ListatWWE

Viisi parasta TLC-ottelua

TLC: Tables, Ladders and Chairs on totuttu näkemään WWE:ssä vuoden viimeisenä live-spesiaalina joulukuusta 2009 lähtien. Nimikko-ottelun historia juontaa juurensa kuitenkin ihan vuosituhannen alkuun saakka; ensimmäinen virallinen TLC-matsi nähtiin vuoden 2000 SummerSlamissa, ja jo aikaisemmin saman vuoden WrestleManiassa nähtiin tikasottelu, joka käytännössä oli tyylipuhdas TLC. Joskus onkin hieman hiusten halkomista erotella ottelumuotoja toisistaan, mutta keskityn tässä listauksessani ”virallisiin” TLC-matseihin, joita on ollut WWE:n historiassa tähän mennessä 17 kappaletta. Yksi niistä on tosin El Toriton ja Hornswogglen huumorimatsi vuodelta 2014, joten vakavasti otettavia taisteluja on 16.

5. TLC: Tables, Ladders and Chairs 2013
WWE World Heavyweight Championship

John Cena (c) vs. Randy Orton (c)

cena orton tables ladders chairs 2013

Listaukseni numero viisi löytyy kahden vuoden takaa. Tämä ottelu on jäänyt erityisesti mieleeni hurjasta panoksestaan. World Heavyweight -mestari Randy Ortonin ja WWE-mestari John Cenan mestaruudet olivat molemmat ripustettuina kehän yläpuolelle, ja voittajasta kruunattaisiin ensimmäinen kiistaton WWE World Heavyweight -mestari.

Kaikki eivät suinkaan olleet tyytyväisiä siihen, että WWE valitsi nimenomaan Cenan ja Ortonin tämän ottelun parivaljakoksi. Kaksikko oli hallinnut mestaruuskuvioita melkeinpä vuosikymmenen verran, ja katsojat kaipasivat jotain uutta. Toisaalta taas tämä toimi hyvin eräänlaisena aikakautensa välietappina: Cena ja Orton, attitude eran jälkeisen ajan kaksi suurinta mestaria, taistelemassa WWE:n kuninkuudesta vielä kertaalleen keskenään.

Erityisesti ottelusta on jäänyt mieleeni lukuisat terästuolin iskut, joita Cena vastaanotti selkänahkaansa. Orton heilutti tuota showpainijoiden suosituinta asetta todella tehokkaasti. Oli myös näppärä lisä, että ottelun ratkaisuhetkillä peliin tuotiin käsiraudat – ne kun olivat olennainen osa Cenan ja Ortonin yhteistä tarinaa edellisellä vuosikymmenellä. Vaikka ottelussa ei varsinaisesti nähty mitään ennennäkemättömän huikeaa yksittäistä spottia, niin kyseessä on yksi historian kovimmista TLC-matseista.

Katso WWE Networkissa!

4. Monday Night Raw (16.1.2006)
WWE Championship

Ric Flair vs. Edge (c)

ric flair raw 2006

”The Rated-R Superstar” Edge oli järkyttänyt maailmaa tammikuussa 2006 lunastamalla Money in the Bank -salkkunsa onnistuneesti New Year’s Revolution -tapahtuman päätteeksi ja nousemalla siten WWE:n mestariksi. Kovinkaan pitkäkestoista tästä Edgen ensimmäisestä mestaruuskaudesta ei kehkeytynyt, mutta niihin muutamiin viikkoihin mahtui mm. tämä loistava TLC-ottelu, jossa Edge puolusti mestaruuttaan kotiosavaltiossaan Pohjois-Carolinassa otellutta legendaarista Ric Flairia vastaan.

Tässä ottelussa ei nähty samanlaisia kaistapäisiä pudotuksia ja rysähdyksiä kuin monessa muussa TLC:ssä, sillä Flair oli ottelutyyliltään toisenlainen ja jo 56-vuotias painija – mutta tunnelmaa tässä oli enemmän kuin juurikaan missään Raw-ottelussa ikinä. Flairin koko perhe oli kannustamassa isäpappaansa, kun ”Nature Boy” koetti sisukkaasti kiivetä tikkaita askel kerrallaan ja nousta maailmanmestariksi 17. kerran. Tämä onkin yksi tunteikkaimmista ja parhaimmista otteluista, joita Raw on tarjonnut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

3. WrestleMania X-7
WWF Tag Team Championship

Edge & Christian vs. The Hardy Boyz vs. The Dudley Boyz (c)

wrestlemania x-7 dudleys hardys edge christian tlc tables ladders chairs

Nämä miehet loivat tämän ottelumuodon, ja jo sen takia on välttämätöntä, että edes yksi näiden joukkueiden kohtaamisista löytyy listaltani. WrestleMania 2000:ssa kuusikko oli šokeerannut maailmaa totaalisesti ottelemalla aivan poskettoman tikapuuottelun. Saman vuoden SummerSlamissa olikin sitten vuorossa ensimmäinen virallinen TLC-ottelu, ja tämä WrestleMania X-7:n matsi oli revanssi siitä. Samalla tämä oli viimeinen kerta, kun Hardyt, Dudleyt ja Edge ja Christian kohtasivat toisensa tällaisessa ison profiilin hardcore-ottelussa.

WrestleMania X-7 on kokonaisuutena yksi parhaimmista WWE:n tuottamista painitapahtumista koskaan. Tämä TLC-ottelu oli yksi iso syy sen onnistumiseen. Matsi oli sellaista viimeisen päälle romurallia, jossa ei säästelty mitään. On käsittämätöntä ajatella, että kaikki ottelijat pysyivät kutakuinkin terveiden kirjoissa tällaisen suorituksen jälkeen. Samalla juuri tämä ottelu on se, josta on peräisin ehkä se kaikkein kelatuin spotti WWE:n historiassa – se hetki, kun Edge hyppää tikkailta puskien mestaruusvöiden varassa roikkuvan Jeff Hardyn kanveesiin. Näiden joukkuiden taistelut ovat iso osa painihistoriaa, ja jo siksi painifanin kannattaa niihin tutustua.

Katso WWE Networkissa!

2. One Night Stand 2008
World Heavyweight Championship

The Undertaker vs. Edge

edge undertaker one night stand 2008 tables ladders chairs

The Undertakerin ja Edgen taistelut vuodelta 2008 ovat legendaarisia, ja yhden niistä käsittelinkin Hell in a Cell -listauksessani. Sama kaksikko oli kuitenkin ehtinyt tarjota tuota Hell in a Cell -matsiaan pari kuukautta aikaisemmin TLC-ottelun, joka ei kyllä kalpene vertailussa juuri yhtään. Olen katsonut viime kuukausina juurikin vuoden 2008 painitapahtumia läpi ja nyt syyskuuhun saakka edennyt, mutta jo tässä vaiheessa voin todeta, että tämä kyseinen Edgen ja Undertakerin TLC-matsi tulee kuulumaan vuoden parhaimmistoon.

Panoksena tässä ottelussa oli World Heavyweight -mestaruus. Undertaker oli voittanut kyseisen vyön Edgeltä WrestleManiassa, mutta SmackDownin toimitusjohtajana toiminut Vickie Guerrero vei ”The Phenomilta” mestaruuden, ja tässä tapahtumassa vyö oli siis omistajaa vailla. Lisäksi ottelussa oli stipulaationa se, että Undertaker olisi hävitessään joutunut lähtemään SmackDownista pois. Tilanne oli tiukka, sillä kuten jo tästä listauksestani huomaa, niin Edge on kovin mahdollinen TLC-ottelija, joten myös ottelumuoto oli ”Rated-R Superstarin” heiniä.

Mikä tästä ottelusta sitten teki niin hyvän ja ikimuistoisen? Se, että eritoten Undertaker vastaanotti todella rajua iskua, jollaista harvoin on urallaan tehnyt. Se oli täysin odottamatonta, koska Undertaker oli tuolloin loukkaantumisista paljon kärsinyt 44-vuotias veteraani. Noiden muutamien yllättävän rajujen rysähdysten lisäksi ottelusta löytyi tarinaa, tunnelmaa ja panosta enemmän kuin juuri mistään muusta matsista. Fantastinen esitys kummaltakin painijalta.

Katso WWE Networkissa!

1. Unforgiven 2006
WWE Championship

John Cena vs. Edge (c)

john cena edge unforgiven 2006 tables ladders chairs

Viimeistään tämä varmistaa sen, että Edge on kaikkien aikojen kovin TLC-ottelija. Hän on mukana yhtä vaille kaikissa tämän listaukseni matseista. Edgen feudi John Cenan kanssa onkin yksi hänen uransa tunnetuimmista ja tärkeimmistä. Ilman sitä eivät Edge ja Cena olisi välttämättä nousseet niin suuriksi nimiksi kuin lopulta tekivät. Tämä TLC-ottelu oli viimeinen päätepiste miesten kärhämässä, joka oli sisältänyt jo kaikkea maan ja taivaan väliltä. Edge oli esimerkiksi murtautunut John Cenan isän asuntoon ja läpsäissyt häntä kasvoille, ja Cena oli puolestaan heittänyt nemesiksensä uintireissulle saastuneeseen Long Islandin salmeen. Kehässäkin kaksikko oli kohdannut useita kertoja erilaisissa otteluissa – mutta nyt siihen oli tulossa piste.

Ottelu käytiin Torontossa, Edgen kotikaupungissa. Se loi matsiin omalaatuista, sähköistä tunnelmaa. Kyseessä oli itse asiassa jo kolmas kerta, kun John Cena joutui fanien todelliseen grilliin vuonna 2006: ensimmäinen oli WrestleMania Chicagossa, toinen ECW:n  One Night Stand New Yorkin Hammerstein Ballroomissa ja kolmas tämä Toronton tapaus. Kaikista näistä Cena selviytyi kiitettävin paperein.

Maaginen tunnelma oli siis tässä ottelussa avainasemassa, mutta pelkkä tunnelma ei tee viiden tähden ottelua. Cena ja Edge sen sijaan tekivät, tai vähintäänkin pääsivät pirun lähelle. Pöytää laitettiin palasiksi kovaan tahtiin, eikä muitakaan temppuja säästelty. Ottelun loppuspotti on mielestäni edelleen yksi näyttävimmistä ja legendaarisimmista, joita on WWE-mestaruusmatseissa kuunaan nähty. Olen katsonut vuoden 2006 maksulähetykset läpi toisessa projektissani, ja siinä nimesin tämän kyseisen vuoden parhaimmaksi otteluksi. Tämä on yksi niistä matseista, jotka ovat jo yksinään WWE Networkin kuukausimaksun arvoisia.

Katso WWE Networkissa!


Ihan lopuksi vielä muutama TLC-matsivinkki:

Edge & Christian vs. The Hardy Boyz vs. The Dudley Boyz (SummerSlam 2000)

CM Punk vs. Jeff Hardy (SummerSlam 2009)

Edge vs. Kane vs. Alberto Del Rio vs. Rey Mysterio (TLC: Tables, Ladders and Chairs 2010)

Matti Koskinen

Matti Koskinen

Duunarista aikuisopiskelijaksi muovautunut oman elämänsä Rocky Balboa. Showpainiin ensikosketukset vuonna 2002. WWE:hen päin hieman kellallaan.

Joensuu / Eastern Finland

Previous post

Joulukalenteri 2015: Luukku 8

Next post

Joulukalenteri 2015: Luukku 9

1 Comment

 1. 08.12.15 at 22:45 — Vastaa

  Meikäläisen lista:

  5. The Shield vs. Ryback & Team Hell No! (TLC: Tables, Ladders and Chairs 2012)

  4. John Cena vs. Edge (Unforgiven 2006)

  3. CM Punk vs. Jeff Hardy (SummerSlam 2009)

  2. Kane vs. The Dudley Boyz vs. Jeff Hardy & Rob Van Dam vs. Chris Jericho & Christian (Raw Roulette 7.10.2002)

  1. Edge and Christian vs. The Hardy Boyz vs. The Dudley Boyz (WrestleMania X-Seven)

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *