Showpainissa on monenlaisia ottelumuotoja. Jotkin näistä ottelumuodoista ovat yleisempiä kuin toiset, ja jotkin ottelumuodot voivat olla äärimmäisen harvinaisia. Tavallisin ottelumuoto on tavanomainen yksilöottelu (engl. singles match), jossa kaksi painijaa ottelee vastakkain. Tällainen ottelu päättyy joko selätykseen, luovutukseen, uloslaskuun, diskaukseen tai tyrmäykseen. Toinen tavanomainen ottelumuoto on joukkueottelu (engl. tag team match), joka on eritoten amerikkalaisessa showpainissa tyypillisesti 2 vs. 2 -matsi. Toisaalta esimerkiksi meksikolaisessa lucha libressä joukkueessa on yleensä kolme painijaa eli ottelut ovat 3 vs. 3 -matseja.
Tavallinen joukkueottelu toimii tyypillisesti siten, että kehässä on vain kaksi painijaa samaan aikaan. Jos kyseessä on siis esimerkiksi 2 vs. 2 -ottelu, kehässä on kaksi vastustajaa, jolloin kehässä olevien painijoiden joukkuekumppanit odottavat omaa kehävuoroaan kehän laidalla. Painija voi vaihtaa joukkuekumppaninsa kehään koskettamalla häntä. Tavallisesti tämä tapahtuu high fiven tavoin. Tavanomaista on, että joukkue koostuu samansuuntaisista hahmoista. Se, että samassa joukkueessa on face ja heel, on poikkeuksellista. Tavallinen joukkueottelu toimii samalla tavalla, vaikka siihen osallistuisi useampia joukkueita (esim. 2 vs. 2 vs. 2 vs. 2).
Joukkueotteluilla on kaksi tavanomaista variaatiota: ”tornado tag team match”, joka tarkoittaa sitä, että kaikki painijat saavat olla kehässä samaan aikaan, ja ”elimination tag team match”, joka tarkoittaa sitä, että ottelu loppuu vasta sitten, kun jokainen joukkueen jäsen on päihitetty. Tavanomainen joukkueottelu päättyy päinvastoin heti ensimmäiseen selätykseen, luovutukseen tai muuhun ratkaisuun. Perinteikäs esimerkki eliminointijoukkueottelusta on WWE:n Survivor Series -maksulähetyksissä järjestettävä Survivor Series Elimination Match, joka on useimmiten 5 vs. 5 -ottelu ja päättyy vasta sitten, kun kaikki häviävän osapuolen jäsenet on eliminoitu ottelusta ulos.
Tavanomaisten otteluiden lisäksi showpainissa on useita vaihtoehtoisia ottelumuotoja. Monet näistä ottelumuodoista pohjautuvat tavanomaisiin yksilö- ja joukkueotteluihin ja niiden sääntöihin, mutta mukana on myös aivan poikkeavia tapauksia. Tässä listaus joistakin ottelumuodoista selityksineen.
- Winner takes all match: Kahden (tai useamman) mestarin välinen mestaruusottelu, jonka voittaja saa häviäjän mestaruuden.
- Empty arena match: Hardcore-ottelu eli ottelu, jossa saa käyttää terästuolien kaltaisia aseita. Tyhjän areenan ottelu otellaan nimensä mukaisesti tyhjällä areenalla. Läsnä ovat yleensä vain tuomari, selostajat ja kameramiehet. Ottelu nauhoitetaan ennen tapahtumaa ja lähetetään tavanomaisesti saman illan lähetyksessä.
- Falls count anywhere match: Ottelu, jossa selätyksen voi suorittaa missä tahansa. Tavallisessa ottelussa selätys pitää suorittaa kehässä. Falls count anywhere -ottelussa ei ole myöskään uloslaskuja tai diskauksia. Ottelut voivat levitä tästä syystä esimerkiksi areenan ulkopuolelle.
- Flag match: Showpainin eräänlainen versio lipunryöstöstä. Kehän kulmauksiin on ripustettu tavanomaisesti kaksi lippua, ja ottelun voittaa se, joka saa ensimmäisenä irrotettua vastustajan lipun kulmauksesta. Tällaiset ottelut ovat yleensä patrioottisia, joissa kotimaan sankari puolustaa isänmaansa mainetta ilkeää ulkomaista uhkaa vastaan.
- Trading places match: Ottelu, jossa osallistujien on pukeuduttava toistensa lailla. Ottelijat voivat myös saapua vastustajansa sisääntulomusiikilla kehään.
- Reduced clothing match: Naispainissa nähty ottelu, jossa naispainijat ovat otelleet vähäisissä, paljastavissa vaatteissa tai jopa täysin alasti, kuten Naked Women’s Wrestling Leaguen otteluissa.
- Handicap match: Tasoitusottelu, jossa yksi painija voi otella esimerkiksi kahta tai kolmea painijaa vastaan. Ottelussa voi olla myös enemmän osallistujia, esimerkiksi kaksi painijaa voi otella kolmea painijaa vastaan. Tarkoituksena voi olla luoda sympatiaa altavastaajan roolissa olevalle sankarille tai saada ylivoimainen hirviö näyttämään entistä voimakkaammalta päihittäessään useita vastustajia samaan aikaan.
- Iron man match: Ottelu, joka kestää tiettyyn aikarajaan saakka ja jonka voittaa se, joka on kerännyt eniten selätyksiä, luovutuksia tai muita ratkaisuja aikarajaan mennessä. Tyypillistä on, että tällainen ottelu kestää joko tunnin tai puoli tuntia.
- Lumberjack match: Ottelu, jossa kehän ympärillä on iso liuta painijoita eli ”tukkijätkiä”. Tukkijätkien tehtävänä on heittää ottelija takaisin kehään, jos ottelija poistuu syystä tai toisesta kehästä. Ottelijat eivät siis pääse karkuun ottelusta.
- Bra and panties match: Naispainissa nähty ottelu, jonka voittaa se, joka saa ensimmäisenä riisuttua vastustajansa alusvaatteisilleen.
- Tuxedo match: Ottelu, jossa miehet ovat pukeutuneet smokkeihin. Ottelun voittaa se, joka saa ensin riisuttua smokin vastustajansa yltä pois.
- Evening gown match: Ottelu, jossa painijat ovat pukeutuneet iltapukuihin. Ottelun voittaa se, joka saa ensin riisuttua iltapuvun vastustajansa yltä pois.
- Arm wrestling match: Tavanomainen kädenvääntöottelu, jonka voittaja on sovittu etukäteen.
- Boxing match: Nyrkkeilyottelun säännöillä oteltava showpainiottelu, jonka voittaja on sovittu etukäteen.
- Mixed martial arts match: Vapaaottelun säännöillä oteltava showpainiottelu, jonka voittaja on sovittu etukäteen. MMA-ottelua ei voi voittaa selätyksellä.
- Sumo match: Sumopainiottelu, jonka aikana kehästä poistetaan köydet. Ensimmäinen painija, joka työnnetään kehästä ulos tai koskee kanveesia jollakin muulla ruumiinosalla kuin jalkapohjillaan, häviää ottelun. Ottelun voittaja on sovittu etukäteen.
- Barbed wire steel cage match: Ottelu, jossa kehää ympäröi teräshäkki. Teräshäkkiä sen sijaan ympäröi piikkilanka. Piikkilangan tarkoituksena on estää painijoita pakenemasta häkistä ulos.
- Fans bring the weapons match: Ottelu, jossa katsojat saavat tuoda erilaisia esineitä yleisöön, ja painijat voivat käyttää näitä kyseisiä esineitä aseinaan ottelun aikana.
- First blood match: Ottelun voittaa se, joka saa ensimmäisenä vastustajansa vuotamaan verta.
- Last man standing match: Ottelun häviää se, joka ei pysty nousemaan jaloilleen siinä ajassa, kun tuomari laskee kymmeneen.
- No countout match: Ottelussa ei ole uloslaskuja.
- No disqualifications match: Ottelussa ei ole diskauksia. Ottelussa voi joka tapauksessa olla uloslaskusääntö, ellei toisin mainita.
- Barbed wire massacre: Tässä ottelussa kehäköydet on korvattu piikkilangalla. Myös aseet, kuten pesäpallomailat, on vuorattu piikkilankaan. Tämä ottelumuoto tuli tunnetuksi 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun amerikkalaisessa showpainissa ja 1990-luvulla Japanissa.
- Submission match: Ottelu, joka voitetaan ainoastaan luovutuksella.
- Scaffold match: Ottelu, joka otellaan kehän yläpuolella olevalla telineellä. Se, kuka putoaa telineeltä ensimmäisenä alas, häviää ottelun.
- Last chance match: Mestaruusottelu, jossa haastaja saa viimeisen mahdollisuuden voittaa mestarin. Jos haastaja epäonnistuu, hän ei voi enää haastaa samaa mestaria kyseisen mestarin mestaruuskauden aikana.
- Loser leaves town match: Ottelu, jonka häviäjän pitää poistua ottelun järjestävästä promootiosta tai ohjelmasta.
- Retirement match: Ottelu, joka jää jommankumman osallistujan tai molempien uran viimeiseksi otteluksi.
- Kiss my foot match: Ottelu, jonka häviäjän on suudeltava voittajan jalkapöytää.
- Kiss my ass match: Ottelu, jonka häviäjän on suudelta voittajan takamusta.
- Boiler room brawl: Ottelu, joka otellaan pannuhuoneessa. Voittaja on se, joka pääsee ensimmäisenä huoneesta pois.
- Street fight: Ottelu, jossa ei ole diskauksia ja joka voi päättyä missä tahansa. Painijat esiintyvät tässä ottelussa yleensä katuvaatteissaan.
- Trick or street fight: Halloween-teemainen street fight -ottelu, jossa voi olla aseina esimerkiksi kurpitsoja, karkkiämpäreitä, omenoita, luurankoja, luutia, hautakivia ja karkista tehtyjä kendokeppejä.
- Miracle on 34th Street fight: Jouluteemainen street fight -ottelu, jonka nimi tulee elokuvasta Miracle on 34th Street. Tässä ottelussa aseet ovat jouluteemaisia, esimerkiksi joulukuusia tai lahjapaketteja.
- Parking lot brawl: Ottelu, joka otellaan nimensä mukaisesti parkkihallissa tai parkkialueella. Ottelu päättyy ensimmäiseen selätykseen tai luovutukseen.
- Ladder match: Ottelu, jonka voittaa se, joka kiipeää ensimmäisenä tikapuita pitkin nappaamaan kehän yläpuolella yläilmoissa roikkuvan esineen, yleensä mestaruusvyön, haltuunsa.
- TLC match: TLC on lyhenne sanoista tables, ladders and chairs. Tässä ottelussa saa käyttää aseinaan tikkaita, pöytiä ja terästuoleja. Ottelu yleensä voitetaan tikapuuottelun tavoin nappaamalla jokin esine yläilmoista alas. Toisaalta TLC-ottelu voi päättyä joissakin tapauksissa myös selätykseen.
- Pillow fight: Tyynysodan kaltainan ottelu, joka otellaan sängyssä, joka on tuotu kehään. Päättyy selätykseen tai luovutukseen.
- Weapon match: Tässä ottelussa saa käyttää vain jotakin tiettyä esinettä, esimerkiksi terästuolia, aseenaan.
- (Object) on a pole match: Ottelu, jossa kehäkulmaukseen on asennettu paalu, jonka päällä on jonkinmoinen esine, esimerkiksi terästuoli tai vaikkapa työsopimus. Ottelu päättyy yleensä selätykseen tai luovutukseen, mutta paaluun ripustettua esinettä saa käyttää ottelussa aseenaan.
- Straitjacket match: Ottelu, jonka voittaa se, joka saa ensimmäisenä puettua pakkopaidan vastustajansa ylle.
- Strap match: Ottelijat ovat sidottuna samaan remmiin tai köyteen eivätkä siten pääse toisiaan pakoon. Ottelun voittaa se, joka onnistuu ensimmäisenä koskettamaan kaikki kehän neljää kulmausta ilman että vastustaja ehtii pysäyttämään yrityksen.
- Tables match: Ottelun voittaa se, joka saa ensimmäisenä iskettyä vastustajansa pöydästä läpi.
- Steel cage match: Ottelu, jossa kehää ympäröi teräshäkki. Ottelun voi yleensä voittaa joko selätyksellä, luovutuksella tai pakenemalla häkistä. Häkistä voi paeta kiipeämällä seinän yli tai astumalla ovesta ulos. Häkkiottelun säännöt ja häkkien mallit voivat vaihdella promootiosta toiseen.
- Hell in a Cell: Teräshäkkiottelu, jossa kehän yläpuolella on myös katto. Painijat eivät siis pääse häkistä pakoon muuta kuin oven kautta, mutta ovi on yleensä lukittu. Ottelu päättyy selätykseen tai luovutukseen.
- Electrified cage match: Ottelu, joka otellaan ”sähköistetyssä” teräshäkissä. Voi päättyi vain selätykseen tai luovutukseen, koska häkistä ei voi kiivetä ulos.
- Elimination Chamber: Häkkiottelu, johon osallistuu yleensä kuusi painijaa. Kaksi painijaa aloittaa ottelun, kun neljä muuta lukitaan pieniin koppeihin häkin sisällä. Tietyn ajan välein ottelijat vapautuvat kopeistaan yksi kerrallaan. Ottelun voittaa se, joka saa viimeisenä selätettyä tai pantua vastustajansa luovuttamaan häkin sisällä.
- Inferno match: Ottelu, jossa kehää ympäröivät liekit. Ottelun voittaa se, joka saa ensimmäisenä vastustajansa syttymään tuleen.
- WarGames: Häkkiottelu, joka otellaan kahdessa kehässä. Ottelu on tavanomaisesti joukkueottelu, joka alkaa kahdella painijalla. Muut osanottajat saapuvat omalla vuorollaan yksi kerrallaan kehään. Kun kaikki painijat ovat kehässä, ottelussa saa alkaa käyttää aseita. Ottelu päättyy ainoastaan selätykseen tai luovutukseen.
- Ambulance match: Ottelu, jonka voittaa se, joka onnistuu ensimmäisenä työntämään vastustajansa ambulanssin kyytiin.
- Buried Alive match: Ottelu, jonka voittaa se, joka onnistuu ensimmäisenä ”hautaamaan vastustajansa elävältä” eli toisin sanoen työntämään vastustajansa kuoppaan, jonka päälle kaadetaan hiekkaa. Kuopan alla on käytävä, jota pitkin painija pääsee turvaan.
- Casket match: Ottelu, jonka voittaa se, joka onnistuu ensimmäisenä työntämään vastustajansa hauta-arkkuun ja sulkemaan arkun kannen kiinni. Arkku on yleensä tuotu kehän viereen.
- Dumpster match: Hardcore-ottelu, joka voitetaan sullomalla vastustaja roskalaatikon sisään.
- Last Ride match: Ottelu, jonka voittaa se, joka onnistuu ensimmäisenä työntämään vastustajansa ruumisauton kyytiin.
- Stretcher match: Ottelu, jonka voittaa se, joka onnistuu ensimmäisenä saamaan vastustajansa paarien päälle ja työntämään vastustajansa paareissa tietyn rajan ylitse. Raja sijaitsee yleensä sisääntulorampin alkupäässä.
- Championship Scramble: Mestaruusottelu, jossa on viisi osanottajaa. Kaksi painijaa aloittaa ottelun, ja viiden minuutin välein kehään saapuu uusi osanottaja. Ottelun voittaa se, joka on tehnyt viimeisimmän onnistuneen selätys- tai luovutussuorituksen aikarajan umpeutuessa.
- Battle royal: Ottelu, jossa on useita painijoita kehässä samaan aikaan. Ottelun voittaa se, joka jää viimeisenä kehään. Ottelussa tarkoituksena on heittää vastustajansa kehästä ulos.
- Gauntlet match: Ottelu, joka alkaa tavanomaisesti kahden painijan otteluna. Kun painija voittaa vastustajansa, kehään saapuu uusi ottelija. Tätä jatkuu niin kauan, kunnes kaikki gauntlet-ottelun jäsenet ovat olleet kehässä.
- Beat the Clock challenge match: Ottelu, jossa tarkoituksena on voittaa ottelu niin nopeasti kuin mahdollista.
Lisää ottelumuotoja: Wikipedia
Teksti: Eetu Lehtinen