Viisi pointtia: OZ Academy – Every Little Step (6.1.2019)
Päivämäärä: 6.1.2019
Sijainti: Tokio, Japani (Shinjuku FACE)
Yleisömäärä: 477
Mayumi Ozakin johtama OZ Academy kasvoi mm. All Japan Women’s Pro Wrestlingiä ja GAEA Japania terrorisoineesta heel-ryhmittymästä täysiveriseksi promootioksi vuonna 1998. Yli 20 vuoden kunnioitettavaan ikään kasvanut promootio aloitti vuoden 2019 Shinjuku FACE –areenalta viihdyttävällä show’lla, joka oli samalla allekirjoittaneen ensimmäinen kerta OZ Academyn tapahtuman parissa.
1. Presentaatio ja tuotantoarvot nappasivat mukaansa…
Showpaini on visuaalinen ja näyttävä laji, joten tuotantoarvot näyttelevät tärkeää osaa show’sta nauttimisen kannalta. Itselläni henkilökohtaisesti ei tosin ole ongelmaa nauttia hyvästä painista vaikka vain yhdellä hard-camilla kuvattuna ilman selostusta, tai suhisevalta VHS-kaappaukselta – jälkimmäisissä on suorastaan jopa oma viehätyksensä. Oz Academyn visuaalinen ilme ja presentaatio kuitenkin miellyttivät omaa silmääni heti alkusekunneista ja nappasivat huomioni show’n pariin.
Alkuvideo oli näyttävä, kuvaus ja editointi selkeää sekä grafiikat onnistuneita – tyyli noin yleisesti oli mielestäni lähellä New Japan Pro Wrestlingin visuaalista ilmettä, ja luulisin että kyseistä promootiota seuraavat tuntisivat olonsa nopeasti kotoisaksi myös OZ Academyn parissa. Ensikertalaiselle mieluisana yksityiskohtana painijoiden nimet esiteltiin otteluita edeltäneissä grafiikoissa myös länsimaalaisittain, eli uudet tuttavuudet oli heti kättelyssä helppo painaa mieleen.
2. …kuten myös hahmotyöskentely
Uuteen promootioon tutustuessaan törmää väistämättä uusiin painijoihin, joiden hahmoista kiinni saaminen saattaa toisinaan olla haastavaa – varsinkin kun yhtälöön lisätään japanilaisen painin kielimuuri ja kulttuurierot. Joiltain tämä toki voi onnistua helposti ja toisilla ottaa oman aikansa, sillä kyseessä on lopulta melko henkilökohtainen prosessi.
OZ Academy onnistui kuitenkin ainakin omalla kohdallani välttämään sudenkuopat ja nosti useiden painijoiden persoonat selkeästi ja ymmärrettäväsi esiin puhtaasi elekielen ja showpainin toistuvien kaavojen kautta. Uskoisinkin että jos (tai kun) jatkossa katson lisää promootion tapahtumia, pääsee vahvan hahmotyöskentelyn kautta kiinni myös juonikuvioihin ilman kielitaitoakin.
Mayumi Ozaki kätyreineen hyökkäsi vastustajansa kimppuun ennen ottelua, jolla alleviivattiin heti että hahmo on vallanhimoinen ja häikäilemätön huijari. Kivikasvoinen Yoshiko nosti keskisormensa vasten Yumiko Hottan kasvoja kättelyn sijaan ennen ottelua. Hikaru Shida ja Rina Yamashita ottelivat joukkueena, mutta kinastelivat ja tönivät toisiaan jo sisääntulon aikana kuin Kurt Angle ja Chris Benoit aikoinaan. Sakura Hirota puolestaan oli sympaattinen, kömpelö sählääjä joka mm. takertui useamman kerran köysiin yrittäessään syöksyä vastustajansa päälle. Myös Kaori Yoneymassa oli hieman samaa vivahdetta, enkä oikein osaa kuvailla häntä muuten kuin naapurin tädiksi jolla ei ehkä ole ihan kaikki inkkarit kanootissa.
3. Tapaus Yoshiko
Olin suoraan sanottuna yllättänyt kun tapahtuman toisessa ottelussa kehään kapusi yrmeä Yoshiko. Kyseinen nainen nousi painikansan huulille helmikuussa 2015, kun hän World Wonder Ring Stardomin tapahtumassa kävi todella tylysti Act Yasukawan kimppuun ja murjoi tämän naaman tahallisesti täysin tohjoksi. Olin jostain syystä siinä uskossa että tämän törkeän ja epäammattimaisen tempun johdosta Yoshiko olisi päätynyt mustalle listalle, mutta olin näemmä väärässä.
Kyseenalaisesta maineestaan huolimatta Yoshiko on aivan kelpo painija. Vaikka en missään nimessä hyväksykään hänen hyökkäystään Yasukawaa kohti, on pakko myöntää että tapaus luo hänen ympärilleen nykyään showpainissa melko harvinaista aitoa vaaran tuntua – jota on omiaan lisäämään myös hänen stiffi ottelutyylinsä.
4. Joukkueottelu oli erinomaista hyvänmielen showpainia
Tapahtuman parhaaksi otteluksi itselleni nousi joukkueottelu, jossa Ryo Mizunami ja Sonoko Kato kohtasivat Hikaru Shidan ja Rina Tamashitan. Nelikko sai reilun 17 minuutin aikana kasaan mainion joukkueottelun, jossa oli sopivassa suhteessa hyvää painia, tarinankerrontaa ja ripaus komediaa.
Kuten aiemmin jo mainitsin, Shida ja Tamashita kinastelivat keskenään jo sisääntulon aikana. Tarkemmin en tiedä millainen juonikuvio tähän on johtanut, mutta kaksikon keskinäinen kitka toi otteluun hyvää dynamiikkaa kun vastassa oli tiukasti yhteen hiileen puhaltanut Katon ja Mizunamin joukkue. Etenkin Kato paikoitellen suorastaan leikitteli vastustajillaan kun hän intensiivisten avokämmenten lomassa kääntyi rennosti hymyilemään yleisölle, ja ennen rajua pyykkinarua pisti ronskisti tanssiksi. Yleisöä nauratti myös pieni panttivankitilanne ja sitä seurannut neuvottelu, kun molemmista tiimeistä toinen jäi köysiin vastustajan otteeseen. Saivat Shida ja Tamashita toki myös iskuja perille – mitä nyt Shida kampitti ja heitti partnerinsa väkisin vastustajaa päin, jolla entisestään alleviivattiin kaksikon eripuraa.
Kokonaisuutena kyseessä oli soljuva ja juuri sopivalla tavalla pilkettä silmäkulmastaan väläytellyt ottelu, joka kutkutteli ainakin minun makuhermojani.
5. Tädit jaksaa heilua
Tapahtuman kortissa nähtiin useita jo legenda- tai veteraanistatuksen saavuttaneita painijoita. Jo introvideossa nostettiin esiin Aja Kong, Sonoko Kato ja Mayumi Ozaki debyyttivuosiensa kanssa (Kong 1986, Kato 1995 ja Ozaki 1986). Yumiko Hottalla on uraa takanaan jo yli 30 vuotta, Sakura Hirotalla ja Tsubasa Kuragilla puolestaan yli 20 vuotta. Wrestlingdata.com kertookin että show’ssa esiintyneiden painijoiden keski-ikä oli 38 vuotta, mitä pidän nyky-joshin standardeille melko korkeana. Aikoinaan All Japan Women’s promootion pakollinen eläkeikä oli vain 26 vuotta, jonka myötä monet firmasta lähteneet painijat ryhtyivät perustamaan omia promootioitaan.
Useista veteraaneista huolimatta ei OZ Academya voi kuitenkaan millään leimata vanhainkodin vapaa-ajan toiminnaksi tai nostalgialla ratsastamiseksi, sillä iäkkäämmät painijat ovat edelleen hyvässä vireessä. Toki esim. Aja Kong on hidastunut ja kankeutunut huippuvuosistaan, mutta joukkuematsin osasena mahdolliset heikkoudet onnistutaan naamioimaan melko hyvin – Kong keskittyikin lähinnä ottelun alussa brawlaamaan yleisön seassa ja enimmäkseen odotteli hot tagia. Mayumi Ozakilla puolestaan on takanaan Ozaki-gun jengi jonka hän voi usuttaa hoitelemaan likaisen työn kuin mikäkin superpahis.
Kokonaisuutena OZ Academy jätti erittäin positiivisen fiiliksen. Ottelu toki olivat enimmäkseen melko peruskauraa – joskin hyvänmakuista sellaista – mutta yleisesti hyvän tunnelman, hyvän hahmotyöskentelyn ja yhden erinomaisen joukkueottelun myötä promootion pariin tulee varmasti palattua jatkossakin.
Tulokset:
- Mayumi Ozaki voitti Tsubasa Kuragakin. Arvosana: 4/10
- Yoshikon ja Yumiko Hottan ottelu päättyi tasapeliin aikarajan umpeutuessa. Arvosana: 6/10
- Ryo Mizunami ja Sonoko Kato voittivat Hikaru Shidan ja Rina Tamashitan. Arvosana: 9/10
- Sakura Hiroto voitti Tae Honman. Arvosana: 5/10
- Aja Kong, Hiroyo Matsumoto ja Kaori Yoneyama voittivat Maya Yukihin, Saori Anoun ja Yumi Ohkan. Arvosana: 6/10
No Comment