AEWKolumnit

Kolumni: Tony Khanin tukala tehtävä

CM Punkin saapuminen All Elite Wrestlingiin ravisutti showpainimaailman mannerlaattoja, mutta todellinen raamatullisten mittasuhteiden maanjäristys koettiin menneen viikonlopun All Out -tapahtumassa. Ruby Soho, Adam Cole ja Bryan Danielson tekivät kaikki ensiesiintymisensä eliittiliigan riveissä, ja tapahtuma on aiheestakin saanut erittäin paljon kehuja osakseen. Näiden käänteiden myötä on ilmiselvää, että toimitusjohtaja Tony Khanilla on käsissään ilmiömäinen rosteri ja vain taivas tuntuu olevan rajana AEW:n menestykselle.

AEW:n viikoittainen lippulaivaohjelma Dynamite täyttää pian kaksi vuotta, sillä ihka ensimmäinen lähetys tuli verkkokalvoillemme nähtäväksi 2. lokakuuta 2019. Innostus oli aluksi suurta, mutta viikoittaisjaksot eivät täysin vakuuttaneet. Jälkikäteen olemme saaneet tietää, että ensimmäisten kuukausien aikana Tony Khan pysytteli enemmän taustalla ja ison vastuun viikoittaisten sisällöstä kantoivat Cody Rhodes sekä Matt ja Nick Jackson eli The Young Bucks. Khan aisti, että hänen projektinsa on kenties luisumassa vaaralliselle sivuraiteelle ja vuodenvaihteessa 2020 otti ohjat tiukemmin omiin käsiinsä. Hän alkoi rohkeasti toteuttaa omaa visiotaan ja parissa kuukaudessa tuloksia alkoi näkyä. AEW löysi oman identiteettinsä ja viikoittaisiin saatiin toivottua selkeyttä.

Koronavirus tyhjine katsomoineen viivästytti suunnitelmia, mutta Khanilla ei tinkinyt visiostaan. All Out ja Bryan Danielson ihan viimeistään herättivät sikeämmässäkin unessa olleen showpainin ystävän tajuamaan, että käsissä on jotain aivan poikkeuksellista.

Tähän saakka AEW:sta on piirtynyt kuva keitaana kuivan aavikon keskellä ja symbolinen aavikko on tietenkin mikromanageroivan Vince McMahonin WWE, jota hän edelleen pitää kuristusotteessaan. Lahjakkaat, mutta McMahonin ruuvipenkissä kehnosti kohdellut painijat kuten vaikkapa Jon Moxley, PAC, Miro, Matt Hardy, Andrade El Idolo, Christian Cage ja Malakai Black ovat löytäneet onnen eliittibrändin leivissä. Tähän saakka onkin ollut suorastaan silmiinpistävää, kuinka vähän mistään ikävistä välikohtauksista AEW:n leirissä on raportoitu.

Adam Cole saapui All Elite Wrestlingin riveihin ja lisää isoja nimiä voi olla vielä tulossa. Kuva: All Elite Wrestling

Kysymys kuuluukin mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Tony Khanilla on jo nyt käsissään unelmarosteri ja All Outin menestyksen myötä yhä useampi silmäpari tulee tarkkailemaan seuraavia käänteitä. Tällainen pöhinä on vetovoimatekijä myös painijoiden keskuudessa ja yhä useampi haluaa näytön paikkansa nimenomaan AEW:n kirkkaiden valojen alla. Ruuhkaa alkaa toden teolla olla ja asioiden edetessä suotuisasti on uusia isoja nimiä tulossa sisään ovista ja ikkunoista. Windham Rotundan eli WWE:n Bray Wyattin varalle lienee jo aihiot valmiina, ja uusimpien huhujen mukaan myös Kevin Owens ja Sami Zayn saattavat olla WWE-sopimusten umpeutuessa kiinnostuneita vaihtamaan maisemaa.

Olisi liiketaloudellisesti hölmöä jättää esimerkiksi Windham Rotundan kaltainen lahjakkuus palkkaamatta, jos siihen tilaisuus tulee. Samoin Owens ja Zayn kuuluvat ammatinharjoittajien aateliin, joten ovi lienee heitäkin varten raollaan.

Kykeneekö Tony Khan tasapainoilemaan kaiken keskellä siten, että AEW säilyttää positiivisen maineensa showpainijoiden keitaana? Mitä suuremmilla panoksilla pelataan, sitä suurempi on mahdollisuus, että tyytymättömyys ja kaikenlainen takahuonepolitikointi nostaa rumaa päätään. Buukkaajana Tony Khan on osoittanut taitavuutensa keskittyen pitkäkestoiseen tarinankerrontaan. Kuten todettua, hänellä on selkeä visio, jota toteuttaa. Esimerkiksi Adam ”Hangman” Pagea on rauhassa valmisteltu päämestaruuden manttelinperijäksi aivan ensimetreiltä alkaen. Kykeneekö Khan sitten pysymään visiossaan jämäkkänä, kun tarjolla tuohon rooliin olisi myös CM Punkin ja Bryan Danielsonin kaltaisia todistetusti valovoimaisia tähtiä?

Joskus terveen ja toisinaan ylitsevuotavan itsetunnon omaavat showpainijat eivät välttämättä ole helpoin porukka johtaa ja pitää aisoissa. Tähtivoimaisessa rosterissa taistelu näytön paikoista on entistä kovempaa ja povaankin, että Tony Khanilla tulee olemaan kädet täynnä töitä, jotta kaikki osapuolet saataisiin pidettyä joltiseenkin tyytyväisinä.

 

Matti Koskinen

Matti Koskinen

Duunarista aikuisopiskelijaksi muovautunut oman elämänsä Rocky Balboa. Showpainiin ensikosketukset vuonna 2002. WWE:hen päin hieman kellallaan.

Joensuu / Eastern Finland

Previous post

Jälkipyykkinaru #100: AEW All Out 2021

Next post

Jälkipyykkinaru #101: ROH Death Before Dishonor 2021

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *