UutisetWWE

Saudijournalisti Jamal Khashoggi käveli Saudi-Arabian konsulaattiin ja katosi – aiheuttaako toimittajan kyseenalainen kohtalo WWE:n Riadin-tapahtuman peruuttamisen?

WWE teki historiallisen sopimuksen Saudi-Arabian hallinnon kanssa aiemmin tänä vuonna. Tuo sopimus kestää kymmenen vuotta ja kuljettaa Saudi-Arabiaan tapahtumia, joita lähetetään WWE:n suoratoistopalvelun kautta ympäri maailman kiillottaen samalla Saudi-Arabian ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin julkisuuskuvaa. WWE:lle sopimus tuottaa kymmeniä miljoonia dollareja vuodessa. Nyt, sauditoimittaja Jamal Khashoggin kohtalon myötä, WWE:ltä vaaditaan kuitenkin tekoja. Jos suunnitelmat eivät muutu, WWE tuo supertähtensä Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin jo alle kolmen viikon päästä.


Sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamisella – ja mahdollisella murhalla – on vaikutuksensa myös WWE:hen, jonka on määrä järjestää valtava WWE Crown Jewel -niminen painitapahtuma Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa alle kolmen viikon kuluttua perjantaina 2. marraskuuta.

Se, toteutuuko tuo tapahtuma vai ei, on kuitenkin herättänyt keskustelua viime päivinä. Spekulointi nousi uusiin sfääreihin, kun showpainilehti Wrestling Observer uutisoi, että tapahtuma oli poistettu WWE:n verkkosivujen tapahtumakalenterista tänään sunnuntaina. Lehden mukaan WWE:ssä oli jo edellisinä päivinä keskusteltu siitä, mitä tehdä, jos tapahtuma pitää Saudi-Arabian ja ulkovaltojen kiristyneiden välien takia kumota.

Hetkeä myöhemmin Wrestling Observer -lehden Dave Meltzer kuitenkin ilmoitti Twitterissä saaneensa tietää, ettei WWE ole ainakaan vielä peruuttanut Saudi-Arabiassa järjestettävää tapahtumaansa. WWE Crown Jewel myös ilmestyi myöhemmin sunnuntaina takaisin WWE:n tapahtumakalenteriin.

Vaikka WWE Crown Jewel katosi WWE:n verkkosivujen tapahtumakalenterista sunnuntaina, show’n artikkelisivu on ollut koko ajan WWE:n verkossa. Sivulla sanotaan, että WWE Crown Jewel lähetetään suorana lähetyksenä WWE:n suoratoistopalvelu WWE Networkilla perjantaina 2. marraskuuta. Sivulla myös lukee edelleen, että tapahtuma järjestetään Kuningas Saudin yliopiston stadionilla yhteistyössä Saudi-Arabian hallinnon kanssa.

Wrestling Observerin uutisen mukaan osvittaa tilanteesta antaa maanantain ja tiistain välisen yön WWE Raw -jakso. Silloin nähdään, mainostetaanko Saudi-Arabian tapahtumaa televisiossa vaiko ei.


Donald Trump uhkaillut Saudi-Arabiaa ”vakavalla rangaistuksella”

Toimittaja Jamal Khashoggi katosi mentyään Saudi-Arabian lähetystöön Turkin Istanbulissa tiistaina 2. lokakuuta 2018. Asiasta uutisoi Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat. Myöhemmin kerrottiin, että Khashoggin katoamisen taustalla saattaa olla murha, joka oli mahdollisesti Saudi-Arabian hallinnon tekemä tilaustyö.

Murhaepäily on johtanut esimerkiksi siihen, että monet suuryritysten johtajat ja mediat ovat Ylen uutisen mukaan peruneet osallistumisiaan suureen investointitapahtumaan, joka on määrä pitää WWE Crown Jewel -tapahtuman tavoin Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolestaan uhannut Saudi-Arabiaa ”vakavalla rangaistuksella”, mikäli paljastuu, että maa on toteuttanut Jamal Khashoggin surman, kertoo Yle toisessa uutisessaan.

Amerikkalaisen Fox News -lehden mukaan Khashoggin kohtalo aiheutti myös sen, että monet merkittävät showpainijournalistit ottivat WWE:n hampaisiinsa. Toimittajat nimittäin vaativat, ettei WWE järjestäisi suunnittelemaansa jättitapahtumaa Saudi-Arabiassa.

WWE on kuitenkin tilanteessa kuin puun ja kuoren välissä, sillä yhtiö solmi vasta maaliskuussa kymmenvuotisen ja kaikkiaan jopa päätä huimaavan 450 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoisen sopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Sopimuksen mukaan WWE:n on järjestettävä WWE Network -tapahtumia Saudi-Arabiassa vuosittain. Ensimmäinen – ja toistaiseksi ainut – tällainen tapahtuma pidettiin huhtikuun lopulla, kun WWE järjesti Greatest Royal Rumble -nimisen show’n Jeddan kaupungissa Kuningas Abdullahin kansainvälisessä stadionilla 60 000 saudikatsojan edessä. Tuon tapahtuman pääotteluna nähtiin WWE:n kaikkien aikojen suurin Royal Rumble -ottelu.

Fox Newsin artikkelin mukaan esimerkiksi PWInsider-showpainilehden Mike Johnson on sanonut, että WWE:n olisi syytä vetäytyä tapahtumasta. Johnson kuitenkin pitää sitä epätodennäköisenä.

– Olen yhtä kaikki sitä mieltä, että on iljettävää, kuinka WWE tekee yhteistyötä tällaisen valtion kanssa, Johnson totesi Fox Newsin mukaan.

Myös esimerkiksi Yahoo Sports! -urheilusivuston kolumnisti Eric Adelson kirjoittaa, ettei WWE:n ”tag team” Saudi-Arabian kanssa ole rahasumman väärti.

– Vasta-argumenttina sanotaan, että WWE on vain urheiluviihdettä ja että syyttävä sormi pitäisi osoittaa poliitikkoja kohtaan. Siinäkin on kuitenkin kaksi ongelmaa. Tapahtuman pääottelussa ottelee Kane, joka vastikään valittiin oikeassa elämässä Tennesseen osavaltion Knox Countyn kaupunginjohtajaksi. Toinen suuri ongelma on Linda McMahon, WWE:n entinen toimitusjohtaja, joka kuuluu Trumpin hallitukseen. Jos WWE siis vetäytyy Saudi-Arabiasta, teko kapinoi hienoisesti samalla Donald Trumpia vastaan, sillä Trump twiittasi vasta alle vuosi sitten tukevansa Saudi-Arabiaa, Adelsonin kolumnissa lukee.

Suurin ongelma on Adelsonin mukaan kuitenkin se, minkälaisen kuvan WWE itsestään antaa, jos yhtiö päättää toteuttaa Riadin-tapahtumansa suunnitellusti.

– Haluavatko ihmiset sijoittaa yhtiöön, joka assosioituu tällaiseen hallintoon? kysyy Adelson.


Myös senaattorit nostaneet kissan pöydälle

Se, että WWE:llä on suoria suhteita Donald Trumpin hallintoon, on huolestuttanut WWE Crown Jewel -tapahtuman takia paitsi painijournalisteja myös yhdysvaltalaisia vallankäyttäjiä. Amerikkalaisen IJR-sivuston haastattelema demokraattisenaattori Chris Murphy näkee, että jos Saudi-Arabian hallitus todistetusti suunnitteli Jamal Khashoggin murhan, WWE:n tapahtuma on isku vasten lehdistönvapauden kasvoja.

Myös senaattori Bob Menendez huomauttaa, että juuri Linda McMahon siirtää WWE:n Saudi-Arabia-suhteen harmaalle alueelle. Menendez on sitä mieltä, että Yhdysvaltain hallituksella saattaisi jopa olla syytä puuttua peliin ja estää WWE:tä lähtemästä Riadiin.

– Yksityiset yritykset ovat yksityisiä, mutta Linda McMahon kuuluu Yhdysvaltain hallitukseen, Menendez sanoo.

Linda McMahon, WWE:n puheenjohtaja Vince McMahonin vaimo, astui Donald Trumpin hallitukseen 14. helmikuuta 2017. Linda McMahonin virka on toimia pienyrityshallinnon johtajana. Donald Trump on puolestaan Vince McMahonin ystävä ja kuuluu WWE:n kunniajäsenten joukkoon eli Hall of Fameen. Trump on myös isännöinyt kaksi WrestleMania-tapahtumaa jo 1980-luvulla. Trump myös pahamaineisesti esiintyi WrestleMania 23 -tapahtumassa vuonna 2007 ottelussa, jonka tuomarina toimi ”Stone Cold” Steve Austin.

Trump ja WWE ovat kietoutuneet toisiinsa myös siten, että McMahonit lahjoittivat The Daily Beast -sivuston mukaan miljoonia dollareita Trump Foundationille ja toimikunnalle, joka tuki Donald Trumpia presidentinvaaleissa ennen kuin Linda McMahon nimitettiin Yhdysvaltain hallitukseen.

Lisäksi Trumpia ja WWE:tä yhdistää se, ettei kumpikaan tahtoisi lopettaa kaupankäyntiään Saudi-Arabian kanssa. Vince McMahon kauppaa showpainia, Yhdysvallat sen sijaan aseita. Presidentti Trump sanoi vielä torstaina, ettei Khashoggin katoaminen vaikuta USA:n ja Saudi-Arabian liikesuhteisiin, koska hän ei ole halukas antamaan suurkauppoja Venäjän tai Kiinan hoidettavaksi. Trump kertoi huhtikuussa 2017 sopineensa yli sadan miljardin dollarin ase- ja hävittäjäkaupoista Saudi-Arabiaan.

Mikäli WWE kuitenkin päättää peruuttaa Saudi-Arabian-tapahtumansa, WWE Crown Jewel -tapahtuman voisi teoriassa järjestää vaihtoehtoisesti Manchesterin kaupungissa Englannissa, kirjoittaa The Daily Beast. WWE nimittäin nauhoittaa ohjelmiaan Manchester-areenalla maanantaina ja tiistaina 5.–6. marraskuuta, ja sama areena on toistaiseksi vapaana myös sunnuntaina 4. marraskuuta. Kyseessä olisi ensimmäinen WWE:n maksulähetys Isossa-Britanniassa sitten vuoden 1992.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Kelpaisiko Hulk Hogan -hampurilainen, CM Punk -puutarhatonttu tai Steve Austin -kondomi? – Keräsimme kokoelman showpainibisneksen omituisimmista oheistuotteista

Next post

WWE joutui HBO-keskusteluohjelma Last Week Tonight with John Oliverin hampaisiin: "WWE on yhtä voimakkaasti homoeroottinen kuin Saudi-Arabian puolella"

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *