KolumnitWWE

Kolumni: Network pilasi WWE:n, ja toivottavasti lähetyksistä pitäisi maksaa tulevaisuudessa enemmän

Painijournalisti Dave Meltzer kirjoittaa tuoreimmassa Wrestling Observer Newsletterin numerossa, että WWE saattaa myydä erikoistapahtumiensa lähetysoikeudet ESPN:lle.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että saatamme elää jatkossa maailmassa, jossa WrestleMania, SummerSlam, Survivor Series ja muut vastaavat WWE:n lähetykset eivät enää sisälly WWE Networkin kuukausitilaukseen, vaan niistä pitää maksaa erikseen – niin kuin aikaisemmin, ennen kuin koko WWE Networkia oli keksitty.

Syy on yksinkertainen: raha. WWE tienaa enemmän, jos myy WrestleManian kaltaiset tapahtumansa jollekin toiselle suoratoistopalvelulle, kuten nimenomaan ESPN+:lle, joka näyttää myös vapaaotteluorganisaatio UFC:n tapahtumia suorina lähetyksinä.

WWE Network ei ole onnistunut houkuttelemaan niin paljon tilaajia kuin WWE toivoi, vaan tilaajien lukumäärä on jäänyt jumiin noin 1,5 miljoonaan. Samaan aikaan WWE:n horisontissa on synkkiä pilviä. Televisio-ohjelmia katsotaan alinomaa vähemmän, ja yleisömäärät ovat niin ikään vähentymään päin.

Tuote ei herätä mielenkiintoa eikä ole realistista ajatella, että ihmiset alkaisivat yhtäkkiä tilata WWE Networkia nykyistä runsaasti enemmän – pikemmin päinvastoin.

Samaan aikaan suuret, menestyksekkäät suoratoistopalvelut kilpailevat tarjonnasta. WWE Network ei tähän joukkoon kuulu, koska kyseessä on pienen kuplan tuote: showpaini.

Tämä pieni kupla on kuitenkin intohimoinen ja sitoutunut. Ei ole sen vuoksi ihme, että ESPN:n kaltainen tekijä on kiinnostunut ostamaan WWE:n tapahtumia valikoimaansa. Jos ostaa WWE:n tapahtuman, saa kaupan päälle melkoisen määrän vannoutuneita katsojia, jotka ovat valmiita maksamaan WWE:n tapahtumista rahaa.

Tässä yhtälössä voittavat kaikki – ja etenkin me katsojat.

WWE:n laatu on valunut pohjamutiin juuri sinä aikana, kun Network on ollut olemassa. Sattumaako? Ei.

Syy siihenkin on yksinkertainen: raha.

Aikaisemmin kaikki WWE:n suuret tapahtumat olivat maksulähetyksiä, joista piti pulittaa sievoinen summa rahaa. Muistan esimerkiksi itse maksaneeni yli 50 dollaria siitä, että näin SummerSlam 2012 -tapahtuman suorana televisiosta, kun satuin silloin lomailemaan Yhdysvalloissa.

Sillä summalla voisi nyt katsoa kaikkea WWE:n arkistoa liki puolen vuoden ajan, ja juuri siksi WWE:n laatu on homehtunut hirvittäväksi.

Mitä enemmän WWE:llä tai millä tahansa maksimaalista voittoa tavoittelevalla yrityksellä on painetta, sitä enemmän sen pitää panostaa tuotteeseensa, jotta se myy. Jos painetta ei ole, tuotteella ei ole niinkään väliä. Päräyttävän, herkullisen burgerin sijaan voi sulloa mitä tahansa märkää ja kylmää nakkisämpylää asiakkaansa suuhun, jos saa rahaa joka tapauksessa.

Jos – ja uskoakseni kun – WWE palaa tulevaisuudessa maksulähetysmalliin, tapahtumat nousevat taas vanhaan arvoonsa. Ne ovat maksullisia, joten niiden pitää kiinnostaa asiakkaita ja saada heidät tyytyväisiksi. Silloin tapahtumassa ei voi olla ihan mitä tahansa kulahtanutta sontaa, tai ampuu itseään polveen.

Pelkästään uusi – tai oikeastaan vanha – malli ei toki WWE:tä pelasta, sillä yhtiön ongelmat ovat erittäin syvällä. Se voi kuitenkin olla äärimmäisen tärkeä kipinä, joka herättää uutta liekkiä WWE:n sammuvaan kamiinaan.

Paljon mieluummin maksan silloin tällöin rahasumman hyvästä tapahtumasta kuin alistun edulliseen kuukausimaksuun, joka tarjoaa samaa vanhaa sielutonta ja halpaa tavaraa Vince McMahonin kliiniseltä liukuhihnalta.

Hyvää ei saa halvalla.

 

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Analyysi: MLW on se aliarvostettu firma, jota kaikkien tulisi edes kokeilla

Next post

Eläköön Humpuuki #22: WWE:n bisnespuolella kuohuu, Pro Wrestling NOAH uuteen omistukseen, Slamageddon

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *