Kolumni: WWE:stä on tullut katsomakelvotonta tauhkaa
Facebookin muistoja on ihan hauska seurata. Muutama viikko sitten Zuckerbergin sivusto nosti esiin muiston vuodelta 2015. Olin ylpeänä kertonut tilanneeni WWE Networkin. Välillä on ollut muutama pieni tauko, mutta pääasiassa olen ollut palvelun kestotilaaja nyt viiden vuoden ajan.
Ja miksipä en olisi?
Dollarin vaihtokurssista riippuen palvelun hinta on 11–12 euroa kuukaudessa, ja sillä saa paljon. Tuohon kun kuuluvat WrestleMania mukaan lukien kaikki erikoistapahtumat sekä NXT UK:n kaltaisia viikoittaisia ja aina toisinaan myös Ruthless Aggression -sarjan kaltaista kiinnostavaa originaalisisältöä. Kankea käyttöliittymäkin on uudistettu paremmaksi. Paperilla palvelu on suorastaan erinomainen!
Tilanne ei kuitenkaan ole näin ruusuinen. Helmikuun 6. päivänä osakkeenomistajille järjestetyssä tilaisuudessa WWE:n johtokunnan puheenjohtaja Vince McMahon myönsi WWE Networkin epäonnistuneen ja että sen tilalle etsitään vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tämän jälkeen on huhuttu sitä, että sisältö siirtyisi Amazonin tai ESPN:n sateenvarjon alle. Lisäksi on puhuttu siitä, että vanha pay-per-view-konsepti tekisi paluun. Tämähän tarkoittaisi sitä, että jokaisesta erikoistapahtumasta tulisi maksaa erikseen ja että yksittäinen katsoja saisi kaivaa kuvettaan jatkuvalla syötöllä.
Hyvin nopea laskutoimitus. Jos WWE Network maksaa eurooppalaiselle katsojalle 11,50 euroa kuukaudessa, niin vuosikustannukseksi tulee 11,5 x 12 = 138 euroa. Oletetaan, että tapahtuisi täysimittainen paluu vanhaan PPV-konseptiin. Ennen WWE Networkin aikakautta keskimääräisesti tapahtuman hinta oli noin 40 dollaria, ja vuonna 2019 WWE järjesti (NXT mukaan lukien) 21 erikoistapahtumaa. 21 x 40 = 840 euroa! Ei tarvitse taloustieteen syventäviä opintoja ymmärtääkseen kumpi on katsojalle edullisempi valinta.
Jo vuosia sitten pidin PPV:tä aikansa eläneenä konseptina. Se on kuitenkin osoittautunut yhtä sitkeäksi kuin torakka ydintuhon jäljiltä. Nyrkkeilyn ja vapaaottelun puolella se elää ja voi hyvin, ja showpainin puolella AEW toimii menestyksekkäästi tämän vanhan bisnesmallin pohjalta. Arvelin, että lukkiutuminen eilispäivän PPV-malliin voisi olla kohtalokas vikatikki AEW:lle, mutta olen ollut väärässä.
WWE Networkista on tullut minulle monella tapaa rakas palvelu, ja paperilla se onkin aivan ylivertainen vanhaan malliin verrattuna. Silti sen täytyy mennä. Syyn tähän kertoi Smarksiden perustaja Enska Lehtinen helmikuisessa kolumnissaan. Lehtisen sanoin ”WWE:n laatu on homehtunut hirvittäväksi”.
Tällä hetkellä WWE:llä ei ole mitään insentiiviä tehdä erikoistapahtumistaan hyviä. Rahat on jo saatu katsojilta Networkin kuukausimaksun kautta. Se näkyy karmaisevalla tavalla tapahtumien laadussa. Puolet koko tapahtuman otteluista saatetaan julkistaa sunnuntaiaamuna WWE:n Twitter-tilillä, kuten kävi lokakuun Hell in a Cell -tapahtumassa. Tänä viikonloppuna on vuorossa Elimination Chamber, joka ei suoraan sanottuna kiinnosta ketään.
PPV on siitä hyvä, että se asettaa palvelun tuottajan paineen alaiseksi. On aivan välttämätöntä luoda mielenkiintoista sisältöä, että katsojat ovat valmiita maksamaan tapahtumasta 40 dollarin tai euron summan, joka on aika paljon. Pieni matka menneisyyteen todistaa tämän pointin oikeaksi. Tuolloin jopa niin sanottuihin välitapahtumiin oli pakko luoda vähintäänkin pari isomman profiilin ottelua, jotta PPV menisi säädyllisellä tavalla kaupaksi.
En siltikään ole vakuuttunut, että täysimittainen paluu PPV:hen olisi oikea ratkaisu. Katsojat on totutettu huokeaan kuukausimaksuun, ja ani harva olisi valmis maksamaan neljääkymppiä jokaisesta tapahtumasta, vaikka taso hieman nousisikin.
Jotain on kuitenkin tehtävä.
WWE:llä on käsissään iso kasa ongelmia, ja juurisyy kaikkeen on, että itse tuote on mädättynyt katsomakelvottomaksi tauhkaksi. Uskon, että tämän korjaaminen parempaan suuntaan ratkaisisi myös muita ongelmia.
No Comment