RaatiWWF

Parhaimmat WrestleMania-ottelut: Randy Savage vs. Ricky Steamboat, WrestleMania III (#10)

Smarkside-raati on juttusarja, jossa Smarksiden lukijat äänestävät painimaailman parhaimmistoja, kuten parhaita yksittäisiä painijoita, parhaita joukkueita, parhaita juonikuvioita ja parhaita tapahtumia. Äänestys on kaikille avoin. 


”Olen nähnyt lukuisia hyviä otteluita 46 vuoden aikana, mutta olen sitä mieltä, että tämä on kaikista paras. Se on ottelu, joka ei ikäänny, enkä usko, että tulemme näkemään minun elinaikanani tai mahdollisesti monena muunakaan elinaikana jotain tällaista”, sanoi legendaarinen WWE- ja WCW-juontaja ”Mean” Gene Okerlund ESPN:n haastattelussa tasan vuosi sitten, kun Ricky ”The Dragon” Steamboatin ja ”Macho Man” Randy Savagen legendaarinen WrestleMania III -ottelu täytti 30 vuotta.

Myös Smarkside-raati arvosti Savagen ja Steamboatin ikimuistoista ottelua; legendaarinen taistelu WWF Intercontinental -mestaruudesta sijoittui kaikkien aikojen parhaimman WrestleMania-ottelun äänestyksessä kymmenenneksi – jättäen taakseen 20 muuta ottelua, jotka saivat äänestyksessä kannatusta.

Ottelu, joka jäi valtavirtayleisön silmissä Hulk Hoganin ja André the Giantin legendaarisen WWF-mestaruustaistelun varjoon, liikutti, inspiroi ja loi. Savagen ja Steamboatin innovatiivinen ottelu oli vuosia aikaansa edellä ja jätti lähtemättömän vaikutuksen muun muassa nuoreen Chris Jerichoon.

 

Kun näin lukioikäisenä Ricky ”The Dragon” Steamboatin nostavan Intercontinental-mestaruuden ilmaan, suurin tavoitteeni oli tulla jonain päivänä samanlaiseksi mestariksi kuin hän.

– Chris Jericho kirjassaan Undisputed

 

Se, mikä Savagen ja Steamboatin ottelussa eniten järisytti, oli tyyli, jollaista WWE:ssä ei ollut aikaisemmin nähty. Ottelun nopea tempo yhdistettynä todella moneen selätysyritykseen oli kuin Ring of Honor -ottelu aikana, jolloin esimerkiksi AJ Styles oli vasta 9-vuotias pojankoltiainen. ”Ottelu lisäsi uuden ulottuvuuden siihen, minkälaista showpaini voi olla”, sanoi entinen WWE-tähti Zach Gowen. Lisäksi Savagen ja Steamboatin suoritus osoitti sen, että myös muut kuin maailmanmestaruusottelut voivat olla ainutlaatuisia spektaakkeleja.

Eipä ottelussa tosin ollut kyse ainoastaan hienosta atleettisuudesta, vaan myös upeasta tarinankerronnasta, joka oli alkanut marraskuussa 1986. Savage ja Steamboat ottelivat silloinkin Intercontinental-mestaruudesta, ja väkivaltainen mestari Savage loikkasi yläköydeltä kehäkello kädessään iskien sen suoraan Steamboatin kurkkuun. Siitä alkoi kostoretki, jossa olivat lisäksi osallisina ilkeän Savagen sydämellinen ja kaltoin kohdeltu puoliso Miss Elizabeth sekä Elizabethiin ihastunut Steamboatin ystävä, eläimellisen yksinkertainen George ”The Animal” Steele.

 

 

Teko piti Steamboatin sivussa WrestleManiaan saakka, mutta Silverdomessa ”Lohikäärme” puhalsi taas tulta – historiallisen ennätysyleisön, WWF:n oman tiedon mukaan yli 93 000 ihmisen, edessä. (On arvioitu, että WrestleMania III:n katsojien todellinen lukumäärä oli noin 78 000 – valtava yleisö yhtä kaikki.) Mutta Steamboat ei janonnut ainoastaan kostoa, vaan ennen kaikkea hän halusi nousta uudeksi Intercontinental-mestariksi – ja juuri siksi Savagen ja Steamboatin taistelu muistetaan kenties parhaimpana Intercontinental-mestaruusotteluna kautta aikojen.

 

Me molemmat olimme sitä mieltä, että haluamme keskittyä mestaruuteen. Siitä tuli se tarinan fokus – ei niinkään siitä, että haluaisin kostaa sen, mitä kurkulleni oli tapahtunut.

– Ricky ”The Dragon” Steamboat

 

Olen sanonut, että painiottelun laatu pohjautuu kolmeen tekijään: flow’hun, tarinaan ja tunnelmaan. Savagen ja Steamboatin ikimuistoisessa taistelussa jokainen näistä tekijöistä on kiitettävällä tasolla. Ottelijat pysyvät koko matsin ajan liikkeessä, tarina on mieleenpainuva ja tunnelma mahtipontisella Pontiac Silverdomella kuin toiselta planeetalta – ja kun Steamboat lopulta selättää Savagen, se on sitä showpainin kullanarvoista taikaa kauneimmillaan.

 

Ricky ”The Dragon” Steamboatin ja ”Macho Man” Randy Savagen WWF Intercontinental -mestaruusottelua katseli ennätysyleisö: arvion mukaan noin 78 000 katsojaa. Rahaa WWF sai WrestleMania III -tapahtuman pääsylipputuloista 1,6 miljoonaa dollaria. Kuva: WWE Network.

 

Randy Savagen ja Ricky Steamboatin ottelu oli aikansa ”Kenny Omega vs. Kazuchika Okada”. Sitä pidetään historian parhaimpana Intercontinental-mestaruusotteluna ja WrestleMania-otteluna – ja otteluna ylipäänsä. Se inspiroi mitä todennäköisimmin juuri sinunkin lempipainijoitasi. Se oli ottelu, joka oli vuosia aikaansa edellä. Se oli ottelu, joka raivasi tien niin monelle muulle ottelulle ja ottelijalle. Se oli ehdoton klassikko, jonka arvon myös Smarkside-raati todisti.

Katso ottelu WWE Networkista tästä linkistä. Teet palveluksen itsellesi.


Lue myös Juuson arvio WrestleMania III:sta!

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Smarkin sävel – 2/2018

Next post

#MaanantainMatsi - Grado vs Mad Man Manson (2014)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *