Lucha Underground – modernin meksikolaispainin temppeli
Lucha Underground on amerikkalainen painipromootio ja yksi El Rey Network -maksukanavan alkuperäisohjelmista. Se yhdistää meksikolaisen lucha libren, elokuvamaisen tarinankerronnan ja Fight Club -tyyppisen underground-taistelukerhon hengen. El Rey Network on elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Robert Rodriguezin omistama, lähinnä latinoyleisölle suuntaama kanava, jonka ohjelmistoon hän on tunkenut rakastamaansa viihdettä – italialaisia länkkäreitä, hongkongilaisia kungfu-leffoja, japanilaisia monsterielokuvia ja meksikolaista showpainia, lucha libreä.
Lucha libre (kirjaimellisesti vapaapaini) on Meksikossa jo yli 100 vuotta muotoutunut vapaapainin alalaji, jolla on omat – latinoyleisön makuun muodostuneet – erikoisuutensa. Meksikolainen paini on siis huomattavasti erilaista verrattuna sen yhdysvaltalaiseen versioon, eritoten WWE:hen. Suosituimpia tähtiä ovat jo 1950-luvulta asti olleet kevytsarjan lennokkaat painijat, minkä vuoksi laji yhdistetään usein pienikokoisiin maskipäisiin “hyppypapuihin”. Tärkeä osa lucha libren identiteettiä ovat nimenomaan nämä mystiset maskit eli naamiot, jotka salaavat painijoiden kasvot ja joita pidetään todella pyhinä asusteina genren kulttuurissa. Maski on itse asiassa niin pyhä asia, ettei naamion taakse piiloutuvan painijan virallista nimeä julkisteta Meksikossa ennen kuin ottelija joutuu maskinsa lopulta riisumaan.
Lucha libreen kuuluu muitakin perinteitä, joista osa voi olla outoja sellaisille katsojille, jotka ovat seuranneet vain pohjoisamerikkalaista painia. Tag teamien sijaan iso rooli on “trioseilla” eli kolmen miehen joukkueilla. Tag-ottelujen säännötkin ovat vähän löyhemmät, sillä vaihtaakseen kehävuoroa ei painijan välttämättä tarvitse tehdä muuta kuin poistua kehästä. Perinteisten hyvis–pahis-roolien “babyface” ja “heel” sijaan olemassa ovat “téchnico” ja “rudo”, jotka eivät välttämättä kerro painijan hahmosta vaan pikemmin painityylistä. Lisäksi heittäytymiset ja hypyt kehän ulkopuolelle ovat todella yleisiä. Tämä johtuu siitä, että aikoinaan meksikolaisten painikehien kanveesit olivat hyvin kovia; näyttävä hyppy oli turvallisempi tehdä seisovan vastustajan päälle kehästä ulos kuin itse kehässä.
Lajissa on olemassa myös koomisempi puoli, “exótico”. Huumoria revitään kääpiöistä, jotka ovat useimmiten pienikokoisia versioita suosituimmista yläkortin painijoista. Toinen suosittu exóticojen ilmentyminen juontuu ylienergisistä transvestiitti- tai homohahmoista, jotka käyvät leiskuvasti niin vastustajien kuin joskus jopa yleisönkin kimppuun.
Vaikka Lucha Underground mukailee nimeltään itse alalajia, ohjelma ei edusta puhtaasti perinteistä lucha libreä. Lähinnä kysymys on yhdysvaltalaisyleisölle sovelletusta versiosta; sarjaan on sekoitettu paljon amerikkalaisen independent-skenen tyylistä painia. Painijoina on liuta meksikolaisen AAA:n (Asistencia Asesoría y Administración) luchadoreja, sitoutumattomia amerikkalaispainijoita ja jopa jokunen entinen WWE-tähti: Alberto El Patron (Alberto Del Rio), Johnny Mundo (John Morrison), Chavo Guererro Jr. ja Big Ryck (Ezekiel Jackson). Huhupuheiden mukaan myös Rey Mysterio Jr. olisi liittymässä promootioon jo lähitulevaisuudessa.
Lucha Underground erottuu ainutlaatuiseksi painiohjelmaksi myös kuvaustyylinsä ansiosta. Kun tuottajina on niinkin nimekkäitä nimiä kuin Shark Tankin ja Survivorin tuottaja Mark Burnett ja grindhouse-elokuvagenren 2000-luvulle tuonut Robert Rodriguez (mm. From Dusk Till Dawn – Hämärästä aamunkoittoon), ei ole ihme, että jälki on korkealaatuista. Välivideot ja backstage-segmentit ovat suoraan kuin elokuvista, ja niiden katsominen on ehdottomasti ilo silmälle.
Lucha Undergroundissa ei myöskään ole erillistä naisten divisioonaa. Naispainijat, kuten Sexy Star ja WWE:n Tough Enough -ohjelmasta tuttu Ivelisse, käyvät pelotta samaan kehään miesten kanssa – ja toisinaan jopa potkivat näitä persuuksille.
Miksikö sitten pidän Lucha Undergroundista? Korkealentoinen paini oli itselleni jo lapsena se kaikista kiinnostavin painityyli. Mikään ei loksauttanut leukojani samalla tavalla kuin se, kun näin ensimmäistä kertaa Rey Mysterion “soittamassa” San Diegoon suuntanumerolla 619. WWE:n painityyliin jumittunut Rey Mysterio ei sen jälkeen juuri muuttunut miksikään, mutta lucha libre on hänen ajoistaan harpannut pitkiä askeleita eteenpäin. Fenixin, Dragon ja Aerostarin kaltaiset nuoret uranuurtajat ja lukuisat muut painijat ovat vieneet lucha libren aivan uudelle tasolle, ja heidän akrobaattista painiaan seuratessaan menee omakin pää pyörälle.
Lucha Undergroundin tuotetta on helppo seurata. Yleensä luchan maailmaan on vaikea päästä sisään mm. kielimuurin ja hyvin erityyppisen painin takia. Lucha Underground on kuitenkin poikkeus; jokaviikkoinen ohjelma on vain tunnin pituinen, ja sen painityyli on yksinkertaistettu versio siitä, mitä se vaikeimmillaan voisi olla.
Myös tarinankerronta viehättää. Elokuvamaisen upeat välivideot, väkivaltaiset ja yllättävät juonikuviot sekä kiinnostava mythos muodostavat houkuttelevan paketin. Kun “Feeniks-lintu” käy “Tuhatta kuolemaa” (Mil Muertes) vastaan, ottelu kuulostanee kornilta, mutta vaivalla tehdyt tarinaa kuljettavat videot upottavat katsojansa immersioon.
Mikä on Lucha Undergroundin tulevaisuus? Isäntäkanava El Rey Network on vasta noin vuoden vanha, joten potentiaalia kasvulle ja laajentumiselle on vielä rutkasti. Suomen televisiossa ohjelmaa ei valitettavasti näe eikä sen toteutuminen ole myöskään todennäköistä. El Rey Network toisaalta kasvaa koko ajan ja on suosittu kohderyhmissään, joten eipä sitä koskaan tiedä. Myös erinäisten suoratoistopalveluiden yleistyminen puhuu sen puolesta, että ohjelman seuraaminen onnistuisi joskus myös Amerikan ulkopuolella. Meidän onneksemme kanava julkaisee kokonaisia matseja myös YouTubessa.
Tänä yönä on luvassa Lucha Undergroundin ensimmäinen spesiaalijakso nimeltään Ultima Lucha. Kyseessä on ohjelman ensimmäisen tuotantokauden päätösjakso. Jakson juonikuvioihin voit tutustua alla olevasta videosta, johon on tiivistetty kaikki Lucha Undergroundin tärkeimmät tähänastiset tapaukset ja tapahtumat. Mikäli meksikolainen paini kiinnostaa, kannattaa myös varautua AAA-promootion Triplemanía XXIII -tapahtumaan, joka otellaan tänä sunnuntaina ja jonka kortin löydät täältä.
No Comment