Ennakko: Dominion 2016
Lähetys: 19.6. (klo 10.00-14.00 Suomen aikaa)
Sijainti: Osaka, Japani (Osaka-jō Hall)
Katso tapahtuma NJPW Worldissa!
Vuoden suurin turnaus, G1 Climax, häämöttää jo nurkan takana, mutta sitä ennen New Japan Pro-Wrestling ottaa vielä yhden tärkeän pysähdyksen Osakassa. Dominion järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja on siitä lähtien lukeutunut yhdeksi NJPW:n vuoden isoimmista tapahtumista. Viime vuonna show siirrettiin pääsylippujen suuren kysynnän vuoksi isommalle areenalle Osaka-jō Halliin, ja erityisesti show’n pääottelu – silloisen IWGP Heavyweight-mestari AJ Stylesin ja Kazuchika Okadan kohtaaminen – jäi elävästi fanien mieleen yhtenä sen vuoden parhaista otteluista. Tänäkin vuonna Dominionilla on kaikki ainekset nousta jälleen kerran klassikkotapahtumaksi.
6-Man Tag Team Match
Hiroyoshi Tenzan, Manabu Nakanishi & Satoshi Kojima vs. David Finlay, Jay White & Juice Robinson
Tämä ottelu nähdään siis Kickoff-tyylisenä matsina ennen varsinaisen tapahtuman alkua. Mielenkiintoisen tästä tekee erityisesti se, että kyseessä on Jay Whiten viimeinen ottelu New Japanissa ennen ROH:iin siirtymistä hänen Yhdysvaltain-ekskursiotaan varten. NJPW:llä on nimittäin tapana siirtää Young Lion -painijoitaan vuoden tai parin mittaisille treenauskiertueille yleensä Pohjois-Amerikkaan tai Meksikoon, ja sinä aikana nuoret ”vaihto-oppilaat” hiovat kehätaitojaan ja luovat itselleen persoonaa. Saattaa siis olla, että tulemme näkemään täysin erilaisen Jay Whiten, kun hän seuraavan kerran astuu NJPW:n kehään kiertueensa jälkeen.
Ottelu itsessään toimii varmasti mukavana lämmittelynä ennen show’n alkamista, sillä uuden (Finlay, White ja Robinson) ja vanhan (Tenzan, Nakanishi ja Kojima) vastakkainasettelu vetoaa yleisöön aina varsin hyvin. Nuoret tulokkaat haluavat ansaita kunnioituksensa, kun taas veteraanit haluavat näyttää heille kaapin paikan. Tästä saattaa tulla oikeinkin viihdyttävä pikku rymistely.
6-Man Tag Team Match
Captain New Japan, Yoshitatsu & Togi Makabe vs. Yujiro Takahashi, Bad Luck Fale & Hangman Page
Bad Luck Fale ja Togi Makabe ovat takuuvarmoja osallistujia tämän vuoden G1 Climaxiin, joten heille kummallekin on tärkeää hankkia itselleen jalansijaa ennen turnauksen alkamista. Hangman Page (tunnettu ROH:ssa nimellä Adam Page) on Bullet Clubin uusin jäsen, ja hän haluaa varmasti tehdä vaikutuksen ensimmäisessä NJPW-ottelussaan. En tiedä Pagesta oikeastaan mitään, joten on mielenkiintoista nähdä, millainen painija hän ylipäänsä on. Yoshitatsu ei ole oikein vakuuttanut paluunsa jälkeen, mutta myös hänellä on varmasti tavoitteenaan päästä mukaan G1 Climaxiin. Tässä hänelle koittaakin hieno tilaisuus saada fanit puolelleen suuren yleisön edessä.
Bullet Club on viime kuukaudet dominoinut tapahtumien avausotteluita, joten tälläkin kertaa he varmasti pyrkivät nappaamaan nopean ja vakuuttavan voiton hyviksistä. Tältä ei kannata odottaa turhan suuria, mutta ihan kelpo avausottelu tästä voi silti kehkeytyä.
Tag Team Match
Yoshi-Hashi & Tomohiro Ishii vs. BUSHI & SANADA
Tämä ottelu pohjautuu Sanadan ja Yoshi-Hashin vihanpitoon. He molemmat osallistuivat reilu vuosikymmen takaperin tryout-tapahtumaan, jolloin – siihen aikaan 17-vuotiasta – Sanadaa ei hyväksytty mukaan New Japanin kovatasoiseen painikouluun, NJPW Dojoon. Sittemmin hän on tehnyt itselleen nimeä painikehissä ympäri maailmaa, mutta Yoshi-Hashi on sitä mieltä, että Sanada ei ole vieläkään ansainnut paikkaansa NJPW:n riveissä. Tomohiro Ishiillä on puolestaan ollut kuukausikaupalla pahaa verta Los Ingobernables de Japón -ryhmän kanssa, joka aiheutti hänelle tappion Wrestling Dontaku -tapahtuman IWGP Heavyweight -mestaruusottelussa.
Tästä matsista ei siis henkilökohtaista tunnelatausta tule puuttumaan. Ottelussa tullaan näkemään hyvä sekoitus teknistä osaamista, lennokkuutta, voimaa ja brawlausta, joten tämä voi kohota jopa yhdeksi tapahtuman parhaista otteluista.
Eriyisesti Sanadaa kannattaa pitää tässä silmällä. Hän on New Japan -debyytistään lähtien osoittanut ennennäkemätöntä karismaa ja taidokkuutta ja noussut parissa kuukaudessa yhdeksi suurimmista omista suosikeistani. Hän saattaa olla jopa tulevan G1 Climaxin musta hevonen.
Special Singles Match
Hirooki Goto vs. EVIL
Hirooki Goto ja Evil kohtasivat viimeksi Wrestling Dontakussa, jossa hieman yllättäen Evil veti pidemmän korren. Kaksikon vihanpito ei kuitenkaan päättynyt siihen, vaan he ovat olleet toistensa kurkuissa kiinni entistäkin enemmän. Ottelun etuliite ”Special” tarkoittaa sitä, että matsissa on 30 minuutin aikaraja normaalin 20-minuuttisen aikarajan sijasta. Tämä taas tarkoittaa sitä, että pidemmän ajan vuoksi tuomari ei tule aloittamaan uloslaskua tai antamaan diskauksia yhtä herkästi kuin normaaliottelussa.
Loogisuuden puolesta nyt olisi Goton vuoro napata vihamiehestään voitto, mutta oikeastaan Evilin toivoisi voittavan tälläkin kertaa. Hän on erittäin taidokas ja kovaotteinen painija, ja nyt voisi olla hyvä hetki nostaa hänet pysyvästi isompiin kuvioihin. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa, niin tästä on tulossa todella raju koitos. Jos Dontakun matsi oli vasta lämmittelyä, niin nyt pajatso tullaan takuuvarmasti räjäyttämään.
IWGP Junior Tag Team Championship
Four-Way Tag Team Elimination Match
Matt Sydal & Ricochet (c) vs. reDRagon vs. Roppongi Vice vs. The Young Bucks
Moni oli melko pöyristynyt, kun tämä matsi ilmoitettiin. Taasko nämä samat joukkueet kohtaavat? On totta, että IWGP Junior -joukkuemestaruutta buukataan todella erikoisesti. Mestaruuskaudet ovat lyhyitä, ja ne vaihtuvat muutaman jo kyllästymiseen asti nähdyn joukkueen välillä. Tällä kertaa otteluun tuo kuitenkin oman lisämausteensa se, että matsi käydään eliminointisäännöillä. Yksi ratkaisusuoritus ei tule tällä kertaa riittämään, vaan kaikki joukkeet täytyy eliminoida, ja viimeiseksi selvinnyt tiimi voittaa ottelun. Eliminointi voi selätyksen ja luovutuksen lisäksi tapahtua myös heittämällä vastustajajoukkueen jäsen yläköyden yli Battle Royal -tyylisesti. Tämä sääntö tulee todennäköisesti vähentämään näissä otteluissa tyypillisesti nähtävää spottailua, mikä saattaa olla hyväkin asia.
Vaikka tämä ottelu voi erikoisista säännöistään huolimatta vaikuttaa jo melkoisen nähdyltä, niin kannattaa muistaa, että matsi on pullollaan huippuluokan painijoita. Kun kehässä on samanaikaisesti Ricochetin, Kyle O’Reillyn ja Young Bucksin tasoisia lahjakkuuksia, lopputulos ei voi olla huono. Tätä ottelua katsoessa kannattaa sivuuttaa tarinankerronnan puute ja nauttia täysin siemauksin vauhdikkaasta viihteestä, jota se tulee taatusti tarjoamaan.
IWGP Junior Heavyweight Championship
KUSHIDA (c) vs. Will Ospreay
Englantilainen Will Ospreay teki NJPW-debyyttinsä Invasion Attackissa kaksi kuukautta sitten ja on jo nyt yksi painimaailman puhutuimpia tuoreita nimiä. Kirsikkana kakun päälle hän vielä onnistui voittamaan NJPW:n Best of The Super Juniors -turnauksen ja saa uusintaottelunsa IWGP Junior Heavyweight -mestaruudesta nyt Dominionissa.
Kushidan ja Ospreayn ensimmäinen kohtaaminen oli klassikko, eikä yhtään huonompaa ottelua tarvitse tälläkään kertaa odottaa. Voittajaa on sen sijaan hyvin vaikeaa lähteä veikkaamaan. Ospreay on todella kuuma nimi painimaailmassa tällä hetkellä, mutta tulisiko mestaruusvoitto kuitenkin liian aikaisin jo tässä vaiheessa? Ehkäpä mestaruusvoiton pitkittäminen lisäisi Ospreayn ja hänen faniensa nälkäisyyttä ja voisi siten tarjota vielä hienomman hetken, kun se kauan kaivattu voitto lopulta tulee. Kushida sen sijaan on juuri nyt tähänastisen uransa huipulla junior-sarjan ykkösenä, joten olisi tavallaan sääli, jos hän menettäisi nyt vyönsä.
Ottelu tulee aivan varmasti yltämään koko show’n parhaimmistoon, ja jos se saa edes hieman enemmän aikaa kuin viime kerralla, se voi helposti päätyä vahvaksi vuoden matsi -ehdokkaaksi.
IWGP Tag Team Championship
Guerrillas of Destiny (c) vs. The Briscoes
Briscoen veljekset tekivät alkuvuodesta muutamia esiintymisiä New Japanissa. Tuolloin he kuitenkin painivat enimmäkseen komediapainija Toru Yanon kanssa kolmikkona, jolloin he eivät päässeet aivan oikeuksiinsa verrattuna siihen, kuinka mahtavia he ovat olleet kaksikkona. Tällä kertaa tullaan varmasti näkemään ”ne oikeat” Briscoet.
Tama Tongan ja Tanga Roan joukkue on dominoinut New Japanin joukkueskeneä keväästä asti, ja viimeistään nyt he saavat vertaisensa vastukset. Mestareiden etuna on ollut se, että he ovat veljeksiä ja täten tuntevat toisensa hyvin. Tällä kerralla haastajatkin ovat tosin veljeksiä – ja lisäksi huomattavasti kokeneempia.
Guerrillas of Destiny ei vieläkään ole vakuuttanut aivan kaikkia, mikä tavallaan sopii heidän hahmoihinsa: eihän pahoista tyypeistä kuulukaan tykätä. He eivät ole miellyttämässä faneja, ja tittelit pysyvät heidän vyötäisillään ilman arvostelijoiden mielipiteitäkin. Kehäotteiden puolesta joukkueet edustavat kahta ääripäätä: Briscoet pyrkivät pitämään ottelun sykkeen korkealla vauhdin ja riskienoton avulla, kun taas mestarit pyrkivät hidastamaan tempoa rajuin ottein ja pitämään ohjakset omissa käsissään. Ottelu tulee varmasti olemaan tasaväkinen ja parhaimmassa tapauksessa myös mainiota viihdettä.
NEVER Openweight Championship
Yuji Nagata (c) vs. Katsuyori Shibata
Strong style -paini tarkoittaa lyhyesti sanottuna showpainin suuntausta, jossa ottelusta pyritään luomaan mahdollisimman aidon kaltainen. Kaikki iskut ovat kovia, ja ne myös todella osuvat kohteeseensa. Tässä tyylissä painotetaan painin olevan nimenomaan urheilua, ei urheiluviihdettä. Kun ”King of Strong Style” Shinsuke Nakamura siirtyi alkuvuodesta WWE:n leipiin, veteraani Yuji Nagata otti henkilökohtaiseksi tehtäväkseen säilyttää strong style loistossaan. Hänen tehtävänsä kulminoitui Dontakussa, kun hänen onnistui monien yllätykseksi päihittää itseään 12 vuotta nuorempi – ja vähintään yhtä kovaotteinen – Katsuyori Shibata NEVER Openweight -mestaruudesta. Shibata on käyttäytynyt kuukausikaupalla ylimielisesti veteraanipainijoita kohtaan ja on yhä sitä mieltä, että Nagatan voitto oli pelkkä onnenkantamoinen.
Tämä ottelu ei tule sopimaan herkkähermoisille. Vaikka showpaini on pohjimmiltaan viihdettä, se ei tarkoita sitä, etteikö nämä kaksi tulisi pieksemään toisiaan aivan tosissaan. Ne katsojat, joilla kantti kestää, tulevat saamaan ikimuistoisen oppitunnin strong style -painista.
IWGP Intercontinental Championship
Ladder Match
Kenny Omega (c) vs. Michael Elgin
Tämä on siis todellakin NJPW:n historian ensimmäinen tikapuuottelu. Omegan haastajana piti alun perin olla Hiroshi Tanahashi, mutta hän joutui jättäytymään pois loukattuaan olkapäänsä. Michael Elginillä ei ole – ainakaan vielä – samanlaista megatähden auraa kuin Tanahashilla, mutta Elgin on siitä huolimatta monellakin tapaa oikea mies vastaanottamaan haastajan paikan tässä ottelussa. Hiljattain oli Discordin puolella pohdintaa siitä, mikä oikeuttaa esimerkiksi IWGP Intercontinental -mestaruudelle määritelmän ”kansainvälisenä mestaruutena”, vaikka tittelistä otellaan pääasiassa vain Japanin maaperällä. No – ainakin se, että siitä ottelee kaksi kanadalaista vastakkain!
Kaksikko on kohdannut toisensa kerran aiemmin, mutta tällä kertaa panokset ovat kirjaimellisesti korkeammalla. Ottelun säännöt ovat samat kuin esimerkiksi WWE:ssäkin: diskauksia ei ole, ja ensimmäisenä katosta roikkuvan mestaruusvyön napannut voittaa ottelun ja mestaruuden. Japanin painiskene tunnetaan mitä erikoisimmista ottelumuodoistaan, mutta on silti mielenkiintoista nähdä, kuinka konservatiivisimmat NJPW-fanit tulevat matsiin reagoimaan.
Etulyöntiasema lienee Omegalla, sillä tikapuuottelussa vaaditaan nopeutta, ketteryyttä ja julmuutta. Elgin tulee järkälemäisen kokonsa ja voimakkuutensa ansiosta kuitenkin takuulla antamaan mestarille haastetta koko rahan edestä. Koska tämä ottelu on ensimmäinen laatuaan New Japanissa, on erittäin vaikeaa arvailla, minkälainen matsi tästä on tulossa. Se on kuitenkin varmaa, että vaaratilanteita tästä ei tule puuttumaan. Karismaattinen mielipuoli Omega on ollut liekeissä koko vuoden ja tuntuu vain parantavan otteitaan mestaruuskautensa pidentyessä. Elgin on saanut fanien sympatiat puolelleen ja saa varmasti valtavat suosionosoitukset myös Osakan vaativalta yleisöltä, mikäli onnistuu mestaruuden voittamaan. Omasta mielestäni Omegan mestaruuskauden pitää kuitenkin vielä jatkua.
IWGP Heavyweight Championship
Tetsuya Naito (c) vs. Kazuchika Okada
Tetsuya Naito voitti vuonna 2013 G1 Climax -turnauksen ja haastoi Kazuchika Okadan IWGP Heavyweight -mestaruusotteluun Wrestle Kingdom 8 -tapahtumassa. Hieman ennen tuota ottelua Naito sanoi eräässä Osakassa käydyssä tapahtumassa yleisölle: ”Jos en seuraavalla kerralla tänne tullessani ole mestari, buuatkaa minulle.”
Naito hävisi ottelunsa, ja sen jälkeen yleisö totisesti buuasi hänelle – niin Osakassa kuin muuallakin. Negatiivinen reaktio käynnisti tapahtumasarjan, joka johti Naiton kääntymisen fanejansa vastaan ja kulminoitui huhtikuun Invasion Attackissa siihen, että hän viimein voitti IWGP Heavyweight -mestaruuden. Ristiriitaisesti Naito sai silloin uransa suurimmat suosionosoitukset voittaessaan mestaruuden Tokiossa.
”Rainmaker” Kazuchika Okada on voittanut kaksi kolmesta IWGP-mestaruudestaan nimenomaan Osakassa, ja tässä ottelussa hänen voisi kuvitella saavan sankarin vastaanoton. Loppuunmyydyn Osaka-jō Hallin yleisö tulee takuuvarmasti olemaan tulikuuma riippumatta siitä, kumman painijan puolella he ovat.
Naito oli ennen mestaruusvoittoaan todella vainoharhainen ja uskoi salaliiton pitäneen hänet erossa IWGP-mestaruudesta. Hän uskoo edelleen, että NJPW:n omistaja Takaaki Kidani on järjestänyt asiat niin, että hänen ”kultapoikansa” Okada on noussut huipulle kerta toisensa jälkeen suhteiden avulla, kun taas hänen kaltaisensa uurastajat joutuvat aina nuolemaan näppejään. Naito onkin henkilökohtaisesti kutsunut Kidanin paikan päälle Dominioniin nähdäkseen omin silmin, kuinka pahasti hän aikoo piestä ja nöyryyttää Okadan.
Invasion Attackin ottelu päättyi äärimmäisen kyseenalaisesti, joten tässä matsissa kummallakaan osapuolella ei tule olemaan seuraa kehän laidalla. Naito voi joko todistaa olevansa kiistattomasti paras tai jälleen kerran hävitä Okadalle ratkaisevan hetken tullen. Okada sai vuoden alussa uransa isoimman voiton Hiroshi Tanahashista ja sai samalla sinetöityä itsensä NJPW:n uudeksi ”ässäksi”. Kaksi peräkkäistä tappiota Naitolle asettaisi Okadan statuksen firman ykkösnimenä vähintäänkin vaakalaudalle. Kummallakaan ottelijalla ei siis ole varaa hävitä tätä matsia, ja he vihaavat toisiaan verisesti. Tästä ei asetelma tapahtuman pääottelulle voi paljoa parantua. Dominionissa selvitetään ehkäpä lopullisesti, kumpi tästä kaksikosta on parempi. Tässä saatetaan hyvinkin nähdä koko vuoden paras ottelu.
Tapahtuman spekulointiin ja jälkipuintiin voit osallistua joko foorumillamme, Facebookissa tai Discordissa. Live-seuranta käydään Discordissa.
No Comment