ArviotNJPW

Arvio: Wrestle Kingdom jätti kylmäksi, eikä se johtunut ainoastaan koronavirusrajoituksista

NJPW Wrestle Kingdom 15 (4.–5.1.2021). Arvosana: * * *


New Japan Pro-Wrestling kutsuu tuotettaan ”urheilun kuninkaaksi”, ja vuoden suurin tapahtuma Wrestle Kingdom on aina ollut se, missä promootio rasvaa piipun, panee sen täyteen ammuksia ja paukuttaa menemään.

Tai niin ainakin oli siihen asti, kunnes tapahtumasta tuli kaksipäiväinen.

Ensimmäinen tällainen tapahtuma nähtiin vuosi sitten, mutta silloin Tokyo Dome oli sentään pullollaan ihmisiä niin, että kumpanakin päivänä Tokion painimekkaan saapui yli 30 000 katsojaa.

Tänä vuonna kaikki oli tietysti toisin, koska koronaviruspandemia rajoitti yleisömäärää. Ristiriitaisten tietojen jälkeen selvisi, että Wrestle Kingdom 15:n ensimmäistä päivää oli seuraamassa 12 689 katsojaa ja jälkimmäistä päivää vain 7 801 katsojaa – tai no, vain ja ”vain”, sillä onhan tuollainen yleisömääräkin jopa kyseenalaisen valtava pandemian aikana.

Oli miten oli, yleisö ei joka tapauksessa voinut reagoida tavalliseen tapaan, vaan heidän oli oltava vaiti, jotta katsojat eivät levittäisi pisaroita ympäriinsä kasvomaskiensa takaa. Ainoa keino reagoida tapahtuman antiin oli taputtaa. Sitä katsojat toki ahkerasti tekivätkin, mutta paljon oli silti tunnelmasta poissa.

Japanilaiset eivät päässeet huutamaan Hiroshi Tanahashin, Tetsuya Naiton, Kazuchika Okadan ja Kota Ibushin nimiä, kuten tavallisesti, ja taputus oli lopulta varsin laimea reaktio ottelun kuumimpina hetkinä, joissa juuri katsojien kohahdukset ovat tyypillisesti melkein yhtä iso osa ottelua kuin kaikki se, mitä painijat kehässä tekevät.


(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Mutta koronavirukseen ja sen rajoituksiin on jo totuttu. Se on, mitä se on, kuten WWE:n Hall of Famer Donald Trump pahamaineisesti letkautti, ja siihen osasi varautua jo etukäteen.

Sen sijaan Wrestle Kingdomin tason putoaminen oli yllätys.

Tässä pitää tietää, että seuraan NJPW:tä tätä nykyä kenties kerran pari vuodessa mutta joka tapauksessa niin, etten jätä Wrestle Kingdomia väliin. Tämäkin tapahtuma kiehtoi niin, että tilasin sen Fite TV:stä noin 25 euron hintaan, vaikka järkevämpi olisi toki nähnyt enemmän vaivaa ja ryhtynyt väliaikaiseksi NJPW Worldin eli NJPW:n oman ”WWE Networkin” tilaajaksi yli kaksin verroin halvempaan hintaan. No, laiskasta päästä kärsii koko lompakko.

Ehkäpä juuri 25 euron panostus nosti riman liian korkealle, mutta toisaalta sinne Wrestle Kingdomin maine on yhtä kaikki noussut. Katsojana olen tottunut siihen, että Wrestle Kingdom, jos jokin, on tapahtuma, joka toimittaa kerta toisensa jälkeen.

Nyt suussani oli kuitenkin pitkälti mauton maku, kun sain koko monituntisen eepoksen lopultakin katsottua.

Missä olivat suuret ottelut? Missä olivat uskomattomat hetket? Missä oli Tokyo Domen taika?

Oikeastaan vain kaksi ottelua piti minut alusta loppuun otteessaan. Toinen niistä oli Tanahashin koitos nuorta Great-O-Khania vastaan. Siinä kerrottiin klassinen tarina vanhasta veteraanista, joka taistelee ikääntymistä vastaan. Tarina oli hyvä ja Tanahashi tapansa mukaan mainio. Tämä ottelu oli oikeastaan ainoa, joka maistui Wrestle Kingdomilta, vaikka Great-O-Khan toki melko nimetön vastustaja Tanahashille olikin.

Toinen onnistunut ottelu painittiin NEVER Openweight -mestaruudesta, joka on NJPW:n titteleistä suosikkini. Nouseva tähti Shingo Takagi kolisteli sarviaan amerikkalaista Jeff Cobbia vastaan matsissa, joka toki oli kaukana esimerkiksi Tomohiro Ishiin tai Katsuyori Shibatan kaltaisista klassikoista mutta joka kuitenkin erottui massasta ja oli puhdas ja rehellinen kamppailu mestaruusvyöstä.

Samaa ei voi sanoa esimerkiksi koko tapahtuman kulminaatiosta eli Kota Ibushin ja Jay Whiten välisestä ottelusta NJPW:n herruudesta, sillä se oli maustettu amerikkalaisittain Whiten kätyri Gedon konnamaisella käytöksellä, joka vain latisti tunnelmaa ja oli toki ennustettavissa.


(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Muutoin ottelut eivät tyydyttäneet sillä tavalla kuin niiden olisi toivonut tekevän. Kylmäksi jätti esimerkiksi Kazuchika Okadan ja Will Ospreayn ottelu, joka ei vain imaissut sisäänsä.

Yksi syy tähän on mielestäni se, etteivät Ospreayn ja Whiten kaltaiset ottelijat yksinkertaisesti ole riittävän valovoimaisia supertähtiä Tokyo Domen kirkkaimpiin valoihin.

Tiedän. Kuulostan Hulk Hoganilta, joka sanoo, ettei Bobby Roode ole valmis, brother, mutta minä kaipaan showpainilta spektaakkelia. Se tarkoittaa karismaattisia ja kiinnostavia esiintyjiä, jotka kiinnittävät huomion heti ensi näkemältä. Ospreay ei sellainen mielestäni ole, vaikka kuinka taitava akrobaatti ja urheilija olisikin.

Sen sijaan esimerkiksi Jeff Cobb puhkui jo sisääntulonsa aikana jotakin suurempaa kuin Ospreay tai White yhteensä. Kun moinen iso, öljytty ja vaaralliselta näyttävä muskelimies marssii kehään, voin kuvitella, että nyt on tosi kyseessä. Nyt mennään eikä meinata.

Tällaisia isoja ja kiehtovia tähtiä nykypaini kaipaa erittäin kipeästi, ainakin omasta mielestäni. Alan olla lopen kyllästynyt moderniin suuntaukseen, jossa korostetaan lähinnä akrobatiaa ja keskitytään keräämään tyylipisteitä showpainin katsojilta. On todella sääli, jos se suuntaus ohjaa myös New Japanin laivaa.

Haluan rankkoja iskuja, suuria tarinoita ja sellaista kamppailua, mihin voin katsojana immersoitua. Sellaista olen tottunut vähintäänkin Tokyo Domessa saamaan, ja kenties sain nytkin, mutta tällä kerralla tähdet eivät olleet riittävän vetäviä.

Yksi helppo lääke olisi se, että tapahtuma muuttuisi takaisin yksipäiväiseksi, jolloin siitä karsittaisiin ylimääräinen kuona pois niin, että jokainen ottelu olisi tai ainakin yrittäisi olla timantti.


Tulokset

NJPW Wrestle Kingdom 15

4.1.2021:

  • Hiromu Takahashi voitti El Phantasmon ja eteni seuraavan päivän IWGP Junior Heavyweight -mestaruusotteluun [17:46].
  • Guerrillas of Destiny (Tama Tonga ja Tanga Loa) nousi uudeksi IWGP Tag Team -mestariksi päihittämällä Dangerous Tekkersin (Taichin ja Zack Sabre Juniorin) [19:18].
  • Kenta voitti Satoshi Kojiman ja säilytti IWGP United States -mestaruuden haastajaoikeutensa [14:12].
  • Hiroshi Tanahashi voitti Great-O-Khanin [17:13]*.
  • Kazuchika Okada voitti Will Ospreayn [35:41].
  • Kota Ibushi nousi IWGP Heavyweight -mestariksi ja IWGP Intercontinental -mestariksi päihittämällä Tetsuya Naiton [31:18].

5.1.2021:

  • Toru Yano voitti King of Pro-Wrestling 2021 -palkinnon päihittämällä Bad Luck Falen, Chase Owensin ja Bushin [7:34].
  • Suzuki-gun (El Desperado ja Yoshinobu Kanemaru) säilytti IWGP Junior Tag Team -mestaruuden päihittämällä One or Eightin (Ryusuke Taguchin ja Master Waton) [13:20].
  • Shingo Takagi säilytti NEVER Openweight -mestaruuden päihittämällä Jeff Cobbin [21:11].
  • Sanada voitti Evilin [23:40].
  • Hiromu Takahashi nousi IWGP Junior Heavyweight -mestariksi päihittämällä Taiji Ishimorin [25:31].
  • Kota Ibushi säilytti IWGP Heavyweight -mestaruuden ja IWGP Intercontinental -mestaruuden päihittämällä Jay Whiten [48:05].

*Ottelusuositukset lihavoituna.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Ludvig 2020 -äänestys on alkanut

Next post

Ludvig-äänestystä jatketaan 22.1. asti

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *