EnnakotNJPW

Ennakko: New Japan Cup 2016

New Japan Cup on nimensä mukaisesti New Japan Pro Wrestlingin järjestämä vuosittainen turnaus, joka on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2005. Moni painija on päässyt tekemään ensimmäisen ison läpimurtonsa turnauksen kautta, ja sitä voidaankin hyvällä syyllä pitää heti G1 Climaxin jälkeen NJPW:n vuoden tärkeimpänä turnauksena. Näillä kahdella on kuitenkin selkeät rakenteelliset eronsa: siinä missä G1 Climax käydään lohkoihin jaettuna, kuukauden kestävänä ja lähes 100 ottelua käsittävänä urakkana, New Japan Cup on perinteinen eliminointiturnaus – siis huomattavasti kevyempi kokemus niin painijoiden kuin fanienkin näkökulmasta.

New Japan Cup on reilun vuosikymmenen mittaisen historiansa aikana nähty sekä 14-, 15- että 16-miehisenä, joista jälkimmäisin on vakiintunut turnauksen ottelijamääräksi viime vuosina. Cupin voittajalle on hienon voittopokaalin lisäksi luvassa mestaruusottelu valitsemastaan tittelistä (IWGP Heavyweight, IWGP Intercontinental tai NEVER Openweight). Juuri tämä asetelma tekee New Japan Cupista niin jännittävän: periaatteessa kuka tahansa osanottaja on mahdollinen voittaja, sillä hieman pienemmissäkin kuvioissa vaikuttava painija voi viedä turnauksen nimiinsä ja lähteä sitten uskottavasti haastamaan vaikkapa NEVER-mestaria.

Turnaus alkaa torstaina 3. maaliskuuta. Toinen erä nähdään 4.3., ja finaalilähetys on 12.3. Tässä hiukan tietoa ja mietteitä jokaisesta tämän vuoden osallistujasta. Numero nimen perässä tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa painija on aiemmin osallistunut New Japan Cupiin.


 

Toru Yano

Toru Yano (10)

Yano on viekkaudellaan onnistunut keplottelemaan itsensä mukaan New Japan Cupiin useammin kuin kukaan muu. Ensimmäistä Cupia lukuun ottamatta hän on osallistunut turnaukseen joka ikinen kerta. Kovasta yrityksestä huolimatta hän ei ole kuitenkaan koskaan päässyt edes finaaliin saakka, vaikka vakuuttavia voittoja hän on turnauksessa napannut mm. Rhinosta, Minoru Suzukista ja Hiroshi Tanahashista. Tuttuun tapaansa hän tulee varmasti käyttämään likaisia konsteja päihittääkseen vastustajiaan, mutta nähtäväksi jää, tuleeko hän tälläkään kertaa turnausta voittamaan.

 

Yujiro Takahashi

Yujiro Takahashi (6)

Naistenmiehenä tunnettu Takahashi ei ole niittänyt suuresti menestystä New Japan Cupissa, vaikka häneltäkin pari yllätysvoittoa historiasta löytyy. Myös Takahashi tunnetaan kepulikonsteistaan, joten saattaa syntyä melkoinen soppa, kun hän kohtaa avauskierroksella Toru Yanon. Bullet Clubin läsnäolo kehän laidalla saattaa vaikuttaa asioiden kulkuun jopa niin, että Takahashi etenee turnauksessa pidemmälle kuin aiemmilla kerroilla.

 

Hiroyoshi Tenzan

Hiroyoshi Tenzan (6)

G1 Climax -voittaja ja moninkertainen IWGP-mestari Tenzan ei ole jostain syystä koskaan menestynyt New Japan Cupissa kovin kummoisesti. Hän on kuitenkin yhä vedossa ja vasta viime vuoden puolella pitänyt hallussaan NWA:n maailmanmestaruutta. Tenzan saattaa siitä huolimatta tulla jyrätyksi heti ensimmäisessä matsissa, sillä hänen vastustajakseen siinä asettuu tämä seuraava mies…

 

Michael Elgin

Michael Elgin (0)

Vaikka kokemus onkin turnauksessa valttia, moni painija on onnistunut viemään New Japan Cupin nimiinsä heti ensimmäisellä yrittämällä. Viimeksi siinä onnistui juuri viime vuonna Kota Ibushi, eikä olisi mikään ihme, jos Elgin tekisi saman tempun. Big Mike on myös siitä syystä yksi vahvimpia voittajaehdokkaita, että hän sopisi mainiosti vastustajaksi kenelle tahansa kolmesta hallitsevasta mestarista, jonka Cupin voittaja saa vastustajakseen valita.

 

Tama Tonga

Tama Tonga (1)

Tama Tonga osallistui vuonna 2013 New Japan Cupiin mutta hävisi heti ensimmäisen matsinsa. Myöhemmin samana vuonna hän oli kuitenkin mukana perustamassa Bullet Clubia, joten moni asia on hänen kohdallaan muuttunut kolmessa vuodessa. Nyt kun kolme Bullet Clubin isoa nimeä on poissa, on mahdollista, että Tonga pääsee viimein isompaan rooliin ryhmässä. Turnauksen voitto olisi vaikuttava alku nousulle, mutta ensin pitäisi pystyä voittamaan edes se ensimmäinen ottelu.

 

Togi Makabe

Togi Makabe (9)

Makabe pääsi heti ensimmäisessä New Japan Cupissaan finaaliin asti, ja vaikka hän on sen jälkeenkin menestynyt turnauksessa erinomaisesti, sitä isoa voittoa ei kuitenkaan ole hänelle herunut. Tänäkin vuonna hän olisi varmasti vahvoilla, mutta hallitsevana joukkuemestarina hän on epätodennäköinen menestyjä yksilöturnauksessa.

 

Satoshi Kojima

Satoshi Kojima (4)

Vaikka Kojima on viime ajat viihtynyt lähinnä alakortin joukkuematseissa, hän on aiempien meriittiensä ansiosta edelleen vakavasti otettava haastaja mille tahansa mestaruudelle. Historia ei kuitenkaan ole hänen puolellaan tässä turnauksessa: Kojima ei ole neljällä yrittämällä onnistunut voittamaan yhtäkään ottelua, vaan on jokaisella kerralla pudonnut jo ensimmäisessä matsissa.

 

Tomoaki Honma

Tomoaki Honma (5)

Ikuinen altavastaaja Honma pistää vielä Kojimaakin paremmaksi: hän on viidestä yrityksestä huolimatta hävinnyt jokaisen matsinsa turnauksessa. Heti ensimmäisellä kierroksella saadaan siis nähdä melkoinen jännitysnäytelmä, kun nämä kaksi New Japan Cupin alisuorittajaa kohtaa toisensa – ja jompikumpi tulee saamaan ihka ensimmäisen voittonsa turnauksessa.

 

Hirooki Goto

Hirooki Goto (8)

New Japan Cupin voisi nimetä uudelleen Hirooki Goto Memorial Cupiksi. Hän on päässyt finaaliin saakka peräti viisi kertaa, joista kolmella hän on voittanut koko turnauksen. Hurjana taistelijana jo ennestäänkin tunnettu Goto on muuttunut viime viikkojen aikana entistäkin raivokkaammaksi, ja tappio IWGP Heavyweight -mestari ”Rainmaker” Kazuchika Okadalle New Beginning -tapahtumassa vain kaatoi lisää bensaa liekkeihin. Onko mitään tehtävissä Goton pysäyttämiseksi, vai rikkooko hän itse asettamansa ennätyksen New Japan Cup -voittojen määrästä?

 

Yuji Nagata

Yuji Nagata (9)

Nagata saattaa hyvinkin olla turnauksen villikortti. Joidenkin spekulaatioiden mukaan Nagatan oli tarkoitus voittaa hallitseva IWGP-mestari Kazuchika Okada viime vuoden G1 Climaxissa ja pohjustaa sillä tulevaisuuden mestaruusottelua, mutta Shinsuke Nakamuran loukkaantuminen sekoitti lohkon pistejärjestystä, ja suunnitelmia jouduttiin muuttamaan. Kuulostaa ehkä kaukaa haetulta, mutta ei ole mitenkään mahdotonta, että ”Anti Aging Hero” nappaisi tänä vuonna jo kolmannen New Japan Cup -voittonsa.

 

Tetsuya Naito

 Tetsuya Naito (5)

Sanoin aiemmin, että kuka tahansa saattaa voittaa, mutta toki tässäkin turnauksessa ovat ne vahvimmat voittajasuosikit. Vielä viime vuoden Cupissa Naito oli täysin puhtoinen hyvis, mutta kesällä hänestä tuli Los Ingobernables -ryhmään liittymisen myötä kuin eri ihminen. Häijyn ja arvaamattoman luonteensa vuoksi hän on saanut aivan uudenlaista potkua ja on siksi ehkäpä turnauksen todennäköisin voittaja. Voitettuaan hän lähtisi varmasti IWGP Heavyweight -mestaruuden perään, ja vaikka Naito vs. Okada on periaatteessa melko nähty ottelupari, niin käännettyjen roolien vuoksi se voisi olla erinomainen pääottelu huhtikuun Invasion Attack -tapahtumaan.

 

Yoshi-Hashi

Yoshi-Hashi (2)

Yoshi-Hashi ei ole ollut erityisen menestynyt missään turnauksissa tai yksilöpainijana ylipäänsä. Hänen varalleen on varmasti silti jotain suunnitteilla, sillä muuten hänen paikkansa turnauksessa olisi voitu antaa vaikkapa IWGP Junior Heavyweight -mestari Kushidalle. Yoshi-Hashi saa ensimmäisessä erässä vastaansa Naiton, joten mahdollisuudet voittoon ovat kuitenkin äärimmäisen pienet.

 

EVIL

EVIL (0)

Turnauksen nuorin ja salaperäisin ottelija. Vieläkään ei ole täyttä selvyyttä siitä, miksi Takaaki Watanabe päätti siirtyä pimeyden puolelle ja liittyä Los Ingobernablesiin. Se kuitenkin tiedetään, että hän on kova luu ja pystyy koviin suorituksiin kehässä. Yksi odotetuimpia ensimmäisen erän otteluita onkin hänen matsinsa ”Stone Pitbull” Tomohiro Ishiitä vastaan. EVIL on kovaotteisena painijana helppo kuvitella matsaamaan NEVER Openweight -vyöstä, mutta onko vielä kuitenkaan oikea aika nostaa häntä mestaruuskahinoihin?

 

Tomohiro Ishii

Tomohiro Ishii (6)

Kaksi peräkkäistä tappiota NEVER-mestari Katsuyori Shibatalle oli kirjaimellisesti kova kolaus ”Stone Pitbullille”. Ishii sai kuitenkin pian momentuminsa takaisin voittamalla ROH World Television -mestaruuden Roderick Strongilta. NEVER-vyön häviäminen varmasti kalvaa siitä huolimatta Ishiitä yhä, ja hän lähtee takuulla sitä takaisin itselleen jahtaamaan, mikäli turnauksen voittaa. Ei todennäköisin vaihtoehto voittajaksi, mutta täysin mahdollinen.

 

Bad Luck Fale

Bad Luck Fale (2)

Fale on osallistunut New Japan Cupiin kahdesti ja menestynyt molemmilla kerroilla hyvin. Ensimmäisellä yrittämällään hän pääsi finaaliin asti, ja viime vuonna mies nappasi yhden uransa isoimmista voitoista selättämällä Kazuchika Okadan turnauksen avauserässä. Myös tänä vuonna ”Underbossilla” on kaikki mahdollisuudet menestyä turnauksessa, mutta matka saattaa yhtä hyvin katketa heti alkumetreillä, sillä hän saa avauserässä vastaansa itse Hiroshi Tanahashin.

 

Hiroshi Tanahashi

Hiroshi Tanahashi (6)

Kaksinkertainen New Japan Cup -voittaja Hiroshi Tanahashi on ennakkosuosikki missä ja milloin tahansa. Hän on kuitenkin kärsinyt kaksi isoa tappiota kahden kuukauden sisällä ja monien silmissä menettänyt tärkeimmän painijan statuksensa NJPW:ssä. Nyt hänellä on kenties enemmän todistettavaa kuin koskaan aiemmin urallaan, ja turnauksen voiton myötä hän olisi askeleen lähempänä kohti paluutaan ykkösmieheksi. Tanahashilla on yhä kana kynittävänään Bullet Clubin uuden johtajan Kenny Omegan kanssa, joten hän lähtee todennäköisesti jahtaamaan IWGP Intercontinental -mestaruutta, kunhan ensin voittaa New Japan Cupin.


 

Tanahashin ja Naiton kohtaaminen finaalissa tuntuu selkeimmältä ja loogisimmalta vaihtoehdolta, mutta yllätyksiä voi aina tapahtua. Juuri viime vuonna Okadaa ja Tanahashia pidettiin vahvimpina voittajaehdokkaina, ja yllättäen molemmat putosivat ensimmäisessä erässä. Mikä tahansa on siis mahdollista.

 

3.3. (neljännesvälierät)

Hiroshi Tanahashi vs. Bad Luck Fale

Hiroyoshi Tenzan vs. Michael Elgin

Togi Makabe vs. Tama Tonga

Yuji Nagata vs. Hirooki Goto

Tomoaki Honma vs. Satoshi Kojima

Toru Yano vs. Yujiro Takahashi

Tomohiro Ishii vs. EVIL

Yoshi-Hashi vs. Tetsuya Naito

4.3. (puolivälierät)

Tanahashi/Fale vs. Tenzan/Elgin

Makabe/Tonga vs. Nagata/Goto

Honma/Kojima vs. Yano/Takahashi

Ishii/EVIL vs. Yoshi-Hashi/Naito

12.3. (välierät)

Tanahashi/Fale/Tenzan/Elgin vs. Makabe/Tonga/Nagata/Goto

Honma/Kojima/Yano/Takahashi vs. Ishii/EVIL/Yoshi-Hashi/Naito

12.3. (loppuottelu)

Tanahashi/Fale/Tenzan/Elgin/Makabe/Tonga/Nagata/Goto vs. Honma/Kojima/Yano/Takahashi/Ishii/EVIL/Yoshi-Hashi/Naito


 

NJPW:n New Japan Cup alkaa torstaina 3. maaliskuuta tasan kello 12 päivällä Suomen aikaa. Tapahtuman voi katsoa suorana ja jälkikäteen NJPW Worldista.

Mikko Taussi

Mikko Taussi

Opiskelija Etelä-Suomesta. Showpainia tullut seurattua vuodesta 2003. Aasialainen pop-kulttuuri ollut intohimon kohteena lähes yhtä kauan, ja se näkyy myös painifanituksessa.

Previous post

Fave Five – 2/2016

Next post

Japanilainen legenda Hayabusa on kuollut

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *