ArviotViisi pointtiaWWE

Viisi pointtia: WWE Crown Jewel (31.10.2019)

Päivämäärä: 31.10.2019

Sijainti: Riyad, Saudi Arabia (King Fahd International Stadium)

Katso tapahtuma WWE Networkissa!

Kruununprinssi Muhammad Bin Salmanin verirahat kelpaavat edelleen McMahonin perheelle erinomaisen hyvin, joten WWE:n karavaani oli jälleen saapunut Saudi-Arabiaan. Luvassa oli suuren mittaluokan show, jossa esiintyivät myös nyrkkeilymestari Tyson Fury ja vapaaottelutähti Cain Velasquez.


1. Velasquezin valju esiintyminen

SmackDown siirtyi isolle Fox-kanavalle 4. lokakuuta 2019. Tuona iltana Brock Lesnar murskasi Kofi Kingstonin ja nousi uudeksi WWE:n mestariksi, mutta vielä isompi tarina oli Cain Velasquezin ilmestyminen paikalle. Meksikolainen kovanaama kun oli se kaveri, joka oli tuhonnut Lesnarin UFC:n häkissä syksyllä 2010 ja vienyt häneltä mestaruusvyön. Tuosta ottelusta muistoksi jäänyt syvä arpi koristaa edelleen Lesnarin kasvoja.

Looginen ottelupari, mutta miksi tämän täytyi olla mestaruudesta? Sitä ei toki voi tietää. Velasquezista tuli ensimmäinen painija, joka debyyttiottelussaan haastaa päämestarin. Tätä lystiä ei kuitenkaan pitkään kestänyt, sillä Lesnar lukotti itsensä voittoon jo kahden minuutin kohdalla. Huhujen mukaan Velasquez kärsii polvivaivasta, joka varmastikin vaikutti ottelun toteutukseen. Se on toki varsin ymmärrettävä syy, mutta vaisuksi tämä joka tapauksessa jäi. Ei saanut kieli pitkällä odottamaan Cainin seuraavia esiintymisiä.

2. Mansoor oli illan tähti

Mansoor on WWE:n ainoa saudiarabialainen esiintyjä, ja hänen roolinaan onkin ollut ilmestyä luolastaan esiin ainoa saudivierailujen aikaan ja sen jälkeen vetäytyä puoleksi vuodeksi takaisin askeesiin. Toisaalta tätä on hieman vaikeakin ymmärtää, sillä Mansoor alkaa jo 24 vuoden ikäisenä olla aika valmis paketti. Tämä ottelu sveitsiläistä kehäveteraani Cesaroa vastaan oli painillisesti illan parasta antia. Laadukasta teknistä vääntämistä, jännittäviä läheltä piti -tilanteita ja äänekäs yleisö. Hämmentävintä tässä oli Cesaron kehäasu, jossa ei ole mitään järkeä — yläkroppa paljaana, puvun housut ja tennarit. Heti kun tuosta yhdistelmästä jotenkin pääsi yli, niin tämä paljastui varsin nautittavaksi painimatsiksi.

3. Nyrkkeilymestari Fury

Tyson Furyn tarina oli minulle tuttu jo ennen kuin hän WWE:n ohjelmistoon eksyi 4. lokakuuta. Marraskuussa 2015 Fury päihitti raskaansarjan valtiaan Wladimir Klitschkon ja nousi nyrkkeilyn kiistattomaksi kuninkaaksi. Tästä alkoi raju alamäki. Ennen ensimmäistäkään tittelipuolustusta Furyn mielenterveys alkoi pettää, eikä asiaa auttanut hänen huumeongelmansa. Vain muutama vuosi sitten Fury oli aivan pohjalla — 170-kiloinen narkkari, jota ei olisi minkään sortin urheilijaksi uskonut.

Fury on kuitenkin saanut elämänsä raiteilleen ja palannut nyrkkeilymaailman ehdottomalle huipulle. Lisäksi hän tekee tärkeätä työtä puhumalla avoimesti mielenterveysongelmistaan ja toimii varmasti esikuvana monille. Sen vuoksi tahdoin tykätä tästä ottelusta Braun Strowmania vastaan, koska tietyllä tapaa kyllä symppaan Furya.

Historia on osoittanut, että kilpaurheilun puolelta WWE:n kehään on vaikea tehdä sulavaa siirtymää, mutta jotkut ovat toki siinä onnistuneet. Furyn osalta on hieman vaikea sanoa. Otteista kyllä näki, että Fury on showpainin fani ja tiesi mitä tehdä, mutta silti lopputulema oli hieman tönkköä. Vaikka tämä nyt ei mikään napakymppi ollut, niin silti näkisin Furyn mielelläni uudestaankin WWE:n kehässä. Suurin anti tässä ottelussa oli Furyn megalomaaninen sisääntulo, jossa veriset öljyrahat oli laitettu hyvään käyttöön.

4. Naisten ottelu Saudeissa

WWE:n ja Saudi-Arabian hallinnon irvokas yhteistyökuvio on tehnyt minutkin kyyniseksi, ja kaiken hyvänkin yllä tuntuu leijuvan ikävä musta pilvi. On myös todella vaikeata yhteiskuntapolitiikan opiskelijana olla epäpoliittinen. Tiedossa on, että Saudi-Arabiassa naisten yhteiskunnallinen asema on aivan erilainen kuin länsimaissa, ja tähän mennessä sheikit olivat ykskantaan kieltäneet naisten otteluiden järjestämisen maassaan. Nyt WWE oli vihdoin saanut tahtonsa läpi, ja Natalya sekä Lacey Evans pääsivät ottelemaan historiallisessa matsissa.

Tämä oli kiistatta tärkeä ottelu, ja kamera kiersikin ahkerasti yleisön joukossa kuvaamassa katsojien ilmeitä. Kaikki ruumiinosat peittäviin kokovartaloasuihin pukeutuneet Lacey ja Natalya ottelivat myös tarkasti sääntökirjan mukaan ja pyrkivät selkeästi olemaan mahdollisimman neutraaleja. Etenkin heelinä normaalisti otteleva Evans joutui muuttamaan painityyliään saudiyleisön mieliksi.

WWE:n ja saudien kymmenvuotisesta sopimuksesta on vielä monta vuotta jäljellä. Mikäli tämä järjestely ei muista syistä purkaannu ennen aikojaan, niin sopii toivoa, että jatkossa naisten ottelut tulisivat hyväksytyksi myös saudeissa. Tämä oli tärkeä askel positiiviseen suuntaan.

5. Fiend lopulta mestariksi

Arvostan yli kaiken kovaa työmoraalia, ja Seth Rollins on kiistatta ollut WWE:n kovimpia työhevosia viimeisen viiden vuoden aikana. Sen vuoksi olen aina pitänyt Rollinsista, mutta pakotettu rooli ohjelmiston päämestarina ja ”rakastettuna” facepainijana ei vaan toimi. Kolmio ei edelleenkään sovi neliön muotoiseen reikään, vaikka kuinka yrittäisi. Olen myös pyrkinyt olemaan pitkämielinen ja antamaan face-Rollinsille useita mahdollisuuksia, mutta joka kerta on tuloksena ollut pettymys.

Näin ollen olikin korkea aika siirtää Universal-mestaruus The Fiendin eli Bray Wyattin karmiviin käsiin. Temaattisesti se kyllä sopi halloween illan loppuhuipennukseksi erinomaisesti. Tämän olisi pitänyt toki tapahtua jo Hell In A Cellissä, mutta parempi myöhään…

Otteluna tämä oli aika hirveä sekamelska. Fiendin buukkaminen on haastavaa, koska tarinan kannalta hänen tulisi olla täysin ylivoimainen hirviö, joka vaan syö vastustajansa minuutissa tai parissa. Tämä taasen ei voi toimia kovinkaan pitkällä aikavälillä, koska WWE ei ole elokuvaa, vaan showpainia, jossa sittenkin ydinasiana ovat painimatsit. Odotan kuitenkin innolla mitä Fiendin mestaruuskausi tuo tullessaan. Jotain erilaista, ja se on aina hyvä asia.

Kokonaisuutena tämä saudishow jätti hieman paremman jälkimaun kuin edelliset saudeissa tapahtuneet junakolarit. Tämä siis sillä ehdolla, että pyrkii sulkemaan aivonsa kaikelta politiikalta, jota asian ympärille kietoutuu.


Tulokset:

1. Brock Lesnar voitti Cain Velasquezin ajassa 2:07 ja säilytti WWE:n mestaruuden. Arvosana: 4/10

2. The OC (Karl Anderson ja Luke Gallows) voitti Tag Team Turmoil -ottelun ajassa 32:02. Arvosana: 5/10

3. Mansoor voitti Cesaron ajassa 12:55. Arvosana: 7/10

4. Tyson Fury voitti Braun Strowmanin ajassa 8:05. Arvosana: 5/10

5. AJ Styles voitti Humberto Carrillon ajassa 12:37 ja säilytti WWE United States -mestaruuden. Arvosana: 6/10

6. Natalya voitti Lacey Evansin ajassa 7:23. Arvosana: 5/10

7. Team Hogan voitti Team Flairin ajassa 19:51. Arvosana: 7/10

8. The Fiend voitti Seth Rollinsin ajassa 21:25 ja nousi uudeksi WWE Universal -mestariksi. Arvosana: 5/10


WWE Crown Jewel -tapahtuman kokonaisarvosana: 5/10

Matti Koskinen

Matti Koskinen

Duunarista aikuisopiskelijaksi muovautunut oman elämänsä Rocky Balboa. Showpainiin ensikosketukset vuonna 2002. WWE:hen päin hieman kellallaan.

Joensuu / Eastern Finland

Previous post

#PerjantainPromo – Käärmeisiin ei ole luottamista (1991)

Next post

Kolumni: Viimeinen naula arkkuun

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *