KolumnitWWE

Kolumni: Vince McMahonin vanha ja homeinen taikurinhattu

Moni WWE Raw’n katsoja sai hieraista silmiään ja mahdollisesti myös muitakin ruumiinosiaan, kun ohjelman tuoreimmassa jaksossa (14.1.2019) nähtiin varsin kummallinen kohtaus. Siinä WWE Raw’n painija Alexa Bliss esiintyi nimittäin yläosattomissa, vain jonkinmoinen vaateriepu rintojensa peittona, kohtauksessa, joka oli täysin irrallinen Blissin hahmoon liittyen ja siten pelkästään päälle liimatun oloinen.

Seuraavan illan WWE SmackDown Live -ohjelmassa (15.1.2019) painija Mandy Rose pyrki purkamaan kilpakumppaninsa Naomin ja tämän miehen Jimmy Uson avioliiton. Rose kutsui Jimmyn hotellihuoneeseensa ja odotti hämmentynyttä Usoa seksikkäässä ja varsin vihjailevassa yöasussaan. Katsojille tehtiin selväksi, että Mandy yritti houkutella Jimmyä puoleensa seksin voimalla.

”Mitä ihmeellistä tässä muka on?” kysyisi joku, joka on katsellut WWE:tä viimeksi niinä aikoina, kun seksisymboli Torrie Wilson heilui kehässä stringit jalassaan ja kanamainen Dawn Marie koetti vikitellä Torrien harmaahiuksista isää samaan tapaan kuin Mandy Rose Jimmy Usoa konsanaan. On totta, että WWE tunnettiin aikoinaan roskamaisena saippuaoopperana, jonka kohdeyleisöksi valittiin teinit ja nuoret aikuiset, mutta ne ajat ovat kaukana menneisyydessä – tai ainakin olivat, ennen kuin Alexa Blissiltä vietiin syyttä suotta paita pois päältä.

Se, että Bliss ja Rose pantiin käyttätymään juuri tällä viikolla näin, ei ole sattumaa. Raw’n ja SmackDownin katsojaluvut laskivat pohjamutiin viime vuoden lopulla, ja ikävät ennätykset menivät rikki. Esimerkiksi Raw’n keskimääräinen katsojamäärä putosi ensi kertaa alle kahteen miljoonaan ohjelman yli 25-vuotisessa historiassa.

Luvut kärsivät toki ennen muuta sen takia, että Raw piti lähettää joulunpyhien takia nauhoitettuna ensin jouluaattona ja sitten uudenvuodenaattona, mutta ilmiö on silti ilmiselvä. Television katsojaluvut putoavat median fragmentoitumisen takia kaikkialla, mutta WWE:n katsojat kaikkoavat esimerkiksi Wrestling Observer -lehden Dave Meltzerin mukaan tavanomaista nopeammin. Se huolestuttaa WWE:tä erityisesti SmackDownin tapauksessa siksi, että ohjelma tulee siirtymään tämän vuoden syyskuussa Fox-kanavalle. Katsojia on oltava, jotta mediamoguli Rupert Murdoch pysyy tyytyväisenä.


Minulle opetettiin luovan kirjoittamisen yliopisto-opinnoissa, että kolme aihetta myy aina ja ikuisesti: seksi, väkivalta ja kuolema. Näistä juuri seksi näyttäisi myyvän kaikkein eniten, ainakin jos WWE:n YouTube-tilastoja on uskominen:

Kuva: Kuvakaappaus / YouTube

Tuoreimmasta Raw-jaksosta nousee siis kaksi kohtausta ylitse muiden: raivopäinen Braun Strowman kaatamassa WWE-johtaja Vince McMahonin limusiinin nurin – ja se, että Alexa Bliss yllätetään yläosattomissa. Tällä hetkellä Alexan kohtaus on katsottu jo 5,4 miljoonaa kertaa (yllä oleva kuvakaappaus on otettu keskiviikkona). Seksi – ja seksuaalinen kuvasto – siis myy, ja siksi kyseinen kohtaus päätettiin toteuttaa.

Samaan aikaan WWE tosin ampuu itseään melko lailla polveen. Yhtiö on rummuttanut Stephanie McMahon keulakuvanaan olevansa progressiivinen, tasa-arvoa ajava suoranainen hyväntekijä, joka käsittelee miehiä ja naisia yhtä arvokkaasti. Sitten WWE päättää kuin salamana kirkkaalta taivaalta turvautua eksploitaatioon ja ruokkia katsojia naispainijan lihalla vain siksi, että saisi lisää kuluttajia ruudun ääreen. Temppu on melkein yhtä tekopyhä kuin WWE:n propagandistinen yhteistyö Saudi-Arabian hallinnon kanssa.

No, jos WWE jatkaa valitsemallaan linjalla, niin tämäkin tulee mitä ilmeisimmin satamaan All Elite Wrestlingin laariin – siellä kun ei ole Vince McMahonin kaltaista 1940-luvun lasta kaivamassa vanhaa taikurinhattuaan tarpeen vaatiessa esiin.


Lue myös: WWE:n pornoistuminen vuosina 1996–2002

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

StarBuck Radio Rockilla: "Ehkä pitäisi puhua Triple H:lle, että täällä päin Eurooppaa on tällaistakin"

Next post

#MaanantainMatsi — The Ultimate Warrior vs. Orlando Jordan (2008)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *