Kolumnit

John Cenan perintö

John Cena tekee paluunsa WWE:n televisioon 30. toukokuuta eli seuraavassa Monday Night Raw’ssa. Paluusta ilmoitettiin nykyaikaisesti hyvissä ajoin. Cenan paluu on tervetullut asia, vaikka WrestleManian jälkeen WWE on ollut jopa poikkeuksellisen viihdyttävä. Cenaa kuitenkin tarvitaan. ”Uusi aikakausi” on koittanut, mutta sitä tukemaan tarvitaan myös vanhoja nimiä – ja kukapa olisi parempi siihen tarkoitukseen kuin John Cena? 15 maailmanmestaruutta, viisi Yhdysvaltain-mestaruutta, neljä joukkuemestaruutta, kaksi Royal Rumble -voittoa. Näillä meriiteillä puhutaan varmasta tulevaisuuden Hall of Fame -nimestä.

2000-luku oli John Cenan vuosikymmen, ja hän onkin voittanut lähes kaiken mahdollisen, mitä WWE:ssä voi voittaa. Moni on tätä kritisoinut voimakkaasti. Hänestä on tehty liian vahva. Muutama vuosi sitten olin todella kova Cenan kritisoija – jopa vihaaja. Toisaalta syytäkin oli. Jatkuva voittaminen ja valokeilan varastaminen ei välttämättä tehnyt muille painijoille hyvää. Esimerkiksi CM Punk oli lähes koko mestaruuskautensa ajan Cenan varjossa, ja perinteisesti kuitenkin päämestaruusvyön pitäisi olla se, missä on fokus. Kymmenen vuoden ajan Cenasta on rakennettu miestä, joka voittaa kaiken. Nyt jälkikäteen ajateltuna se ei välttämättä ole huono asia. Cenan voittaminen on kenen tahansa uralle mieletön nosto. Mutta yhden miehen ei pitäisi olla mestaruutta arvokkaampi.

Mikä sitten muutti minut vihaajasta arvostajaksi – jopa faniksi? Tappiot Daniel Bryanille, Brock Lesnarille ja Kevin Owensille. Mutta isoin asia oli U.S. Open Challenge. Vaikka U.S. Open oli tavallaan täsmälleen samaa, mitä Cena oli tehnyt viimeiset kymmenen vuotta, tilanne oli kuitenkin erilainen. John voitti yhä ”smark-kansan” suosikkeja, mutta hän ei ole enää mikään aloittelija, jolla on jokaisessa ottelussa edessään mahdottomat kertoimet. Ei – hän on nyt kaiken nähnyt vanha kehäkettu, joka tarjoaa nuoremmilleen mahdollisuuksia. Ja ne mestaruusottelut olivat kerta kerran jälkeen viikon kovimpia tv-otteluita.

 

cena rusev wrestlemania 31

John Cenan kehuttu United States -mestaruuskausi alkoi WrestleMania 31:ssä, jossa hän päihitti Rusevin.

 

John Cena on tätä nykyä 39-vuotias, ja hänellä on takanaan useita loukkaantumisia. Toki se on huippunimille enemmän sääntö kuin poikkeus, että monet uran ikimuistoisimmista otteluista nähdään vasta sen jälkeen, kun 40 vuotta on ylitetty. Kuten kirjoitin aiemmin, Cena on jo voittanut kaiken, ja uskonkin, että tämä paluu on hänen viimeisensä aktiivisena rosterin jäsenenä. Tämän jälkeen uskon hänen siirtyvän osa-aikaiseksi painijaksi, sillä onhan se nyt järkevää, että mies saa parannella itseään kaikessa rauhassa ja tulla sitten täysikuntoisena painimaan viittä tähteä lähenteleviä otteluitaan.

Mutta keitä vastaan Cenan pitäisi vielä otella – ja mitä saavutettavaa hänellä vielä on? Yksi kruunu Cenan uralta puuttuu: Intercontinental-mestaruus. Tällä hetkellä IC-vyöstä kamppailee lahjakkaita nuoria painijoita, ja ottelut tulisivat varmasti olemaan todella hyviä. Eikä ole lainkaan mahdotonta, että Cena nousisi taas maailmanmestaruuskuvioihin mukaan. Cenan tuntien tämä on jopa todennäköistä. Tämän lisäksi haluaisin hänet ottelemassa ainakin AJ Stylesiä, Shinsuke Nakamuraa, The Undertakeria ja Roman Reignsiä vastaan. Ottelu Stylesiä vastaan olisi painiotteluna varmaan yksi tämän vuosikymmenen parhaista, ja Nakamuraa vastaan taas olisi vastatusten kaksi todella karismaattista ja vangitsevaa esiintyjää. The Undertaker puolestaan on yksi niistä painijoista, jotka ovat otelleet parhaat ottelunsa viimeisinä vuosinaan, enkä pistäisi pahakseni, vaikka Cena olisi se henkilö, jonka kanssa Taker ottelee uransa viimeisen matsinsa.

Ottelussa Roman Reignsiä vastaan olisi varmasti todella paljon tunnelmaa varsinkin silloin, jos matsissa olisi maailmanmestaruus panoksena. Vastakkain olisi kaksi henkilöä, joista kumpaakaan WWE ei tahdo kääntää ”pimeälle puolelle”. Toisaalta soihtu pitäisi saada siirrettyä eteenpän, mutta sitten toisaalta jos joku on ansainnut päästä tasoihin Ric Flairin kuudentoista maailmanmestaruuden ennätykseen, niin hänen nimensä on John Felix Anthony Cena.

Mitä WWE:lle sitten käy siinä vaiheessa, kun Cena päättää lopullisesti jättää painikehät? Tällä hetkellä sanon, että tilanne on aika turvallinen. NXT:n putkesta tulee uutta ja lahjakasta tähteä ulos, ja nyt näyttää siltä, että firmassa ollaan alettu arvostaa enemmän painitaitoa, sillä loppujen lopuksi ”smark-yleisö” on kuitenkin faneista sieltä uskollisimmasta päästä ja maailma muuttunut. Yksi asia kuitenkin on varmaa: toista John Cenaa ei ihan heti ole tulossa.


Voit katsoa John Cenan paluun WWE:n YouTube-tililtä ensi tiistaina. Toissapäiväisen Raw-jakson näet tästä linkistä.

Lauri Makkonen

Lauri Makkonen

Vuonna 2005 lajin pariin tiensä löytänyt kainuulainen. Painissa suuret tunteet ja isot käänteet ovat lajin suola. Painin ulkopuolelta sydäntä lähellä ovat vanhat videopelit, Aku Ankat sekä 80-luku.

Previous post

Ennakko: Extreme Rules 2016

Next post

Wrestling Show Live!: Kaunis petos

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *