HaastattelutWWE

”Olisi mahtavaa, jos voisin joskus olla vakio-ompelija useammalle WWE-tähdelle” – suomalaissuunnittelija Anna Hämäläinen on tehnyt asusteita Natalyalle ja Killian Dainille

Ilta-Sanomien otsikon mukaan suomalaissuunnittelija Anna Hämäläinen hieraisi silmiään, kun WWE:n SmackDown-ohjelman painija Natalya Neidhart otti häneen yhteyttä ja toivoi, että Hämäläinen suunnittelisi hänelle mittatilaustyönä takin. Myös me painifanit hieraisimme silmiämme, kun kyseisen uutisen kuulimme. Päätimme siksi haastatella Hämäläistä ja ottaa tarkemmin selvää siitä, miten yhteistyö maailmanluokan WWE-tähden kanssa toimii.


Kun suomalaissuunnittelija Anna Hämäläinen, 31, päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa perustamalla oman uniikkeja asusteita myyvän vaatekauppansa neljä vuotta sitten, hän ei osannut sanoa, kenelle tai keille hän tulisi asusteita suunnittelemaan.

– Variaationi oli alkuun laaja, ja tein vain marginaalisia asusteita lähinnä omaksi ilokseni, Hämäläinen kertoo Dream Warriors -kauppansa alkuvaiheista.

Se, miten kaupan kohderyhmäksi lopulta valikoituivat juuri esiintyjät ja roolipelaajat, oli vaatesuunnittelijan mukaan sattumanvaraista.

– En etsinyt tiettyä kohderyhmää, vaan kohderyhmä löysi minut. Se on siis puhdasta sattumaa.

Roolipelaajat eivät olleet kuitenkaan ainoat esiintyjät, jotka Hämäläisen löysivät.

Niin tekivät nimittäin myös maailmankuulut WWE-tähdet Natalya Neidhart ja Killian Dain.

Tähdet, joille Hämäläinen on sittemmin suunnitellut painiasusteita.

 

”Olet mahtava! Meidän täytyy ruveta työstämään seuraavaa mestariteostamme!” kirjoittaa Natalya Anna Hämäläiselle Instagramissa. Natalyalla on liki kolme miljoonaa Instagram-seuraajaa.

 

– Natalya löysi kauppani ja nähtävästi piti tyylistäni. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, kuinka monen muun vaatesuunnittelijan joukosta olen siinä vaiheessa karsiutunut! Hämäläinen hehkuttaa.

Yhteistyö kolmannen sukupolven showpainijan kanssa alkoi luontevasti siitä huolimatta, ettei Hämäläinen ollut vielä silloin erityisen hyvin perillä siitä, mistä WWE:ssä on kysymys.

– Ei showpaini minulle täysin vieras ilmiö ollut, muttei kovin tuttukaan. Pidän lajissa siitä, että showpainijoilla on korostetut roolihahmot. Hahmon voi viedä pitkälle, koska se on nimenomaan rooli, ei elämäntapa.

Natalyan hahmoon Hämäläinen tutustui YouTuben avulla. Esiintyjään itseensä Hämäläinen perehtyi sen sijaan Instagramissa.

– Katsoin YouTubesta hänen sisääntulojaan ja liikkumistaan kehän ulkopuolella sekä kävin läpi hänen aiempia esiintymisasujaan. Aloin myös seurata häntä heti Instagramissa. Natalyaa oli helppo alkaa ajatella roolihahmona.

– Ihailen sitä, kuinka showpainijan pitää olla persoonallinen ja erottautua joukosta.


Killian Dainin ammatti tuli yllätyksenä

Se, kuinka julkisesti maailmanluokan showpainijat esittelevät yksityiselämäänsä, yllätti Hämäläisen Natalyan hahmoon tutustuessaan.

– Fanit haluavat tietää, kuinka idoli treenaa, mitä hän syö ja miten hän viettää vapaa-aikaansa. Natalyan kissallakin on 150 000 Instagram-seuraajaa!

Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi NXT-mestari Andrade ”Cien” Almasilla on vain 98 700 Instagram-seuraajaa – eli siis yli 50 000 vähemmän kuin Natalyan kissalla.

– Vaikka showpainijan roolihahmo kehässä kuuluu vain kehään, on esiintyjän oltava kiinnostava myös tosielämässä. Show showpainin ympärillä on paljon suurempi kuin se, mitä televisiossa näytetään.

Se realisoituu muun muassa juuri Natalyan Instagram-julkaisuissa, joissa painija nostaa myös kulissien takana olevat ihmiset valokeilaan.

– En tiennyt esimerkiksi sitä, että WWE:n vakiomiehitykseen kuuluvat myös hius- ja meikkitaiteilijat!

– On mielettömän hienoa, että Neidhart merkitsee kuviinsa myös minut ompelijanaan ja että saan asuista palautetta hänen faneiltaan.

Natalyan lisäksi Hämäläinen on suunnitellut painiasusteita NXT-tähti Killian Dainille, jonka fantasiahenkinen hahmo on varsin erilainen Natalyaan verrattuna.

Se, että Dain on showpainija, tuli kuitenkin täytenä yllätyksenä Hämäläiselle.

– Killian oli löytänyt netistä kuvan tekemästäni lannevaatteesta noin vuosi sitten ja kysyi sitten kustomoitua versiota samasta asusteesta. En tiennyt mitään hänen hahmostaan saati ammatistaan hänen lannevaatettaan luonnostellessamme!

Dain oli lähettänyt Hämäläiselle kuvan takistaan ja toivoi, että Hämäläinen suunnittelisi siihen sopivan lannevaatteen. 146-kiloinen pohjoisirlantilainen oli ilmeisesti myös tyytyväinen Hämäläisen kädenjälkeen, sillä suomalainen on sen jälkeen suunnitellut myös toisenlaisia versioita samasta lannevaatteesta sekä Dainin tyyliin sopivia rannekkeita.

 

”Change is coming. Now is my time.” Photo credit Rassle

Henkilön Killian Dain (@killiandain) jakama julkaisu

33-vuotias Killian Dain on työskennellyt WWE:ssä vuodesta 2016 saakka. Sitä ennen hänet tunnettiin ennen kaikkea brittiläisen Insane Championship Wrestlingin maailmanmestarina.

 

– Upealta! vastaa Hämäläinen, kun kysyn, miltä tuntuu nähdä suunnittelemiaan vaatteita Natalyan ja Killian Dainin kaltaisten kuuluisuuksien yllä.

– On huikeaa nähdä supertähti edustamassa asussa, jonka olen itse tehnyt tylsässä ja glamourittomassa työhuoneessani.

WWE:tä Hämäläinen ei kuitenkaan ehdi varsinaisesti seuraamaan, mutta se, mitä Natalyalle ja Dainille tapahtuu, kiinnostaa silti.

– Totta kai on mahtavaa, kun he menestyvät! Yhteistyömme on väistämättä tehnyt heistä läheisempiä minulle.

On siinä tosin myös sellainen näkökulma, jota tavallinen fani ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.

– Niin, ja toki menestyvä tähti myös tarvitsee enemmän uusia asuja.

Tämä toimikoon taas eräänlaisena muistutuksena siitä, että voitoilla ja tappioilla todellakin on merkitystä showpainissa – myös muiden kuin esiintyjien kannalta.


”Charlotte Flairin korkeakauluksiset kaavut ovat ilmiömäisiä”

Kun Hämäläinen katselee showpainijoiden asuja, hän kiinnittää huomiota siihen, mitä painijalla on yllään kehän ulkopuolella ja mitä puolestaan sisällä kehässä.

– Kehässä täytyy pystyä liikkumaan vapaasti, eikä asussa saa olla sellaisia elementtejä, jotka voisivat satuttaa painijoita. Kehän ulkopuolella pidettävät asusteet voivat sen sijaan olla näyttäviä ja dramaattisia.

Natalyan ja Dainin suunnittelijana Hämäläinen on saanut kokemusta molemmista puolista. Natalya kun käyttää takkiaan vain sisääntulonsa aikana – Dain sen sijaan myös otellessaan.

– Takit, jotka olen tehnyt Neidhartille, on tarkoitettu juurikin kehän ulkopuolelle. Niiden kanssa saa mennä äärimmäisyyksiin asti. Dain puolestaan käyttää lannevaatteitaan painiessaan, joten niiden pitää olla ensisijaisesti käytännöllisiä.

Suunnittelijan täytyy siis olla tarkkana vaatteita luonnostellessaan, mutta ainakin yhteistyö WWE-tähden kanssa sujuu välikäsittä. Se yllätti Hämäläisen – myönteisesti.

– On mielenkiintoista, että vaikka WWE-painijoilla näyttää olevan taustajoukkoja, niin Natalya ja Killian ovat silti ottaneet minuun yhteyttä henkilökohtaisesti. Viihdealalla yleinen normi tuntuu nimittäin olevan se, että asujen hankkimisen ja yhteensovittamisen hoitaa stylisti. Minusta on mielekkäämpää tehdä asua esiintyjän itsensä kanssa.

Hämäläinen huomauttaa, että juuri oma-aloitteisuus lieneekin yksi niistä näkymättömistä seikoista, joita maailmanluokan showpainijoilta vaaditaan.

–  Tämäkin on ehkä sitä erityisosaamista, jota showpainija tarvitsee menestyäkseen. Supertähdellä on oltava paitsi persoonallisuutta, karismaa ja fyysistä osaamista myös kyky pitää ohjat ensisijaisesti omissa käsissään.

Näinhän se myös on. Eihän Natalyakaan olisi astellut esimerkiksi viime sunnuntain Fastlane-erikoislähetykseen näyttävä takki yllään, jos hän ei olisi koskaan lähettänyt Hämäläiselle viestiä.

Natalyan takki ei kuitenkaan ole ainut, joka on jäänyt WWE-fanien mieleen. Yksi ehkä koko lajin legendaarisimmista sisääntuloasusteista kun on kehäveteraani The Undertakerin pitkä nahkatakki. Se erilaisine variaatioineen on herättänyt myös Hämäläisen huomion.

– The Undertakerin pitkät takit ovat jääneet erityisesti mieleeni. Myös Charlotte Flairin laahukselliset korkeakauluksiset kaavut ovat ilmiömäisiä.


”Ember Moonille voisi olla kiva tehdä asuja”

Jos Hämäläinen saisi päättää, mitä hän tekisi viiden vuoden päästä, hän olisi omien sanojensa mukaan muutaman WWE-tähden hovisuunnittelija.

– Olisi mahtavaa, jos voisin joskus olla vakio-ompelija useammalle WWE-tähdelle!

Ajatus siitä, että hänestä tulisi täysiaikainen WWE-suunnittelija, ei kuitenkaan Hämäläistä viehätä.

– Luulen, että haluan jatkaa yhden naisen firmana. Pidän siitä, että työni on vaihtelevaa ja että olen kioskissani sekä CEO että juoksupoika.

Tilaustyöt ja se, että voisi valita, mihin töihin tarttuu, kuulostavat sen sijaan houkuttelevalta vaatesuunnittelijan korviin.

– Olisi hienoa saada keskittyä pääasiassa tilaustöihin ja että saisin valita työtarjouksista parhaimmat.

Eräs sellainen tarjous voisi tulla NXT:n nykyiseltä naisten mestarilta, yhdysvaltalaiselta Ember Moonilta.

– Ember Moonille voisi olla kiva tehdä asuja, Hämäläinen toteaa.

Voisi niitä tarjouksia tosin tulla mahdollisesti lähempääkin – kuten Suomesta. Se tulee yllätyksenä Hämäläiselle.

– En tiennyt, että täälläkin on showpainia! Luulin, että laji on Suomessa sellainen myöhäisillan ohjelma, jota näkee, kun unohtaa mennä nukkumaan.

Suomen staroille Hämäläinen lähettääkin ytimekkäät terveiset.

– Jos haluatte tälläytyä neidharteihin, niin tiedätte, mistä minut löytää!

 


Natalya poseeraamassa NXT:n naisten mestarin, Ember Moonin, kanssa. Kaksikko otteli samassa Royal Rumble -ottelussa tammikuussa 2018.

 


Dream Warriors -kaupan kotisivut löydät tästä ja Instagram-tilin tästä.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Parhaimmat WrestleMania-ottelut: Hulk Hogan vs. The Rock, WrestleMania 18 (#8)

Next post

#MaanantainMatsi - The Great Muta vs Hiroshi Hase (1992)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *