EsittelytPuroresu

Mitsuharu Misawan kuolemasta kymmenen vuotta – esittelyssä klassikkomatsi joka rikkoi Dave Meltzerin tähtiasteikon jo 1994

Kenny Omega vastaan Kazuchika Okada vuodelta 2017 on ottelu, jota pidetään nykyaikaisen japanilaisen showpainin perusteoksena länsimaisten fanien keskuudessa. Se oli myös ensimmäinen ottelu 23 vuoteen joka sai Dave Meltzeriltä harvinaisen kuuden tähden arvosanan.

Ennen tätä oli kuitenkin vain yksi ottelu, jolla esiteltiin japanilaisen tyylin mahtavuus kaikille vähänkään puroresusta kiinnostuneille. Mitsuharu Misawan ja Toshiaki Kawadan kohtaaminen kesäkuussa 1994 oli jotain maagista.

1990-luvun alussa All Japan oli hankalassa tilanteessa. 1980-luvun suurimpiin tähtiin kuulunut Genichiro Tenryu marssi ulos vieden mukanaan kasan veteraanipainijoita. Samalla luottonimi Jumbo Tsuruta alkoi kärsiä terveysongelmista, pudoten tapahtumakorteissa alkupään komediaotteluiden vakikasvoksi. Uusien tähtien luomiseksi All Japan Pro-Wrestlingin perustaja Giant Baba oli päättänyt valita kaksi nuorta painijaa, joiden ympärille koko promootion tulevaisuus tultaisiin rakentamaan. Misawa Mitsuharu ja Toshiaki Kawada, kaksi saman koulun kasvattia, tulisivat olemaan Baban kultapojat.

Kawada ja Misawa olivat kohdanneet kaksi kertaa aiemmin mestaruusotteluissa ja tällöin Misawa oli ollut voitokas. Kolmannen ottelun siemenet oli kylvetty keväällä 1994. AJPW:n Champion Carnival -turnauksessa odotettua Misawan ja Kawadan ottelua ei nähty, sillä Misawa oli loukkaantumisen takia sivussa turnauksen ajan. Kawada laittoin kaiken peliin ja lopulta voitti oikeuden haastaa Misawan mestaruudesta. Kyseinen finaaliottelu itsessään on aivan mahtava näytös, jonka katsomista suosittelen.

Misawan toivuttua odotettu ottelu järjestettiin All Japanin kotiareenana pidetyssä Nippon Budokanissa. Tarjoaisiko kolmas yritys Kawadalle mahdollisuuden syrjäyttää lähes 2 vuotta mestarina ollut Misawa?

Tämä ottelu tarjoaa puroresua puhtaimmassa muodossaan. Äänekäs yleisö, suuria liikkeitä ja uskomatonta tahdonvoimaa. Ottelun suuret hetket eivät välttämättä ole toteutukseltaan monimutkaisimmasta päästä, mutta ajoitus ja yleisön reaktiot kielivät uskomattoman mahtavasta tarinasta.

Toshiaki Kawada päihitti Misawan ensimmäisen kerran vuonna 1997 Champion Carnivalin loppuottelussa, mutta mestaruuden hän onnistui viemään vihreältä legendalta vasta vuonna 1999. Vuodesta 1992 asti vuosittain käyty suurkohtaaminen jäi 5 vuodeksi tauolle, kun Misawa ja enemmistö All Japanin japanilaisista painijoista irtisanoutuivat yhtiöstä vuonna 2000. Miesten viimeinen kohtaaminen nähtiin vasta vuonna 2005 Pro Wrestling Noahin Destiny tapahtumassa, jonka tapahtumapaikkana toimi eeppisyyksien kehto, Tokyo Dome.

Tämän jälkeen molemmat miehet lähtivät omille teilleen eivätkä enää koskaan jakaneet kehää. Kawada päätyi lopulta HUSTLE promootioon hassuttelemaan, kun taas Misawa pyrki pitämään laskusuhdanteeseen joutunutta promootiotaan pystyssä otellen raskaita otteluita. Tämä päätös koitui Misawan kohtaloksi kesäkuussa 2009, kun hän menehtyi kesken ottelun Hiroshimassa. Kawada päätti kuolleen kilpaveljensä muiston kunniaksi otella NOAHissa, mutta intohimo lajiin ei ollut entisensä. Vuosia myöhemmin Kawada kertoi TV-haastattelussa, että Misawan kuoleman myötä hänen palonsa painia kohtaan katosi. Nykyään Toshiaki Kawada nauttii rauhallisista eläkepäivistä Tokion laitakaupungilla ramen-ravintoloitsijana.

 

Mitsuharu Misawa vs. Toshiaki Kawada – Triple Crown Championship Match (All Japan Pro Wrestling, 3.6.1994)

Riku Mikkonen

Riku Mikkonen

Yli 15 vuotta Japanin painimarkkinoita seurannut chantti-insinööri, joka vapaa-ajallaan kauppatieteilee IT-alan kasvuyrityksessä. Ajoittain tulkkailee kuuriimuja jakaakseen tietoa janoisille. Inokismin suuri vastustaja, jolla on epäterve suhde Dramatic Dream Teamin tuotoksiin.

Previous post

#MaanantainMatsi - Kris Statlander vs Ashley Vox (2019)

Next post

Jälkipyykkinaru #43: WWE Super ShowDown (7.6.2019)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *