Kommentti: Selkkaus Irlannin herruudesta
Uskalsin katsoa WWE NXT UK TakeOver: Blackpool -tapahtuman.
NXT UK Universumille™ tarjoiltiin kliininen ja sieluton iltama showpainin parissa muutamalla kohokohdalla varustettuna. Mielipiteeni NXT UK:sta ja sen vaikutuksista ovat hyvin dokumentoidut. Tässä kirjoituksessa ei ole kyse siitä.
Jordan Devlinin piti alun perin kohdata Travis Banks alakortin ottelussa, joka oli itselleni illan odotetuin koitos. Ennen lähetyksen alkua katsojille näytettiin kuvamateriaalia, jossa Devlin hyökkäsi Banksin kimppuun tämän saapuessa areenalle. Tuo hyökkäys jatkui myös ennen ottelun alkua eikä Banks pystynyt ottelemaan. Devlin julisti itsensä Irlannin parhaaksi painijaksi. Valot sammuivat. Finn Bálor saapui kehään ja haastoi Devlinin. Yleisö oli pähkinöinä. Minä pudistelin päätäni.
Tämä on puhtaasti hukkaan heitettyä potentiaalia.
Bálor ja Devlin ovat kotoisin samasta Brayn kylästä Dublinin lähettyviltä. Yhdeksän vuoden ikäero erottaa kaksikon toisistaan. Bálor, silloin vielä Fergal Devitt, joutui matkustamaan Englantiin saamaan painikoulutuksensa, samaan aikaan muuan Zack Sabre Jr:n ja Jimmy Havocin kanssa. Devitt palasi Irlantiin ja perusti oman painikoulun Paul Traceyn kanssa, yrittäen luoda pohjaa irlantilaiselle showpainille. Kaksi oppilasta tuosta koulusta on sittemmin noussut parrasvaloihin: Becky Lynch sekä Jordan Devlin.
Devitt lähti Japaniin ja jätti horroksessa nukkuvan eurooppalaisen painiskenen taakseen. Pikakelataan vuoteen 2017. Iso-Britannian painiskene on koko maailman huulilla. Progress, ICW, RevPro ja muut promootiot keräävät huomiota. Zack Sabre Jr:n, Will Ospreayn ja Marty Scurllin kaltaiset tähdet siirtyvät maailmalle. WWE tekee maihinnousun ja iskee lippunsa Blackpooliin ensimmäisen WWE UK -turnauksen merkiksi. Jordan Devlin, joka on jo ehtinyt pohtia lopettamista, valitaan yhdeksi kuudestatoista osallistujasta. Finn Bálor on suositellut Devliniä turnauksen avainhenkilöille William Regalille ja Triple H:lle. Maailmaan katseet keskittyvät Blackpooliin tammikuun 14. ja 15. päivänä 2017 ja Devlinillä oli taivas rajana.
Devlinin turnaus on täydellinen mahalasku. Smarksiden keskusteluissa mies saa nopeasti nimityksen ”Bálorin poika”. Devlinistä välittyi kuva halpana hiilikopiona opettajastaan, joka ei näyttänyt minkäänlaisia merkkejä omaperäisyydestä.
Devlin tiedosti tämän itsekin.
Seuraavat kaksi vuotta Devlin teki töitä oman kehityksensä eteen ja se näkyi. Irlannin OTT Wrestlingin kasvun yksi suurimmista tekijöistä on ollut juuri Devlinin nousu irlantilaisen painin suunnannäyttäjäksi ja suurimmaksi tähdeksi. Tämän kaiken keskellä Devlin nettosi itselleen sopimuksen NXT UK:n kanssa ja isohkon roolin uudessa viikoittaisessa NXT UK -ohjelmassa. Kaiken huipennus nähtiin Blackpoolissa, samalla areenalla, jossa Devlin oli jättänyt kaikki kylmäksi kahta vuotta aiemmin.
Vastassa kouluttaja, entinen NXT- ja Universal-mestari, Bullet Clubin entinen johtaja, Finn Bálor.
Hieman yli kymmenen minuutin jälkeen Bálor selättää Devlinin. Eikä edes erityisen hyvän ottelun jälkeen. Kaikki momentum, mitä Devlin saattoi saada Travis Banksin tuhoamisesta, oli tipotiessään. Devlin ei missään vaiheessa vaikuttanut uhalta.
Miten? Miksi?
WWE ja NXT pitävät itseään liikuntaviihteen tarinankertojina. Miksi tämä ottelu heitettiin tarjolle laiskasti? Jos luitte edeltävän tekstin ajatuksella, saatoitte itsekin ehkä tajuta, miten herkullinen tarina WWE:lle tarjoiltiin lähes hopeatarjottimella. Mies, joka loi perustat irlantilaiselle painille vuosituhannen alussa, vain kadotakseen Japaniin jahdatakseen omaa unelmaansa. Hänen oppilaansa, joka oli jo jättämässä kehän taakseen, ennen opettajansa tarjoamaa uutta mahdollisuutta. Oppilas, joka omalla työllään onnistui siinä, mihin hänen opettajansa ei pystynyt, elvyttämään irlantilaisen painiskenen. Kaupunki, jossa oppilas oli jäänyt kilpakumppaniensa varjoon. Kaksi peilikuvaa ensimmäistä kertaa yksilöottelussa.
Miksi tämä ei olisi voinut olla yksi NXT UK:n yksi kantavista juonikuvioista? Bálor esiintymässä uudessa brändissä ja tuomassa mukaan uskottavuutta ja silmäpareja. Devlin kateellisena opettajansa saamasta huomiosta. ”Import Killer”, joka puolusti kotimaansa kunniaa ulkomaisia haastajia vastaan. Vain sen vuoksi, että hänen opettajansa voi tulla tanssimaan valmiiseen pöytään, leikkimään leikkejä ja hymyilemään.
Tarina, joka kirjoittaa itse itsensä.
Tarina, jota WWE ei vaivautunut kertomaan.
Oliko Finn Bálorin tosiaankin tärkeämpää kinastella Raw’ssa Jinder Mahalin ja Bobby Lashleyn kanssa?
Jopa kuukauden rakentelulla tämä olisi voinut olla jotain muistettavaa.
Sen sijaan saimme ottelun, joka oli hajuton, mauton, kliininen ja sieluton. Ottelun, jota kukaan ei muista enää kuukauden päästä.
No Comment