#maanantainmatsi

#MaanantainMatsi – Dr. John ”Dropkick Murphy” & Nick Lutze vs. LaVerne Baxter & Hardboiled Haggerty (1930-luku)

#MaanantainMatsi on viikoittainen juttusarja, jossa Smarksiden toimitus nostaa esiin ja esittelee lyhyesti jonkin kiinnostavan ottelun YouTubesta.


Monet nykypäivän katsojat ottavat helposti showpainin säännöt itsestäänselvyyksinä, jotka ovat olleet olemassa aina. Helposti pääsee unohtumaan, että showpaini on laji, joka on hiljalleen muovautunut 1800-luvun lopusta.

Esimerkiksi joukkueottelut eivät aina olleet olemassa, vaan sekin on konsepti, joka on pitänyt kehittää.

Tiettävästi ensimmäinen joukkueottelu on käyty jo vuonna 1901, mutta kyseinen ottelumuoto oli todella iso harvinaisuus vielä 1930-luvulle asti, jolloin ne alkoivat hiljalleen kasvattaa suosiotaan. Nämä alkuaikojen joukkueottelut oteltiin niin sanotuin tornado-säännöin, sillä nykyään standardeina olevia vaihto-sääntöjä ei yksinkertaisesti ollut vielä keksitty. Se, missä ja milloin tag-säännöt kehitettiin, on unohtunut historian havinoihin, mutta 1950-luvulle tultaessa ne olivat jo yleinen käytäntö.

Tämän viikon ottelun tähtenä on Dr. John “Dropkick” Murphy, jonka nimi on tätä nykyä maailmanlaajuisesti tuttu – joskin ei paininsa takia. Dr. John omisti alkoholistien kuntoutuslaitoksen 1940-luvulta 1970-luvulle asti. Tuon laitoksen kutsumanimenä oli “Dropkick Murphy’s”. Kyseinen paikka oli erittäin tunnettu Bostonissa, ja siihen viitattiin vielä pitkälle 1990-luvulle paikallisessa mediassa kuin se olisi yleistietoa.

Murphyn kuntoutuslaitos antoi myös inspiraation kelttipunk-yhtye Dropkick Murphysille, jonka keulakuva Ken Casey päätti jo kauan ennen kuin hänellä oli bändiä, että hän nimeäisi tulevan yhtyeensä Dropkick Murphysiksi – ihan vain siksi, että hänen mielestä se oli mahtava nimi. Dropkick Murphys on yksi 2000-luvun tunnnetuimmista punk-bändeistä.

“And how would you like to be Joe Kennedy? Here’s your uncle, looking more like an escapee from Dropkick Murphy’s every day, and he says he’s going to run again in 1994? ”

– Howie Carr. Boston Herald. October 28, 1991.

“Dropkick” Murphyn parina toimii tässä ottelussa Nick Lutze, joka oli myöskin aikanaan menestyksekäs painija ja myöhemmin urallaan painipromoottori 1940–1950-luvuilla Los Angelesissa. Lopulta NWA:n monopoli onnistui kuitenkin savustamaan Lutzen ulos painibisneksestä, minkä jälkeen hän työskenteli mekaanikkona kuolemaansa asti jouluaatonaattona 1955.

Vastapuolen painijoista on paljon vähemmän tiedossa. LaVerne Baxterin painiura oli suhteellisen pitkä, sillä hän paini vielä ainakin 1960-luvun alussa. Hardboiled Haggertysta taas ei ole lähes mitään tietoa missään – mikä luultavasti johtuu osaksi ainakin siitä, että myöhemmin 1950–1970-luvuilla paini äärimmäisen suosittu toinen Hardboiled Haggerty, joka esiintyi myös lukuisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa, mukaan lukien vuoden 1979 The Muppets -elokuvassa.

Tämä ottelu on tiettävästi ainut painiottelu, joka on taltioitu Dr. John “Dropkick” Murphyn painivuosilta. Lisänimensä mukaisesti tässäkin ottelussa nähdään liuta hyppypotkuja. Vaikuttavimman esityksen ottelussa tekee kuitenkin selostaja, joka selittää erinomaisesti jatkuvalla syötöllä, mitä ihmettä ottelussa oikein tapahtuu.


Dr. John ”Dropkick” Murphy & Nick Lutze vs. LaVerne Baxter & Hardboiled Haggerty (Los Angeles, 1930-luku)

Pauli K.

Pauli K.

Mystinen P-alkuinen herrasmies Pirkanmaalta, jonka sydäntä lähellä on showpainin laaja historia ja unohduksiin jääneet triviatiedot.

Previous post

Esittely: Kinnikuman – aikansa tuotos suoraan kultaiselta kasarilta

Next post

Jälkipyykkinaru #64: ROH Death Before Dishonor 2019

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *