Info

Smarksiden nousu ja uho

Helsingin Kallio, 7.2.2015. Fight Club Finlandin yhdeksäs Talvisota on päättynyt, ja äänensä käheäksi huutanut porukka livahtanut viereiseen kuppilaan jatkoille. Suu käy ja juttu luistaa – niin kuin aina, kun juttelee muiden lajiin yhtä intohimolla suhtautuvien, samanhenkisten ihmisten kanssa. Intensiivisen jälkipuinnin jälkeen hajaannumme ja suuntaamme supistuneena joukkona metrolla Kamppiin, missä lopulta löydämme itsemme iltapalalla – viimeisellä ehtoollisella ennen kotimatkaa. Jäljellä olemme enää me kaksi. Tilaamme ateriat ja muistelemme sitä, kuinka vasta edellisvuoden marraskuussa istuimme samassa ravintolassa sen jälkeen, kun olimme palanneet WWE-livetapahtumien tiimoilta Liverpoolista takaisin koti-Suomeen. Kellokin taisi näyttää lähes samaa pikkutuntien lukemaa. Reissuun olimme silloin muun porukan rinnalla lähteneet vain etäisen nettituttavuuden pohjalta, tapasimme silloin siis ensi kertaa. Wrestlingissä aikuiset ihmiset tappelevat ja haukkuvat toisiaan kovaäänisesti päin näköä, mutta meitä faneja se kaikki yhdistää toverillisesti.

Keskustelemme kriittisesti siitä, miten yhteisellä keskustelufoorumillamme (juuri se kanava, jonka kautta tutustuimme) on enää vain hyvin vakiintunut ja rajoittunut sisäpiiri, eikä uusille jäsenille enää edes jaeta kirjoitusoikeuksia. Moni kohtaamamme kanssafani on ilmaissut närkästyksensä siitä, ettei pääse toimintaan mukaan vaikka halukkuutta olisi. Keskustelua voi vapaasti seurata, mutta kontribuoida ei. Masentavinta on tietenkin, että varsinainen sivusto, joka aikoinaan tarjosi viikottain kattavan tieto- ja viihdepaketin, on ollut ”huoltokatkolla” viimeiset kahdeksan vuotta. Suomi on vailla kunnollista wrestlingille pyhitettyä verkostoa, ja kotimainen fanikulttuuri on entuudestaan marginalisoitunut sille tasolle, että siitä voitaisiin puhua jo kulttina. Asialle olisi voivottelun sijaan tehtävä jotain. Tuttu lausahdus meneekin, että siitähän se ajatus sitten lähti.

 

Owen Hart kiteyttäköön sanomamme:

 

Erkanemme tien päälle: yhden suunta on Tampere, toisen Turku. Idea kotimaisen vapaapainiverkoston elvyttämisestä lähtee sen sijaan lentoon – jonnekin aivan muualle. Näpyttelemme jo linja-autossa keskenämme viestejä, joissa visioidaan uutta sivustoa ja sen monipuolista tarjontaa modernilla otteella. Luova ajattelu rullaa lumivyöryn lailla; monesti suuruudenhullut suunnitelmat voivat menettää puhtinsa ja kuolla puolitiehen, mutta nyt aioimme todellakin myös toteuttaa ne. Me tekisimme sen. Kulttuurielitistin sielu ottaa haavoittavan osuman, mutta kansansankari Cheekiä lainaten: kuka muu muka? Yhteisellä määrätietoisuudella ja optimistin näkemyksellä voisimme ehkä synnyttää Suomeen uuden painibuumin ja parhaimmillaan elvyttää kokonaisen markkina-alueen, ajatellen nimenomaan bisnesjätti WWE:tä. Ei ole tämäkään kansainvälinen produktio Pohjolaan enää eksynyt, kun legendaarisen SubTV-aikakauden jälkeen tuote tippui tv-ohjelmistostamme MAX-kokeilujen kautta vähin äänin kokonaan pois. Fakta on kuitenkin se, että vuonna 2015 television voi mieltää mediavälineenä jo vanhanaikaiseksi. Internet, streamaus ja WWE Network – tarvitseeko enempää edes sanoa? Viihdeteollisuus jakelukanavineen elää kokonaisuutena suurta muutosvaihetta, ja sen myötä sopeutumisessa olemme sataprosenttisesti mukana.

Lukulampun katveessa muistikirjaan syntyy merkintöjä. Termejä, jargonia, sanaleikittelyä. Lopulta päätepysäkille saavuttaessa se iskee ja ilmestyy tajuntaan päräyttävämmin kuin Shockmaster. Viestejä vaihdellaan jälleen, ja pian kaikki on selvää kuin maailmankaikkeus tai elämän tarkoitus –
sen on oltava Smarkside.

 

 

Smark
Combination of Smart and Mark, Mark meaning a wrestling fan who believes (or temporarily suspends his disbelief) in pro wrestling. The Smark is the fan who knows wrestling is choreographed, but appreciates it on a higher level.
Urban Dictionary

 

 

Smark, eli wrestling-fani, joka ymmärtää lajin koreografioidun luonteen ja arvostaa sitä syvällisemmällä tasolla. Dark side. Pimeä puoli. Smarkside. Smark-puoli, jolle paha Palpatine viettelee, kun sisäinen naiivi mark niin viattomasti vain kasuaaliseuraisi tätä – iltapäivälehtitermejä käyttäen – ”aikuisten miesten saippuaoopperaa”. Markille painin seuraaminen sen enempää pieniä nyansseja huomioimatta ja analysoimatta on henkisesti kevyempi kokemus. Smarkille on siunaus ja kirous, että ymmärtää (tai vähintään luulee ymmärtävänsä) wrestlingiä syvällisemmin.

 

 

paakirjoitus-starwars-body

Anakin antautuu Smarksidelle.

 

Ja niin syntyi Smarkside, suomalaisille painifaneille suunnattu verkkosivusto. Täältä löydät tärkeimmät uutiset ja tulokset, tietoa tulevista tapahtumista, arvioita, mielipidekirjoituksia, ja muita mielenkiintoisia juttuja. WWE:n, TNA:n ja muiden ulkomaailman jättien ja pienokaistenkin rinnalla tärkeimpänä painopisteena on juurikin suomalainen paini; FCF on tasoltaan korkea ja rosteri täynnä ehtaa talenttia. Kotimaassamme järjestetään tasaisin väliajoin toiminnantäyteisiä tapahtumia, ja me tulemme jatkossakin olemaan paikan päällä. Tarjoilemme näistäkin tapahtumista raportteja ja arvioita, mutta FCF:n osalta juoniimme sisältyy paljon muutakin ainutlaatuisempaa sisältöä. Just… let… go… and Fight!

Tarkoituksena on kanavoida sanottavaamme myös audiovisuaaliseen mediaan, jonka kanssa olemme harrastuksien ja ammatti-alojemmekin osalta läheisessä päivittäisessä kosketuksessa. Vaikka sanallinen journalismi on kuolematon tiedotusväline, totta on kuitenkin myös se, että älytietoyhteiskunnassa elävä nyky-ihminen haluaa aistejaan moniulotteisesti stimuloivan kokemuksen! Ajatuksena on toteuttaa kuvallista dokumentaatiota (sekä staattista että liikkuvaa sellaista) ja jokin kaunis päivä aloittaa etukäteen jo paljon kiinnostusta herättäneet podcast-nauhoitukset.

Smarkside vaikuttaa tietenkin näkyvästi myös sosiaalisessa mediassa: Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa – muun muassa. Tähän asti suomenkielinen painikeskustelu on ollut joko piilossa keskustelufoorumeiden syövereissä taikka muuten vaan varsinaista alustaa vailla, mutta nyt on olemassa sellainen paikka, jonka painifanit toivon mukaan omaksuvat kodikseen – ja jossa kuka tahansa halukas saa äänensä kuuluviin. Oman keskustelualueen integroiminen sivustoon tulee tietenkin olemaan tärkeimpiä laajennusvaiheita, koska juuri vapaan foorumin uupuminen oli se kaiken alulle pistänyt polttava puheenaihe. Sekin on siis varmuudella tapahtumassa.

Sivuston toimintamallia on kaavailtu tämäntyyliseksi: sosiaalista mediaa, uutisia, tuloksia ja kolumneja päivitetään sekä tuotetaan jatkuvasti, mutta pääasialliset juttupaketit julkaistaan ainakin kertaalleen tai kahdesti kuukaudessa, ajankohtaisten tapahtumien katveessa. Pääjulkaisu on verkkolehden kaltainen kokonaisuus, joka tarjoaa ylläpidon yhteisen pääkirjoituksen (neljäs seinä hajoaa: kuten tämä!), lähestyvien tapahtumien ennakkokatsauksia, arvioita – kaikkea suuremman kaliiberin tulitusta.

Olemme kuitenkin täysin vapaaehtoistoimin liikkeellä, ja kaikki tähän mennessä tehdyt pakolliset kulut on omien investointien lisäksi pitkälti hoidettu sisäisellä joukkorahoituksella. Tähän väliin onkin sopiva nimetä hyvää karmaa vastaan sijoituksiaan tehneet henkilöt: Matti, Erik, Anton, Timo ja Teemu! Te autoitte pystyttämään puitteet toimintamme starttaamiseksi. Tulevaisuudessa järjestämme teidän nimissä vielä Memorial Battle Royalin! Iso käsi myös tähänastisille avustaville sisällöntuottajille: Matti, Juho, Jouni, Lauri, Lassi ja Juuso. Ympärillämme on vallan uskomattoman intohimoisia ihmisiä, ja juuri täydellä sydämellä toimiva faniyhteisömme kannatus ja avustus onkin koko homman polttoaine. Tarkoitus on myös tehdä yhdessä eikä yksin; kirjoittajaksi saa hakea ottamalla ylläpitoon yhteyttä sähköpostitse tai somessa, lajin asiantuntijoita ei voi olla remmissa koskaan liikaa. Jokainen korsi kedossa merkitsee.

Tästä se siis lähtee. Sivusto kuitenkin pyörii vielä livebetan kaltaisesti, sillä sisältöä uupuu vielä paljon, ja toimintoja sekä ulkoasua tullaan päivittämään rutkasti kaiken aikaa. Ensimmäinen juttupaketti on niin ikään maistiainen tulevasta. Nämä hetket vuodesta merkitsevät painifanin kalenterissa aina menneen kulminoitumista ja uuden luvun alkua, siksi tämä on totta kai julkaisuajankohdaksikin luonnollinen (vaikka nyt vähän optimaalisimmasta saumasta myöhästyimmekin). Alle kahden kuukauden sisään on jo mahtunut mieletön määrä työtä ja tekemistä, mutta luomiskertomukselle kirjoitetaan tietenkin jo jatkoa.

 

Elämää suurempia hetkiä wrestlingin parissa toivottaa sivuston ylläpito,

Salomon Marttila ja Eetu Lehtinen

Smarkside

Smarkside

Eläköön showpaini!

Previous post

WrestleMania Goes Sauna: reaktiot ja lopputunnelmat

Next post

Äänite: Raw-arvio (20.4.2015) + Q & A

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *