ArviotIndyt ja muutViisi pointtia

Viisi Pointtia: OTT ScrapperMania V

Päivämäärä: 16.3.2017

Sijainti: Dublin, Irlanti (National Stadium)

Yleisömäärä: 2 200

Katso tapahtuma OTT On Demand -palvelussa!


Irlannin OTT Wrestling palasi National Stadiumille vuoden suurimman tapahtumansa merkeissä. Pyhän Patrikin päivän viikonloppuna järjestetty hulabaloo järjestettiin teemalla Irlanti vastaan Maailma. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta jokaisessa ottelussa Irlannin toivot kohtasivat valloittajat maailmalta. Kaiken kruunasi vuoden odotetuin revanssi. 


1. ”There’s no place like the National Stadium”

Arvioidessani tapahtumia ja otteluita, nousee yksi osa-alue yleensä arvoon arvaamattomaan. Ei, en nyt tarkoita varvaslukkojen suhdetta ottelun kestoon tai uskomattomien loikkien määrää. Arvosanafunktion usein ratkaiseva osa on yleisön reaktio. Oli se sitten ruudun välityksellä tai paikan päällä, on yleisön suhtautuminen otteluun useimmissa tapauksissa se tekijä, mikä ratkaisee myös oman emotionaalisen sitoutumisen otteluun ja sen osallistujiin. Eivät Joey Janelankaan psykoosit tuntuisi miltään, jos yleisö istuisi käsillään kuin Corpus Christin lehterereillä konsanaan.

Länsimaissa on tällä hetkellä oman rajoittuneen kokemukseni perusteella kaksi yleisöä ylitse muiden. Saksan Turbinenhallenin riemunkirjava eurooppalaisjoukkio vuoden kahden turnausviikonlopun aikana sekä OTT:n uskollinen fanikunta National Stadiumilla. Viime kerralla yleisö oli astetta vaisumpi alakortin hirvittävän tykityksen jälkeen, mutta nyt mökää irtosi läpi illan (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta).

On myös tässä vaiheessa tekopyhää narista toisten ihmisten chanttaamiskulttuurista, kun on itse Teatteri Forumin lehtereillä ollut mukana niinkin raastavissa korvamadoissa kuten ”HC! toot toot!”, ”Luooooooooooooovutaaaaaaaaaaaaaaa….” ja ”Ei saa potkia suoraan päähän.” No, narisenpa silti. On piristävää, miten Irlannin yleisö elää niin uskomattoman hyvin omiensa takana, naljailee konnille niin kovin saarelaiseen tapaan eikä päästä ilmoille ”Fight Forever” -tason idiotismeja. Jokainen ottelun tuntuu astetta tärkeämmältä, kun yleisölle on oikeasti väliä, kuka voittaa ja häviää.


2. Irlannin adoptoidun pojan ura elää vielä

Alkuvuodesta 2018 Team Tremendous -joukkueesta tuttu Dan Barry ilmoitti Twitterissä eläköityvänsä helmikuussa 2019. Havaijipaitaan tavallisesti pukeutuva, lähes 20 vuoden veteraani oli päättänyt pistää saappaat naulaan. Sattumoisin Barry sattui olemaan Irlannissa kesäkuun alussa viime vuonna. OTT nappasi miehen esiintymään yhden illan ajaksi. Yleisö kuitenkin otti Barryn omakseen yhden ainokaisen ottelun aikana. Miehestä tuli ”The Adopted Son of Ireland”, lähestulkoon yhtä rakastettu kuin oman maan pojista. Elämme kirjoitushetkellä huhtikuuta 2019 ja Barryn ura jatkuu vielä, kenties juuri tuon yleisönreaktion ansiosta.

Vastapuolella kehää seisoi mies, joka oli ollut hetken kuin yksi Irlannin omista. David Starr oli puukottanut Jordan Devliniä selkään pakkomielteensä vuoksi ja sai maksaa tekosistaan kaiken kunniansa katoamisella. Nyt Starr teki kaikkensa saadakseen heel-reaktiota ja onnistui. Painihousut Irlannin väreissä, sana ”uskollisuus” kirjailtuna takamukseen ja kaiken huippu, sisääntulomusiikin vaihtaminen irlantilaisille kansallisidentiteetille tärkeään Foggy Dew -kappaleeseen. Nyt koko kaupunki ei vaan vihannut Starria, he halveksuivat häntä.

Vastakkainasettelu oli upea. Ottelu oli myös yllättävän pätevä. Barry on ollut minulle ”vain” pelkkä komediasankari, hyvä sellainen, mutta tietyllä tavalla rooliinsa lukittu. Ei Barry täysin ketkuilujaan unohtanut, mutta sai minut ensimmäistä kertaa tajuamaan, että katson tosissaankin painijaa, jolla on kokemusta takana jo parikymmentä vuotta. Eikä David Starria voi kehua liikaa. Alkuvuoden esityksillään Starr on kirkkaasti nousemassa vuoden parhaiden painijoiden joukkoon niin kehä- kuin hahmotyöskentelyllään. Kyllä, yliarvioin tätä ottelua aivan liikaa, mutta tämä pärähti juuri oikealla asteikolla.


3. Vuoden hämmentävin buukkauspäätös

Baron Corbin päättämässä Kurt Anglen uran? Pyh. Viking Experience? Pah. Mikä tahansa asia, mitä WWE tekee lähes viikottaisella tahdilla? Hah.

Kings of the North on Irlannin historian dominoivin joukkue. British Strong Style on NXT UK:n ”kuumin” tuote. BSS:llä on toki historiaa OTT:sta, etenkin Pete Dunnella, joka oikeastaan loi koko Bruiserweight-hahmonsa OTT:n kehissä.

Selostus karjuu heti ottelun alkajaisiksi, että Dunnen, Trent Sevenin ja Tyler Baten ei edes pitäisi pystyä olemaan täällä.

”Contractual obligations they said. We are OTT, and we don’t play by anyone’s rules!”

Kuten laajalti uutisoitiin, oli NXT UK -sopimuksen alaisia painijoita vedetty pois itsenäisten liigojen tapahtumista läpi viime syksyn. Dunnen ja Baten Progress-urat loppuivat joulukuussa. Mutta OTT, joka on nyt selkeästi yksi WWE:n yhteistyökumppaneista Euroopassa, sai kolmikkoa käyttää.

Jostain syystä tämä oli Loser Leaves Town -ottelu. Totta kai, tämä on tapa kirjoittaa britit ulos firmasta ja passittaa showpainin mausoleumiin mädäntymään. Samalla tavalla kolmikko lähti Sevenin omasta liigasta.

Itse ottelu oli lähinnä brittien ”Greatest Hits” -performanssi.

Ja sitten he voittivat puhtaasti.

Kings of the North on ulkona Dublinista. BSS on joukkuemestarit. Kulmani kurtistuvat hämmästyttäviin asteisiin.

Vakituinen, luotettavin joukkueenne, divisioonanne kulmakivi, poissa (ainakin hetken, koska Loser Leaves Town -stipulaatiota ylläpidetään lähes yhtä tehokkaasti kuin painijoiden eläköitymisiä). Kolme hyyppää, joiden sitoutuminen on aivan muualla, uusina mestareina. Parhaassa tapauksessa kolmikko tiputtaa vyöt jollekin kuumalle paikalliselle nimelle viimeistään kesän WrestleRamassa. Pahimmassa tapauksessa joudun jälleen seuraamaan puolentoista vuoden ajan, kun Pete Dunne voittaa otteluita ilman mitään järkevää syytä.


4. Tulevaisuus ei olekaan vielä

Irlannin painiskene tulevaisuus näyttää kohtuullisen valoisalta. Angel Cruz, B Cool ja Martina ovat kasvaneet OTT:n alkuvuosista huomattavasta esiintyjinä. Cruz ja B toki ovat vielä komediaroolissaan, mutta Martina on kasvanut selkeästi varteenotettavaksi painijaksi, taistellen tasaisesti Isojen Otteluiden Meikoa vastaan. Nykyhetken teinitähdet Scotty Davis, LJ Cleary, Nathan Martin, Darren Kearney ja Raven Creed näyttävät tulevilta soihdunkantajilta.

Mutta.

On hienoa, että näille nuorille kavereille annetaan näytön paikkoja ja että kaikki ovat saaneet yleisön tuen puolelleen. Kyseessä on kuitenkin vielä joukko raakileita. Cleary, Martin ja Kearney saavat suojaa toisistaan painiessaan yleensä More Than Hype -joukkueena. Kolmikon ottelun kantava voima oli kuitenkin radioaktiivista lämpöä keräävä Zack Gibson, joka sai lietsottua stadiumista ääntä uskomattomalla volyymillä. Raven Creed omaa hienon lookin, mutta jälleen hänen ottelunsa jätti yleisön kylmäksi. Jo viime kerran Yuu-ottelu oli lässähdys. Ei ottelu Debbie Keitelia vastaan huono ollut, mutta jostain kiikastaa, kun ottelun viihdyttävin ja muistattavin osuus oli Keitelin managerin huutelut kehän ulkopuolella.

Ja sitten meillä on Scotty Davis. Irlantilaisen painin seuraava supertähti, Will Ospreayn oppipoika ja huippuatleetti. Parhaimmillaan mies antaa väläytyksiä jostain uskomattomasta. Nyt vastassa oli itse elävä legenda, Jushin Thunder Liger. Hermot veivät tällä kertaa voiton. Miehelle epätyypilliset pienet erheet ja ajoitusvirheet paistoivat lävitse. Ottelu oli aika jees, mutta rakastettuani Ligerin ottelua Taiji Ishimoria vastaan odotin tästä paljon samaa.

Nämä timantit tarvitsevat vielä aikaa hioutua.


5. Jatko-osa oli sittenkin parempi

Walterin ja Jordan Devlinin välinen tarina on ihanan yksinkertainen. Kolmessa ottelussa ja muutamalla videopaketilla, on tästä parivaljakosta rakennettu Euroopan kuumin näytelmä. Voitosta voittoon kulkenut Devlin pysäytetään hirviön toimesta. Sankari joutuu taistelemaan saadakseen takaisin sen, mikä hänelle kuuluu. Jos ette ole katsoneet Crooked Gentlemen -tuotantoyhtiön toteuttamia hypevideoita, nyt olisi jo korkea aika!

Alkuperäisteosta on usein hankala ylittää. Joskus kaikki osat klikkaavat vain tavalla, jota on mahdotonta toistaa. Jatko-osan yltäminen esikoisen tasolle ei ole mikään itsestäänselvyys, oli media mikä hyvänsä.

Walter/Devlin II lunastaa kaikki odotukset, mitä edelliset kohtaamiset ovat asettaneet.

Daavid ja Goljat. Mike Tyson ja Buster Douglas.

Devlinin kuukausia hiema sotasuunnitelma, neljän koukun yhdistelmä, on murskana heti alkuminuuteilla.

National Stadium upottaa Walterin buuausmyrskyyn tämän talloessa Devlinia ja Irlannin lippua.

Viittaukset jokaiseen edelliseen lopetukseen.

Ja täydellinen lopetus.

Vuoden parhaiden otteluiden top 5 -joukko sai juuri toisen lukitun paikkansa.

Walterin ja Devlinin tarina on showpainia parhaimmillaan. Ja kaiken tämän takana väijyy vielä David Starrin muotoinen haamu…


Tulokset:

  1. Aussie Open voitti Besties in the Worldin, Club Tropicanan sekä Angelicon ja Rey Horuksen. Arvosana: 7/10
  2. More Than Hype voitti Rapturen. Arvosana: 6/10
  3. Angel Cruzers ja Hurricane Helms voittivat Justyn, Sammy D:n ja Team PRickin. Arvosana: 5/10
  4. David Starr voitti Dan Barryn. Arvosana: 8/10
  5. Meiko Satomura voitti Session Moth Martinan. Arvosana: 6/10
  6. British Strong Style voitti Kings of the Northin Loser Leaves Town -ottelussa ja nousi OTT:n joukkuemestareiksi. Arvosana: 5/10
  7. Raven Creed voitti Debbie Keitelin ja säilytti OTT:n naisten mestaruuden. Arvosana: 2/10
  8. Scotty Davis voitti Jushin Thunder Ligerin. Arvosana: 6/10
  9. Jordan Devlin voitti Walterin ja nousi uudeksi OTT:n mestariksi. Arvosana: 10/10

OTT ScrapperMania V -tapahtuman kokonaisarvosana: 8/10


Semi Salmikannas

Semi Salmikannas

Ammattimainen tyhjäntoimittaja, jonka elämässä showpaini on roikkunut mukana sitkeän torakan lailla yli vuosikymmenen ajan. Toimii vakioäänenä Smarksiden ääniaalloilla ja onnistuu unohtamaan velvoitteensa kirjoitetun sisällön tuottajana. Kaikin puolin stereotyyppinen paininörtti, jonka naama kelpaa vain ja ainoastaan radioon.

Previous post

FCF Wrestling sai yllättävän yhteydenoton alkuvuodesta ja järjestää nyt kaksi tapahtumaa kesäkuun Sideways-festareilla Helsingissä – showpainia luvassa perjantaina ja lauantaina

Next post

Ennakko: FCF Wrestling Sideshow - Attitude Edition

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *