Showpainin maailma on omituinen ja ihmeellinen. Showpaini on täysin uniikki viihteenmuoto ja taiteen laji: sekoitus teatteria ja urheilua. Showpainissa, kuten muussakin taiteessa, on lukuisia konventioita, jotka aukeavat vasta sen jälkeen, kun niihin tutustuu ja niistä ottaa selvää. Kokenut showpainin seuraaja tietää, minkälaisista kliseistä showpainitapahtumat rakentuvat ja minkälainen on tavanomaisen showpainitapahtuman struktuuri, kun taas uudelle katsojalle mikään ei välttämättä ole selvää. Juuri se, että lajityyppi on niin omalaatuinen, voi helposti ajaa joitakuita ihmisiä tiehensä. Siksi on olennaista, että katsojalla on mahdollisuus saada tietoa showpainista. Tieto helpottaa uutta katsojaa pääsemään showpainiin sisään.
Smarksiden verkkosivuilta löydät suomenkielistä tietoa showpainista. Kattavin tiedonlähde on Showpainiopas, joka sisältää tietoa showpainin historiasta, konventioista, säännöistä ja esimerkiksi ottelumuodoista. Showpainioppaassa on myös lyhyt katsaus suomalaisen showpainin historiaan. Lisäksi olemme koonneet verkkosivuillemme kokoelman, joka sisältää hyödyllisiä linkkejä showpainiin liittyen. Showpainimaailman keskeisimpiä henkilöitä tullaan ajan myötä keräämään Smarksiden omaan Hall of Fame -osioon, jonka löydät täältä. Meille voi myös milloin tahansa esittää mitä tahansa showpainiaiheisia kysymyksiä Q & A -sivullamme, johon pääset tästä. Lisäksi sivuillamme on valtava kokoelma vanhojen showpainitapahtumien arvioita. Vanhat arviot löydät täältä. Viime vuosien parhaat painijat ja painimaailman tapaukset löydät Smarksiden vuosittaisista Ludvig-palkinnoista. Kaikki Smarksidessa julkaistut yli 600 artikkelia löydät puolestaan juttuarkistostamme.
Tässä vielä kymmenen käytännön vinkkiä, joilla uusi katsoja voi päästä paremmin showpainiin sisään.
1. Ole avomielinen
Tämä on kaikista ohjeista tärkein. Showpainiin on kohdistettu läpi historian vahvoja ennakkoluuloja ja kielteisiä näkemyksiä sen takia, ettei kyseessä ole oikea kilpaurheilulaji. Monet pilkkaavat showpainia juuri siksi, että kyseessä on kilpaurheilun sijaan teatterin muoto, joka pohjautuu fiktiiviseen tarinankerrontaan. Niin pohjautuu kuitenkin myös mikä tahansa fiktiivinen näytelmä tai elokuva, eikä näytelmiin tai elokuviin suhtauduta samanlaisella ivallisella asenteella. Miksi? Sitä me emme voi tietää. Ehkä kyse on siitä, että showpainin vastustajien on vaikea ymmärtää, miksi jotkut seuraisivat fiktiivistä urheilua – kilpailua, jonka voittajat ja häviäjät valitaan etukäteen. Showpainia ei kuitenkaan seurata siksi, että fanit kuvittelisivat sen olevan aitoa kilpaurheilua, vaan lajin taika on pintaa syvemmällä. Se, mikä showpainissa itse kutakin kiehtoo, on täysin henkilökohtaista, ja jokaisella voi olla aivan ainutlaatuinen syynsä seurata showpainia. Yksi nauttii taitavien atleettien akrobaattisista suorituksista, toinen rakastaa showpainijoiden sisääntulojen spektaakkelimaisuutta ja kolmas janoaa tietoa siitä, mitä showpainin kulissien takana tapahtuu. Tärkein kysymys ei välttämättä olekaan se, kuka ottelun voittaa, vaan se, miksi juuri tietty painija valitaan ottelun voittajaksi.
2. Sulattele näkemääsi rauhassa
Tämä ohje kytkeytyy tietyllä tavalla edelliseen ohjeeseen eli avomielisyyteen. Ensivaikutelma on vaikutelmista voimakkain ja ratkaisevin. Jos ensivaikutelma jättää tavalla tai toisella kielteisen maun suuhun, koko lajityypin voi tuomita helposti. Showpainissa ensivaikutelma on erittäin keskeisessä roolissa, sillä se voi olla käytännössä minkälainen tahansa. Esimerkiksi jääkiekossa eri liigat ovat pohjimmiltaan samantyyppisiä, kun taas showpainissa eri promootiot voivat olla aivan erilaisia. World Wrestling Entertainment eli WWE, joka on maailman suurin showpainiyhtiö, tuottaa varsin erityyppistä showpainia kuin esimerkiksi New Japan Pro-Wrestling eli NJPW, joka on maailman toiseksi suurin showpainiyhtiö. Se, mitä näkee esimerkiksi WWE:n ohjelmassa, kuten Raw’ssa tai SmackDownissa, ei siis edusta koko showpainin lajityyppiä, vaan ainoastaan showpainin erästä alalajia, niin sanottua urheiluviihdettä. On hyvä tietää, että maailmassa on todella monta showpainipromootiota, eikä niistä yksikään ole samanlainen. Promootioissa on erilaisia painijoita, erilaisia hahmoja, erilaisia tyylejä, erilaisia juonikuvioita, erilaisia sääntöjä ja erilaisia tapoja nousta mestariksi. Kukin promootio saa itse päättää, minkälaisia fiktiivisiä sääntöjä ja konventioita se noudattaa, koska showpaini ei ole minkään lautakunnan tai komission valvomaa kilpaurheilua, vaan teatterimaailman bisnestä.
3. Kysy neuvoa ja etsi tietoa
Showpainin historia on pohjaton suo, joka sisältää tuhansia mielenkiintoisia uutisia, tapauksia, painijoita, otteluita, juonenkäänteitä, tosielämän kommelluksia, skandaaleja, tragedioita ja sankaritarinoita. Showpainia tuotetaan ja on tuotettu aikojen saatossa niin paljon, ettei edes kaikista intohimoisin showpainin fani tai historioitsija voi tietää kaikkea, mitä showpainissa on tapahtunut. Niinpä yksi keskeinen showpainifaneja yhdistävä harrastus on nimenomaan tiedon kerääminen ja sen jakaminen. Fanit tiedottavat omissa yhteisöissään, kuten esimerkiksi Twitterissä tai Smarksiden tapauksessa Discordissa, showpainimaailman uutisista tuoreeltaan, ja joillekuille juuri uutisten analysoiminen on mielekkäintä koko showpainin seuraamisessa. Showpainiyhteisöt ovat tästä syystä tyypillisesti varsin sosiaalisia ja interaktiivisia ympäristöjä, ja uusia faneja autetaan mielellään pääsemään lajiin ja yhteisöön paremmin sisään. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa, sillä showpainin maailma on uniikki ja ihmeellinen.
4. Kokeile eri promootioita
WWE:llä – eli maailman suurimmalla showpainiyhtiöllä – on ollut aikojen saatossa niin vahva monopolin kaltainen asema koko showpainibisneksessä, että WWE:stä on muodostunut jonkin sortin synonyymi showpainille. Showpaini on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkästään WWE ja sen keskeisimmät televisio-ohjelmat Raw ja SmackDown. WWE edustaa amerikkalaista urheiluviihdettä, jossa painotetaan räikeitä juonikuvioita ja värikkäitä hahmoja, kun taas esimerkiksi japanilainen New Japan Pro-Wrestling eli NJPW esittää showpainia pikemmin kilpaurheilun presentaationa. Tämä näkyy paitsi kaikessa presentaatiossa eli selostuksessa, sisääntuloissa, kehäkuulutuksissa, hahmoissa, juonikuvioissa, mestaruusotteluissa tai vaikkapa ottelumuodoissa myös siinä, millä tavalla NJPW:ssä otellaan WWE:hen verrattuna. NJPW:ssä iskut ovat kovempia ja uskottavampia, koska NJPW:ssä alleviivataan showpainin realistisuutta. WWE:ssä taas painotetaan showpainin viihteellisyyttä, jolloin varsinainen kehätoiminta voi vaikuttaa toisinaan epäuskottavalta. Meksikolaisessa lucha libressä taas painotetaan räväkkää, vikkelää ottelutyyliä, kun naamioituneet kevytsarjalaiset loikkivat uskomattoman akrobaattisesti kehästä ulos. Suomalainen FCF Wrestling on eräänlainen sekoitus amerikkalaista urheiluviihdettä ja toisinaan myös koomista, kevyempää showpainia. Erilaisia promootioita ja painijoita on niin paljon, että jokaiselle löytyy taatusti jotakin.
5. Aloita YouTubesta
Helpoin tapa tutustua showpainiin ja sen lukuisiin promootioihin on etsiä videomateriaalia esimerkiksi YouTubesta. Lähes kaikilla suurilla showpainipromootioilla on oma virallinen YouTube-kanavansa. Esimerkiksi WWE:n YouTube-kanava on yksi koko maapallon tilatuimmista YouTube-kanavista. YouTubessa on myös lukematon määrä showpainifanien tekemää sisältöä, joista monet käsittelevät showpainia kriittisesti. YouTubessa on helppo vaihdella promootiosta toiseen ja katsella videoita eri painijoista, eri aikakausista ja eri tyylilajeista. YouTuben lisäksi showpainia voi seurata erilaisista suoratoistopalveluista, jotka ovat esimerkiksi Netflixin tavoin maksullisia. Suosituin showpainin suoratoistopalvelu on WWE Network, joka on ladattavissa myös mobiililaitteille ja esimerkiksi PlayStationiin. WWE Network sisältää valtavan määrän videomateriaalia WWE:n historiasta, ja sen lisäksi WWE Networkista voi seurata WWE:tä reaaliajassa. NJPW:n oma suoratoistopalvelu on nimeltään NJPW World. Kotimaista FCF Wrestlingiä pystyy seuraamaan parhaiten FCF:n Facebook-sivulta, jonne ladataan aika ajoin uusia videoita, jotka vievät FCF:n juonikuvioita eteenpäin.
6. Käy showpainitapahtumassa
Showpainia seurataan ylivoimaisesti eniten ruudun välityksellä, mutta kukkaansa showpaini puhkeaa silloin, kun sitä pääsee näkemään paikan päällä. Esimerkiksi jonkin sortin lyönti, joka ei välttämättä herätä minkäänmoista reaktiota olohuoneen sohvalta katsottuna, voi näyttää ja kuulostaa mieleenpainuvalta ja brutaalilta yleisöstä käsin. Myös showpainitapahtuman tunnelma välittyy aivan eri tavalla paikan päällä kuin ruudun takana. Ensisijaista on yhtä kaikki se, että yleisö näyttelee suurta roolia showpainissa. Katsojana olet osa show’ta, ja show’ssa on sallittua yrittää vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Painijat voivat toisin sanoen reagoida siihen, mitä heille huudetaan, ja joskus yleisö voi omalla toiminnallaan vaikuttaa painihahmojen kehitykseen ja jopa juonikuvioiden käänteisiin. Yleisössä on tyypillisesti sallittua huutaa ja buuata niin paljon kuin sielu sietää, kunhan pysyy hyvän maun rajoissa. Showpaini on siis sillä tavalla myös improvisaatioteatterin alalaji. Muista kuitenkin, ettet saa nousta kehään tai käydä showpainijoihin käsiksi. Näitäkin tapauksia on showpainin historiassa nähty – myös suorissa televisiolähetyksissä. Lisätietoa suomalaisen FCF Wrestlingin tapahtumista saat täältä.
7. Aloita showpainiohjelman seuraaminen
Monet showpainiohjelmat ilmestyvät viikoittain. Esimerkiksi WWE:n Raw lähetetään maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa, kun taas WWE:n SmackDown lähetetään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. Showpainiohjelmien suorat lähetykset nähdään usein nimenomaan öisin, koska ne lähetetään useimmiten Yhdysvalloista. On kuitenkin olemassa myös sellaisia ohjelmia, jotka lähetetään parhaaseen katseluaikaan suomalaisittain. Tällaisesta ohjelmasta esimerkkinä toimii WWE Networkin ohjelma WWE NXT UK, joka lähetetään keskiviikkoisin iltakymmeneltä Suomen aikaa. WWE NXT UK ei kuitenkaan ole suora lähetys toisin kuin Raw tai SmackDown, mutta WWE NXT UK -ohjelman TakeOver-nimiset erikoislähetykset lähetetään yhtä kaikki suorana. WWE:n Raw ja SmackDown lisätään WWE:n viralliselle YouTube-kanavalle yleensä noin päivän viiveellä siten, että jaksot ilmestyvät YouTubeen seuraavana päivänä iltaseitsemän aikoihin. YouTubesta voi seurata myös esimerkiksi Major League Wrestlingin MLW Fusion -ohjelmaa. Impact Wrestling on seurattavissa sen sijaan striimauspalvelu Twitchistä. Ohjelmista ja niiden lähetysajoista saat lisätietoa esimerkiksi Smarksiden Discord-serverillä.
8. Katso jokainen WrestleMania
WWE:n ja siten myös koko showpainin suurin tapahtuma on nimeltään WrestleMania, joka on kuin ”showpainin Super Bowl”. WWE (silloin vielä WWF eli World Wrestling Federation) järjesti ensimmäisen WrestleMania-tapahtumansa vuonna 1985. WrestleMania on järjestetty siitä lähtien kerran vuodessa, joko maaliskuussa tai huhtikuussa. Juuri WrestleMania on oiva keino tutustua showpainin historiaan siitä syystä, että lähestulkoon kaikki showpainin historian merkittävimmät amerikkalaiset painijat ovat esiintyneet vähintään kerran uransa aikana WrestleManiassa. WrestleMania ei kuitenkaan kerää koskaan koko painimaailman parhaimmistoa saman tapahtuman pariin, koska esimerkiksi NJPW:n ottelijat eivät voi osallistua WWE:n järjestämään tapahtumaan. NJPW:n oma versio Super Bowlin kaltaisesta vuoden suurimmasta tapahtumasta onkin nimeltään Wrestle Kingdom. Ensimmäinen Wrestle Kingdom -tapahtuma järjestettiin vuonna 2007. WrestleMania on kuitenkin historiallisesti merkittävämpi katsaus showpainin kehitykseen. Jos päätät aloittaa WrestleMania-projektin eli koko tapahtumasarjan katsomisen kronologisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan, voit lukea tapahtumista taustatietoa Smarksiden suomenkielisistä arvioista. Jokainen WrestleMania-tapahtuma löytyy WWE:n suoratoistopalvelusta eli WWE Networkista.
9. Lue kirjoja ja kuuntele podcasteja
Se, mitä showpainiohjelman katsoja näkee televisiossa, on vain jäävuoren fiktiivinen huippu. Kamera seuraa painijaa, kun tämä ottelee kehässä, mutta kulissien takana painija on suojassa yleisön katseilta. Showpaini on niin ainutlaatuinen ja usein varsin kummallinen ala, että painijoilla ja muilla showpainin henkilöillä, kuten käsikirjoittajilla tai promoottoreilla, on aivan uskomattomia tarinoita kerrottavanaan. Näitä tarinoita on mahdollista lukea muun muassa showpainijoiden kirjoittamista kirjoista. Monet showpainijat ja showpainimaailman henkilöt pitävät myös omia podcastejaan, joissa he kertovat painimaailman nykyisistä ja entisistä asioista. Mitä enemmän luet, kuuntelet ja katselet showpainiaiheista sisältöä, joka kertoo painijoiden elämästä kulissien takana, sitä paremmin ymmärrät, minkälaisista palasista showpainimaailma rakentuu. Showpaini on pohjimmiltaan poliittista ja kaupallista teatteria paitsi kehässä myös sen ulkopuolella. Vaikka kyseessä ei ole kilpaurheilulaji, showpainijat joutuvat silti toden teolla kilpailemaan siitä, kuka saa eniten palkkaa – aivan samalla tavalla kuin minkä tahansa tyypillisen yrityksen työntekijät voivat kilpailla siitä, kuka saa palkankorotuksen ja ylennyksen. Mestariksi ei todellakaan valita ketä tahansa, vaan mestarin pitää olla firman paras työntekijä – henkilö, joka tuottaa eniten voittoa showpainiyhtiölle. Tämä kilpailu on toisinaan varsin härskiä ja myrkyllistä ja juuri siksi kiehtovaa seurattavaa.
10. Osallistu Smarksiden saunailtaan!
Tämä on ensimmäisen ohjeen tavoin erittäin tärkeä neuvo. Muista lisätä tämä verkkosivusto kirjanmerkkeihisi ja ruveta seuraamaan meitä sosiaalisessa mediassa. Julkaisemme jatkuvasti sisältöä esimerkiksi Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Smarksiden kautta pysyt parhaiten kärryillä painimaailman asioista suomen kielellä. Tule myös keskustelemaan meidän Discord-serverillemme, jossa juttu käy kuumana aamusta iltaan. Monet ovat kertoneet, että yhteisöömme on poikkeuksellisen helppoa tulla mukaan. Yksi tapa tutustua showpainifaneihin on osallistua Smarksiden järjestämään Smark Night -saunailtaan. Olemme järjestäneet Smark Night -iltoja neljä kertaa vuodessa aina vuodesta 2015 lähtien. Smark Night -illassa katselemme yhdessä WWE:n tuoreimman erikoislähetyksen (Royal Rumble, WrestleMania, SummerSlam tai Survivor Series) ja järjestämme tyypillisesti esimerkiksi videopeliturnauksen ja tietokilpailun. Lisätietoa Smark Night -illoista saat niin ikään Discord-serveriltämme tai esimerkiksi Facebook-ryhmästämme Smarkside Wrestling Talk.
Toivottavasti tästä artikkelista oli hyötyä!
Teksti: Eetu Lehtinen
Artikkeli on päivitetty viimeksi 24. tammikuuta 2019.