#maanantainmatsiJuttusarjatPuroresu

#MaanantainMatsi – Shinya Hashimoto vs Naoya Ogawa (1999)

#MaanantainMatsi on viikoittainen juttusarja, jossa Smarksiden toimitus nostaa esiin ja esittelee lyhyesti jonkin kiinnostavan ottelun YouTubesta.


Montreal Screwjob on yksi tunnetuimmista tapauksista länsimaisen showpainin pitkässä historiassa. Vince McMahonin orkestoima takahuonedraamaa ja painikehän ennalta-arvaamattomuutta sekoittanut tapaus on vuosikausia ollut kiistelyn kohteena – kuka petti kenet, kuka oli mukana, oliko kaikki vain yleisön naruttamista?

Samanlaista spekulaatiota saantu tapaus löytyy myös Japanista: vuoden 1999 alussa käyty Shinya Hashimoton ja Naoya Ogawan kohtaaminen, josta tuli todellinen turpasauna.

Naoya Ogawa oli pitkään Japanin yksi tunnetuimpia judokoita, voittaen neljä kultamitalia Judon maailmanmestaruuskisoissa sekä hopeaa vuoden 1992 olympialaisissa. Vuoden 1996 olympialaisissa viidennen sijan saavuttanut Ogawa päätti uransa judomatoilla ja haki uutta suuntaa uralleen. Tämä löytyi varsin nopeasti, sillä Antonio Inoki oli pitkään havitellut uutta tähteä kamppailuprojektilleen. Ogawa rekrytoitiin osaksi uutta Universal Fight Organization (tuttavallisemmin UFO) -projektia, joka oli Inokin ensiyritys luoda oma kamppailulajipromootio. Vuonna 1997 vapaaottelu ja kickboxing olivat vahvasti nousemassa suuren yleisön suosioon, joten Inoki ei voinut jäädä ilman tätä kakkua. Olihan hän kamppailulajitapahtumien pioneeri.. Jotta UFO saisi välittömästi huomiota ja Ogawa saataisiin esiteltyä laajemmalle yleisölle, päätti Inoki heittää judosankarin leijonan kitaan.

Shinya Hashimoto oli yksi New Japanin kolmesta muskettisoturista Keiji Muton ja Masahiro Chonon ohella. 90-luvun alusta asti kehiä dominoinut kolmikko olivat tärkeitä rakennuspaloja New Japanin 90-luvun kultavuosille. Vuonna 1997 Hashimoto oli hallitseva mestari, kun hän kukisti shoot-tyylin airueen Nobuhiko Takadan. Hashimoton kamppailija-imagoa pidettiin vahvana ja hänen oli määrä kohdata vapaaottelupioneeri Ken Shamrock näytösottelussa. Tilalle kuitenkin vaihdettiin nopeasti Ogawa, joka otti pikaisen kuristusvoiton hallitsevasta mestarista. Shokkivoitto teki Ogawasta heti suuren tähden ja IWGP-mestaruuden ykköshaastajan. Uusintaottelu käytiin kuukauden päästä, mutta Ogawan mestaruushaaveet jäivät sille tielleen. Ottelusarjan jälkeen miehet lähtivät omille teilleen, mutta fanit jäivät odottamaan seuraavaa koitosta innokkaana.

Vuoden 1999 aloittava Tokyo Dome -tapahtuma oli lähestymässä ja vallan kahvassa vahvasti kiinni ollut Inoki päätti, että oli aika tarjota faneille yksi odotetuimpia uusintaotteluita: Hashimoto vs Ogawa. Kolmas kohtaaminen, joka ratkaisisi kumpi olisi vahvempi.

Ja sitten ottelu tapahtui. Kesken Hashimoton sisääntulon Ogawa julisti: “Hashimoto, Jos tahdot kuolla niin astu kehään!”. Uhkaavien sanojen saattelemana ottelu alkoi ja fanit joutuivat todistamaan jotain käsittämätöntä. Ogawa ei antanut Hashimotolle lainkaan mahdollisuutta loistaa vaan piti miestä kiinni mahdollisimman paljon. Kaikenkukkuraksi Ogawa hakkasi Hashimotoa selkeästi täysivoimaisilla iskuilla ja väänteli entistä mestaria kuin vapaaottelukehässä konsanaan.

Meno äityi liian rajuksi, että tuomarin oli pakko keskeyttää ottelu. Kellon soitua Ogawa alkoi välittömästi pilkkaamaan NJPWtä ja sen faneja. “New Japanin fanit, avatkaa silmänne!”, julisti Ogawa selkeästi showpainin pilkkaaminen tarkoituksena. Kehään harpponut Riki Choshu aloitti heti sanaharkan Ogawan kanssa ja tilanne kuumeni Tokyo Domen loppuunmyydyn yleisön edessä. Fanit eivät tienneet oliko kyseessä oikea tilanne vai jokin kuuma juonenkäänne.

Tämä totuutta ja painikehän magiaa sekoittanut tapaus herätti heti erilaisia teorioita fanien keskuudessa.

Yksi varhaisista teorioista oli, että vuotta aiemmin eläköitynyt Riki Choshu tekisi paluun kehään Ogawaa vastaan. Sittemmin lähes yleiseksi totuudeksi on muodostunut, että Antonio Inoki olisi käskenyt Ogawan tekemään Hashimotolle tylysti todistaakseen UFOn ja Ogawan ylivoimaisuuden. Vuonna 1999 UFO oli lähellä konkurssia, joten viime hetken keinot olivat tarpeen.

Shinya Hashimoto vs Naoya Ogawa (NJPW Wrestling World In Tokyo Dome 1999, 4.1.1999)


Miten sitten ottelun jälkeen? Ogawa ja Hashimoto kohtasivat vuosien mittaan vielä kaksi kertaa, mutta nämä ottelut eivät äityneet samanlaisiksi höykytyksiksi. Ajan myötä Hashimotosta ja Ogawasta muodostui erittäin läheisiä ystäviä ja Ogawa seurasi Hashimotoa tämän perustamaan Zero-One promootioon. Miehet ottelivat Hashimoton Zero-One promootiossa joukkueena sekä olivat HUSTLE -promootion keulakuvia. Ogawa onnistui myös ponnistamaan yhdeksi Japanin kuuluisimmista urheilutähdistä, kun miehen menestys PRIDE -vapaaottelupromootiossa toi mainetta ja kunniaa.

Vuonna 2005 Shinya Hashimoto oli istunut pidemmän aikaa penkillä, mutta oli tietojen mukaan tekemässä vahvaa paluuta kehiin. Huhujen mukaan uusintaottelu Ogawaa vastaan olisi yksi kehäpaluun merkkipaaluista. Harmillisesti Shinya Hashimoto menehtyi heinäkuussa 2005v aivoverenvuodon aiheuttamiin komplikaatioihin ja viimeistä kohtaamista Ogawan kanssa ei nähty. Vuoden 2005 päättänyt PRIDE-show toimi Ogawan tribuuttina Hashimotolle, kun hän marssi vuoden 2005 ystävänsä teemakappaleen saattelemana. Saman kappaleen, jonka hän oli lähes 7 vuotta aiemmin törkeästi keskeyttänyt.

Riku Mikkonen

Riku Mikkonen

Yli 15 vuotta Japanin painimarkkinoita seurannut chantti-insinööri, joka vapaa-ajallaan kauppatieteilee IT-alan kasvuyrityksessä. Ajoittain tulkkailee kuuriimuja jakaakseen tietoa janoisille. Inokismin suuri vastustaja, jolla on epäterve suhde Dramatic Dream Teamin tuotoksiin.

Previous post

Kellonsoiton jälkeen #1 – Viktor Tykki

Next post

#PerjantaiPromo - Munenori Sawa ihan kujalla (2010)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.