#maanantainmatsiJuttusarjat

#MaanantainMatsi – Jean Ferre vs Franz van Buyten (1968)

#MaanantainMatsi on viikoittainen juttusarja, jossa Smarksiden toimitus nostaa esiin ja esittelee lyhyesti jonkin kiinnostavan ottelun YouTubesta tai vastaavasta videopalvelusta.


Ranska, tuo viinin ja patongin luvattu maa, ei 2000-luvulla kuulu showpainin suurmaihin, vaikka WWE onkin järjestämässä ensi kertaa Pariisissa PPV-tapahtuman tulevan Backlashin merkeissä. Showpainin juuret ovat kuitenkin lähtöisin juurikin Ranskasta, jossa lajin esiaste muotoutui 1800-luvun lopulla. Ranskan oma showpainiskene aloitti varsinaisen kukoistuskautensa samoihin aikoihin kuin muuallakin maailmassa, kun 50-luku ja television saapuminen olohuoneeseen nosti showpainin kansan suosioon ennennäkemättömällä tavalla.

Ranskan historiallisesta merkityksestä huolimatta vain ani harva fransmanni on noussut kotimaataan korkeammalle, vaikka 60-luvun ranskalainen catch onkin kovassa huudossa painihipsterien keskuudessa. Kaikki artikkelin kuvituskuvan ohittaneetkin osaavat varmaan arvata, että yksi ranskalainen ponnisti korkeammalle kuin kukaan, nousten yhdeksi showpainihistorian tunnetuimmista tähdistä.

Vuonna 1946 syntynyt Andre Roussimoff oli tavallista pidempi lapsi, eikä tarvittu kummoistakaan puoskaria toteamaan, että nuorukainen kärsi gigantismista. Kyseessä ei siis ole elektroniikkamyyjiä vaivaava kansantauti, vaan kasvuhormonin liiallisesta erityksestä johtuva liiallista kehon kasvua aiheuttava sairaus. Nuoresta jätistä tuli kokonsa ja voimansa takia paikallinen vetonaula, josta sana kantautui aina Pariisiin saakka. Pariisilainen painipromoottori suuntasi viipymättä Roussimoffin kotikylään rekryämään miestä showpainin ihmeelliseen maailmaan. Andre tarttyi täkyyn ja muutti Pariisiin kouluttautumaan Frank Valoisin opeissa vuonna 1964.

Neljä vuotta myöhemmin nimellä Jean Ferre paininut jättiläinen pääsi haastamaan belgialaisveteraani Franz van Buytenin Ranskan raskaan sarjan mestaruudesta.

Andre the Giantin maailmanvalloitus oli alkanut.

Jean Ferre vs Franz Van Buyten (01/20/1968)

Semi Salmikannas

Semi Salmikannas

Ammattimainen tyhjäntoimittaja, jonka elämässä showpaini on roikkunut mukana sitkeän torakan lailla yli vuosikymmenen ajan. Toimii vakioäänenä Smarksiden ääniaalloilla ja onnistuu unohtamaan velvoitteensa kirjoitetun sisällön tuottajana. Kaikin puolin stereotyyppinen paininörtti, jonka naama kelpaa vain ja ainoastaan radioon.

Previous post

WWE- & AEW-veikkaus 2024: WWE Royal Rumble

Next post

Eläköön Humpuuki! #58: Vince McMahon eroaa jälleen tuoreimpien seksirikossyytösten keskellä, Kazuchika Okada jättää New Japanin, suomipainin suoratoistokuviot

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *