Smarkside lisää tälle sivulle joka kolmannen kuukauden ensimmäisenä päivänä kaksi showpainimaailman henkilöä, jotka ansaitsevat paikkansa Smarksiden omassa Hall of Famessa. Hall of Fameen lisätään siis kaikkiaan kahdeksan henkilöä vuodessa. Kirjoitamme kustakin Hall of Fameen lisätystä henkilöstä lyhyen esittelytekstin.

Hall of Fameen lisättävät henkilöt valitaan sekä kaikille vapaalla yleisöäänestyksellä että Smarksiden toimituskunnan sisäisellä raadilla. Yleisöäänestys pidetään aina Hall of Fame -lisäyksiä edeltävän kuukauden alussa ja kestää viikon; jos Hall of Fameen on määrä lisätä kaksi henkilöä esimerkiksi 1. huhtikuuta 2019, yleisöäänestys järjestetään kuukautta aiemmin eli 1.–7. maaliskuuta.

Seuraava yleisöäänestys järjestetään 1.–7. kesäkuuta 2019.


2019

Tomi ”Tri.Moon” Karppinen
– Toimituksen valinta (1.4.2019)

Suomalaisen showpainikulttuurin salattu sankari

Tomi ”Tri.Moon” Karppinen (1992–2018) tunnetaan todennäköisesti paremmin ulkomailla kuin Suomessa, ja juuri siitä syystä hän on yksi suomalaisen showpainikulttuurin tuntemattomammiksi jääneistä sankareista.

Tomi Karppinen oli äärimmäisen määrätietoinen, intohimoinen ja taitava videokuvaaja ja -leikkaaja, joka päätti yhdistää loistavan osaamisensa rakkaan harrastuksensa eli showpainin maailmaan. Tomille ei koskaan kelvannut laatu, jossa oli parantamisen varaa, vaan jäljen oli oltava virheetöntä. Sellaisia Tomin työt myös olivat – virheettömiä.

Tomi Karppinen tuotti lyhyeksi jääneen elämänsä aikana lukemattoman määrän monenlaisia showpainiaiheisia videoita ja animaatioita, jotka ilahduttivat ihmisiä ympäri maailman. Hänen showpainiaiheisia YouTube-videoitaan on katseltu tähän päivään mennessä miljoonia kertoja, ja on siksi aiheellista alleviivata Tomi Karppisen vaikutusta suomalaisen showpainikulttuurin merkkihenkilönä. Kukaan muu suomalainen ei ole saanut vastaavanlaista näkyvyyttä verkossa showpainin saralla.

Tri.Moon nousi showpainifanien suosioon terävällä ja vinoutuneella huumorintajullaan, joka osui ja upposi kerta toisensa jälkeen. Ei ole olemassa sellaista tilannetta, johon ei voisi reagoida Tomi Karppisen tekemällä showpainiaiheisella animaatiolla. Näitä animaatioita on julkaistu lukemattomia kertoja maailman kansainvälisillä keskustelupalstoilla, ja osa niistä on noussut jo klassikon asemaan. Kukapa voisi unohtaa esimerkiksi Botchamania-ohjelman alkuvideon tai lihaksikkaita kehonrakentajia ihastelevan Mr. McMahonin, joka sai näkyvyyttä myös The Comedy Channelin aalloilla?

Tomi Karppinen teki myös arvokasta kulttuurityötä digitoimalla lukuisia showpainilähetyksiä VHS-nauhoilta talteen. Tomi Karppisen tekemän työn ansiosta voimme muistella SubTV-aikojen WWE-lähetyksiä sekä esimerkiksi Eddie ja Chavo Guerreron seikkailuja Turun torilla.

Tomi Karppinen osallistui myös Smarksiden sisällöntuotantoon ja oli valmis uhraamaan vapaa-aikaansa huippuluokan videoiden ja valokuvien eteen silkasta intohimosta showpainia ja omaa ammattitaitoaan kohtaan. Tomi oli usein kehän laidalla taltioimassa näyttävää kuva- ja videomateriaalia FCF Wrestlingin tapahtumissa, ja matkustimme yhdessä myös Ruotsiin STHLM Wrestlingin tapahtumaan, jonka Tomi tallensi ja leikkasi upeaksi muistoksi meille kaikille.

Ennen kaikkea Tomi oli kuitenkin hyvä ystävä. Inspiroiva, motivoiva ihminen, joka ei koskaan nostanut itseään esiin. Sitkeä, millintarkka työntekijä, joka ei koskaan saanut ilmiömäisestä työstään sellaista kiitosta kuin olisi ansainnut.

Nero.

Tomi nukkui pois kesällä 2018. Pidimme silloin hiljaisen hetken hänen muistokseen SummerSlam-saunailtamme yhteydessä.

Nyt valitsemme hänet Smarksiden kunniagalleriaan, koska hän ansaitsee kaiken mahdollisen kunnian, jota ei eläessään saanut.

– Eetu ”Enska” Lehtinen, Semi Salmikannas, Ville Vuohtoniemi


 

Hulk Hogan
– Lukijoiden valinta (1.4.2019)

Annas kun kerron sinulle jotakin, veli!

Terry Gene Bollea syntyi Yhdysvalloissa Georgian osavaltion Augustan kaupungissa 11. elokuuta 1953. Hänen isänsä oli rakennusmestari Pietro ”Peter” Bollea ja äitinsä tanssinopettaja Ruth V. Bollea, joiden juuret pohjautuivat Ranskaan, Italiaan, Panamaan ja Skotlantiin.

Kun Terry oli pieni, hän pelasi baseballia, kunnes joutui lopettamaan kyseisen harrastuksen – ja mahdollisen uran – loukkaantumisen takia. Showpainia Terry näki ensi kerran 16-vuotiaana. Lukioikäisenä hän näki eräässä showpainitapahtumassa ”Superstar” Billy Grahamin, miehen, jonka ”epäinhimillisen” kehon nuori Bollea tahtoi hankkia.

Bollea soitti myös nuorempana bassokitaraa useissa floridalaisissa rokkiyhtyeissä. Bollealla oli tällä saralla niin paljon vientiä, että hän päätti lopettaa yliopisto-opintonsa musiikin vuoksi. Samaan aikaan Bollea viihtyi kuntosalilla ja rupesi hankkimaan lihaksia.

Lopulta musiikin ja kuntosalin tiet yhdistyivät eräällä Bollean keikalla, jota showpainijat Jack ja Gerald Brisco olivat katsomassa. Briscon veljekset vakuuttuivat lihaksikkaan bassokitaristin vartalosta ja ehdottivat täkäläiselle showpainikouluttajalle Hiro Matsudalle, voisiko tämä ottaa Bollean oppilaakseen. Briscon veljekset ehdottivat samaa myös Bollealle, joka suostui vuonna 1976.

Loppu onkin historiaa.

Terry Gene Bolleasta tuli Hulk Hogan – elämää suurempi showpainija ja monella mittarilla koko lajityypin tunnetuin persoona. Terry Gene Bollea olisi voinut nousta suuren kansan tietoisuuteen paitsi urheilijana myös muusikkona, mutta sen sijaan hän antoi koko showpainille omat, viiksekkäät ja ikoniset kasvonsa.

Hulk Hogan oli kiistatta 1980-luvun suosituin ja rakastetuin showpainija. Myöhemmin Hulk Hoganista tuli koko lajin vihatuin hahmo. Tämä viha muuttui uudestaan rakkaudeksi, kun mustavalkoiseen New World Order -asuun sonnustautunut Hogan heristi sormeaan Dwayne ”The Rock” Johnsonin kasvoja vasten Toronton SkyDome-areenalla WWF WrestleMania X8 -tapahtumassa ja imaisi koko Kanadan muutaman minuutin ajaksi takaisin 1980-luvun kultaiseen taikaan.

Hulk Hogan on voittanut showpainissa maailmanmestaruuden yhteensä 13 kertaa. Näistä mestaruusvoitoista kuusi on tapahtunut World Wrestling Entertainmentissa, toiset kuusi World Championship Wrestlingissä ja yksi New Japan Pro-Wrestlingissä. Hulk Hogan on otellut jopa kahdeksan WrestleMania-tapahtuman pääottelussa, Hulk Hogan on tähdittänyt kaikkien aikojen tuottoisinta maksu-tv-lähetystä, WCW:n vuonna 1997 järjestämää Starrcadea, ja Hulk Hogan oli ensimmäinen, joka kykeni voittamaan kaksi peräkkäistä Royal Rumble -ottelua.

Saavutukset puhuvat puolestaan. Hulk Hogan on jättänyt lähtemättömän jäljen showpainiin paitsi kehässä myös sen ulkopuolella. Hogan muistetaan muun muassa Tiikerinsilmä – Rocky III -elokuvasta, jossa hän esitti ylivoimaista antagonistia Sylvester Stallonen näyttelemän Rocky Balboan vastustajana. Parhaiten Hogan muistetaan kuitenkin kehästä. Ottelut esimerkiksi The Rockia, Randy Savagea, The Ultimate Warrioria, Stingiä ja André the Giantia vastaan ovat jääneet ikuisesti eloon ja saavat edelleen, vuosikymmenten jälkeen, painikansan ihon kananlihalle.

Hulk Hogan ei koskaan ollut maapallon taitavin mattopainija tai uhkarohkein riskinottaja, koska hänen ei tarvinnut olla. Se, mitä Hulk Hogan oli, kiteytyi karismaan. Jos Hogan kuunteli yleisöä, yleisö ulvoi ekstaasissa takaisin.

Sellainen taito ei synny itsestään. Hulk Hogan oli spektaakkeli, ja sen spektaakkelin vaikutus elää yhä.

Siitä todisteena suomalaiset showpainifanit äänestivät Hulk Hoganin ensimmäisenä nimenä Smarksiden kunniagalleriaan maaliskuussa 2019 – yli 40 vuotta Hoganin kehädebyytin jälkeen.

– Eetu ”Enska” Lehtinen