#maanantainmatsi

#MaanantainMatsi – ”Luscious” Larry Heiniemi vs. Gama Singh (1975)

#MaanantainMatsi on viikoittainen juttusarja, jossa Smarksiden toimitus nostaa esiin ja esittelee lyhyesti jonkin kiinnostavan ottelun YouTubesta.


Kaikki luultavasti tuntevat Andersonin painiperheen. Arn Anderson oli yhtä tärkeä osa Four Horsemenia kuin Ric Flair. Ole Anderson on jäänyt historiaan myös osana alkuperäistä Four Horsemeniä, mutta myös kontroversiaalisena bookkaajana, jonka ideana oli muun muassa unohtumaton “Black Scorpion” -gimmick WCW:stä. Hieman unohduksiin ovat kuitenkin jääneet alkuperäiset Andersonin veljekset eli Gene Anderson ja Lars Anderson – joista jälkimmäinen on oikealta nimeltään Larry Heiniemi.

Kuten Lars Andersonin oikeasta nimestä voikin päätellä, hän on suomensukuinen painija. Vaikka hän ei olekaan käsittääkseni koskaan edes käynyt Suomessa, on hänellä kuitenkin aina ollut vahva identiteetin sidos suomalaisuuteen. Eräässä haastattelussaan hän mainitsi, että hän ei oikein ystävystynyt kenenkään kanssa painibisneksessä siitäkin huolimatta, että hän oli siinä mukana 40 vuotta. Hän syytti tästä suomalaisia juuriaan – hänen mukaansa suomalaisilla on vaikeuksia päästää ihmisiä lähelleen.

Heiniemi ei myöskään paininut aina “Lars Anderson” -nimellä, vaan hän paini muutamaan otteeseen oikealla nimellään. Esimerkiksi vuonna 1973 hän piti AWA:ssa promon, jossa kertoi ryhtyvänsä painimaan oikealla nimellään Lars Andersonin sijaan, koska oli kyllästynyt siihen, että häntä luultiin ruotsalaiseksi eikä suomalaiseksi.

Gama Singh on tässä ottelussa jobberin roolissa, mutta mikään täysin turha nimi hänkään ei ole. Hän teki pitkän uran vihattuna intialaisena heelinä Stampede Wrestlingissä ja muissa Kanadan painipromootioissa. Nykykatsojat kuitenkin saattavat tunnistaa hänet parhaiten Impact Wrestlingin Desi Hit Squadin managerina – tai Jinder Mahalin setänä.

Tämä ottelu käytiin 70-luvulla lyhytikäiseksi jääneessä International Wrestling Association -nimisessä painipromootiossa, joka yritti olla USA:n ensimmäinen valtakunnallinen painipromootio Eddie Einhornin – näihin aikoihin yhden Chicago White Soxin omistajista – rahoituksella. IWA ei kuitenkaan koskaan saavuttanut mitään suurempaa menestystä ja sulki ovensa jo 1978. IWA keräsi vielä hetkellisesti huomiota vuonna 2004, kun ESPN:n Mystery Science Theater 3000 -henkinen ohjelma Cheap Seats omisti kokonaisen jakson IWA:lle. Kyseisen jakson näetkin tästä.

Missään nimessä merkittävä ottelu tämä ei ole, muuten kuin yhdessä mielessä. Tämä on nimittäin kirjoitushetkellä ainut internetistä löytyvä “Luscious” Larry Heiniemen ottelu, jossa hän painii syntymänimellään. Onkin ihan hauska kuunnella selostajia, joiden kielet menevät pahasti solmuun heidän lausuessaan tämän suomalaisen sukunimen.


Larry Heiniemi vs. Gama Singh (International Wrestling Association, 1975)

Pauli K.

Pauli K.

Mystinen P-alkuinen herrasmies Pirkanmaalta, jonka sydäntä lähellä on showpainin laaja historia ja unohduksiin jääneet triviatiedot.

Previous post

Haemme uusia kykyjä – oletko sinä seuraava Dave Meltzer?

Next post

Viisi pointtia: WWE Elimination Chamber 2019

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *