#maanantainmatsi

MaanantainMatsi: La Parka vs. L.A. Park (2010)

#MaanantainMatsi on viikoittainen juttusarja, jossa Smarksiden toimitus nostaa esiin ja esittelee lyhyesti jonkin kiinnostavan ottelun YouTubesta.


Aikaisin sunnuntaina 12.1.2020 aamuyöstä painimaailma sai suru-uutisen: lucha libre -legenda La Parka oli menehtynyt marraskuussa saamiinsa vammoihin. Uutinen kuitenkin hämmensi erityisesti monia USA-keskeisiä painifaneja. Monet muistelivat lämmöllä WCW:ssä paininutta, tuolilla kitaraa soittavaa La Parkaa, joka olikin monien suosikki WCW:n cruiserweight-divisioonassa. Vaan tämä La Parka ei ollut sama La Parka, joka nyt menehtyi.

Tarinassa täytyy palata vuoteen 1996. Alkuperäinen La Parka ja monet muut AAA:n painijat päättivät lähteä AAA:sta ja perustivat kilpailevan painiliigan: Promo Aztecan. Vastaiskuksi AAA:n omistaja Antonio Peña julisti, että hän omisti kyseisten painijoiden gimmickit ja antoi ne kostoksi uusille painijoille. Alakortista löytyi Universalin kauhugalleriasta napattu Karis La Momia, josta Peña päätti tehdä uuden La Parkan. Aluksi kyseinen La Parka tunnettiin nimellä La Parka jr., mutta vuosien saatossa junior häivytettiin hiljalleen pois. Alkuperäinen La Parka paini myös kyseisellä nimellä pitkään, eikä Peña välittänyt vuosiin, sillä alkuperäinen La Parka paini lähinnä pienissä Meksikon indyissa tai USA:ssa. Vuonna 2003 alkuperäinen La Parka siirtyi AAA:n suurimman kilpailijan – CMLL:n – leipiin ja Peña puolusti viimein tekijänoikeuttaan kyseiseen nimeen. Alkuperäinen La Parka hävisi oikeustaiston, joutui muuttamaan paininimensä L.A. Parkiksi (La Autentica Park) ja joutui vielä muokkaamaan painiasuaan jossain määrin mm. lisäämällä punaista väriä asuunsa. L.A. Park ja AAA väänsivät asiasta vielä vuosia, mutta oikeus pysyi AAA:n puolella.

Vuonna 2010 jotain suurta kuitenkin tapahtui. AAA:n sisäisissä (kayfabe) omistajuuskiistoissa pomon poika, Dorian Roldan, ilmoitti, että hän tulisi ottamaan AAA:n valtaansa. Avukseen hän oli palkannut sen kaikista epätodennäköisimmän nimen – L.A. Parkin. Park ilmoitti, ettei tahdo mitään muuta, kuin piestä sen väärän La Parkan. Lopulta TripleMania 18:aan ilmoitettiin ottelu – La Parka vs. L.A. Park – voittaja saa pitää tuon nimen, josta oli vuosikaudet käyty oikeustaistoa.

Hiljattain menehtynyttä La Parkaa ei koskaan tunnettu mitenkään erinomaisena painijana. Hän oli ennenkaikkea viihdyttäjä, joka otteli kevyitä otteluita ja lähinnä tanssi kehässä, mutta joka onnistui silti nousemaan suureen suosioon Meksikossa. Jotkut jopa väittävät, että hän olisi ollut kotimaassaan suositumpi, kuin alkuperäinen La Parka. Tämä TripleMania 18:n ottelu on luultavasti hänen kesken jääneen uransa paras, vaikka tässäkin on aimo annos AAA:lle tyypillistä sekoilua, joka ei sovi heikkohermoisille.


La Parka vs. L.A. Park – oikeus nimeen La Parka (AAA TripleMania 18, 6.6.2010)

 

La Parka vs L.A. Park -tarinassa on vielä yksi pieni hupsu käänne. Jos katsoit ottelun, saatoit huomata, että L.A. Park voitti kyseisen ottelun. Seuraavat kuukaudet kuitenkin väännettiin, että oliko ottelussa huijattu tai että pitäisikö ottelu hylätä Perros del Mal -stablen häiritsemisen vuoksi. Lopulta AAA julisti, että molemmat Parkat saisivat pitää nimensä. Tämän jälkeen L.A. Park kertoi, että kyseisen ottelun stipulaatio ei merkinnyt hänelle mitään, vaan että hän oli nyt todistanut olevansa se aito oikea ja ennen kaikkea parempi La Parka, olkoot hänen kehänimensä mikä tahansa.

Pauli K.

Pauli K.

Mystinen P-alkuinen herrasmies Pirkanmaalta, jonka sydäntä lähellä on showpainin laaja historia ja unohduksiin jääneet triviatiedot.

Previous post

Suomipainin leijonat ja lampaat vuodelta 2019 – Lue, minkälaisia valintoja Semi olisi tehnyt

Next post

Viisi pointtia: TJP Tokyo Joshi Pro 2020

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *