SunnuntaijuttuSuomipainiUutiset

Showpainin vaietut seksuaalirikokset nousivat vihdoin esiin – #SpeakingOut paljastaa lajin pimeän puolen, joka on kaukana tasa-arvosta


Showpainimaailma pysähtyi keskiviikkona 17. kesäkuuta 2020, kun amerikkalaispainija David Starrin entinen kumppani syytti häntä raiskauksesta ja huonosta seksuaalisesta kohtelusta. Pian Starr riisuttiin mestaruusvöistään, mutta kaikki oli vasta alkamassa. Nyt sosiaalisessa mediassa on vihdoin uskallettu puhua showpainimaailman sairaalloisesta vallankäytöstä, joka on usein ollut sidoksissa seksiin. Paljastukset ovat olleet järkyttävää luettavaa. Kotimaisessa FCF Wrestlingissä showpainista pyritään tekemään mahdollisimman reilu ja turvallinen ympäristö kaikille osallistujille, kertoo Regina Rosendahl.



Showpainin historia on likaisia tarinoita täynnä, ja likainen se maailma on yhä.

Juuri tällä hetkellä tapahtuu kuitenkin jotakin, mikä voi vihdoin aiheuttaa muutoksen parempaan suuntaan.

Showpainin uhrit, etunenässä naiset, ovat nimittäin avanneet suunsa ja paljastaneet hirvittäviä luurankoja showpainin hyväksikäyttäjien kaapeista.

Ruutitynnyri räjähti keskiviikkona 17. kesäkuuta 2020, kun amerikkalaispainija David Starrin entinen puoliso väitti, että Starr on raiskannut hänet aikoinaan.

Starr, 30, kumosi väitteen mutta myönsi satuttaneensa entisiä kumppaneitaan. Promootiot toisensa jälkeen päättivät näyttää Starrille ovea.

Seuraavana päivänä sokka oli lopullisesti irti. Starrin tapaus oli raivannut tien, ja nyt lukuisat painijat kertoivat omat, kipeät kokemuksensa sosiaalisessa mediassa.

Paljastui, että moni showpainija – ja showpainijan entinen kumppani – on joutunut kärsimään seksuaalisesta vallankäytöstä.

Kirjoituksissa kerrottiin koskettelusta, painostamisesta, henkisestä väkivallasta ja jopa raiskauksista.

Viestejä levitettiin eritoten Twitterissä, ja niihin lisättiin tunnus #SpeakingOut. Syntyi liike, joka on kuin showpainin oma #MeToo.



Me Too -liike levisi voimakkaasti sen jälkeen, kun elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin seksuaalirikokset tuotiin ilmi. Tuolloin elettiin lokakuuta 2017, mutta showpainissa salaisuudet pysyivät silti piilossa.

Syitä voi arvuutella, mutta yksi lienee selvä: tällaisista asioista ei ole koskaan helppoa puhua.

”Tiedän, kuinka vaikeaa on kohdata pelkonsa ja ottaa valtansa takaisin itselleen. Tiedän sen kamppailun, jonka jälkeen olet lopultakin valmis käyttämään ääntäsi”, kirjoittaa muun muassa WWE-tähti Mickie James Instagramissa.

Showpainissa piirit ovat pienet ja tietyillä henkilöillä näin ollen paljon valtaa käsissään. Juuri se on voinut mahdollistaa sen, että tätä valtaa käytetään väärin.

Nuori painija ei välttämättä uskalla sanoa vastaan, jos kouluttaja sanoo – saati tekee – jotakin väärää. Pelkona on, että menettää ainoan mahdollisuutensa.

”Kaikille, jotka ihmettelevät, miksi naisten on vaikeata avautua: he ottavat silloin riskin, ettei heille tarjota enää töitä. Heitä voidaan syyttää valehtelusta, ja tilannetta voidaan vähätellä”, huomauttaa AEW-tähti Allie Twitterissä.

Siitä huolimatta monet uskalsivat vihdoin avata suunsa David Starrin tapauksen myötä.



Nyt luettavissa on lista, jota kukaan ei halunnut lukea.

WWE-painijoista ainakin Matt Riddle, Jordan Devlin, Joe Coffey, Ligero, Wolfgang ja Jack Gallagher ovat nousseet ikävässä valossa esiin.

Gallagher oli heistä ensimmäinen ja tähän asti ainoa, jonka WWE päätti jo sanoa irti perjantaina.

Wrestling Observerin mukaan muuan nainen kertoi Twitterissä, että Gallagher oli juottanut häntä humalaan, painostanut seksiin, tullut yllättäen vessaan ja repinyt hänen mekkonsa rikki.

Tapaus sattui naisen kertoman mukaan vuonna 2014.

WWE kertoi tiedotteessaan yksinkertaisesti sanoneensa Gallagherin sopimuksen irti. Tavallisesti WWE toivottaa myös onnea irtisanotun painijan tulevaisuuteen, mutta Gallagherille niin ei tehty.

Aiemmin samana päivänä WWE oli julkaissut tiedotteen, jonka mukaan promootiolla on nollatoleranssi perheväkivaltaa, lasten hyväksikäyttöä ja seksuaalista väkivaltaa kohtaan.

”Jos WWE:n työntekijä pidätetään tällaisesta syystä, hänet hyllytetään välittömästi. Jos WWE:n työntekijä tuomitaan tällaisesta syystä, hänet irtisanotaan välittömästi”, WWE:n tiedotteessa kerrotaan.

WWE julkaisi myös toisen tiedotteen, joka liittyi Jordan Devlinin syytöksiin.

”Otamme tällaiset syytökset erittäin vakavasti ja perehdymme asiaan”, WWE:stä kerrotaan.

Irlantilainen Devlin, 30, nousi otsikoihin, kun hänen entinen kumppaninsa julkaisi valokuvia mustelmistaan ja väitti, että Devlin oli aiheuttanut ne.

Devlin kiisti väitteet Twitterissä, mutta brittipromootio Progress Wrestling yhtä kaikki kertoi, että hänet on hyllytetty välittömästi.



Huomionarvoista on, että WWE on lajin suurin promootio ja valtavaa liikevoittoa takova pörssiyhtiö, jonka on pidettävä erityisen tarkasti huolta maineestaan.

WWE-painijat eivät siis voi ainakaan enää tänä päivänä sikailla, tai muutoin he pilaavat välittömästi uransa.

Sama linjaus todennäköisesti koskee myös muita showpainin suurimpia promootioita, kuten WWE:n keskeisintä kilpailijaa All Elite Wrestlingiä.

AEW:n tähdistä eritoten brittipainija Jimmy Havocin, 35, nimi on noussut #SpeakingOut-liikkeessä esiin.

Havocin kerrotaan muun muassa kohdelleen entistä kumppaniaan kaltoin henkisesti ja fyysisesti.

AEW julkaisi lauantaina tiedotteen, jonka mukaan Havocin AEW-tulevaisuutta tarkastellaan uudelleen sen jälkeen, kun hän on päässyt kuntoutuksesta.

NWA:n varajohtaja Dave Lagana puolestaan sanoutui irti vapaaehtoisesti, sillä hänen kerrottiin kosketelleen entistä kumppaniaan tämän nukkuessa.

Impact Wrestlingin omistava Anthem Sports & Entertainment taas julkaisi tiedotteen, jossa painotettiin, että organisaatio pyrkii tarjoamaan turvallisen ympäristön kaikille työntekijöilleen.



Ne syytökset, joista on nyt viimein uskallettu puhua, ovat kuitenkin sellaisia, jotka ovat lähes poikkeuksetta sattuneet pienemmissä promootioissa.

Se on ollut mahdollista ennen muuta siksi, ettei showpainia valvo mikään yhdistyksen tai liiton kaltainen elin.

Pienemmät promootiot ovat itsenäisiä toimijoita, joiden resurssit ovat niukat. Tällöin myös uuden painijan mahdollisuudet ovat niukat.

Esimerkiksi kouluttaja voi sen tähden käyttää valta-asemaansa hyväkseen ja painostaa koulutettavaa painijaa tekoihin, joita tämä ei halua tehdä.

Elinvoimaa ongelma on saanut siitä, että showpaini on ollut miesten laji, jossa naiset on nähty alemmassa arvossa myös kehässä, ja kouluttajat, promoottorit ja muut vallankäyttäjät ovat olleet pääosin miehiä.

Esimerkiksi entinen ECW- ja WWE-painija Kid Kash sanoo siksi, että jokaisessa painikoulussa pitäisi olla vähintään yksi naispuolinen kouluttaja.



Nykyään naispaini on toki täysin erilaisessa asemassa kuin vielä vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

Esimerkiksi WWE:ssä naispaini otetaan tätä nykyä vakavasti, vaikka entiset katsojat saattavat muistaa aivan toisenlaisen, naisia esineellistäneen ajan.

Lue lisää: WWE:n pornoistuminen vuosina 1996–2002

Se, mitä kirkkaimmissa valoissa tapahtuu, ei kuitenkaan suoraan tarkoita sitä, että showpaini olisi kauttaaltaan tasa-arvoinen laji.

Kliinisen pinnan alta löytyy paljon mätää.

”Haluan työskennellä turvallisessa ympäristössä”, kirjoittaa brittipainija Millie McKenzie, joka on kertonut, kuinka hänen kouluttajansa, WWE NXT UK -tähti Travis Banks, on painostanut häntä.

”Auttakaa minua”, McKenzie jatkaa.

Suurin osa syytöksistä on sidoksissa nimenomaan Isoon-Britanniaan, jonka yleisradioyhtiö BBC on jo uutisoinut aiheesta (showpainista puhutaan 16. minuutista eteenpäin).

Lienee kuitenkin vain ajan kysymys ennen kuin tapauksia alkaa ilmaantua enemmän myös muualta maailmasta, eritoten Yhdysvalloista.

Siellä yksi tapaus liittyy pitkäaikaiseen painivaikuttaja Jim Cornetteen ja hänen vaimoonsa Staceyyn.

Syytökset ajoittuvat 2000-luvun alkuvuosille, jolloin Cornette toimi WWE:n silloisen farmiliigan Ohio Valley Wrestlingin johtajana. Phil Earley -niminen painija on väittänyt, että Cornetten pariskunta painosti uusia painijoita seksiin valta-asemansa avulla.

”Kukaan ei halua puhua tästä, koska [Jim Cornettella] on korkea asema showpainissa”, Earley kirjoittaa, ”mutta tämä on äärimmäisen yleistä tietoa OVW:n entisten painijoiden keskuudessa.”

Cornette reagoi kohuun omalla, mauttomalla tyylillään.



Myöhemmin Cornetten asianajaja kertoi, että Cornette tulee keskustelemaan syytöksistä omassa Jim Cornette’s Drive-Thru -podcastissaan heti maanantaina.

Sosiaalisen median syytöksissä sana on kuitenkin sanaa vastaan, ja jokainen voi itse pohtia, pitävätkö syytökset paikkaansa. Tuomiot, jos sellaisia tulee, jaetaan vasta oikeussalissa.

”Ei ole olemassa todisteita siitä, että tällaista olisi tapahtunut. Mutta ryntää sosiaaliseen mediaan ja anna syytösten levitä!” kirjoittaa eräs kommentoija Cornettea puolustaen.

Esimerkiksi brittipromootio Riptide Wrestling on kuitenkin päättänyt uskoa ja tukea heitä, jotka tuovat seksuaalirikoksia ja muita showpainipiirien ongelmia ilmi.

”Olemme asettaneet henkilökuntamme ja katsojamme vaaraan työskentelemällä näiden [syytettyjen] ihmisten kanssa”, Riptide Wrestling kirjoittaa Twitterissä, ”ja se on ollut anteeksi antamaton epäonnistuminen meiltä.”

Riptide Wrestling on myös ottanut videokokoelmansa väliaikaisesti pois käytöstä; promootio editoi kokoelmiaan nyt niin, että syytetyt henkilöt poistetaan tallenteista.

”Toimintakulttuurimme tarvitsee välittömästi muutoksen”, Riptide Wrestling jatkaa.

Muutos on tapahtunut myös Suomessa.



FCF Wrestlingin painija ja kouluttaja Regina Rosendahl kertoo Smarksidelle, että kotimaassakin on aikaisemmin ollut ongelmallinen ilmapiiri showpainin pukuhuoneessa.

”Huono käytös oli juurtunut niin syvälle, että muutoksen täytyi lähteä rakenteista”, Rosendahl sanoo.

Nykyään FCF Wrestlingissä on täydellinen nollatoleranssi kaikenlaiselle syrjinnälle ja häirinnälle, ja pyrkimys on, että showpainissa olisi mahdollisimman turvallinen, reilu ja yhdenvertainen ympäristö.

”Vanhoista huonoista tavoista ja käytännöistä on onneksi enää vain murusia jäljellä.”

Rosendahl on otellut vuodesta 2015 saakka. Vielä silloin pukuhuonekulttuurissa riitti viilattavaa.

”Itsekin alkuun ikään kuin tyydyin siihen ja ajattelin, että asia nyt vain on näin. Olin silloin 20-vuotias enkä halunnut tehdä muuta kuin olla showpainija.”

Vaihtoehtoja ei ollut, sillä FCF Wrestling oli ainoa mahdollisuus kouluttautua showpainijaksi kotimaassa.

”Parin vuoden jälkeen aloin kuitenkin kasvaa siitä ulos. En pystynyt enää hyväksymään showpainissa sellaista käytöstä, mikä ei olisi missään muuallakaan oikein.”

”Siihen suhtauduttiin niin, että ’tämähän on sitä showpainia’ ja että ’pojat ovat poikia’.”

Rosendahl kuvailee nimenomaan valta-aseman väärinkäyttöä yhdeksi showpainin pitkäaikaisimmista ongelmista.



Showpainin valta-asetelmassa juurikin kokeneille painijoille on annettu Rosendahlin mukaan vapauksia – ja annetaan jossain määrin yhä.

”Onneksi siitä pyritään nyt pois. Ahdistelijat ja valta-asemansa väärinkäyttäjät joutuvat vihdoin vastaamaan teoistaan showpainissa.”

Aiemmin valta-asemaa on ylläpidetty nöyryyttävin keinoin, myös kiusaamalla.

”Niin sanotut veteraanit ovat olleet monessa mielessä täysin koskemattomia”, Rosendahl selittää.

”Uusille painijoille on tehty kaikenlaisia ilkeitä tekoja. Heitä on esimerkiksi voitu kieltää puhumasta vanhemmille painijoille, ja jos he ovat kuitenkin puhuneet, heitä on kohdeltu kuin ilmaa.”

Rosendahl on siksi mielissään siitä, että FCF Wrestling on uudistanut toimintakulttuuriaan.



Samanlainen muutos on todennäköisesti tiedossa myös muualla maailmassa.

#SpeakingOut madaltaa kynnystä, ja jatkossa kaikenlaisesta syrjinnästä, häirinnästä ja ahdistelusta on helpompi puhua kuin koskaan aikaisemmin showpainissa.

Olemme siis etenemässä parempaa, terveempää showpainimaailmaa kohti.

Huono puoli tässä on ainoastaan se, että kansainvälinen muutos käynnistyy vasta nyt.

Kuinka moni showpainija on jättänyt lajin taakseen ahdistelun, kiusaamisen tai valta-aseman väärinkäytön vuoksi?

Kuinka moni showpainija on käyttänyt valta-asemaansa väärin?

Kuinka moni ihminen on saanut elinikäisiä traumoja showpainin myrkyllisen pukuhuonekulttuurin takia?

Kysymyksiä on paljon, ja niin on myös syytöksiä.

Showpaineja on sen sijaan vain yksi, ja sen juhannus oli musta.



Samalla #SpeakingOut luo kuitenkin toivoa siitä, ettei tuollaista vastausta tarvitsisi enää käyttää.


Seuraa meitä Twitterissä (@Smarkside). Osallistu keskusteluun Discordissa. Haluatko kirjoittaa showpainista? Ota yhteyttä ja kerro lyhyesti itsestäsi: info@smarkside.com.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Kun joudut todistamaan ettet ole uhka – Käsittelyssä Black Lives Matter, Shad Gaspard sekä FCF:n yhdenvertaisuus

Next post

WWE:n irtisanomat painijat palaavat pian markkinoille, mutta AEW:n kannattaa varoa TNA:n haamuja

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *