2017ArviotLucha Underground

Arvio: Lucha Undergroundin kolmas tuotantokausi

El Rey Networkin painiohjelma Lucha Undergroundin kolmas kausi päättyi 18.10.2017 esitetyssä Ultima Lucha Tresin kaksituntisessa finaalijaksossa, jossa jotkin tarinat saivat alkunsa ja jotkin katkeran loppunsa. Myös neloskauden alkuun saatiin varsin mielenkiintoinen, kylmiä väreitä allekirjoittaneissa aiheuttanut asetelma, josta tämän tekstin loppupuolella enemmän ajatuksia. Puramme tähän myös fiiliksiä ja ajatuksia, joita kolmas kausi meille kokonaisuudessaan antoi.

Tiivistelmä kolmoskauden kulusta

Ultima Lucha Dos oli pienimuotoinen pettymys, mutta toinen kausi antoi hyvät alkuasetelmat kolmannelle kaudelle. Hyvinä esimerkkeinä jo kauden alussa Ultima Lucha Tresiin buukattu Ivelissen ja Catrinan verinen kaksinkamppailu, joka oli samaan aikaan jälkimmäisen kehädebyytti. Myös Cage ja Texano aloittivat paras viidestä -ottelusarjansa, jonka panoksena oli jälleen jo Lucha Undergroundin toimitusjohtajana esiintyvän Dario Cueton tavaramerkiksi muodostunut “uniikki mahdollisuus”. Kauden ajan rakennettiin myös tarinaa Fenixin, kehäkuuluttaja Melissa Santosin ja Martinezin sisarusten (Marty The Moth ja Mariposa) välillä, joka kulminoitui Ultima Lucha Tresissä käytyyn otteluun, jossa panoksena oli Fenixin naamio ja Martyn hiukset.

Sotaveteraani Killshotin taistellessa kunniastaan Martinezin sisaruksia vastaan oli uusi vastustaja jo kolkuttamassa sotilaamme ovea: hänen vanha aseveljensä Dante Fox, jonka hän luuli kaatuneen sodassa kauan aikaa sitten. Kaksikko kohtasi kerran temppelin kehässä, mutta jatkoi omaa sotaansa kehän ulkopuolella, sillä Killshot oli jättänyt Danten kuolemaan heidän ollessa yhdessä sotatantereella. Tämä sota kulminoitui Ultima Lucha Tresin ensimmäisessä jaksossa, jossa herrat olivat elementissään: sodan keskellä.

Kolmannen kauden toisen puolikkaan alettua Dario toi jälleen uuden aivoituksensa “sähköistämään” temppelin menoa ja meininkiä, nimittäin 32 luchadoren Cueto Cup -turnauksen, jonka panoksena oli hieno Cueto Cup -pokaali sekä Lucha Undergroundin mestaruuden ykköshaastajuus Ultima Lucha Tresiin. Finaalissa kohtasivat Lucha Undergroundin ensimmäinen mestari Prince Puma sekä vähitellen temppelin suosituimmaksi painijaksi kohonnut “Luunmurskaaja”, peloton Pentagón Dark. Prince Puma taisteli itsensä turnauksen voittoon ja murtuneilta luilta vältyttiin – ainakin toistaiseksi.

Myös mestaruus vaihtoi omistajaa kauden aikana muutamaan otteeseen: mestarina kauden aloitti Darion hirviöveli Matanza Cueto, joka hävisi mestaruuden Aztec Warfare III:ssa jouduttuaan selätetyksi luchadore-legenda Rey Mysteriolle, joka aloitti lyhytaikaisen vihanpitokaaren herrojen välillä. Voiton ottelusta kuitenkin vei kaikkien yllätykseksi joidenkin vihaama Sexy Star, joka eliminoi viimeisenä temppelin suosituimman painijan, Mil Muertesin. Sexyn mestaruuskausi jäi hänen pahaksi onnekseen lyhyeen, sillä viikkoa myöhemmin mestaruuden vei myös Gift of the Gods -mestaruuden häneltä voittanut sekä kepulikonsteistaan tunnettu Johnny Mundo (tunnettu mm. nimillä Johnny Nitro, John Morrison ja Johnny Impact).

Halpamaisten temppujensa ja Worldwide Underground -tiiminsä avulla Mundo piti mestaruutta läpi kauden peitoten mm. The Mackin koko illan kestäneessä All Night Long -ottelussa sekä Chavo Guerrerolle menolipun Lucha Undergroundin käsikirjoitustiimiin kuitanneen Rey Mysterion ottelussa, joka päättyi Dario Cueton sekaantumiseen.

Kokonaisuutena mestaruuskuviot kävivät kuumina, ja Mundo saisi Tresissä vastaansa nälkäisen Prince Puman, joka varmasti janoaa jälleen kultaa vyölleen. Myös herra isokiho-Dariolla oli tämän suhteen likaiset meksikaanonäppinsä pelissä. Mundolle olisi ottelun toiseksi panokseksi riittänyt pelkkä kaikkien luchadorejen identiteetti, mutta Dario päätti ehdottaa jotain suurempaa, joten ottelussa oli panoksena Puman ura temppelissä.

Ultima Lucha III

Ultima Lucha III alkoi hyvin kädenlämpöisissä tunnelmissa ottelulla, jossa toisensa kohtasivat Famous B ja Texano. Pelissä oli nimittäin Texanon vapaus. Jos Texano voittaa, hän ei liity Famous B:n talliin, jos hän häviää, hän liittyy. Famous B tunnetusti ei ole painijana kovinkaan häävi, pikemminkin keskivertoa huonompi, joten hän pyysi Dariolta lupaa apuvoimiin tähän otteluun. Dario suostuu ja B saakin avukseen pienen mutta pippurisen Dr. Wagnerin, jonka avulla B sai haluamansa: Texanon talliinsa. Tulevaisuus näyttää, miten Texano tulee pärjäämään kahlittuna Famousin tiimissä.

Ensimmäisen illan toinen (ja samalla viimeinen) ottelu olikin sitten koko tapahtuman paras ottelu: Hell of War Match Killshotin ja Dante Foxin välillä. Ottelu on muodoltaan sama kuin Three Stages of Hell, tosin tällä kertaa sotilaallisella vivahteella, ottaen huomioon Killshotin ja Danten taustat. Ensimmäinen osio oli First Blood, toinen No-DQ ja kolmas ambulanssiottelu Lucha Undergroundin tapaan. Kuten kunnon sotaan kuuluukin, ei ottelusta verta, hikeä tai toimintaa puuttunut. Jos jokin jäi tästä mieleen, niin se kuinka paljon särkyviä esineitä siinä oli aseina, sillä First Bloodin ratkaisevaksi tekijäksi sekä esteeksi paarinkuljetusreitin päähän oli laitettu ikkunalasia. Ystävysten välisen sodan kuitenkin vei Killshot, johon palaamme myöhemmin tekstissä

Kakkosillan avasi värikäs Battle Royal -ottelu, jossa oli panoksena (yllätys, yllätys) Dario Cueton tavaramerkiksi tituleerattu ”uniikki mahdollisuus”, joka tässä yhteydessä oli Trios-mestaruusottelu seuraavassa jaksossa. Tässä ottelussa paluunsa Temppeliin teki kaikkien rakastama eksoottinen Pimpinela Escarlata. Muina ottelijoina mukana oli ainakin Rabbit Triben johtaja Paul London, Worldwide Undergroundin PJ Black sekä Ricky Mundo (Mandel), limainen Joey Ryan ja All Night Longin jälkeen hiljaiseloa viettänyt sympaattinen nallekarhu The Mack. Ottelu oli huumoripitoinen Battle Royal, jonka The Mack vei nimiinsä ja sai näin luvan haastaa Trios-mestaruudesta Dario Cueton valitsemien joukkuekavereiden kanssa.

Illan toisena otteluna nähtiin tyttöenergiaa, sillä Ivelisse otteli kehädebyyttiään Temppelissä tekevää Catrinaa vastaan. Kuten arvata saattaa, tästäkään matsista ei verta puuttunut. Luchadorat ottivat ja pistivät toisiaan pataan sen minkä kerkesivät. Ottelussa päädyttiin myös visiitille herra Isokihon toimistoon, jota ei sääliksemme tällä kaudella pistetty uuteen uskoon, toisin kuin aiemmilla kausilla. Sieltä Catrina lainasi viinapulloa, jolla mätkäisi Ivelisseä päin näköä. Ottelun kuitenkin vei verisestä naamastaan huolimatta Ivelisse. Tämä ottelu ei ollut kovin kummoinen, lähinnä vain lämmittelyksi seuraavaa hiuksia repivää koitosta varten tehty vessatauko.

Ja hiuksien repimisestä puheen ollen, illan viimeinen ottelu oli pitkän juonikaaren huipennus, sillä kehäkuuluttaja Melissa Santosia pitkään ahdistellut Marty the Moth Martinez kohtasi hänen päähänpistojaan pitkään kestäneen Fenixin “maski vastaan hiukset” -ottelussa. Martyn hahmo on loistava ja Fenix on yksi Temppelin parhaita, joten ottelussa oli tunnelataus kunnossa ja tästäkään ottelusta ei puuttunut verta. Ottelun huippuhetkiin lukeutuivat ainakin kohta, missä Marty yrittää leikata Fenixin maskia irti saksilla sekä Melissan sekaantuminen otteluun. Ottelun lopussa Martyn sisko Mariposa kääntyi veljeään vastaan ja yleisö sai ilon aihetta Martyn hiusten nylkemisestä.

Kolmas päivä oli ns. välipäivä ennen lopullista kaksituntista tykitystä. Illan ensimmäinen ottelu oli Sexy Starin ja Tayan välinen Last Luchadora Standing -ottelu, jonka taustalla oli Sexyn ja Worldwide Underground -tiimin väliset kahakat. Taya Mundon tyttöystävän roolissa tietenkin puolusti miehensä (ja tiiminsä) kunniaa niin hyvin kuin pystyi, mutta joutui nielemään tappion karvasta kalkkia.

Kiitos etukäteisnauhoitusten, Sexy Star oli vielä tuolloin faniensa ihannoima tähti luchadore-taivaalla, joka putosi sieltä AAA:n järjestämässä TripleMania XXV:ssa huomattavaan epäsuosioon murrettuaan Impact Wrestlingissä tunnetun kauhuikonin, Rosemaryn, käsivarren vastoin käsikirjoitusta.

Illan toisena otteluna käytiin viime viikolla buukattu Trios-mestaruusottelu The Mackin ja hänen mysteerikumppaneidensa sekä matelijatiimi Reptile Triben (Drago, Pindar, Vibora, Kobra Moon) välillä. Tovereikseen The Mack sai epätavallisen kaksikon joka rimaa hipoen selvisi rankasta sodanomaisesta koitoksesta, nimittäin vanhat sotakaverukset Dante Fox ja Killshot.

Mitä tästä ottelusta voikaan sanoa? Kiirehdityltä tuntunut ottelu, josta ei jäänyt oikein mitään hyvää käteen. Ainoastaan uudet Trios-mestarit, joiden edesottamuksia mielenkiinnolla odotetaan.

Illan päätti Pentagón Darkin ja Son of Havocin ottelu avoimesta Gift of the Gods -mestaruudesta. Ennen Ultima Luchaa mestaruuden kohtalo jäi avoimeksi, joten Pentagón ja Son of Havoc pääsivät ottelemaan mestaruudesta, joka takaa varmistetun mestaruusottelun viikon päästä siitä kun vain mainitsee haluavansa. Konseptia voisi siis verrata WWE:n Money in the Bankiin, jonka lunastuksesta pitää ilmoittaa etukäteen. Molemmat miehet nauttivat Temppelin suosiosta, mutta Pentagón vei voiton kolmannen illan parhaan ottelun päätteeksi. Kolmannen illan päätteeksi Pentagónilla on siis varma mestaruusottelu taskussa.

Neljännen ja viimeisen räjähdysmäisen illan avasi Matanza Cueton ja El Dragon Azteca Juniorin häkkimatsi, joka päättyi sekaviin tunnelmiin kun Matanza riuhtoi Aztecaa hiekkasäkin lailla ja paiskasi hänet häkin seinään kuin vesi-ilmapallon, joka rikkoi häkin liitoksistaan. Teoriassa Matanzan pahoinpitelemä Azteca voitti kamppailun ollessaan ensimmäinen häkin ulkopuolella, mutta tämähän ei herra Isokiholle käynyt vaan matsi käytiin loppuun vanhan koulukunnan tyyliin, ensimmäisestä ratkaisusuorituksesta poikki.

Toisena neljännen illan otteluna nähtiin ottelu muinaisesta hansikkaasta, joka tuntuu olevan vahingollinen omistajalleen ja ympäristölleen. “Kone” Brian Cage oli voittanut paras viidestä -ottelusarjan Texanoa vastaan ja saanut itselleen Gauntlet of the Gods -artefaktin, joka antoi yliluonnolliset voimat. Mil Muertes ja Catrina olivat myös kiinnostuneita kyseisestä esineestä ja piikkinä Muertesin ja Catrinan lihassa ollut erikoinen Jeremiah Crane (Sami Callihan) osoitti myös kiinnostusta muinaista artefaktia kohtaan.

Ottelu käytiin eliminointisäännöillä ja koska Muertes ja Cage ovat Lucha Undergroundin kärkikastia, Crane eliminoitiin ensin. Cage ja Muertes ottelivat tiukan lopputaistelun “hanskan herruudesta” ja Mil Muertes poistui ottelusta voittajana. Ottelu oli tapahtuman kolmanneksi pisin ja varmasti sytytti yleisön ennen viimeisten mehujen puristusta, nimittäin Lucha Undergroundin mestaruusottelua Prince Puman sekä kaikkien rakastaman ketkun, Johnny Mundon välillä.

Koska kyseessä ei ollut ihan tavallinen mestaruusottelu, oli voitonhalu molemmilla varsin suuri. Puma ei halunnut luopua paikastaan Temppelin taistelijana eikä Mundo halunnut luopua statuksesta Temppelin kultapoikana. Ottelusta ei puuttunut draamaa eikä Worldwide Undergroundille jo tavaramerkiksi tulleita sekaantumisia, mutta silti pitkän ja sitkeän Puma säilytti identiteettinsä ja paikkansa temppelissä – tai näin ainakin luulimme.

Kuten arvata saattaa, Dario päätti tulla onnittelemaan voittajaa omalla uniikilla tavallaan. Hän nimittäin ilmoitti että käydään vielä yksi ottelu, sillä onhan kyseessä Ultima Lucha Tres.

Puman kauhuksi Pentagón Dark lunasti viime jaksossa voittamansa Gift of the Gods -mestaruutensa uutta kultapoikaa vastaan, mutta herra isokiho Cueton mielestä tämä ei ollut vielä tarpeeksi iso ottelu päättämään huikeisiin mittasuhteisiin paisunutta historian kolmatta, Ultima Luchaa, vaan häviäjä joutuisi poistumaan temppelistä lopullisesti.

Ottelu oli Puman tilanteen huomioon ottaen epäreilu, sillä hän oli hädin tuskin kykeneväinen ottelemaan Luunmuskaajaa vastaan juuri käydyn kamppailun seurauksena.

Kuten arvata saattaa, ei tilanne päättynyt Puman osalta kovinkaan hyvin, vaan hänen taipaleensa Lucha Undergroundin temppelin taistelijana sekä uutena mestarina päättyi otteluun, joka kesti alle kymmenen minuuttia. Pentagón Dark on nyt uusi Lucha Undergroundin kuningas, ja temppelin tyhjillä käytävillä kuului katkemattomana vanana kaksi sanaa: CERO MIEDO! Ja Puma suuntasi kaupungin yöhön ilman maskia ja identiteettiä etsimään uutta turvapaikkaa.

Loppufiiliksiä kolmoskaudesta

Ultima Lucha Tres oli tapahtuma, jossa tapahtui paljon ja tapahtui yllättäviä asioita. Mukana oli yksi ottelu, joka on varma vaihtoehto vuoden parhaimpia otteluita mietittäessä. Pituudestaan ja välitauosta huolimatta kolmoskaudesta jäi erittäin hyvä fiilis, joka sai odottamaan kieli pitkällä tulevaa.

Mutta onko elämää Ultima Lucha Tresin jälkeen?

Vielä ei ole tietoa siitä, tuleeko Lucha Underground koskaan jatkumaan, mutta jakson päätteeksi nähty videopätkä puhuu sen puolesta, että neljäs kausi alkaisi kutkuttavammin kuin koskaan, sillä kausi loppuu cliffhangeriin, jossa Dario Cueton päivät saattavat olla luetut, mutta herra Isokiholla on valtaa ja kontakteja, joten mikään ei ole vielä kiveen hakattua.

Lucha Underground on El Rey Networkin suosituin ohjelma, joten olisi typerää, jos sille ei jatkoa olisi luvassa. Aika näyttää, mitä tapahtuu, mutta jos tämä oli tässä, niin jäämme kaipaamaan Darion omalaatuisia päähänpistoja, verisiä kamppailuita, kimurantteja rikossarjamaisia juonikuvioita sekä Uskojien uskollista palvontaa, jota myös parhaimmaksi viikoittaisen reseptiksi kutsutaan.

Lauri Makkonen ja Toni Jefremoff

Lauri Makkonen ja Toni Jefremoff

Previous post

WWE-veikkaus 2017: TLC: Tables, Ladders & Chairs

Next post

WWE-veikkaus 2017: NXT TakeOver WarGames

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *