellä double foot stompilla. Ottelu jatkuu tasaisena, mutta kumpikaan ei saa ratkaisua aikaiseksi. Edes Beauty Shot ei tuo voittoa Breezelle, vaan Bálor potkaisee irti selätyksestä ja livahtaa näkymättömiin kehän ulkopuolelle. Vastoinkäymisestä selvittyään Breeze painelee perään, jolloin Bálor singahtaa esiin varjoista ja niittaa vastustajansa sisääntulorampille. Seuraa komea spotti, kun Bálor kapuaa lavarakenteiden päälle ja loikkaa yläilmoista Breezen niskaan. Vielä takaisin kehään, ja homma Coup de Grâcella pakettiin. Bálor on uusi ykköshaastaja.

Mainio matsi, mutta pakko myöntää, että olisin nauttinut enemmän Tyler Breezen voitosta. Bálor on hieno esiintyjä ja taitava painija sekä valmista kamaa päärosterin puolelle, mutta Breezen omahyväinen heel-hahmo uppoaa tähän vanhaan Chris Jericho -faniin aivan täysillä.

Tag Team Match

Dana Brooke & Emma vs. Bayley & Charlotte

nxt2

Emma palasi NXT:hen hakemaan uutta vauhtia uralleen, kun päärosterissa homma ei oikein tahtonut onnistua. Uuden pahansisuisen asenteen omaksunut Emma otti silmätikukseen Bayleyn, jolle hän vihjaili, että ehkä hänenkin kannattaisi luopua positiivisesta ja pirteästä tyylistään, niin voisi saada jotain aikaiseksi. Sanaharkan ja muutamien yhteenottojen kautta oltiin päädytty tähän pisteeseen. Emma lyöttäytyi yhteen hiljattain debytoineen, fitness-kilpailuista showpainin pariin loikanneen Dana Brooken kanssa, ja Bayley sai puolelleen entisen NXT:n naistenmestarin, Charlotten.

Ottelu eteni tavallisen joukkuematsin kaavaa noudattaen. Emma ja Dana ottavat alkuvaikeuksien jälkeen ottelun haltuunsa, kurittavat Bayleyä jonkin aikaa ja härnäävät yleisöä. Bayley saa iskettyä Emmalle komean T-bone suplexin ja pääsee vaihtamaan Charlotten kehään. Emman tekemä crossbody kääntyy häntä itseään vastaan, kun Charlotte pyörähtää siitä läpi ja pääsee lukitsemaan figure-four leg lockin, joka vielä sillan avulla muuntuu tuplasti tehokkaammaksi figure-eightiksi. Dana puuttuu peliin, mutta Bayley neutralisoi tiltanteen Hug-Plexillä kehän ulkopuolelle, ja samassa Charlotte iskee Natural Selectionin ja nappaa Emmasta selätyksen.

”Televisio-ottelu” on sana, jota käytetään juuri tällaisten otteluiden kuvaamiseen; matsin olisi voinut ehkä jättää perusjakson puolelle. Bayley ja Charlotte kyllä väläyttelivät osaamistaan sen minkä ehtivät, ja heidän kemiat pelaavat loistavasti yhteen kehässä – ottelivat he sitten joukkueena tai vastustajina. Pahojen tyttöjen tiimi ei sen sijaan onnistunut vakuuttamaan, ja varsinkin Dana Brookesta kokemattomuus paistaa vielä selkeästi läpi. Toisaalta NXT:n naisrosteri on tällä hetkellä niin järjettömän kovatasoinen, että täällä jos missä kannattaa taitojaan hioa.

Singles Match

Rhyno vs. Baron Corbin

NXT3

Seuraavaksi nähtiin eläimellistä menoa, kun ihmispeto Rhyno ja NXT:n yksinäinen susi Baron Corbin ottivat miehestä mittaa. Rhyno palasi rytinällä WWE:n kehiin viime helmikuussa ja aikansa nimettömiä jobbereita liiskattuaan yritti lähteä NXT:n mestaruuden perään, mutta tappio Sami Zaynille jarrutti näitä suunnitelmia. Rhynon seuraavaksi kohteeksi valikoitui Baron Corbin, ja tätä tapahtumaa edeltäneessä jaksossa oli jo täysi rähinä päällä, kun nämä järkäleet olivat kahdestaan kehässä. Oli aika selvittää, kumpi on NXT:n pysäyttämätön voima.

Isojen miesten brawlausta odotettiin, ja sitä me myös saimme. Noin seitsemän minuuttia vaihdellaan nyrkiniskuja ja voimaliikkeitä, kunnes lopulta Corbin onnistuu väistämään Goren ja saa napattua Rhynon otteeseensa. End of Days paukkuu, ja Corbin voittaa ottelun selätyksellä.

Rhyno on ollut paluunsa jälkeen pirteässä kunnossa, ja NXT-universumi on ottanut ihmispedon avosylin vastaan. On mielettömän hienoa, että tällainen juttu on johtoportaassa keksitty, sillä Rhyno on tässä roolissaan juuri oikeassa paikassa eli antamassa nostetta uusille kyvyille – ja voi tarvittaessa nousta veteraani-statuksellaan myös ylemmän kortin kahinoihin pakkaa sekoittamaan.

Tähän väliin näytettiin klippi Kevin Owensin Raw-vierailusta, jossa Owens vastasi John Cenan avoimeen haasteeseen United States -mestaruudesta omalla tyylillään. Matsia ei nähty, vaan Owens liiskasi Cenan pop-up powerbombilla mattoon ja sen lisäksi nöyryytti häntä tallaamalla saappaansa US-tittelin päälle ja kohottamalla samalla NXT-mestaruusvyönsä ilmaan. Perään vielä haastattelu, jossa pukuhuoneessaan oleva Owens kertoo puolustaneensa mestaruuttaan onnistuneesti kuluneen viikon aikana kolmessa house show’ssa. Owens kehottaa Sami Zaynia perääntymään illan mestaruusottelusta vielä kun voi ja kettuilee samalla nokkelasti John Cenalle, jonka hän kohtaa Elimination Chamber -tapahtumassa United States -mestaruudesta. On aika selvää, että Owens on tällä hetkellä yksi parhaista – ellei jopa paras – mikrofonin varressa tällä alalla.

NXT Tag Team Championship

Enzo Amore & Colin Cassady vs. Blake (c) & Murphy (c)

NXT4

Tapahtuman mestaruusotteluiden putken avasi koitos NXT:n joukkuemestaruuksista. Haastajat Enzo Amore ja Colin Cassady valettinsa Carmellan saattelemina uhkuivat tuttua itsevarmuuttaan. Suu käy niin, että heikompia hirvittää, ja yleisö on tästä kaksikosta aivan pähkinöinä. Tammikuussa Lucha Dragonsilta mestaruusvyöt yllättäen voittaneet Blake ja Murphy olivat saaneet uuden sisääntulobiisin, joka tosin on vielä surkeampi kuin edellinen. Dubstepiä parrakkaille pitkätukille, joilla lukee trikoissaan nimet Misfitsin logofontilla? En ymmärrä. No, tiimeillä oli joka tapauksessa keskenään kiistaa paitsi mestaruuksista myös Carmellasta, sillä Blake ja Murphy olivat liehitelleet häntä koruilla ja kukkasilla viikosta toiseen.

Ottelu alkaa tasaisissa merkeissä, mutta Amore jää pian sitkeästä kamppailustaan huolimatta eristyksiin Big Cassista. Mestarit rankaisevat Amorea näyttävällä powerbombin ja backstabberin yhdistelmällä, mutta haastaja saa kuin saakin hartiansa irti matosta ja pääsee rokottamaan hienolla DDT:llä köysistä – ja vaihtamaan Big Cassin vuoroon. Cass myllyttää vastustajansa kumoon, mutta vaihtaa vuoroon lähes tajuttoman Enzon tarkoituksenaan paiskata tämän ruho yläköydeltä kehässä makaavan Blaken päälle. Haastajat näyttävät vievän voiton, mutta ennen loppusilausta kehän laidalla tapahtuu kummia: Alexa Bliss on hyökännyt Carmellan kimppuun, ja kun Cass rientää Carmellan apuun, Murphy potkaisee häntä päähän. Bliss käy myös Enzoon käsiksi, jolloin Enzo tippuu kulmasta alas Blaken selätettäväksi.

Lopetuksesta johtuen oletettavaa on, että tämä feudi jatkuu, ja luulen, että nämä kaksi ryhmittymää kohtaa pian mixed tag -ottelussa. Hyvä että tästä on saatu kunnon saippuaoopperaa, sillä vaikka hallitsevat joukkuemestarit Blake ja Murphy ovat painijoina taitavia, he ovat kuitenkin omillaan melko karismaton kaksikko. Enzo ja Big Cass taas eivät välttämättä ole painijoina niin taitavia, mutta mikrofoni kädessään molemmat heistä ovat aivan toiselta planeetalta. Ei ole ihme, että tätä parivaljakkoa on sanottu 2010-luvun New Age Outlawsiksi. Myös Carmella on nihkeän alun jälkeen onnistunut hyvin sulautumaan poikien porukkaan mukaan.

NXT Women’s Championship

Becky Lynch vs. Sasha Banks (c)

NXT5

Becky Lynch onnistui nappaamaan ykköshaastajan paikan Charlotten ja Bayleyn nenän edestä taannoisessa kolminottelussa. Nyt tuli aika kohdata entinen liittolainen Sasha Banks, joka puolestaan onnistui viemään NXT:n naistenmestaruuden edellä mainitun kolmikon nenän edestä viime helmikuussa käydyssä TakeOver: Rivalissa. Edeltävinä viikkoina Becky oli kertonut löytäneensä uuden vaihteen ja olevansa pysäyttämätön, ja tämä konkretisoitui matsia edeltäneen promovideon jälkeen, kun Becky juoksi savupylväiden keskeltä kehään uudessa steampunk-tyylissään hitsauslaseineen kaikkineen. Toivottavasti tämä persoonallisempi tyyli jää pysyväksi varustukseksi korvaten aiemman ”Lita 2.0 -ilmeen”.

Tässä ei turhia aikailtu, vaan hypättiin suoraan asiaan eli upeaan painiin. Alkuun nähdään hieno sarja selätysyrityksiä puolin ja toisin, ja Becky on lähellä onnistua lukottamaan kohteekseen valitsemansa Sashan käden, mutta mestari onnistuu pakenemaan köysiin. Ottelu siirtyy köysien toiselle puolelle, jossa Sasha nappaa Beckyä kädestä ja pudottaa tämän todella kivuliaan näköisesti kehän reunaa vasten kirvoittaen yleisöstä ”Like a boss!” -chantin. Ottelijat palaavat kehään, ja niin ikään käden kohteekseen valinnut Sasha ryhtyy rankaisemaan Lynchiä brutaaleilla luovutusliikkeillä. Becky ei kuitenkaan suostu taputtamaan mattoa, vaan onnistuu aikansa sinniteltyään kampeamaan itsensä pystyyn – mutta Sasha ei irrota otettaan ennen kuin Becky nostaa hänet ylös ja täräyttää voimalla kanveesiin. Ottelu saa uutta vauhtia, ja molemmat jakelevat kovia iskuja. Jälleen käväistään kehän ulkopuolella. Becky saa ottelun haltuunsa repäisemällä Sashan kädestä kehätolppaa päin. Becky esittelee tyylikkäitä heittoja, jolloin yleisö toivottaa Sashan tervetulleeksi ”Suplex Cityyn”, mutta ratkaisua ei tule vielä. Sasha hakee heittoa, jonka Becky kääntää näppärästi lukotukseksi, ja mestari on pulassa. Selostajat ehtivät jo hehkuttaa, että NXT:n naisdivarilla on uusi mestari, mutta Sasha onnistuu nappaaman köydestä kiinni, ja Beckyn pitää irrottaa otteensa. Haastaja pyörähtää kehästä ulos. Mestari yrittää kaataa hänet syöksymällä köysien välistä päälle, mutta jää Beckyn otteeseen ja joutuu paiskatuksi teräsportaita päin. Väsynyt Becky lähtee hakemaan viimeistä niittiä yläköydeltä, jolloin Sasha yllättää hänet kädenmurtajalla, jota seuraa Bank Statement -luovutusliike. Haastajalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luovuttaa.

Kerta kaikkiaan upea ottelu, jossa sekoittuivat kaikki showpainille tärkeät elementit eli tarina, tunnelma ja taidokas kehäsuorittaminen sekä lisämausteena äänekäs yleisö. Näin päästiin kornisti vertaamaan tätä matsia maukkaaseen soppaan. Ehdoton ehdokas vuoden otteluksi. Aiemmin aavistuksen taka-alalla ollut Becky Lynch pääsi toden teolla esittelemään kykyjään ja vahvistamaan asemaansa NXT:n naisdivarin tukipilarina. Mestari Sasha Banks pääsi puolestaan näyttämään, miksi mestaruusvyö hänen vyötäisillään on.

NXT Championship

Sami Zayn vs. Kevin Owens (c)

NXTf

Jos luulit, että edellisessä matsissa riitti tunnelmaa, niin katsopa tämä. Owensin ja Zaynin jo ennen heidän WWE-taipaleitaan alkanut ja vuosikausia kestänyt feudi sai jatkoa viime vuoden joulukuussa, kun Zayn onnistui vihdoin voittamaan kauan tavoittelemansa NXT-mestaruuden. Samana iltana debytoinut Owens kääntyi voitonjuhlien aikana häntä vastaan ja voimapommitti Zaynin vasten kehän reunaa nousten samalla mukaan mestaruuskahinoihin. Helmikuussa Owens onnistui riistämään mestaruuden Zaynilta myllyttäen häntä niin totaalisesti, että tuomarin oli laitettava matsi poikki, kun Zayn ei kyennyt enää jatkamaan. Nyt oli revanssin aika.

Kehään saapuu normaalia vakavampi Sami Zayn, ja ”Olé! Olé! Olé!” -laulu raikaa yleisössä. Owens kuitenkin korjaa potin saapuessaan, sillä hänen yllään on John Cenan t-paita, joka julistaa, että mestari on talossa. Owens on itsevarma – katse kiinni jo seuraavassa vastustajassaan. Kello lyö, ja mestari livahtaa tuttuun tyylinsä kehän ulkopuolelle yrittäen päästä haastajan pään sisään. Zayn säntää perään ja aloittaa intensiivisen brawlauksen. Owens hakee nopeasti powerbombia siinä onnistumatta, ja Zayn ottaa matsin komentoonsa. Ottelu leviää yleisön puolelle, jossa Zayn on taas vähällä joutua powerbombiin mutta onnistuu pelastautumaan katsomon kaiteiden avulla ja palauttaa Owensin kehään iskeäkseen Blue Thunder Bombin. Mestari anelee armoa ja yrittää kovilla kyynärpääiskuilla kääntää tilannetta, mutta joutuu half nelson suplexin kautta uuden selätysyrityksen kohteeksi. Owens pääsee hetkeksi niskan päälle, mutta vain hetkeksi, kun Zayn väistää Cannonballin – ja Owensia on vastassa vain tyhjä kulmaus. Zayn yrittää päättää matsin Helluva Kickillä, mutta Owens horjahtaa pois kulmauksesta ja vierii jälleen lattialle, jossa matsi ottaa radikaalin käännöksen kohti Owensin voittoa, kun Zayn juoksee suoraan pop-up powerbombiin ja iskeytyy kehän laitaan valahtaen sitten lattialle kuin räsynukke. Owens painaa päälle kuin raivohärkä, ja paikalle ryntää lisää tuomareita pitämään mestaria aisoissa. Läsnä on myös lääkäri, joka tarkastaa Zaynin kunnon. Tässä vaiheessa Owensia ei pidättele enää mikään, ei edes toimitusjohtaja William Regal. Owens valmistautuu viimeistelemään Zaynin lopullisesti ja noutaa kehän laidalta terästuolin. Vaan juuri kun Owens on aikeissa iskeä kehässä liikkumattomana makaavaa Zaynia tuolilla, paikalle saapuu kutsumaton vieras. Ja tämä vieras on mm. Total Nonstop Actionissa ja Ring of Honorissa mainetta niittänyt Samoa Joe. Joe kapuaa kehään, ja yleisö ystävällisesti ilmoittaa Owensille, että hän kuolee nyt (”Joe’s gonna kill you!”). Karpaasit tuijottavat toisiaan tuimasti, vaan Owens perääntyy ilmoittaen, että ei tänään. Mutta toivottavasti pian.

Tunnelmaa tosiaan riitti tässä koitoksessa ja juonikuviot liikahtivat loogisesti eteenpäin. Zayn siirtyy nyt joksikin aikaa sivuun aidon olkapäävammansa vuoksi, ja on jännittävä nähdä, palaako hän siitä toivuttuaan vielä NXT:hen Owensin perään vai siirtyykö suoraan päärosterin puolelle. Sitä vastausta odotellessamme saamme todennäköisesti nauttia Owensin ja Samoa Joen feudista, jolle tässä annettiin lähtölaukaus. Rehellisesti on pakko myöntää, että en ole lainkaan perillä siitä, mikä Samoa Joe on miehiään, koska TNA on minulle täysin tuntematon lafka, mutta puskaradio kertoo, että kyseessä on kovan luokan painija. Tällaiset yllättävät (tai ainakin melkein, kiitos Twitter) debyytit ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta hyvä juttu.

TakeOver: Unstoppable jatkoi onnistuneesti hienoa NXT-spesiaalien sarjaa. Vaikka ensimmäisen puoliskon ottelut openeria lukuun ottamatta eivät kauheasti säväyttäneet, loppupuolen mestaruusottelut olivat juuri sitä taattua laatua, jota sopii tämän hetken kuumimmalta painibrändiltä odottaa. Jos et ole vielä WWE Networkin tilaaja, olet jäänyt paljosta paitsi.

Ville Vuohtoniemi

Ville Vuohtoniemi

Töölön CHIKARA-spesialisti, joshi-intoilija ja deathmatch-maanikko. Ääntelehtii usein podcasteissa, toisinaan selostuspöydän takana. Luultavasti jonain päivänä hautautuu elävältä Smarksiden VHS-kirjaston alle.

Previous post

Arvio: WCW Starrcade 1996

Next post

Äänite: Raakalaiset

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *